48 uur best of Bart
  • 22 May 2018
  • Happy New Website!
Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
22 May 2018
  • 15-10-2017
  • Featured, Kaapstad, Zuid-Afrika

22 x Kaapstad 2017/2018

22 x Kaapstad 2017/2018

Ja, inderdaad, Kaapstad ís goed vertegenwoordigt hier op Barts Boekje aangezien yours truly er zelf (lucky basterd/ spoiled, ik weet het) graag zo vaak mogelijk komen mag, maar zeer zeker ook met dank aan onze buddy Marcelle die tegenwoordig in (en rond) de prachtige Zuid-Afrikaanse stad vertoeft. Woont dus. Voor het eggie. En ja, dat is zo fantastisch als het klinkt (en heel hard werken, dat ook).

Hoogste tijd voor een update, waarvan acte: maar liefst 22 nieuwe, of in elk geval voor Barts Boekje nieuwe adressen in en een beetje rond Kaapstad: 22 x Kaapstad.

Wat overigens niet wil zeggen dat je al die andere tips in de stad over moet slaan! Alle Kaapstad tips lees je hier. Go!

Barts-Boekje- scheckters

Scheckters RAW Gourmet
Natuurlijk, authentiek, eerlijk, plantaardig... Gaat allemaal hartstikke op in het geval van het nieuwe Scheckters RAW in Kaapstad. Daar mag je ook nog even 'overheerlijk' en 'super chille vibe' aan toevoegen overigens. Dat raw eten zó lekker kon zijn (sommige gerechten worden echt als een feest geserveerd), en zo gevarieerd ook. Hulde. Vinden doe je Scheckters RAW in de 'up-coming wijk' Sea Point in Kaapstad. Op het menu o.a. pumpkin die en matcha flapjacks, poke bowls, kombucha, raw snicker smoothies en red cappuccino. Overigens is het ook één van de plekken in Kaapstad waar je onbeperkt goede WiFi hebt. Dus handig als je stiekem even je mail moet bijwerken tijdens de vakantie.

Bonustip: dit gedeelte achterin Sea Point is een fijne plek om te zitten tijdens je vakantie via Airbnb bijvoorbeeld. So you know.

Adres: 98 Regent Road, Seapoint, Cape Town, South Africa

Barts-Boekje- company garden

The Company’s Garden restaurant
Een groot park middenin de stad, dat heeft Kaapstad ook, namelijk The Company’s Garden. Het park werd ooit aangelegd door Jan van Riebeeck om VOC-schepen die op weg waren te voorzien van vers fruit en groenten. Een park met een geschiedenis dus, met daaromheen The South African Museum en Planetarium en het Parlementsgebouw. Als je dus wat geschiedenis en cultuur wil opschuiven op een middag in Kaapstad, in combinatie met een geweldige lunch buiten op het terras, ga dan lunchen bij Company Gardens Café. Dit verstopte cafeetje is een oase van rust middenin de stad! Van ontbijt, tosti’s, voorgerechten, tot hoofdgerechten, kindergerechten, cheeseplatters, scones en de bekende Zuid-Afrikaanse mierzoete Koeksisters – name it en ze hebben het. En lekker dat het is allemaal – ja we zijn fan van het eten in Kaapstad als je dat nog niet wist.

Adres: 15 Queen Victoria St, Cape Town

Barts-Boekje- the dogs bullock

The Dogs Bullocks
De grootste (maar ook de lekkerste) burgers met alles erop en er aan, kun je vinden bij The Dogs Bullocks. The Dogs Bullocks is een burgerrestaurant – of beter gezegd – garage/ schuur met lange tafels waar ze maar één doel hebben: de perfecte door jou samengestelde burger bereiden. De hamburgers zijn enorm, zo groot heb je ze nog nooit gezien. Voor een local vibe en een (hele) goede bodem voor een avondje uit moet je zeker even The Dogs Bullocks bezoeken. Coole plek!

