8 december 2020, door Margaux van der Mieden

10 x onze favoriete kerstfilms die je gezien moet hebben (ieder jaar weer)

8 december 2020, door Margaux van der Mieden

10 x onze favoriete kerstfilms die je gezien moet hebben (ieder jaar weer)

De decembermaand is pas net begonnen en de kerstfilms komen weer massaal uit de kast. Het is onze guilty pleasure, sorry very much not sorry. Hoe cliché sommige films ook mogen zijn, we worden er steevast vrolijk van. De muziek, het romantische tintje en de altijd good endings. Popcorn en play. Maar er zijn tegenwoordig zóveel kerstfilms dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien, toch? Daarom een lijst met onze favoriete kerstfilms op een rijtje. Van een goede klassieker tot een dijk van een nieuwkomer.

 

Of we spontaan  op het idee kwamen om deze lijst samen te stellen? Nee! We begonnen met deze compacte en ultieme lijst met de fijnste decemberfilms, de beste kerstmuziek (not your usuals)  en de lekkerste bankhangwijnen voor erbij. Dat vonden we zelf dusdanig leuk dat we besloten al die categorieën nog wat extra te geven. Waarvan acte.

Filmplatform Cinetree geeft kerstfilms weg

Filmplatform Cinetree geeft kerstfilms weg

Filmplatform Cinetree van actrice Hanna Verboom geeft deze maand gratis kerstfilms weg. Leuk! Een kerstcadeau kun je het ook noemen. Ze geven dit jaar, om de kerstgedachte rond deze moeilijke tijd extra te belichten écht leuke kerstfilms weg. Welke films er zoal te zien zijn? Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, een film over een meisje (Audrey Tautou) dat de levens van een heleboel Parijzenaars op een positieve manier beïnvloedt. Lief! Er zijn er nog meer zoals de Mexicaanse roadmovie Y tu mamá también van Alfonso Cuarón, het Duitse drama Das Leben der Anderen en het liefdesdrama Carol (met Cate Blanchett). Een leuke verrassing zo met de feestdagen in zicht. Thank you Cinetree.

 

The best man holiday

The best man holiday

The best man Holiday is een komische film over vrienden die weer samenkomen na vijftien jaar tijdens de feestdagen. Eén van de vrienden, Harper, is beginnend schrijver. Hij confronteert zijn vriendengroep met een boek over gênante belevenissen en geheimen. Een reünie tijdens de kerstdagen loopt uit tot komische ruzies/conflicten rond vriendschap, liefde en vergiffenis. Een kerstfilm die je niet kunt missen.

Dolly Parton's Christmas on The Square starring Christine Baranski

Dolly Parton's Christmas on The Square starring Christine Baranski

Geen normale kerstfilm is deze Dolly Parton’s Christmas on The Square. Het is een kerstmusical. Kan ook niet anders met Dolly Parton als hoofdrolspeler. Het gaat over de succesvolle zakenvrouw Regina die haar kleine geboorteplaats verkocht heeft aan een ontwikkelaar van een winkelcentrum. Regina heeft slechte herrinneringen aan deze plek en vindt het daarom niet erg dat het dorp verdwijnt tot… Dolly komt. Dolly speelt een dakloze engel met een country-tintje die Regina doet nadenken over deze plek. Een mooie film met goede acteurs en zeker ook goede muziek.

The night before

The night before

The Night Before is een Amerikaanse komische kerstfilm met hoofdrollen Seth Rogen, Anthony Mackie en  Joseph Gordon-Levitt. Drie beste vrienden met een kersttraditie, namelijk feesten met elkaar. Nu ze alle drie hun eigen leven hebben opgebouwd komt de traditie tot zijn einde. Ze sluiten de traditie af door te zoeken naar het ‘Nutcracka bal’. Hét feest waar iedereen wil wezen. Een film met humor en ook dat tikkeltje warmte van de feestdagen. Leuk!

Holidate

Holidate

Holidate uitgekomen in 2o2o is een nieuwkomer met onder anderen Emma Roberts, Luke Bracey en Kristin Chenoweth. De naam zegt al genoeg. Het gaat over Sloane (Emma Roberts) en Jackson (Luke Bracey), allebei single tijdens de feestdagen. Ze hebben er genoeg van en beginnen aan een pact om elkaars ‘holidate’ te zijn zodat ze met rust gelaten worden en niet aan de kindertafel hoeven te zitten. Friends with benefits kun je het ook wel noemen. Of het werkt?…

Almost Christmas

Almost Christmas

De vier volwassen kinderen van weduwnaar Walter keren voor de eerste kerst na hun moeders dood terug naar hun ouderlijk huis. Walter heeft één wens voor kerst en dat is geen ruzie en dat iedereen lief is voor elkaar. Hoe moeilijk kan dat zijn? Makkelijker gezegd, dan gedaan. Een heuse beproeving. vijf dagen lang moeten ze door één deur kunnen. Dat gebeurd niet helemaal vlekkeloos… Ze brengen veel drama en onrust met zich mee. Almost Christmas gaat over de liefde voor familie op een humoristische manier. Een leuke, grappige kerstfilm dus. We like.

