Zuid-Afrika, Kaapstad3 september 2023, door Maartje

Barts Best of: restaurants, cafés en leuke plekkies in en rond Kaapstad

Zuid-Afrika, Kaapstad, 3 september 2023, door Maartje

Barts Best of: restaurants, cafés en leuke plekkies in en rond Kaapstad

Natuúúrlijk geven we hier niet alles al weg wat betreft het Zuid-Afrikaanse Kaapstad ;-) Nee joh, dan moet je eigenlijk echt de twee (hele hele hele!) leuke eboeken kopen die we daar over schreven: Cool Cape Town City en Cool Cape Town Surroundings. Hier shop je ze.

Niet alles, maar heus wel een beetje. En hoewel we verschillende lockdowns achter de rug hebben, en Zuid-Afrika het niet gemakkelijk gehad heeft (of eigenlijk: heeft), hebben de adressen - én natuurlijk alle allerhande tips - uit onze boeken de pandemie (so far) overleeft, een paar uitzonderingen daargelaten. Daar hebben we wat op bedacht: via deze link schreven we een nieuwe vers-van-de-pers tip uit voor elk adres uit de boeken die de sluiting helaas niet overleefd heeft. Die kun je downloaden - helemaal gratis - als e-book. En dan blijven er nog steeds meer dan 200 puike tips kaarsrecht overeind in de boeken. Graag gedaan hoor ;-)

En oké, hieronder uiteraard nog een Barts Best of lijst aan restauranttips. Omdat het kan. Geniet!

Kaapstad: de beste restaurants van Kaapstad (volgens ons).

Pajama's & Jam

Pajama's & Jam

In no time een favoriete plek van velen. Twintig minuten rijden vanuit het centrum van Kaapstad richting de Garden Route (win-win). Pajama’s & Jam wordt gerund door twee zussen wiens vader antiek verzameld: een deel van deze verzameling is hier ook te koop, de rest vormt het interieur. Een bezoek is niet alleen lekker maar ook echt een experience zoals dat zo mooi heet.

 

Pajama’s & Jam

Grand Pavilion

Grand Pavilion

Er mistte nog een leuke plek aan zee in Kaapstad. Not anymore! Met dank aan deze nieuwe spot in Sea Point. Heerlijk eten en een ideale plek voor een drankje tijdens de zonsondergang. Tip: combineer je bezoek met een lange wandeling over de Boulevard (begin bij Mouille Point).

 

Grand Pavilion 

Noah House Cape Town

Noah House Cape Town

Hotel én café, van het frisse zonnige zorgeloze kaliber, dat is Noah House Cape Town. Veel wit, want dat past perfect bij het karakteristieke, koloniale pand in de immer gezellige wijk Tamboerskloof. Helemaal prima, maar vergis je niet: binnen is het warm en gezellig en gewoon heel erg prachtig. Sereen? Ja, dat ook, maar zonder het dichtgeknepenbillen-verhaal. En de French Toast in de ochtend is zalig.

 

Noah House Cape Town

The Table at De Meye

The Table at De Meye

Een halfuur rijden van Kaapstad ligt een bijzonder plekje in Stellenbosch. The Table at De Meye. Een restaurant midden in de natuur. Buiten dineren met gerechten gemaakt van lokale, seizoensgebonden en biologische producten. Het driegangenmenu van The Table at De Meye (om te delen) verandert daardoor ook elke week. Vinden we leuk, een verrassing op je bord. De lunch is van woensdag tot en met zondag en dineren kan er alleen op vrijdagavonden.

Nog leuker: je kunt in de groentetuin van De Meye picknicken! (vrijdagen, zaterdagen en zondagen). Leuke picknick manden vol lekkers. Denk aan kazen, lekker vlees, broodjes, een salade en nog veel meer. Samen met hun eigen wijnen van De Meye Vineyards. De Meye Sauvignon Blanc, De Meye Chardonnay, De Meye Chenin Blanc, De Meye Syrah. Leuk!

SeaBreeze Fish & Shell

SeaBreeze Fish & Shell

Een leuk klein, lichtblauw restaurant vanbinnen en vanbuiten: SeaBreeze Fish & Shell. Surprise surprise, hier eet je alles wat uit de Zuid-Afrikaanse zee komt. Alle producten die ze gebruiken zijn duurzaam, lokaal én super lekker. Fish tacos, gegrilde garnalen, tuna burger, seafood curry en squid ink tagliatelle staan onder andere op het menu. Een echt briesje vanuit de zee bij SeaBreeze Fish & Shell. Lekker!