Adres: YARD 6, Roodehek Street, Gardens, Cape Town

Barts-Boekje- the kitchen at maison

The Kitchen at Maison
Een restaurant zoals The Kitchen at Maison in Franschhoek (45 min rijden vanaf Kaapstad) vindt je verder alleen op Pinterest, met een tuin (het mooiste zicht heb je op het restaurant als je achterin de tuin staat en je omdraait) en uitzicht op de bergen. Wauw. 10 punten en dan heb je nog niet eens gegeten of gedronken. Komt ook goed:  The Kitchen at Maison is een fine dining restaurant waar je kleine gerechtjes krijgt die op een kunstachtige manier op je bord worden geserveerd. Iedere hap is een ervaring en een smaakexplosie. Wat mag dat wel niet kosten? Denk maar aan een paar tientjes voor een tasting menu. Ja, dit is weer zo’n TOP-restaurant net als @jordan, @lacolombe, @myoga. Het is trouwens een restaurant en winery ineen, dus ze schenken hier ook nog eens de lekkerste wijnen – je kunt zelfs een winepairing kiezen bij je eten (bij ieder gerecht een glas wijn). Geen van de wijnen is in de supermarkt verkrijgbaar.

Adres: Op de R45, Franschhoek

Barts-Boekje- burger and lobster

Burger & Lobster
In de hip en happening Breestreet in het centrum van Kaapstad kun je bij Burger en Lobster terecht voor de lekkerste, jawel, burgers en kreeft. Burgers en tobsters zoals ze horen, perfect smeuïg én knapperig. De zaak zit naast het bekende La Parada, een van de beste spots voor een drankje - ook tijdens ‘First Thursdays’ – de eerste donderdag van de maand dat kunstgalerijen zich openen voor het publiek en er overal in het centrum van de stad wel iets te zien of te doen is. Heb je een planning nodig voor leuke avond in de stad? Eerst eten bij Burger & Lobster, dan een drankje bij La Parada en als je nog even wilt doorgaan, dan naar Village Idiot tot in de vroege uurtjes.

Adres: 105 Bree St, Cape Town City Centre, Cape Town, 8001

Barts-Boekje-La Parada

First Thursdays in Kaapstad
Het concept van First Thursdays in een notendop: de eerste donderdag van de maand gratis kunst bekijken terwijl je door het centrum van Kaapstad wandelt met een drankje in je hand. Het concept – oorspronkelijk begonnen in Londen, is ontstaan om kunstgaleries en musea toegankelijker te maken voor het grote publiek. Alle ruimtes zijn openbaar tot ongeveer 9 uur, zonder entree. Sinds 2012 is Kaapstad ook onderdeel van het inmiddels wereldwijde concept.

Een paar galeries op een rijtje: The Cape Gallery (60 Church Street), Gallery MOMO (170 Buitengracht Street), 99 Loop Gallery (99 Loop Street), Eclectica Print Gallery (69 Burg Street). Het lopen van de hele tour – en de plattegrond met de plaatsen kun je vinden op First-thursdays.co.za. De avond begint ongeveer om 5 uur tot een uurtje of 8-9. Wat je daarna gaat doen? Net als de rest van Kaapstad een speciaal biertje drinken bij een van de kroegjes rondom Breestreet. Wij zeggen La Parada. Maar waar dan ook – overal is een gezellige sfeer gegarandeerd!

Barts-Boekje- roast and chicken

Roast & Co
In September 2017 geopend: De ‘Van ’t Spit’ wat wij in Nederland kennen, maar dan in Kaapstad. Nu al een groot succes want het slaat erg aan bij de locals. Lekkere free range kippetjes maar dan niet met appelmoes (hebben we uiteraard wel voorgesteld) maar iets wat meer bij Zuid-Afrika past. Wat dan? Denk aan farm bitter, darmhouse style friet, torn en truffel pap (!). Nieuwsgierig, much? Roast & Co zit op een steenworp afstand van Headquarters/ HQ (de lekkerste steak met friet van de stad), La Parada (tapas), Burger & Lobster (burgers en lobsters). Voor ieder wat wils in de hood.

Adres: 98 Shortmarket Street, Cape Town

Barts-Boekje-Idiom 2

Idiom Winery
Idiom Winery staat op een uurtje rijden richting Gordons Bay - een populaire plek voor de bekende hike met watervallen waar je in kunt zwemmen: ‘The Crystal Pools’. Het is een vrij nieuwe winery (in juni 2016 geopend, de meeste wineries zijn een stuk ouder) met een geweldig restaurant én geweldig uitzicht. Vooral een aanrader voor een lunch als je onderweg ben naar Gordons Bay dus. Road trip!