 

Happiest Season

Happiest Season

Deze romantische kerst comedy laat de moeilijke onderwerpen zien over acceptatie van je familie en trouw zijn aan jezelf. Happiest Season gaat over Aby (Kristen Stewart) en Harper (Mackenzie Davis), een lesbisch koppel. Aby gaat met kerst mee naar de ouders van Harper, waar ze er achter komt dat de ouders van Harper niet weten dat Harper op vrouwen valt. Harper stelt Aby ook voor aan haar ouders als haar ouderloze roommate. Een bijzondere kerst waar de relatie van Aby en Harper op de proef wordt gesteld. Komisch en confronterend is deze kerstfilm. Een aanrader!

The Holiday

The Holiday

Een echte kerst klassieker als je het ons vraagt. The Holiday. Met Cameron Diaz, de handsome Jude Law, Kate Winslet en Jack Black. Het verhaal gaat over twee vrouwen die elkaar niet kennen, maar allebei niet zo veel geluk hebben in de liefde. Amanda, die in een luxe villa woont in L.A. en Iris woont in het Engelse Surrey. De twee wisselen halsoverkop van huizen om kerst away from home te vieren. Amanda, die in een kleine engelse cottage zit, ontmoet de broer van Iris. Enne Iris, die in de mega villa vertoeft, ontmoet de collega van Amanda. Aangezien het een romantische kerstfilm is, kun je wel voorspellen wat er daarna gebeurd… De klassieke kerstfilms mogen niet ontbreken, elk jaar opnieuw zijn ze leuk om te kijken. Hier komen er meer.

Love Actually

Love Actually

Love Actually is one of our all time favorites. Deze film wordt een paar keer per kerst afgespeeld met een grote bak popcorn erbij. De film vertelt verschillende verhalen van verschillende mensen rond de tijd van kerst die elkaar overlappen. In de film worden acht koppels en hun liefdesleven gevolgd. Een echte feel good movie met alleen maar goede acteurs zoals Hugh Grant, Keira Knightley, Colin Firth, Bill Nighy, Emma Thompson en Liam Neeson. De muziek in de film is ook hoe het hoort. De hele film klopt. That’s what we like. Onze favoriete scène? De scène waarin Hugh Grant dansend door het parlementshuis danst. Aanstekelijke muziek en gekke dansmoves. Meer is er niet nodig.

Miracle On 34th Street

Miracle On 34th Street

Een gouwe oude. Dat is Miracle On 34th Street. De oude man, Kris Kringle (Edmund Gwenn), valt in voor een zieke kerstman in Macy’s jaarlijkse Thanksgiving Day Parade. Iedereen houdt van hem en hij wordt een hit. Hij beweert klanten en werknemers in het winkelcentrum dat hij echt de Kerstman is. Hij wordt gezien als iemand met geestelijke problemen. Daarom besluit een jonge advocaat en een klein meisje hem te verdedigen en te helpen in de rechtbank dat hij de echte is. Een ontroerende en mooie kerstfilm.

Home Alone 1 en 2

Home Alone 1 en 2

Deze klassieker kon zeker niet missen uit onze favoriete kerstfilm lijst. Home Alone 1, maar zeker ook de opvolger Home Alone 2. De grote familie McCallister vertrekt samen met oom, tante en hun kinderen voor een paar dagen op vakantie. Iedereen heeft zich overslapen en vertrekken druk en stressvol op vakantie. Alleen vergeten ze één ding: Kevin. De jongste van de familie. Kevin zit alleen thuis en de McCallisters hebben nog niets in de gaten. Kevin maakt veel spannends mee in de tijd dat hij alleen thuis zit. Er zijn boeven op de loer… Deze films worden nooit oud. Ze zijn grappig, lief en ook een beetje sneu. Het vervolg op deze komische kerstfilm is Home Alone 2. Hier is de familie weer in een chaotische toestand vertrokken op vakantie. Deze keer hebben ze Kevin bij, maar raken ze hem kwijt op het vliegveld waardoor Kevin het verkeerde vliegtuig instapt…