The Blue Café

The Blue Café

Een ieniemienie, maar heel fijn plekje aan Brownlow Road in Tamboerskloof (een wijk in Kaapstad) waar je buiten aan gezellige tafels vertoeft. The Blue Café it is. Het is een café en delicatessenwinkel. The Blue Café koopt verse producten die door bewoners van Tamboerskloof worden verbouwd. Alles in de winkel is een product van de streek, alles hier is lekker en alle lokale bewoners komen hier langs!

Truth Coffee

Truth Coffee

Bekend om écht hele goede koffie is Truth Coffee. Koffie legende David Donde is de eigenaar. Hij heeft koffie op een ander niveau weer op de kaart gezet. Truth coffee is niet je gemiddelde koffieshop. Het heeft een industriële en geheimzinnige look. Veel donkere kleuren, grote houten tafels, lampen aan draden en ijzeren stoelen. Ze branden ook hun eigen koffie, die je kunt kopen. En deze is goddelijk. Ontbijt, brunch of lunch? Je bent hier op het goede adres. Denk aan breakfast burrito toastado, french toast met blueberry compote, chocolade eclairs en worteltaart. De koffies zijn allemaal stuk voor stuk goddelijk. It’s no surprise dat je ook de perfecte espresso martini kunt krijgen bij Truth Coffee. Hier moet je wezen.

Scheckters RAW Gourmet

Scheckters RAW Gourmet

Natuurlijk, authentiek, eerlijk, plantaardig… Gaat allemaal hartstikke op in het geval van Scheckters RAW in Kaapstad. Daar mag je ook nog even ‘overheerlijk’ en ‘super chille vibe’ aan toevoegen overigens. Dat raw eten zó lekker kon zijn (sommige gerechten worden echt als een feest geserveerd), en zo gevarieerd ook. Hulde. Vinden doe je Scheckters RAW in de upcoming wijk Sea Point in Kaapstad. Op het menu o.a. pumpkin die en matcha flapjacks, poké bowls, kombucha, raw snicker smoothies en red cappuccino. Overigens is het ook een van de plekken in Kaapstad waar je onbeperkt goede WiFi hebt. Dus handig als je stiekem even je mail moet bijwerken tijdens de vakantie.

Bonustip: het gedeelte achterin Sea Point is een fijne plek om te zitten tijdens je vakantie via Airbnb bijvoorbeeld. Just so you know.

Op pad met de kids

Op pad met de kids

En als we het dan toch over al die leuke plekken hebben, dan heeft NRV Rondreizen er ook nog wel een paar! Zeker voor met de koters. Immers: Zuid-Afrika is misschien wel onze nummer 1 gezinsbestemming aangezien er geen tijdsverschil is, én omdat het leven zich overdag afspeelt (waardoor ouders amper FOMO hebben, wel fijn!)

Kinderen rennen rond bij de winery van jullie keus; iedereen happy. Maar wil je wat meer ontdekken, niet teveel zelf regelen, en echt volop vakantie vieren – van scootertours, aardbeienplukken, kano-trips, safari’s tot een junior ranger cursus – aan alles is gedacht (scheelt ook weer keuze stress), dan moet je NRV familiereizen hebben!

NRV familiereizen

The Company’s Garden restaurant

The Company’s Garden restaurant

Een groot park midden in de stad, dat heeft Kaapstad ook, namelijk The Company’s Garden. Het park werd ooit aangelegd door Jan van Riebeeck om VOC-schepen die op weg waren te voorzien van vers fruit en groenten. Een park met een geschiedenis dus, met daaromheen The South Africa Museum and Planetarium en het Parlementsgebouw. Als je dus wat geschiedenis en cultuur wil opsnuiven tijdens een middag in Kaapstad, in combinatie met een geweldige lunch buiten op het terras, ga dan lunchen bij Company Gardens Café. Dit verstopte cafeetje is een oase van rust midden in de stad! Van ontbijt, tosti’s, voorgerechten tot hoofdgerechten, kindergerechten, cheese platters, scones en de bekende Zuid-Afrikaanse mierzoete Koeksisters – you name it en ze hebben het. En lekker dat het is allemaal. Ja, we zijn fan van het eten in Kaapstad als je dat nog niet wist.

