Nederland, Delft22 september 2020, door Barts Boekje

10x de ‘nieuwste’ van Delft

Nederland, Delft, 22 september 2020, door Barts Boekje

10x de ‘nieuwste’ van Delft

Voor wie bekend is in Delft zullen het Postkantoor, Barbaar en Kek bekend in de oren klinken… (Niet? Geen zorgen, klik dan vooral even op die namen voor meer, of lees hier over wat oude klassiekers uit Delft. Maar naast die namen zijn daar inmiddels een hoop parels bijgekomen waar we jullie graag even over bijpraten. De één wat nieuwer dan de ander, maar allemaal zeker eens het vermelden waard. Komen ze:

Hanno

Hanno

‘Ergens op de wereld is het twaalf uur geweest…’ Goede binnenkomer, om de eigenaren van Hanno meteen maar even te quoten. Worden we warm van. Trots op haar bar met bijzondere wijnen, bieren en frisdranken uit alle windstreken, straalt heel Hanno je tegemoet. Hier een drukke, vrolijke bedoeling. Overal souvenirs, kussentjes en beeldjes van over de hele wereld, verzamelt door eigenaren Kim & Hugo op hun reizen. Alles heeft een verhaal, en veel van het interieur vond Kim gewoon op Marktplaats. Gezellige, huiselijke bedoeling dus, daar bij Hanno. Maar bij Hanno worden niet alleen souvenirs verzameld, ho, ho, de naam komt niet voor niets van een ontdekkingsreiziger… Ze verzamelen hier vooral lokale gerechten van keukens over de hele wereld. Van Zuid-Afrika, Mexico en Thailand, tot Sri Lanka en Peru. Streetfood om te delen. Zo zit je aan de Mexicaanse Quesedilla’s, maar ook zo aan de bao buns uit Zuid-Korea. En dat alles heerlijk onder de vrolijke parasolletjes op het beschutte Doelenplein van Delft (joehoe, nazomeren!). En dan zijn we nog niet eens begonnen over de vrolijke speciaalbiertjes en de Smokey Drug Lord cocktail (met Mezcal)… Gaat dat zien, gaat dat proeven!

Hanno

 

De Gist 

De Gist 

Niet écht in het oude gebouw van de Gist, maar vlakbij en met uitzicht óp. En de sfeer is er niet minder om. Borrelcafé bij uitstek met kleine gerechten om te delen. Plus elke week een burger van de week om over naar huis te schrijven. Indrukwekkende combinaties van de chef (een Franse bun met gegrilde aubergine en brie, of ketjap glazed beef met kokos passeerden bijvoorbeeld al de revue). De glazen gevel van de Gist kan helemaal open, en in de zomer levert dat jou veel mooie zonsondergangen op met één van de 15 tapbieren in je hand. Geniet van die laatste zonnestralen!

De Gist 

 

Lot. coffee boutique 

Lot. coffee boutique 

Nét nieuw, en hóé. Pastelgeel pandje aan de Voldersgracht, pastelkleurig glas in lood (we duimen voor je dat nét de zon doorbreekt) en een roze koffiemachine. Do we need to say more? Ja, we do. Want ondanks deze schattige setting één en al stoere koffie praktijken hier bij Lot. Lot runt de zaak als een echte girl boss, maalt de hippe koffiebonen uit Dublin (wonen Lot’s ouders, deze dame weet waar ze haar spullen haalt) en maakt de lekkerste koffie creaties. Ginger ale met twee espressoshots bijvoorbeeld. Of gewoon een goed zwart bakkie. Meer zien en lezen van Lot? Check it out! 

Lot. coffee boutique 

Monastère 

Monastère 

Paris away from Paris, dat is het nieuwe Monastère in Delft. Doet ons een beetje denken aan het Haagse Le Quartier, maar daar is absoluut helemaal niets mis mee. Franse sausjes all the way. Klassiek Frans café/brasserie aan de Beestenmarkt in Delft dus. Boeuf Bourguignon wat de klok slaat… Maar ook voor ontbijt, lunch, of een gezellige borrel zit je hierbinnen helemaal goed. Of buiten op de Beestenmarkt natuurlijk. Café et croissant dan maar?

