Nederland29 juli 2020, door Maartje

Het leukste (en meest verrassende) van het Waddengebied (en dat is dus veel meer dan TVTAS alleen!)

Nederland, 29 juli 2020, door Maartje

Het leukste (en meest verrassende) van het Waddengebied (en dat is dus veel meer dan TVTAS alleen!)

Zeg je 'Wadden' dan denk je uiteraard aan de Eilanden. Vlieland, Terschelling, Texel... Wie kent ze niet. Dat kunnen we je allerminst kwalijk nemen maar wist dat dat het hele Waddengebied een veel groter stuk land beslaat? En niet alleen Nederland: bij het Waddengebied het hele natuurgebied wat aan de Waddenzee grenst gerekend, en dat is ook een stuk Friesland, Groningen én Duitsland (het vaste land). De fietspaden en wandelpaden die hier zijn aangelegd lopen over het vaste land, van Friesland en Groningen tot helemaal in Duitsland. En ja, dat is op zijn zachtst gezegd heel erg mooi. En precies het perfect vakantievieren 2020-stijl. De leukste plekken wilde je weten? Voila (en bookmark dit artikel maar weer want we vullen aan de komende periode hoor - nog lang niet uit gesnuffeld in het Waddengebied).

onze favoriet in Dokkum: KNUS KOFFIEBAR DOKKUM

onze favoriet in Dokkum: KNUS KOFFIEBAR DOKKUM

We beginnen in Dokkum. Dokkum? Waar is dat ook alweer? Noardeast-Fryslân natuurlijk. En weet je… Die oer-Hollandse mini-stad is oprecht ZO leuk. Eén van de allerleukste adressen is Knus Koffie Bar in Dokkum. Om de simpele reden dat het gewoon heel goed, heel warm en – we willen het eigenlijk niet zeggen maar doen het toch – heel knus is. Het leuke tentje is verdeeld in een beneden en een boven. Beneden is een hele elegante speelruimte zijn voor the little ones. Nogmaals: verfrissend! Je beste plek voor koffie en lekkers. Vooral dat laatste trouwens: dat is dus echt lekker, en homemade ook nog eens! Net open, so gogogo, check it out!

Onze favoriet in harlingen: EETCAFE NOOITGEDAGT

Onze favoriet in harlingen: EETCAFE NOOITGEDAGT

Ja, je stapt er op de boot naar Terschelling en Vlieland maar wist je dat Harlingen zelf dus ook echt de moeite waard is? Midden in Harlingen, waar volop leuke zaakjes zitten, mogen we toch vooral Eetcafe Nooitgedagt tippen. Vooral om dat het eetcafé van het kaliber ‘no fuss’ is, maar wel in een tof jasje. Opvallender nog vonden we de kwaliteit van het eten (lekker!) en de superattente bediening. 10 punten! Wat ook geldt voor  de sfeer en de muziek in het historisch pand in Harlingen. Ons enthousiasme zit ‘m ook in het feit dat we met een aantal kids waren die meer dan goed vermaakt werden en hun lol op konden in de mooie speelhoek. Aanrader voor iedereen dus!

O! En als je er toch bent, pik dan ook de winkels Koks & Keukenmeiden en Binnen & Buiten mee. Deze twee winkels van dezelfde eigenaresse geven je een beetje het gevoel van Merci in Parijs (niet gelogen, en dat is een compliment), vooral wat betreft het aanbod. Bij Koks & Keukenmeiden uiteraard vooral spul voor in de keuken en aan de eettafel. Binnen & Buiten heeft meer voor in huis: o.a. prachtige (betaalbare!), gekleurde boeketten van gedroogde bloemen.

Wat dus heel leuk is om te weten (vinden wij, want wisten we niet) is dat de Europese Unie zich ingezet heeft voor dit gebied. Ze zochten wat oude sokken op, leegden deze en investeerden in het hele waddengebied. Perfect timing als je het ons vraagt, want we zoeken anno nu vooral rust en ruimte, en daarmee zoeken we dus het liefst de natuur op. Die natuur is hier, met dank aan de Europese Unie, piekfijn op orde. Dat niet alleen: het gebied werd als het ware samengetrokken en er werden prachtige fietspaden aangelegd zodat je nu met plezier door kunt fietsen helemaal tot aan – en in – Duitsland. Dankzij de Europese Unie werd het gebied opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. De Europese Unie draagt bij aan de bescherming van de natuur en biodiversiteit en duurzaam toerisme.