The Kitchen at Maison

The Kitchen at Maison

Een restaurant zoals The Kitchen at Maison in Franschhoek (45 min rijden vanaf Kaapstad), vind je verder alleen op Pinterest. Met een tuin (het mooiste zicht heb je op het restaurant als je achterin de tuin staat en je omdraait) en uitzicht op de bergen. Wauw. 10 punten en dan heb je nog niet eens gegeten of gedronken. Komt ook goed:  The Kitchen at Maison is een fine dining restaurant waar je kleine gerechtjes krijgt die op een kunstachtige manier worden geserveerd. Iedere hap is een ervaring en een smaakexplosie. Wat mag dat wel niet kosten? Denk maar aan een paar tientjes voor een tasting menu. Ja, dit is weer zo’n TOP restaurant net als @jordan, @lacolombe, @myoga. Het is trouwens een restaurant en winery ineen, dus ze schenken hier ook nog eens de lekkerste wijnen. Slapen? Há! Kan hier ook. En hoe! De boerderij is omgetoverd tot een ingetogen, hedendaags design meesterwerk. Er zijn vier slaapkamers met eigen badkamer en een extra suite voor twee personen die aan het oude stallenblok is gehecht. Een droom! 

The Dogs Bullocks

The Dogs Bullocks

De grootste (maar ook de lekkerste) burgers met alles erop en eraan, kun je vinden bij The Dogs Bullocks. The Dogs Bullocks is een burgerrestaurant – of beter gezegd – garage/ schuur met lange tafels waar ze maar één doel hebben: de perfecte – door jou samengestelde – burger bereiden. De hamburgers zijn enorm, zo groot heb je ze nog nooit gezien. Voor een local vibe en een (hele) goede bodem voor een avondje uit moet je zeker even The Dogs Bullocks bezoeken. Coole plek!

Burger & Lobster

Burger & Lobster

In de hip en happening Breestreet in het centrum van Kaapstad kun je bij Burger en Lobster terecht voor de lekkerste, jawel, burgers en kreeft. Burgers en lobsters zoals ze horen, perfect smeuïg én knapperig. De zaak zit naast het bekende La Parada, een van de beste spots voor een drankje – ook tijdens ‘First Thursdays’ – de eerste donderdag van de maand dat kunstgalerijen zich openen voor het publiek en er overal in het centrum van de stad wel iets te zien of te doen is. Heb je een planning nodig voor leuke avond in de stad? Eerst eten bij Burger & Lobster, dan een drankje bij La Parada en als je nog even wilt doorgaan, dan naar Village Idiot tot in de vroege uurtjes.

Idiom Winery

Idiom Winery

Idiom Winery staat op een uurtje rijden richting Gordons Bay – een populaire plek voor de bekende hike met watervallen waar je in kunt zwemmen: ‘The Crystal Pools’. Idiom Winery is een winery met een geweldig restaurant én geweldig uitzicht. Vooral een aanrader voor een lunch als je onderweg ben naar Gordons Bay dus. Road trip!

Die Strandloper

Die Strandloper

Voor zo’n twintig euro een tiengangen-verse-vis-menu – bereid door locals – op het strand met pauzes om te zwemmen? Dat kan bij Die Strandloper. Wat zeg je? Je bent al weg? Want even, er is meer: bij die tien gangen hoort het lekkerste brood, en de vis wordt recht voor je neus op de braai gelegd. Van verse mosselen tot kreeft, alles komt voorbij. Echt de moeite waard om te reserveren. Ook leuk: je mag je eigen wijn en water meenemen (doe!).

Extra tip voor een weekendje weg in deze omgeving: Die Strandloper zit voorbij West Coast National Park, waar je het allermooiste strand ‘Kraal Baai’ vindt bij de Langebaan Lagune. Denk aan Mauritius-like witte stranden en helder water. Een van de mooiste plekken om te zwemmen in Zuid-Afrika. Je kunt het eten bij Die Strandloper combineren met een bezoekje aan dit strand, en je kunt zelfs overnachten in het safaripark ‘Buffelsfontein’ tegenover West Coast National Park. Dus binnen een weekend een safari + mooiste strand bezoeken van Zuid-Afrika + 10 gangen verse vis bij Die Strandloper? Check, check, check.