Monastère 

 

Huszar 

Huszar 

Oké, toegegeven, deze zit er al een tijdje. Maar tot nu toe waren we dat even vergeten te vertellen (oeps). Dus bij deze. Ouderwetse gezelligheid bij Huszar. Iets verder uit het centrum, aan de andere kant van het water, maar die extra stappen zijn bitterballen waard. Jouw verlangde borrel zit wel goed hier. Een uitgebreid assortiment Nederlands speciaalbier, waar ook mee wordt gekookt (in de kaasfondue bijvoorbeeld!). Bovendien een platenspeler met oude LP’s en genoeg gezelschapsspellen aanwezig. 

Bier plus een ouderwets kaas & worstplankje. Feest. En dan kan je ook nog buiten aan het water (of in de zomer óp het water op de boot) zitten! Verder huisgemaakte burgers en grote maaltijdsalades op de kaart. Een kinderhoek voor de kleintjes en een mini bieb waar je jouw boek mag ruilen voor een nieuw exemplaar als je jouw verhaal uit hebt. Ook high tea en high wine mogelijk bij Huszar trouwens. Hadden we al feest gezegd?

Huszar 

 

Tazz espressobar

Tazz espressobar

Vlak achter de Markt, op een schattig hoekje – knappe jongen trouwens die een hoekje vindt dat níét schattig is in Delft – zit Tazz. Valt bijna niet op, daar op die hoek, maar voor de zelfgebakken brownies en boterkoek moet je toch echt even bij de les blijven als je hier de hoek om komt. Espressootje ernaast, krantje erbij, en even onopvallend uit het raam de voorbijgaande toeristen bewonderen. Knus koffieplekkie indeed. 

Tazz espressobar

 

Lakila

Lakila

Mediterraanse aperitivobar, op een prachtig plekje vlak naast de Grote kerk. Met terrasje aan de gracht, midden in het historische centrum van Delft. Bij Lakila vind je een behoorlijke menukaart, vol seizoensgebonden kleine gerechten met een Spaans, Italiaans, Portugees of zelfs Arabisch tintje. Ga je voor manchego met citroenzest? Of burrata met garnalen, sinaasappel en venkel? Of toch liever voor allerlei kroketjes met speciale mayo’s, hummus met chorizo, octopus en pimento, vijgen uit de oven met geitenkaas, pistache, thijm en balsamico, of eh, eh, eh, veel en veel meer dus. En jij wil natuurlijk weten wat je daarbij drinkt? Nou, een van de 17 wisselende wijnen die perfect passen bij al die gerechten op de kaart. Proost!

Lakila

 

Heinde & Ver

Heinde & Ver

In het Agnetapark – over verstopte plekjes gesproken trouwens, goedemorgen! – zit Heinde & Ver verborgen. Het Agnetapark lijkt net een filmset, of nou ja, lijkt… #funfact voor de ouders met kleine koters onder ons: de film Dolfje Weerwolfje is hier voor een deel opgenomen. Zeker de moeite waard voor een bezoekje. En als je daar dan toch bent… Heinde & Ver is een franchise keten, maar daar is helemaal niets mis mee in dit prachtige monumentale pand. Eigenlijk all you can eat maar dan een beetje op chique, met keuze uit gerechtjes van steak tartaar tot pokébowl en gerookte eendenborst tot zeewierbitterballen. 

Heinde & Ver

 

 

Delfts Brouwhuis 

Delfts Brouwhuis 

Tja, this ain’t rocket science… Lijkt me duidelijk dit. Bier, bier, en nog eens bier. Of eethuis en biertuin, zoals ze dat zelf mooi zeggen. 20 bieren op de tap, en verschillende bier proeverij opties. Maar vooral gewoon goed eten en mooi bier, een historische combo. Aldus de Delftse Brouwers. Over historisch gesproken… terwijl drie jonge rasechte Delluvenaren (Delftenaren, snap je) dit voormalig Griekse restaurant wilden omtoveren tot brouwerij, stuitten ze op een Middeleeuwse kelder uit 1300. Onder begeleiding van Archeologie Delft werd de boel voorzichtig aangepakt en bleek dat de kelder in het verleden ook al dienst had gedaan als brouwerij. Plaatje compleet! Dus nu zit je in die prachtig opgeknapte kelder lekker van je biertje te genieten. Met een Brouwers burger of dikke croque madame als lunch, Beierse pretzels met kaas-bierdip en grove mosterd voor bij de borrel en gegrilde biologische ribeye van de Big Green Egg als diner. En met mooi weer dus in de biertuin bedekt met lampjes uitkijkend op de Oude Kerk. Oh zo gezellig.

Delfts Brouwhuis