9 juli 2022, door Maartje

Hollands Hitteplan! Dit doen we in Nederland als het lekker lang lekker warm is

9 juli 2022, door Maartje

Hollands Hitteplan! Dit doen we in Nederland als het lekker lang lekker warm is

Op deze site vind je al een lijstje met puike plekken in de Amsterdamse stad om af te koelen wanneer het kwik voor langere tijd boven de 25 en zelfs naar de 30 graden gaat. Een voor iedereen en één voor de koters. Graag gedaan. 

 

Maar Amsterdam is maar een piepklein stukje Nederland: there is much more! Tijd voor een groeiende (was)lijst met afkoel- en zwemplekken door het hele land.

 

We weten veel, maar echt niet alles vandaar dat we benieuwd zijn naar jullie allerbeste onontdekte tip! Je mag je inzending sturen naar info@bartsboekje.com. Sharing is caring!

Rotterdam

Rotterdam

#PLONS: SS ROTTERDAM: Een  boot? Maar ik  ga toch niet op een boot zitten die nota bene nog stil ligt ook? Ja echt wel! Deze boot heeft namelijk niet alleen een dijk van terras waar de zon vrij spel heeft, maar ook nog eens een zwembad en dat is nogal koel, en verkoelend, zeker wanneer het kwik boven de 25 graden uitstijgt.

DE TUIN VAN DE VIER WINDSTREKEN: Nét iets de stad uitfietsen (of rijden) loont ten alle tijden, ook in Rotterdam. Doe je dat, zet dan koers naar de Tuin van de Vier Windstreken aan de Kralingse plas, zoals we hierboven al riepen één van de mooiste en meest relaxte plekken in Rotterdam, sowieso, maar nog meer als de zon schijnt. Hier zit je aan het water. Het terras is onlangs geheel gerenoveerd en het bezoeken nu nog meer waard. Tip: ga aan het eind van de dag. Met dank aan de lampjes boven de houten vlonder aan het water is het dan nog idyllischer.

Meer zomerse goodies in Rotterdam lees je hier.

At Sea Dronten

At Sea Dronten

Je moet (niks moet!) ook echt even naar At Sea Dronten. Er is een camping, er is water, er is lekker eten, het is er niet druk, er is een speeltuin voor de kids en het is gewoon echt een hele goede tip!

Het Roode Koper

Het Roode Koper

On-­Nederlandse luxe bij het klassieke landgoed Het Roode Koper, midden op de Veluwe, een natuurgebied welke on its own in­drukwekkend is, maar die dankzij een verblijf bij Landgoed Het Roode Koper zo mogelijk nóg wat meer cachet krijgt. Waar dat door komt? Waar te beginnen… Bij het begin dan maar: de aanrijroute is er één zoals uit een sprookje: een lange laan door de bomen. Een spooky sprookje in de winter, een fairytale als de zon door de groene bladeren piekt. Die boslaan eindigt bij een statig wit-met-houtwerk landhuis omringt door een enorme Engelse tuin aan de ene kant, paardenstallen aan de andere, waar de tijd stil lijkt te staan maar waar eveneens alle moderne luxe te vinden is. O, en er is een overheerlijk zwembad. Lees meer.

Slapen op een boot

Slapen op een boot

Met de eerste graden boven het ‘blotebenen-punt’, zoeken we het liefst meteen water op. En gelukkig hebben we daar in Nederland meer dan genoeg van, van water, ha! Een terras pal aan het water, met je tenen in het zand van je favoriete strand óf: varen.

Lekker dobberen met de zon d’r op. Willen we en krijgen we maar niet genoeg van. Dus ja, natúúrlijk moest (we hebben het alleen maar over ‘moeten’ als de nood hoog is) daar een lijstje over gemaakt worden. Een lijstje vakantie vieren óp het water. Letterlijk ja, op een boot. Want slapen op een boot? Dat doe je zo (en vooral hier):

4 x slapen slapen op een boot

RONDJE VINKEVEEN

RONDJE VINKEVEEN

Nee hoor, we gaan het hier nu niet weer over Zwier in Vinkeveen hebben. We vertellen niet dat de Vrijhaven op nog geen kwartier van Amsterdam is én ook niet dat Zwier waanzinnig leuke Havenhuisjes heeft, comfortabele designhuisjes in de haven waar je met vier man prinsheerlijk slapen kunt en van alle geneugten van Vinkeveen (en van Zwier) kunt genieten. En ook niet dat er tegenwoordig zelfs bubbelbaden op de steiger staan. Dat zou gek zijn, want als we dat wel zouden doen, zouden we Zwier in al onze boeken vermeld hebben. Nee, laten we dan eens reppen over het Apollo Hotel. Pardon? Ja! Verrassing. Het hotel aan de snelweg is een behoorlijk lelijke pukkel (sorry, het is nu eenmaal zo), maar daar merk je binnen niks meer van. Binnen is het hotel namelijk een eenvoudig, maar fris hotel waar je binnendoor naar het restaurant van The Harbour Club Vinkeveen wandelt. En man o man, wat is dat een vakantiecadeautje! Overheerlijk eten, uitzicht over het water en een hotelbed dat je (met een beetje geluk) nog geen 60 euro per kamer per nacht kost. Bootje gehuurd en verlekkerd aan het kijken naar ál die vakantiehuisjes op het water? Komt dat even goed uit: veel daarvan kun je huren en een rondje op Airbnb levert vast en zeker resultaat op. Geen zin om zelf te zoeken? Een van onze favorieten is Boutique Hide and Seek, een knus zwartgelakt houten hutje waar de lampjes in de bomen hangen, kleurige matraskussens opgestapeld onder de overkapping liggen en dat precies is wat je van een eilandhuisje hoopt.