Adres: Sir Lowrys Pass, Knorhoek Estate entrance, Sir Lowry's Pass

Barts-Boekje- die strandloper

Die Strandloper
Voor zo’n 20 euro een tien gangen-verse-vis-menu – bereidt door locals – op het strand met pauzes om te zwemmen? Wat zeg je? Je bent al weg? Want even, er is meer: bij die tien gangen komt het lekkerste brood en de vis voor recht voor je neus op de braai gelegd. Van verse mosselen tot kreeft, alles komt voorbij. Echt de moeite waard om te reserveren. Je kunt om 12 uur reserveren en ‘s avonds en de 10 gangen nemen ongeveer 3 uur in beslag. Ook leuk: je mag je eigen wijn en water meenemen (doe!).

Barts-Boekje- Kraal Baai

Extra tip voor een weekendje weg in deze omgeving: Die Strandloper zit voorbij West Coast National Park waar je het allermooiste strand ‘Kraal Baai’ hebt bij de Langebaan Lagune. Denk aan Mauritius-like witte stranden en helder water. Een van de mooiste plekken om te zwemmen in Zuid-Afrika. Je kunt het eten bij Die Strandloper combineren met een bezoekje aan dit strand en je kunt zelfs overnachten in het safaripark ‘Buffelsfontein’ tegenover West Coast National Park. Dus binnen een weekend een safari + mooiste strand bezoeken van Zuid-Afrika + 10 gangen verse vis bij Die Strandloper? Check, check, check.

Adres: Langebaan, 7357


Barts-Boekje- Jason Cape Town

Jason’s Bakery
Jep, Jason’s Bakery zit ook in Breestreet, net als La Parada, Villa 47, Biergarten, Burger & Lobster en Clarke’s, om een paar populaire restaurants te noemen. Jason’s Bakery is een plek waar je om 7 uur ’s ochtends naartoe gaat – net als veel locals – voor de lekkerste koffies met verse croissantjes. Maar ook voor donuts, brownies, toasts en poached eggs. Voor een vroege leuke ochtend zullen we maar zeggen. Mocht je hier dus in de buurt overnachten, wordt Jason’s – zoals ze het hier zeggen - vast je nieuwe favoriet. Good to know: de mensen van Jason's zijn bezig met een vestiging in Green Point, opening soon!

Adres: 185 Breestreet

Barts-Boekje- the village cafe

The Village Café
Overnacht je in de Waterkant-wijk, dan is The Village Café een erg leuke plek onder de bomen waar je kunt ontbijten. Een heel schattige plekje voor een koffie en er is altijd wel een plek. Echt een hidden gem, zoals dat heet: je voelt je heel even net alsof je in Kaapstad woont, zo met je kopje koffie in het buurtcafé.

Adres: 159 Waterkant St, De Waterkant, Cape Town

Barts-Boekje- Diemersdal

Diemersdal
Wederom een winery met een geweldig restaurant on the side. Net als Durbanville Hills zit Diemersdal op een halfuurtje rijden van Kaapstad in het wijngebied Durbanville. Het eten hier is fantastisch (check even de foto’s!). Ja oké, misschien vallen we in herhaling soms met stukjes over Kaapstad. Maar mocht je even iets origineels willen tijdens je Kaapstad reis, ga dan naar Diemersdal winery voor een lunch of diner in het farm style restaurant. Heus. Ga je geen spijt van krijgen.

Adres: Koeberg Rd, Durbanville
Website: http://diemersdal.co.za/eatery/

Barts-Boekje- superette 1

Superrette in de Woodstock Exchange
De wijk Woodstock staat bekend als een creatieve upcoming wijk waar geïnvesteerd wordt in velerlei creatieven van allerlei kundes. Veel creative agencies zitten in Woodstock rondom de Old Biscuit Mill (de food & designer markt), maar ook in the Woodstock Exchange, vooral veel lokale designers huizen hier.

Heel leuk (en lekker!) is Superette (e ziet de zaak meteen links als je binnenloopt), een klein ontbijt- en lunchtentje waar je door de week veel mensen werken ziet zitten flexwerken. Like.

Barts-Boekje-Superette

Een ideaal adres om daar je (zaterdag)ochtend te beginnen en vanuit daar naar de Old Biscuit Mill te gaan. Let wel, het is een behoorlijk stuk lopen maar onderweg kom je langs allerlei andere meubel- en designwinkeltjes, en dat is leuk. Heb je gelijk een goede indruk van de wijk.

