Nederland24 juni 2021, door Imara Milatz

Social media museum Youseum is meer dan alleen picture perfect

Nederland, 24 juni 2021, door Imara Milatz

Social media museum Youseum is meer dan alleen picture perfect

Een social media museum? Que? Oui! Mocht je het gemist hebben: we leven as we speak in een social media-era en hoewel dat misschien een 'duh' oproept, en niet museumwaardig lijkt, is het dat wel! Relatief nog zo nieuw en tegelijkertijd al zo ingeburgerd in het dagelijks leven - even stilstaan wat platforms allemaal doen kan geen kwaad. Sterker nog - stiekem is het verrassend interessant om eens uit te zoomen van wat er dagelijks in de palm van je hand gebeurt. And that's where Youseum comes in.

 

Elke kamer van het hypermoderne en interactieve (leuk!) museum is bovendien zo ingericht dat je de mooiste en meest speciale foto's kan maken van jezelf en je vrienden of familie. Dat maakt het niet alleen interessant, maar meteen ook een verdomd leuk uitje. Voor op je luie zondag en al helemaal met de zomervakantie in spé (jaaa, bijna). Tip is natuurlijk om een gaatje vrij te houden voor een bezoek aan Youseum. Make it a summer holiday to remember met je huisgemaakte selfies als eeuwig bewijs.

Youseum

Youseum

Bijna twee jaar geleden opende het social media museum Youseum zijn deuren in Amsterdam en met succes. Zoveel succes, dat het museum afgelopen maand een tweede vestiging opende in het spiksplinternieuwe Westfield Mall of the Netherlands – en dat terwijl Covid-19 hen er ellenlang van weerhield hun deuren te mogen openen. Inderdaad. Youseum. De naam zegt genoeg: een museum helemaal gewijd aan jou voor de camera en dat dan in verschillende kleurrijke en fotogenieke kamers. Waarom we Youseum vooral leuk vinden? Omdat hier nu niet eens alles (álles) millenial pink is. Hèhè. Het is een social media museum mét een verhaal, diepgang en achterliggende gedachtes. Er komen maatschappelijke thema’s voorbij in de verschillende kamers – dat moet je vooral zelf even gaan bekijken. Moraal van het verhaal: Youseum is meer dan alleen picture perfect.

Beeld via Charlotte

Enthousiast? Snappen we. Op de website van Youseum kun je je tickets bemachtigen. Let the self love begin.

Kunst versus social media

Kunst versus social media

Zo is er een kamer in samenwerking met Plastic Soup Foundation, waar je onder een nagebootste wateroppervlak vol met plastic afval staat (fun fact: letterlijk uit de Amsterdamse grachten gevist) om je eraan te herinneren wat onze koopcultuur doet. Er is een kamer met een focus op gendergelijkheid, het thema female achievement in een kamer ingericht als baarmoeder door kunstenares Cathelijne Blok en de social media cultuur in zijn algemeen wordt er in de spotlight gezet, letterlijk. Doordat deze thema’s op een lichte, interessante en kunstzinnige manier te zien zijn, en daarmee rekening gehouden wordt met wat ‘de jeugd van tegenwoordig’ bezig houdt (content en social media) is dat nogal geniaal en relevant.

 

Bij Youseum ben jij het kunstwerk, de kunstenaar en de kritische kijker in één. Foto’s van jezelf, de interactie is gefocust op jou en je mag zelf ook even een potje nadenken over je eigen virtuele bestaan. En dan de deur weer uit met een unieke social media experience én de beste Instagrammable foto’s die je ooit hebt gemaakt. Die selfies kun je bovendien in de Youseum shop (plus verschillende merchandise-opties) kopen. Kijk, dat is nog eens een souvenir.

Youseum