Italie3 januari 2018, door Maartje

Nog snel: 24 uur in Turijn

Italie, 3 januari 2018, door Maartje

Nog snel: 24 uur in Turijn

Waarschijnlijk zullen we nooit genoeg krijgen van Italië. De veelzijdige keuken, de overheerlijke wijnen, de excentrieke, kleurrijke mode, de uitbundige mensen, de uitgesproken cultuur... What's not to love? Vandaar 24 uur in Turijn!

En dus was tijd weer eens voor een tripje naar de Noord-Italiaanse stad Turijn. Het (misschien zelfs leukere... Zeg ik dit nu echt? Ja, ik zeg het echt) zusje van Milaan. Denk je bij Turijn alleen aan de Olympische Spelen van een paar jaar geleden? Begrijpelijk. Hadden wij ook. Met een klein beetje vooronderzoek werd gelijk duidelijk wat voor een mega leuke (en grote) stad dit is. Aan de voet van de prachtige Alpen, héérlijke winkelstraten en maar anderhalf uur vliegen vanaf Schiphol. Kijk, dat horen we graag. Precies zo’n stad voor een vliegensvlugge citytrip, die zich er ook zeker voor leent om er langer te vertoeven. Voor iedereen wat wils.

Barts Boekje - Turijn

Zo wordt Turijn benoemd als dé foodie-stad van Italië (hoewel de pizza oorspronkelijk uit Napels komt natuurlijk, en de Milaan bekent staat om zijn pasta's...). Het zijn de trotse eigenaren van de eerste Eataly ooit (inmiddels zijn er wereldwijd tientallen zaken, waaronder een aantal in New York). Een foodhal, groothandel, versmarkt, wijnhandel en boekenzaak in één, waar je ook nog eens kan eten bij verschillende restaurants.

 

Schuif aan bij Pane & Vino en laat je tijdens de lunch verrassen door de heerlijke Italiaanse gerechten mét glas wijn, natuurlijk, en met als afscheid een espresso (zo'n rasechte Italiaanse van één slok en je staat te stuiteren). Nu moet je zelf even inschatten of je het rondje door de Eataly beter vóór de lunch of daarna kunt maken (je weet wel, in verband met die wijn).

Eataly - Via Nizza 230/14, 10126 Torino, Italië

Barts Boekje - Turijn kerk

Rijden in Turijn doe je natúúúúlijk met een Fiat, aangezien deze hier geboren en getogen is. Want naast het heerlijke eten, drinken en winkelen is het een dikke aanrader om een tochtje door de stad en door de bergen net buiten de stad te maken. Vanaf de Basilica di Superga, een prachtige basiliek die zeker de moeite waard is om te bekijken, heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en de Alpen. Iets lager gelegen, op de Monte dei Cappuccino (een berg), staat zo'n typisch Italiaans kerkje, zo één waar je gewoon even binnen móet spieken (categorie The Godfather, jum). En waar je, als je weer naar buiten loopt, ook weer kunt genieten van het uitzicht over Turijn.

Basilica di Superga - Strada Basilica di Superga 73, 10132 Torino, Italië
Monte dei Cappuccini - Piazzale Monte dei Cappuccini 3, 10131 Torino, Italië

Barts Boekje - Turijn light festival

Waarom je nu moet gaan? Nu nu nu? Omdat er nu, in deze tijd van het jaar, nóg iets extra’s is wat de stad nog leuker maakt en dat is het light festival van Turijn, Luci d’Artista.  Tussen 4 november 2017 en 7 januari 2018 loop je een route door de stad - lekker weg zwijmelen bij verlichte kunstwerken, net als het Amsterdam Light Festival maar dan, holla, in Italie. Tip van ons: een goeie truc om de stad te leren kennen. No lorries als het je niet meer gaat lukken vóór 7 januari want je kunt ieder jaar genieten van dit festijn. Plan m dus gewoon alvast lekker voor 2018/ '19.

Barts Boekje - Casa del Barolo

’s Avonds eten doen we bij Casa del Barolo (van de wijn). En laten we het éven hebben over die vitello tonato. Negen van de tien keer als ik hem bestel zit ik met een teleurstelling achteraf. Maar deze. Deze... Geluk in een hapje. Dat de Italianen stijl hebben, bewijzen ze hier in dit restaurant ook maar weer. De oudheid van het pand gecombineerd met moderne stoelen, mooie gedekte tafels, flessen wijn tegen de muur. Als je om je heen kijkt, vliegen de stylisch verantwoorde Italianen je om de oren. En dan weet je, ik zit goed.

Casa del Barolo - Via Bodoni 7b, 10123 Torino, Italië

x Juliette