Barts-Boekje- oranjezicht

Oranjezicht City Farm Market
Het klopt, als je in Kaapstad nog nooit bij de Old Biscuit Mill bent geweest, moet je hier op zaterdag eigenlijk wel een keer even langs. Eén keer (want best een beetje al te commercieel tegenwoordig). Iedere andere zaterdag in Kaapstad mag gereserveerd worden voor de Oranjezicht Market (alleen op zaterdag en tot een uurtje of 1/ 2 uur open). Een favoriet van velen om op zaterdag het weekend te beginnen (ondergetekende zit hier iedere zaterdag). De markt heeft gewoon precies dat sfeertje dat niet te benoemen valt... Leuk. Fijn. Relaxed. Je wil het. Overal lekker organic eten en je kunt heerlijk buiten in de zon zitten. De uren vliegen voorbij.

Barts-Boekje- Fox Croft

Foxcroft
Scot Kirton (de head chef van restaurant La Colombe en één van de beste chefs van Zuid-Afrika) opende zijn tweede restaurant in het wijngebied Constantia (hij heeft nog een derde restaurant, in Franschhoek zit dat: Le Petite Colombe, daarover later meer bij Bartsboekje). Wanneer je Foxcroft vergelijkt met La Colombe is Foxcroft wat meer toegankelijk, bijna een soort bistro. O, en voor La Colombe moet je echt maanden van tevoren reserveren. Hoe dan ook: alles wat Scot Kirton aanraakt is een verrukkelijk, dus ja – we zeggen ook bij dit restaurant: go go go!

Adres: Shop 8, High Constantia Centre, Groot Constantia Road, Constantia

Barts-Boekje- spier winery

Spier
Oké, Spier Wine Farm (in het wijngebied Stellenbosch) valt in de categorie 'alles wat je hartje begeert en een hele dag vermaak'. Wijnproeven, wandelen, kunst bekijken, lunchen, naar de bakker gaan, souvenirs kopen in een giftshop, dineren, overnachten in het hotel etc. etc. Zeker de picnic is een echte aanrader hier! Bestel de de Spier Picknick en je krijgt echt een waanzinnige mand vol lekkers, een must do.

Een winery in Zuid-Afrika staat bekend om zijn wijnen (joh), maar daaromheen wordt zoveel georganiseerd om je een geweldige ervaring in de wijnlanden te geven, daar zeg je u tegen. En het uitzicht is eigenlijk steevast fenomenaal. Leuk feitje: bij Spier hechten ze veel waarde aan sustainability en lopen daarin voor op veel andere Zuid-Afrikaanse wineries. Mocht je nou echt door de bomen het bos niet meer zien qua wineries in Zuid-Afrika? Marcelle, onze buddy in Kaapstad, heeft een online winery guide gelanceerd The Winery.co.za. Een meer dan handige tool en guide om een keuze te maken tussen alle wineries tijdens je trip. Of om ze gewoon allemaal te bezoeken natuurlijk. It's a bucketlist people!

Adres: R310 Stellenbosch

Barts-Boekje-bosch en dal

Boschendal
De winery Boschendal in Franschhoek heeft zoveel te bieden! Naast waanzinnige wijnen kun je naar de bakery, lekker uitgebreid lunchen of dineren en je kunt er overnachten. Maar ook een mountainbike huren bij winery Boschendal is een aanrader. Tussen de wijnlanden door fietsen en dat daarna afsluiten met een farm style lunch in een van plekken waar je hier kunt eten bij Boschendal. Te gekke winery experience-galore!

Ps. Ook de picnics zijn hier echte aanraders.

Adres: Boschendal Estate, Pniel Road, Groot Drakenstein, Franschhoek, 7680

Barts-Boekje- chefs warehouse breestreet

Chefs Warehouse
Van de vele restaurants is en blijft restaurant Chefs Warehouse de favoriet. In de populaire Bree Street zit er eentje en tegenwoordig ook bij de prachtige Winery BEAU Constantia (sinds kort geopend). Voor ongeveer 40 euro heb je voor 2 personen de allerlekkerste tapas-stijl hapjes. Volgens alle Chefs van Zuid-Africa is deze Chef ‘Liam Tomlin’ de beste van heel Zuid-Afrika.

Barts-Boekje- chefs warehouse

Voor BEAU Constantia Chefs warehouse moet je wel reserveren, bij die van Breestreet niet, maar zorg dat je dan om 11:40 uur al klaarstaat (voor de lunch om 12 uur, of om 17:40 voor het eten om 6 uur.


Adres: 92 Bree St, Cape Town City Centre, Cape Town of 1043 Constantia Main Rd, Glen Alpine, Constantia.