NEDERLANDSE VAKANTIEHUIZEN EN HOTELS MET EEN BUITENZWEMBAD (!)

NEDERLANDSE VAKANTIEHUIZEN EN HOTELS MET EEN BUITENZWEMBAD (!)

Oké, de zomer van 2020 was dan bewogen, zon was er wél! Dat deed ons denken aan de vakanties uit onze jeugd (jaja, natuurlijk herinneren we ons alleen the good parts) toen de zomers eeuwig leken te duren en we 24/7 buiten leefden. Daar willen we meer van. Ook ‘gewoon’ tussen de bedrijven door als het even kan. Lange weekenden of gewoon hele lange vakanties in eigen land. Wat meehelpt in de feestvreugde? Een buitenzwembad. Vandaar deze lijst met Nederlandse vakantiehuizen en hotels met een buitenzwembad. Lees meer

Friesland

Friesland

Zeg je water, dan zeg je Friesland – duh! Maar waar gaan we heen? Maakt op zich niet eens zo gek veel uit natuurlijk: waar water is, kunnen we afkoelen. En lord knows dat dat er in Friesland genoeg is!

STRANDBAR THUISHAVE, MAKKUM: Pal aan het IJsselmeer ligt een heerlijke stek om bootjes te kijken en biertjes te drinken: Strandbar Thuishaven in het vissersdorpje Makkum. Aan het roer twee jonge zussen die de boel in 2019 een flinke touch-up hebben gegeven, van interieur tot menukaart. Elke en Evelyn toverden het voormalige pand om tot een laid-back plekje om met het hele spul te ontbijten (de açai bowl is perfectie, croissantjes voor het kleine spul) of te lunchen. Besluit je te blijven plakken na een dagje op het strand, dan is dit de ultieme spot voor een stevige burger of een goedgevulde salade. Misschien red je het zelfs om met een fris glas rosé een picture perfect zonsondergang mee te pikken. Schuif je de kleine een extra raketje toe.

En er is veel, veel meer. Lees meer hier.
En hier.

Groningen - Paterswoldemeer

Groningen - Paterswoldemeer

Man, oh man, wat een heerlijke plek is het Paterswoldemeer net onder Groningen. Je kunt er varen, suppen, zwemmen, pootjebaden – op alle mogelijke manieren van het water genieten dus. Er zijn tal eilandjes en kruip-door-vaar-door routes (gewoon gaan en verdwalen, het vasteland is nooit té ver weg). Op mooie dagen is het druk, maar genoeg geheime plekken en aanligspots om te doen alsof je het rijk alleen hebt. Ook fijn om te weten: er zit genoeg horeca om en aan het meer om niet bepakt en bezakt van huis te hoeven (bij de Rietschans zit je als een koning en je bootje mag je aanmeren).

Beachclubs Aloha en Timboektoe

Beachclubs Aloha en Timboektoe

Net iets lastiger bereikbaar dan het naastgelegen Wijk aan Zee (en daarom net iets rustiger) is het strand van Velsen-Noord met heerlijke strandtenten Aloha en Timboektoe. Overdag is het relaxen en zandkastelen bouwen wat de klok slaat, ‘s avonds eet je er eerlijk en daarna is het tijd voor de voetjes van de vloer. Het is ook een goede plek om te surfers (yes, zo’n relaxte vibe dus), dus neem die plank mee. Het strand is aan de Noordpier, ook fijn om even de benen te strekken en voor wat wind in de haren.

Varen op de Weerribben

Varen op de Weerribben

In nationaal park Weerribben-Wieden kun je heerlijk varen door het grootste laagveenmoerasgebied van Nederland. Wat dacht je van
een breathtaking groene oase waar je doorheen kunt met de boot, kano of sup? Vinden we leuk. Je hoort alleen het geluid van je eigen peddels en het gezang van de vogels. Oh en als je geluk hebt, zie je misschien wel een otter in het water.

Gooi en Vechtstreek

Gooi en Vechtstreek

Met deze inside tips ben je sowieso verzekerd van veel verborgen hotspots waar je het drukke stadsleven écht even achter je laat. Eindeloos groen, theetuinen, bootje varen, musea en vooral véél en fijn (biologisch) eten en drinken (lees: de nodige vino) is wat je te wachten staat. En hé: natuurlijk is heel veel van dit leuks ook nog eens kidsproof. Bel die oppas maar af dus. Daarnaast ligt deze prachtige streek nog geen half uur rijden van Amsterdam. Bewijst weer dat vakantie niet ver weg hoeft te zijn!

Heel veel tips voor in de Gooi en Vechtstreek.