PIZZERIA PINGJUM

PIZZERIA PINGJUM

Behoorlijk in the middel of nowhere, en daarom des te leuker en perfect op de fiets te ontdekken, is het Friese Pingjum (ja, zo heet het daar echt) zit Pizzeria Pingjum, een Hollands begrip tegenwoordig dat al in verschillende foodie magazines een podium kreeg. Zijn we het 100% mee eens: Pizzeria Pingjum serveert een dijk van een pizza. Het allerleukste aan de pizzeria is dat ze Italiaanse tradities combineren met lokale producten uit Friesland. Ha! Verse vis uit de Noordzee, schelpen van ‘t Wad, biologische groenten en zuivel én vlees van eigen slacht, allemaal op de welbekende Italiaanse deegbodem. Als dat geen klasse is. Favoriet is de salade burrata met oertomaten en basilicum – zo goed! En op het gebied van pizza’s komen we terug voor de SICILIANA met tomaat, mozzarella, ansjovis, kappertjes en olijven, en voor de FREDERICA (tomaat, mozzarella, spek, artisjok en ui). O, en mogen we dan als dessert de PESCE (tomaat, mozzarella, verse vis, citroen, knoflook en peterselie).

Wongema, Hornhuizen

Wongema, Hornhuizen

Een dijk van een omfietstip is Wongema in het kleine Hornhuizen, een dorp naast Pieterburen helemaal boven in het land. Ofwel a home at the end of the world, met dank aan Michael Cunningham. Een eigentijds adres is het, en dat waar je ’m niet zou verwachten. Eigenaar Erik Wong creëerde er een inspirerend en creatief dorpscafé, een werkplek voor makers, kunstonderwijs en 25 slaapplekken die in het weekend te huur zijn. Frank Visser van het Amsterdamse studio IJM, de beste kleurenkunstenaar van het land, hielp met de inrichting, op zichzelf al een reden voor een bezoek.

Vakantiehuis inn Holwerd, Friesland

Vakantiehuis inn Holwerd, Friesland

Holwerd – als je niet uit Friesland komt, dan heb je vast en zeker nog nooit van het dorp gehoord, of het moet je achternaam zijn. In Holwerd, in het uiterste Friese puntje van Nederland, staat Inn Holwerd, een vakantiehuis aan wat wel een van de meest authentieke Hollandse dorpsstraten van het land moet zijn. Het woonhuis stond acht jaar leeg – onbegrijpelijk wanneer je ziet wat de eigenaren ervan gemaakt hebben dankzij de handigheid van de man des huizes en de goede smaak van zijn eega. De inn is voor zeven gasten: boven twee kamers voor twee en beneden, achter de keuken, nog een kamer met een Frans stapelbed voor maximaal drie kinderen. Vakantie vieren doe je hier zoals een goede dag thuis: wanneer je niet de hort op bent, is het een kwestie van rondhangen en tv-kijken voor de open haard, of eten en spelletjes spelen in de compleet ingerichte keuken. Op de keukentafel tref je een bos beeldschone bloemen. Nepbloemen. Nah! Die werden gemaakt door de dame die verderop B&B Piet Paaltjes Pastorie runt. Ook leuk, heus, maar vooral die zijdebloemen mogen mee naar huis. Eigenaresse Welmoed opende het Holwerdhuis in juli 2017, maar bewees haar diensten als gastvrouw al eerder in het naastgelegen dorp Hantum, waar ze B&B Oars as Oars runt.

Favoriet op Texel: Gastropaviljoen XV

Favoriet op Texel: Gastropaviljoen XV

Het nog behoorlijk nieuwe paviljoen (open sinds eind 2018) is van dezelfde eigenaren en het op het eiland geliefde Paal 15. Dat paviljoen bestaat nog steeds, en draait ook lekker mee, maar Strandpaviljoen Vijftien is nét even wat frisser. In de categorie kleedjes op de vloer, planten aan het plafond en een leren plofbank ja, en dat dan gewoon heel goed gedaan. Het menu is klein en – verrassing – net even anders dan het gemiddelde strandtentenmenu: zo heb je aten we bijvoorbeeld een burger van kreeft. Uiteraard mag je ook voor the usuals aanschuiven en gezellig is het er het hele jaar door.

Zeker dat het Waddengebied veel meer is dan alleen de eilanden, maar die eilanden zijn toch ook ieder jaar weer een meer dan overheerlijke uitvalsbasis. Uitwaaien, een visje eten, zeehonden spotten, schapen tellen en fietsen tot je niet meer verder kunt. Smullen.

Lees hier over al onze favorieten op Texel en dit is een lijstje Best of Texel voor wie met de koters op pad is in het bijzonder.