Barts-Boekje- La Parada Del La Mar

La Parada Del Mar
Naast La Parada in Breestreet (bekend en terecht geliefd, ook door ons) en La Parada in Constantia is er nu ook een La Parade ‘Del Mar’. Even de verschillen op een rijtje: La Parada in Breestreet is leuk tijdens First Thursdays (eerste donderdagen van de maand zijn erg populair met allerlei art/food activiteiten in de binnenstad bij veel galerijen/restaurantjes, zie hierboven). Iedereen staat dan buiten wijn te drinken - gezellig.

La Parada Constantia voor een meer 'nature vibe' tussen de wijnlanden (erg populair op zondag tegenwoordig, dan gaat het hier helemaal los) en La Parada Del Mar in Camps Bay voor een beach vibe, aan zee. Dus voor de mooiste sunsets hier naartoe. Dus het is maar net waar je bent, La Parada is een hit, waar dan ook!

Barts-Boekje- Mantar Cafe 1

Mantra Café
Een oprechte hidden gem in de populaire, tikkie posh wijk Camps Bay, aan zee. Mocht het heel hard waaien (wat het vaak doet in Kaapstad, ook wel de ‘Cape Doctor’ genoemd. Die wind zorgt dat de lucht zo vaak van wolk-loos is), dan is Mantra het antwoord: het Mantra Café zit achter een glazen wand boven een ander café-restaurant. Zorg dat je de juiste ingang neemt: je moet eerst langs een giftshop (oeehh de afleiding).

Barts-Boekje- mantra cafe 3

De tonijn ceviche (voorgerecht) & mosselen (hoofdgerecht) zijn écht GEWELDIG! Om je vingers bij af te likken zo goed. Een tafel boeken aan het raam met zonsondergang is dus een must als je in Camps Bay wilt eten.

Adres: 42 Victoria Road, Camps Bay


Barts-Boekje- chip district

Chip District at The Old Biscuit Mill
Een hele leuke tip in de food hal van de Old Biscuit Mill (de welbekende en immens populaire food en local designer markt op zaterdag) is het kraampje van de Nederlandse ondernemer Bontyne, sinds een jaar inwoner van Kaapstad. Zij mistte een lekkere frietkraam in de Old Biscuit Mill. Ze stuurde een one pager met haar idee ‘The Chip District’ naar de eigenaren en van het één kwam het ander: iedereen was helemaal weg van het idee en sindsdien staat ze iedere zaterdag de lekkerste frietjes met Parmezaanse kaas & truffel mayo te verkopen, samen met haar familie.

Adres: 375 Albert Rd, Woodstock, Cape Town, 7915

Barts-Boekje- Geck Creek 1

Gecko Creek in Cederbergen
Ja, we houden van eten maar we houden hier bij Barts Boekje vooral ook van de betere slaapadressen. Dus, we zijn de beroerdste niet, tot slot ook een van de betere logeeradressen in Zuid-Afrika, graag gedaan. Gecko Creek is het onderwerp van gesprek: op ongeveer drie uur rijden vanaf Kaapstad vind je de Cederbergen Wilderness. Alsof je op een andere wereld bent, zo indrukwekkend is de natuur hier. Het is een wat onbekender, dus ook wat minder toeristisch gebied, en het staat bekend om zijn zandsteenformaties, maar ook om de rooibos thee – dat komt hier oorspronkelijk vandaan! Overnachten bij Gecko Creek (je betaalt echt maar 10 euro per nacht voor een tent met bed of voor 15-20 euro per nacht een cottage of cabin - vraag om de cabin met hangmat!

Barts-Boekje- Gecko Creek

Overnachten bij Gecko Creek doe je vooral voor de omgeving en het hiken in de natuur. Voordat je gaat hiken (mensen beginnen daar dan echt om 7 uur in de ochtend al vanwege de hitte, soms kan het boven de 40 graden worden hier), word je wakker met uitkijk op alle bergen en rotsen. Je hoort hier niets, dus het eerste uur dat je bent aangekomen is het even wennen: oorverdovende stilte, verder niks.

De eigenaren van Gecko Creek kunnen je precies vertellen welke hikes je allemaal kunt doen. De meest indrukwekkendste hike is ‘de Wolfberg Arch hike’. Dat is tevens ook de langste hike, van ongeveer 8 uur lang. Dit is echt wel een bucket list wandeling hoor; waanzinnig! Sluit je tocht af bij Cederberg Winery: voor 1,5 euro kun je daar 10 wijntjes proeven. Heb je dan verdient. Dus zin in een avontuur? Gaan!

Adres: N7, Clanwilliam, 8135, South Africa

x Marcelle