20 juli 2020, door Jorien Thijs

12 x het beste van Terschelling

20 juli 2020, door Jorien Thijs

12 x het beste van Terschelling

We schieten spontaan in de vakantiemodus zodra de boot richting Terschelling de haven van Harlingen verlaat. Pats boem, holiday mode on. Hier wil je zijn op dit fijne Waddeneiland: 12 x het beste van Terschelling

Pura Vida - Midsland

Pura Vida - Midsland

Deze semi-nieuwkomer in Midsland is wat ons betreft een absolute aanwinst voor het eiland. Zo fris, zo relaxt, zo hier-blijven-we-het-liefst-de-hele-dag. Bij Pura Vida strijk je neer voor een goeie latte, maar beter nog voor lunch of diner. Met biologische en eerlijke producten bouwen ze hier kleurrijke bowls en gezonde burgers. Op mooie dagen verover je één van de banken op het terras en is het aan de frisse kant, dan is het ook absoluut geen straf om binnen te bivakeren. Ook een goede plek om een uurtje of wat op je laptop te tikken.

Pura Vida

Update 2020: Pura Vida heeft een 2e lunchrestaurant geopend in West Terschelling! Alweer zo leuk!

Strandpaviljoen Kaap Hoorn

Strandpaviljoen Kaap Hoorn

We beginnen natuurlijk met de leukste stekkies van het eiland, en tot die categorie hoort het verstopte Kaap Hoorn, een strandtent vóór de duinen – verrassing! Je kunt er alleen lopend of per fiets komen en dat maakt de zaak nog meer vakantie dan het al vakantie was (want op Terschelling) als je begrijpt wat ik bedoel.

Bij Strandpaviljoen Kaap Hoorn is het simpelweg relaxed. En waanzinnig leuk ook voor het kleine spul! Er is een volop speelgoed (al is er in de duinen natuurlijk ook altijd wel wat te beleven) en er worden regelmatig speurtochten en ander leuks georganiseerd. Volg het kabouterpad – zelfs dat is een spannend avontuur.

Voor vaders en moeders is er  niet minder vertier: heerlijk happen, puike dranken en dat ultieme eilandgevoel.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

HeartbreakHotel – Oosterend

HeartbreakHotel – Oosterend

In de categorie strandpaviljoens is dit wel een heel sfeervol exemplaar, want volledig ingericht met meubels uit de jaren ’50 en ’60 en countrymuziek uit die tijd op repeat. Voor de kids op het menu een Pink Cadillac (kipnuggets met frietjes) en jij kan kiezen uit een stel picobello burgers. HeartbreakHotel is hele jaar door open, dus ook na een winterse strandwandeling bestel je hier je hot choc of je biertje. Sinds dit jaar kun je ook elke ochtend wakker worden met Elvis, want de eigenaren verhuren een vierpersoons vakantieappartement genaamd Graceland in Hoorn. Met jukebox, natuurlijk.

HeartbreakHotel

ZandZeeBar - Formerum

ZandZeeBar - Formerum

De ZandZeeBar is de ultieme strandtent: een beetje Bali, een boel laidback. Hier strijk je tussen de surfers neer voor het betere borrelwerk. Corona in de hand, voetjes omhoog, voel je ‘m al? Voor de kinders (verantwoorde) fruitijsjes van NICE of doe zoals wij deden en bestel een dubbele portie nacho’s. Wel alleen open tijdens de zomermaanden en dé plek om tijdens Oerol te hangen.

ZandZeeBar

Zeehondentocht – West-Terschelling

Zeehondentocht – West-Terschelling

Hoewel we normaal gesproken niet zo van de tourtjes zijn – want vaak een vieze toeristenfuik – was de zeehondentocht met de Talisman een heus succes. De mini heeft het er nog over, want er is weinig indrukwekkender dan met een serieus schip over de woeste zee varen om wildlife te spotten. Vanuit de haven van Terschelling West ben je in pak ‘m beet een half uur bij de zandplaat waar de zeehondjes liggen te zonnen. Luister wel altijd goed naar de instructies van de schipper, want deze vrienden komen daar ook om uit te rusten. En met een beetje geluk komen de zeehondjes dan nieuwsgierig naar de boot gezwommen. Lief!

Dagelijks vertrek vanuit Terschelling West

De Bessenschuur – West-Terschelling

De Bessenschuur – West-Terschelling

Vraag ons niet waarom, maar op Terschelling struikel je over de lokale cranberryproducten. Wat we dan weer wél weten, is waar je de beste cranberry cheesecake eet. Dat is namelijk zonder enige twijfel bij koffie- en theehuys De Bessenschuur, richting de duinen van West aan Zee. De naam doet het wellicht al vermoeden, maar De Bessenschuur is inderdaad op en top kneuterig. Maakt jou het uit, je zit in het bos, op een heerlijk terras en met taart voor je neus. Voor de kinders is er binnen speelgoed en buiten is het ruim genoeg om lekker rond te razen.

De Bessenschuur

't Lokaal - West-Terschelling

't Lokaal - West-Terschelling

Sprint voor je op de boot naar huis stapt nog snel langs ’t Lokaal voor een take-away koffie of lunch. Alles is gemaakt van lokale biologische producten en een flinke scheut liefde, dat proef je. ’t Lokaal is klein maar fijn; het terras bestaat uit twee bankjes met wat losse krukjes en binnen zijn er krap drie plekken bij het raam. Niet geschikt om lang te tafelen, maar wel voor een gezellig kletspraatje met de vrolijke eigenaar.