Vlie-biza? Ach, ga naar Leut en oordeel zelf

Vlie-biza? Ach, ga naar Leut en oordeel zelf

Ja, de Wadden. Absoluut, Texel. Zeker, ook Terschelling… Maar moeten we kiezen, écht kiezen, dan kiezen we voor het dromerige Vlieland. Eén heerlijke dorpsstraat, prachtige (lege) brede stranden, heerlijk eten en drinken en eigenlijk gewoon precies dat gevoel van vakantie in het buitenland, maar dan dichtbij huis. Het leukste van het eiland? Verzamelden we. ons lievelingsstekkie op Vlieland is en blijft het kleine, sympathieke leut (voor koffie en slapen), maar lees hier even over alle favoriete adressen op Vlieland

Of Terschelling! We komen er niet zelden en hebben er zo onze vaste stekkies. Van fietsen door de duinen en dan even stoppen bij het beeldschone, verstopte Dodemanskisten, een duinmeertje in het bos waar het simpelweg feeëriek is. Vanaf de Walvis (is en blijft de leukste plek van het eiland) fiets je er naar toe, kan niet missen, gewoon door blijven fietsen over het toch al hele mooie fietspad.

Slapen? Dit zijn volgens ons de allerfijnste logeeradressen op Terschelling. En verder? Eten, borrelen en wat niet meer mag met een gerust hart bij een van deze adressen.

het kleine paradijs, friesland

het kleine paradijs, friesland

Het is een behoorlijk stuk zigzaggen door de Friese landerijen en nét wanneer je denkt: hier kan het toch nooit zijn?, staat er een piepklein bord in de berm dat Het Kleine Paradijs leest. Dus toch goed. Dat Kleine Paradijs is precies dat en vooral in de zomermaanden een hit voor een romantisch weekend in de natuur. Er zijn boomhutten omsingeld door kippen en ganzen, er zijn yurts op het voorterrein en er is een meer dan comfortabel hoogtepunt: het rode ‘kerkje’, perfect voor de koudste nachten van het jaar. Let wel: boomhutten, schommels, kerkjes, vrije natuur – dat klinkt als het paradijs voor kinderen, nietwaar? Niets is minder waar: Het Kleine Paradijs verkoopt zichzelf als adres voor rustzoekers. Voor gasten die willen genieten van de natuur, stilte, retraites en authentieke overnachtingsmogelijkheden.

Wist je dat het Waddengebied, dat helemaal tot aan het punt waar de rivier de Wezer in Duitsland de zee in gaat loopt? Bij Bremerhaven is dat. Dat hele gebied behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en is, zonder dollen, nog zoveel mooier dan je denkt. Bovendien is er flink geïnvesteerd in het gebied, en zijn alle paden en (water)wegen onder de loep genomen en nu mooier en beter begaanbaar dan ooit. Fietsen, wandelen, varen of rijden; het kan allemaal in het waddengebied. De mooiste routes? Die vind je via deze link. En ja, alle adressen uit deze lijst vind je op een van die routes.

Bistro Vai, Lübeck, Duitsland

Bistro Vai, Lübeck, Duitsland

Wie daadwerkelijk op de fiets het hele gebied door crossed, kan zomaar bij het idyllische plaatsje Lübeck uitkomen, een droom van een Duitse mini-stad waar Bistro Vai, aan het water, een begrip is. Fantastisch eten en een te gekke setting. Kun je er mooi weer even tegenaan.

de eilanden Juist en Borkum, Duitsland

de eilanden Juist en Borkum, Duitsland

Officieel geen lid van het Waddengebied, maar wel een eiland in de juiste ‘zone’ is Borkum. Een ontzettend mooi en rustig Duits waddeneiland waar het perfect kneuterig is (in the good way) en waar op de stranden de meest fotogenieke vintage rieten strandzitjes staan, je weet wel, met zo’n rieten kap. Bij Eemshaven (ook leuk) neem je de boot en hop, je bent er.

Maar misschien nog wel mooier en spannender dan Borkum is het eiland Juist, een eiland voorbij Borkum vanaf Nederland gezien. Een idyllisch Oost-Fries waddeneiland en tevens een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. er zijn volop heerlijke oldskool hotels op het eiland maar strandhotel Juister Hof springt er uit: óp het strand staat het en de klassieke kamers in blauw-wit zijn precies dat waar je behoefte aan hebt na een fikse fietstocht of strandwandeling.

Om precies te zijn strekt het waddengebied zich uit van Den Helder in Nederland via Duitsland tot het Deense schiereiland Skallingen. Daar kom je  niet op de fiets, maar het is interessant om je te beseffen dat het waddengebied ruim 500 kilometer lang en 310.000 hectare groot is; bijna net zo groot als Zuid-Holland.