We onderschatten de ochtendzon: Nederlanders smeren vaak alleen op heetst van de dag
Zeg je zonnebrand, zeg je zwoele temperaturen, een zinderende zon en we denken meteen aan strand, zand tussen de tenen en wuivende parasols. Nu geloven we best dat de meesten zich insmeren als je een dagje strand plant, of een middagje varen op de boot. Maar smeer je je ook in als je die dag in de zon niet gepland hebt? Dus als het plots mooi weer is en je een terrasje kunt pakken? Of als je in de tuin staat te werken en de zon breekt door?
Uit recent onderzoek door onderzoeksbureau Verian in opdracht van Etos blijkt dat Nederlanders zich vooral insmeren op geplande zonmomenten, zoals een dag aan het water. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan pas de zonnebrand erbij te pakken als ze de zon al op hun huid voelen branden, en eigenlijk alleen tijdens de heetste uren van de dag. Heel vreemd is dat niet, want je leert als kind dat je je vooral tussen 12:00 en 14:00 moet insmeren. De zon kijkt echter geen klok, en vanaf mei kan de ochtendzon om 10:00 al net zo sterk zijn als de middagzon.
Het Huidfonds en Etos willen hier meer bewustzijn voor creëren. Het checken van de zonkracht zou net zo normaal moeten worden als het kijken naar de temperatuur of buienradar checken wanneer het gaat regenen.
Hoewel 96% van de mensen zich wel met zonnebrand insmeert op het strand of bij het zwembad (de geplande uitjes), geeft 63% aan vaak nog niet te smeren op de weg ernaartoe. In de auto is een ander verhaal dan op de fiets, maar als je 30 minuten moet fietsen in de (ochtend)zon, kun je dus al aardig wat zonkracht pakken. Iets minder dan de helft van de Nederlanders smeert alleen op de warmste uren van de dag. Maar al voelt de zon ‘s ochtends misschien nog niet heel warm, de zonkracht kan al net zo groot zijn als op het heetste punt van de dag.
Als er niet perse een ‘zon-dagje’ gepland is, vergeten veel mensen dat de zonkracht ook geldt tijdens alledaagse activiteiten en pakken er minder snel zonnebrand bij.
De UV-index (zonkracht) kun je gewoon op buienradar checken.
Marijne Landman, directeur van het Huidfonds: “Ook buiten de beter bekende zon-momenten om, kan de zon schade aanrichten aan je huid. Dat vraagt echt om een nieuwe gewoonte. Kijk bijvoorbeeld elke ochtend op je weerapp wat de zonkracht wordt. Wordt de UV-index 3 of hoger? Bescherm dan je huid door de zon te weren, met kleren en door te smeren.
* Twee derde van de mensen die wel eens in de tuin werken, smeert zich dan vaak niet in. Bij ontspannen in de tuin smeert 50 procent zich wel in.
* Driekwart van de Nederlanders beseft niet dat de zonkracht in de ochtend even sterk kan zijn als die in de middag.
* Bij alledaagse buitenactiviteiten, zoals boodschappen doen, winkelen, of naar werk fietsen gebeuren veelal onbeschermd: 86 procent geeft aan zich dan meestal niet in te smeren.
* Een derde van de Nederlanders die aangeeft gemakkelijk te verbranden, smeert zich toch vaak pas in als de zon begint te branden op de huid of op het heetste moment van de dag.
Oef, we hebben in de loop der zomers smeren nogal wat fijne merken zonnebrand ontdekt. Naif bijvoorbeeld, die smeert zo lekker, is waterbestendig en laat geen witte waas achter. Of die van Esse, een andere favoriet, goed voor je huid en het koraal. Enfin, natuurlijk hebben we daar allang een lijstje voor: favoriete zonnebrandmerken.
Meer tips om in de zomer je huid te beschermen, of als je helemaal uit de zon wilt blijven en aan de fake tan gaat; we hebben het verzameld.