’t Lokaal

Strandpaviljoen De Branding – Midsland aan Zee

Strandpaviljoen De Branding – Midsland aan Zee

Dikke kans dat je je koter al kwijt bent voordat je het terras van De Branding oploopt, dankzij het speelgebeuren eromheen. Voor de kleinsten is er een huisje met glijbaan, en de kleuters kunnen los op de schommels. De Branding is voor een strandtent wat stijfjes, maar het uitzicht over het prachtig brede strand maakt een hoop goed. Net als de geitenkaaskroketjes. In het najaar gaat de haard aan en zit je hier meer dan ok na een uitwaaisessie en ’s zomers pak je hier een prachtige zonsondergang mee. Nooit meer naar huis.

Strandpaviljoen De Branding

Café De Groene Weide

Café De Groene Weide

Niet te verwarren met het Groene Strand (geen officiële titel maar een stuk strand bij Café de Walvis, daarover hieronder meer) is café de Groene Weide. Leuk, ja, maar de attractie hier is eigenaar Hessel die samen met dochter Tess de meest fantastische optredens verzorgt, (bijna) iedere avond van de week – wat kan die meid zingen (en die man ook). Hessel is wereldberoemd op het eiland en onder het jaarlijks terugkerende vastelandvolk. Terecht: de gezelligste avonden op Terschelling beleef je onder de bezielende leiding van Hessel en Tess, zonder twijfel.

Café De Groene Weide

"

Alle Wadden zijn ons even lief, maar buureiland Vlieland spant de kroon. Het leukste van Vlie vind je hier.

"

Paardrijden bij Puur

Paardrijden bij Puur

Euh, ja, paardrijden… Ook (juist) iedereen die het nog nooit gedaan heeft, moet toegeven dat een ritje op een (rustig) paard door de duinen, het liefst zo net voor zonsondergang, punten scoort in de categorie ‘romantiek’. Zelfs wij, dierenvrienden maar helden op sokken dat we zijn. Maar het wás me leuk! De paarden van Puur zijn het gewend onervaren rijders op hun rug te krijgen en sjokken op hun dooie gemak door de duinen zodat je de tijd hebt om te wennen (en je een volleerd ruiter te voelen) en de beeldschone omgeving in je op te nemen. Beloofd.

Puur Terschelling

Hotel Paal 8 & Paviljoen West aan Zee

Hotel Paal 8 & Paviljoen West aan Zee

Hotel Paal 8 is wat ons betreft met stip het fijnste hotel van Terschelling en staat, perfect, pal aan het strand. Eenmaal op dat strand is Paviljoen West aan Zee een knetter van een strandpaviljoen om de gebruikelijke redenen: gezellige en smaakvolle inrichting, een je ne sais quoi-op-z’n-Hollands-sfeertje, heerlijke visgerechten en schalen vol borrel-goodness en de ondergaande zon op je netvlies.

Paal 8 en West aan Zee

Café Walvis - het Groene Strand

Café Walvis - het Groene Strand

Om de hoek van West-Terschelling, het hoofddorp van Terschelling, naar het westen op loopafstand van de haven is het Groene Strand een begrip op het eiland. De smalle strook gras grenst aan de zee waar je tijdens eb/vloed een heel stuk over kunt wadlopen. Een even groot begrip is het strandcafé dat achter het Groene Strand staat, De Walvis. De Walvis is namelijk een feest, het hele jaar door. Probeer een plaatsje te bemachtigen aan de voorzijde van de zaak waar je over het strand, de zee en de continue stroom (stroompje, het zijn immers de Waddeneilanden) van mensen die voorbij fietsen en wandelen uitkijkt. Een weekend Terschelling zonder De Walvis is geen weekend Terschelling.

Café Walvis

De Dis - West-Terschelling

De Dis - West-Terschelling

Eveneens in West-Terschelling is De Dis het leukste lunchzaakje van het eiland. Zo mini als het zaakje lijkt, zo groot is het aanbod: in de kleurrijke zaak worden rijk belegde luxe biobroodjes en -gerechten verkocht, net als, homemade brownies, pizza’s, pasta’s, salades en lasagnes. Maar ook lokale lekkernijen als Terschellinger schapenkazen. Aanrader: laat een bakje of zakje vol scheppen en neem één en ander mee naar het strand.

De Dis

Fotocredit: Instagram

Restaurant Caracol, Terschelling

Restaurant Caracol, Terschelling

Een avond op chique uit eten kan ook op Terschelling. Restaurant Caracol is één van de beste opties: in de op het oog wat stijve zaak – wat goed gemaakt wordt door de hartelijke ontvangst en de kok die nog even aan tafel komt – worden alleen producten van de Wadden geserveerd: vis, vis, vis, en een stukje vlees, lam onder andere. Mocht je nu een flesje te veel op hebben, dan zijn er boven (ietwat klassieke en heerlijke) kamers te boeken.

Caracol

Boomstraat West-Terschelling

Boomstraat West-Terschelling

Een drie-in-eentje: de Boomstraat in West-Terschelling, toch wel de gezelligste straat van het eiland. Dineren in de straat is niet zo lastig – we tried, maar drie zaken springen er bovenuit:

  • De Zee: een visrestaurant, dat was niet zo moeilijk te raden, en de ‘hipste’ van Terschelling, mocht je daar op zoek naar zijn. Los daarvan: het mediterrane menu en de vis uit de Italiaanse houtoven is. De Zee
  • Brasserie Brandaris: precies zo’n brasserie waar je een avond aanschuift en niet meer wegkomt. Lekker, gezellig, bruin, ongecompliceerd, alles goed. Brandaris
  • Flaman: naast Brasserie Brandaris en dé plek voor een (giga) schaal fruits de mer. Ook fijn: het grote overdekte terras waar het ook goed is bij slecht weer. Flaman