Jason Bakery

Jason Bakery

Jason Bakery is een plek waar je om 7 uur ’s ochtends naartoe gaat – net als veel locals – voor de lekkerste koffies met verse croissantjes. Maar ook voor donuts, brownies, toasts en poached eggs. Voor een vroege, leuke ochtend zullen we maar zeggen. Mocht je hier dus in de buurt overnachten, wordt Jason – zoals ze het hier zeggen – vast je nieuwe favoriet.

Diemersdal

Diemersdal

Wederom een winery met een geweldig restaurant on the side. Meet Diemersdal. Net als Durbanville Hills, zit Diemersdal op een halfuurtje rijden van Kaapstad in het wijngebied Durbanville. Het eten hier is fantastisch. Ja oké, misschien vallen we in herhaling soms met stukjes over Kaapstad, maar mocht je even iets origineels willen tijdens je Kaapstad reis, ga dan naar Diemersdal winery voor een lunch of diner in het farm style restaurant. Heus. Ga je geen spijt van krijgen.

Old Biscuit Mill in de Woodstock Exchange

Old Biscuit Mill in de Woodstock Exchange

De wijk Woodstock staat bekend als een creatieve, upcoming wijk waar geïnvesteerd wordt in velerlei creatieve ideeën van allerlei kundes. Veel creative agencies zitten in Woodstock rondom de Old Biscuit Mill (de food & designer markt), maar ook in the Woodstock Exchange, vooral veel lokale designer huizen hier. Heel leuk (en lekker!). Rondslenteren doe je bij de Old Biscuit Mill. Let wel, het is een behoorlijk stuk lopen. Maar onderweg kom je langs allerlei andere meubel- en designwinkeltjes, en dat is leuk. Heb je gelijk een goede indruk van de wijk.

Oranjezicht City Farm Market

Oranjezicht City Farm Market

Als je in Kaapstad nog nooit bij de Old Biscuit Mill bent geweest, moet je hier op zaterdag eigenlijk wel een keer even langs. Eén keer (want best een beetje al te commercieel tegenwoordig). Iedere andere zaterdag in Kaapstad mag gereserveerd worden voor de Oranjezicht City Farm Market (alleen op zaterdag en tot een uurtje of 2 uur open). Een favoriet van velen om op zaterdag het weekend te beginnen (ondergetekende zit hier iedere zaterdag). Oranjezicht Market heeft gewoon precies dat sfeertje dat niet te benoemen valt… Leuk. Fijn. Relaxed. Je wil het. Overal lekker organic eten en je kunt heerlijk buiten in de zon zitten. De uren vliegen voorbij.

Foxcroft

Foxcroft

Scot Kirton (de head chef van restaurant La Colombe en een van de beste chefs van Zuid-Afrika) opende zijn tweede restaurant in het wijngebied Constantia (hij heeft nog een derde restaurant dat in Franschhoek zit: La Colombe). Wanneer je Foxcroft vergelijkt met La Colombe is Foxcroft wat meer toegankelijk, bijna een soort bistro. O, en voor La Colombe moet je echt maanden van tevoren reserveren. Hoe dan ook: alles wat Scot Kirton aanraakt is verrukkelijk, dus ja – we zeggen ook bij dit restaurant: go go go!

Spier

Spier

Oké, Spier Wine Farm (in het wijngebied Stellenbosch) valt in de categorie ‘alles wat je hartje begeert en een hele dag vermaak’. Wijnproeven, wandelen, kunst bekijken, lunchen, naar de bakker gaan, souvenirs kopen in een giftshop, dineren, overnachten in het hotel etc. etc. Zeker de picnic is een echte aanrader hier! Bestel de Spier Picnic en je krijgt echt een waanzinnige mand vol lekkers, een must do.

Een winery in Zuid-Afrika staat bekend om zijn wijnen (joh), maar daaromheen wordt zoveel georganiseerd om je een geweldige ervaring in de wijnlanden te geven, daar zeg je u tegen. En het uitzicht is eigenlijk steevast fenomenaal. Leuk feitje: bij Spier hechten ze veel waarde aan sustainability. Vinden we mooi. Mocht je nou echt door de bomen het bos niet meer zien qua wineries in Zuid-Afrika? Marcelle, onze buddy in Kaapstad, heeft een online winery guide gelanceerd: The Winery.co.za. Een meer dan handige tool en guide om een keuze te maken tussen alle wineries tijdens je trip. Of om ze gewoon allemaal te bezoeken natuurlijk. It’s a bucketlist thing!

