Zuid-Afrika20 februari 2020, door Maartje

De mooiste streek van Zuid-Afrika (denk we nu): Plettenberg. 5 niet te missen adressen

Zuid-Afrika, 20 februari 2020, door Maartje

De mooiste streek van Zuid-Afrika (denk we nu): Plettenberg. 5 niet te missen adressen

Route 62 zegt je nu misschien nog niks, en het dorp Montagu al helemaal niet, maar ben je van plan om de befaamde Tuinroute, of een deel daarvan, te gaan rijden, dan kom je ongetwijfeld in aanraking met Route 62, onderdeel van de Garden Route. Die route brengt je ook naar een stukje paradijs op aarde, namelijk Plettenberg Bay. Beeldschone natuur en - verrassing - oprecht leuke horeca ook nog eens. Een Zuid-Afrikaanse win-win. Dit zijn de vijf adressen die je volgens ons echt niet wil missen

De enige optie voor een overnachting: EMIly MOON, PlETTENbERG bAy

De enige optie voor een overnachting: EMIly MOON, PlETTENbERG bAy

‘‘Oh Emily, I have found paradise! As I stand here overlooking the beautiful wetlands and winding waters of the Bitou river I see you in every bird that flies and every tree that bends in the breeze. Come Emily, paradise is all yours’’ Dat schreef de Brit Harry Malard in 1870 aan zijn geliefde Emily die hij thuis in Engeland had achtergelaten, en die hem pas mocht volgen als hij het paradijs ge- vonden had. Tenminste, dat is de romantische geschiedenis van Emily Moon, een hotel met restaurant tegen de heuvels van Plettenberg Bay. In 2005 kocht het koppel Simon en Diane Valentine de plek die toen nog bekendstond als de in verval geraakte Harry Malard River Lodge.

Zoon Mark, een van ’s lands grotere kunsthandelaren in Johannesburg, richtte de boel opnieuw en met heel veel smaak in: een beetje luxe die riekt naar oud geld, wat vervlogen tijden in Little House on the Prairie-stijl en een scheutje hip Bali. Sindsdien zijn de tien kleine mini- paradijsjes, variërend van lodges voor twee personen tot family suites, vrijwel constant verhuurd. En terecht. Mocht je geen logeerbed hebben kunnen boeken, ga dan eten bij restaurant Emily’s by Emily Moon. Onvergetelijk.

Le fournil de Plett - beste ontbijt van Plettenberg

Le fournil de Plett - beste ontbijt van Plettenberg

Nog een megatopper! Loop door het centrum(pje) van Plettenberg (wij mogen Plett zeggen) en in het epicentrum daarvan vind je een kleine shopping mall (schrik niet van deze benaming, het is gewoon schattig en klein). In het binnentuintje (allemaal verkleinwoordjes inderdaad) staan de klapstoeltjes al klaar van bakkerij Le Fournil. Ga buiten zitten maar loop alsjeblieft ook even door naar binnen naar het balkon, daar zit je namelijk vanaf een uur of 8 ‘s ochtends (ja want he: kids) al heerlijk in de zon. Wat te bestellen? Heerlijke french toast, dito amandelcroissant en een normale maar goed gelukte yoghurt granola combi. Daarnaast is de koffie heerlijk! Extra leuk? Er is een speelhoekje met kleurplaten en potloodjes en er is een special kids menu met bijv. American pancakes. Iedereen happy.

Old Town Italy - coffee & breakfast café in Plettenberg

Old Town Italy - coffee & breakfast café in Plettenberg

Old Town Italy, gevestigd in een hotel, kreeg onlangs een nieuwe eigenaar een een fikse make over (eerst heette het hier The Old Rectory, een 5 sterren hotel. Nu heet het Grand Africa Rooms & Rendez Vous) maar dat is verder niet heel boeiend want het draait hier allemaal om het café van het hotel! Old Town Italy – coffee & breakfast café in Plettenberg bevindt zich buiten als een soort balkon aan de hoofdstraat van Plettenberg. Waarom zo leuk? Ten eerste omdat er een te schattig koffieluik is waar al het warms en lekkers vandaan komt. Koffie, croissants,  toast en al het andere waar je nou net zin in had.

Daarnaast is het terras piekfijn in orde en erg insta proof. Roze, Franse terrasstoelen en gezellige tegeltjes. Je eet er, als het aan ons ligt, toast met 3 dips: huisgemaakte hummus, avocado met een wel hele lekkere olie en creamcheese. De zaak is open van vroeg tot een uur of 16.00.

The Barn on 62

The Barn on 62

Een echte ontdekking is The Barn on 62 — je zou het zomaar een hidden gem kunnen noemen. De boerenschuur wordt gerund door de goedlachse Welancha die het begrip gastvrijheid nieuwe glans geeft. Haar glimlach werkt aanstekelijk en een hartelijker ontvangst dan die van Welancha is haast onmogelijk. Dan heb je de wedstrijd natuurlijk al half gewonnen. Al blijft het hier niet bij: de setting van The Barn (dat is het: een knap aangeklede schuur, oh zo charmant) is beeldig en zowel binnen als buiten is het goed vertoeven met een ijs- of Mocha kof- fie (de koffiekaart is gigantisch) en een huisgemaakte brownie. Stop je voor de lunch, dan word je evengoed niet teleur- gesteld. Wel even opletten: op maandag is The Barn on 62 gesloten. De rest van de week ontvangt Welancha je van half negen in de ochtend tot vier in de middag.

bRAMON WINE ESTATE

bRAMON WINE ESTATE

Voor het avondeten in Plettenberg Bay heb je alvast Emily Moon gereserveerd? Toch? Als je er niet al slaapt natuurlijk. Dat zouden wij namelijk doen als wij een road trip langs de bekende Tuinroute van Zuid-Afrika zouden maken. Up to you, maar zeg niet dat we het je niet gezegd hebben. Een dag in Zuid-Afrika is echter niet compleet zonder uitgebreide lunch. Enter Bramon Wine Estate. Een aanrader. Alweer? Ja. Alweer. Bij deze wijnboerderij zit je namelijk — als je dat wilt — letterlijk tussen de druiven. Lees meer