Boschendal

Boschendal

De winery Boschendal in Franschhoek heeft zoveel te bieden! Naast waanzinnige wijnen kun je naar de bakery, lekker uitgebreid lunchen of dineren en je kunt er overnachten. Maar ook een mountainbike huren bij winery Boschendal is een aanrader. Tussen de wijnlanden door fietsen en dat daarna afsluiten met een farm style lunch. Te gekke winery experience-galore!

Ps: ook de picnics zijn hier echte aanraders.

Chefs Warehouse

Chefs Warehouse

Van de vele restaurants is en blijft restaurant Chefs Warehouse de favoriet. In de populaire Bree Street zit er eentje en tegenwoordig ook bij de prachtige Winery BEAU Constantia. Voor ongeveer 40 euro heb je voor 2 personen de allerlekkerste tapas-stijl hapjes. Volgens alle Chefs van Zuid-Afrika is deze Chef ‘Liam Tomlin’ de beste van heel Zuid-Afrika. Chefs Warehouse dus.

Voor BEAU Constantia Chefs warehouse moet je wel reserveren, bij die van Breestreet niet, maar zorg dat je dan om 11:40 uur al klaarstaat voor de lunch om 12 uur, of om 17:40 voor het eten om 6 uur. 

Mantra Café

Mantra Café

Een oprechte hidden gem in de populaire, tikkie posh wijk Camps Bay aan zee. Mocht het heel hard waaien (wat het vaak doet in Kaapstad, ook wel de ‘Cape Doctor’ genoemd. Die wind zorgt dat de lucht vaak wolkenloos is), dan is Mantra het antwoord: het Mantra Café zit achter een glazen wand boven een ander café-restaurant. Zorg dat je de juiste ingang neemt: je moet eerst langs een giftshop (oeehh de afleiding).

Onze favorieten van Mantra Café? De tonijn ceviche (voorgerecht) & mosselen (hoofdgerecht) zijn écht GEWELDIG! Om je vingers bij af te likken zo goed. Een tafel boeken aan het raam met zonsondergang is dus een must als je in Camps Bay wilt eten.

Gecko Creek in Cederbergen

Gecko Creek in Cederbergen

Ja, we houden van eten maar we houden hier bij Bart vooral ook van de betere slaapadressen. Dus, we zijn de beroerdste niet, tot slot ook een van de betere logeeradressen in Zuid-Afrika, graag gedaan. Gecko Creek is het onderwerp van gesprek: op ongeveer drie uur rijden vanaf Kaapstad vind je de Cederbergen Wilderness. Alsof je in een andere wereld bent, zo indrukwekkend is de natuur hier. Het is een wat onbekender, dus ook wat minder toeristisch gebied, en het staat bekend om zijn zandsteenformaties, maar ook om de rooibos thee – dat komt hier oorspronkelijk vandaan! Overnachten bij Gecko Creek (je betaalt echt maar 10 euro per nacht voor een tent met bed of voor 15-20 euro per nacht een cottage of cabin – vraag om de cabin met hangmat! You’re welcome! 

Gecko Creek

Gecko Creek

Overnachten bij Gecko Creek doe je vooral voor de omgeving en het hiken in de natuur. Voordat je gaat hiken (mensen beginnen daar dan echt om 7 uur in de ochtend al vanwege de hitte, soms kan het boven de 40 graden worden hier), word je wakker met uitkijk op alle bergen en rotsen. Je hoort hier niets, dus het eerste uur dat je bent aangekomen is het even wennen: oorverdovende stilte, verder niks.

De eigenaren van Gecko Creek kunnen je precies vertellen welke hikes je allemaal kunt doen. De meest indrukwekkendste hike is ‘de Wolfberg Arch hike’. Dat is tevens ook de langste hike, van ongeveer 8 uur lang. Dit is echt wel een bucket list wandeling hoor; waanzinnig! Sluit je tocht af bij Cederberg Winery: voor 1,5 euro kun je daar 10 wijntjes proeven. Heb je dan verdiend. Dus zin in een avontuur? Gaan!

 

x Marcelle