1 december 2016, door Maartje

Amsterdam Light Festival – 1 december 2016-22 januari 2017

1 december 2016, door Maartje

Amsterdam Light Festival – 1 december 2016-22 januari 2017

Het is weer tijd om weg te zwijmelen over de Amsterdamse grachten: Amsterdam Light Festival is AAN. En dan wel letterlijk, want vandaag zijn officieel de lampjes ontstoken van meer dan 35 lichtgevende kunstwerken langs de Amsterdamse grachten. Waar in de zomer de Amsterdamse agenda vol staat met festivals, is er in de winter veel minder te doen. Zo ontstond Amsterdam Light Festival, om die koude winters wat draaglijker te maken. Van 1 december tot 22 januari 2017 gaan elke dag om 17:00 uur de lichtjes aan, en die blijven branden tot 23:00 uur. Vanaf het water volg je de Water Colors route, met dit jaar als thema View on Amsterdam. De route leidt je langs indrukwekkende lichtkunstwerken, speciaal ontworpen voor het festival door internationaal toptalent. Zoals de grote fel verkleurende tulpen van Hongaarse kunstenaar Peter Koros, of het grote kunstwerk Nexus, de eye catcher van het festival (die je vast al op posters voorbij hebt zien komen) gemaakt door Hongaar Viktor Vicsek. Het bestaat uit verschillende gekleurde lichtbuizen die uit het water lijken te komen en richting de lucht reiken. Een en al kleur dus in het water dit jaar.

amsterdam-light-festival-7

Een van de indrukwekkende installaties op het festival is van Nederlander Reier Pos, die ons met laserlicht op het Scheepvaartmuseum de originele blauwdruk van het gebouw toont. Zo wordt laser bij laser het Scheepvaartmuseum gevormd, indrukwekkend vanaf het water en zeker de moeite waard om te blijven kijken. Bij dit kunstwerk moet je stiekem duimen voor een regenbui, want regendruppels geven de laserstralen een magisch diamanten effect. En over magisch effect gesproken, kunstwerk Lightwaves van laboratorium Forces for Architecture beweegt mee op de wind en schittert naarmate het harder gaat waaien.

amsterdam-light-festival-4

amsterdam-light-festival-2

Afbeelding: Choi+Shine Architects

En zo kunnen we nog wel even doorgaan, want je blijft je verbazen vanaf het water. Zo vaar je bijvoorbeeld onder een 650 kilo wegend kanten oud Noord-Hollands kapje door, wat ondanks zijn gewicht boven het water lijkt te zweven als een kanten vliegend tapijt. En je vaart langs een lichtinstallatie die volledig verwerkt zit in een rijtje oude bomen langs de gracht. De lichtslierten (wisp in het Engels, zo ook de titel van dit kunstwerk van Franse ontwerpstudio Pitaya) lijken te dansen om de boom en geven het geheel een magisch effect zo langs het water.

amsterdam-light-festival-5

Natuurlijk kun je het festival niet alleen vanaf het water bewonderen, sommige kunstwerken lenen zich er uitermate goed voor om even rustig bestudeerd te worden aan land in plaats van vanaf de boot. Zo ook de installatie van Nederlands architect en vormgever Laurent de Wolf, die in de vorm van drie ramen een surrealistisch en sinistere scene projecteert, waardoor het net lijkt alsof je bij een grachtenpand naar binnen kijkt waar zich mysterieuze dingen afspelen. Voyeuristisch ten top. En waar de grote kunstwerken in het water je meteen grijpen en voorbij gaan, kun je ook kiezen voor een kleinere, meer interactieve benadering van Amsterdam Light Festival. Van 15 december tot 8 januari 2017 is daar de wandelroute Illuminade. Deze route – geïnspireerd door de natuur – leidt je langs meer dan 20 lichtkunstwerken door de Weesper- en Plantagebuurt. Van vliegende groene varkentjes tot grote oogballen die je aanstaren en volgen vanaf de grond (gekozen door de Kinderjury), hier loop je door de kunstwerken heen en kun je die rustig laten bezinken.

amsterdam-light-festival-3

Afbeelding: Robin Noorda

En er is meer! Meer kleur, meer licht, meer Amsterdam – Een regenboog! Een laserkunstwerk onder water! De neon kleurige hond die zijn poot licht (licht, see what we did there) boven de gracht! De kaleidoscopische beelden geprojecteerd op verstuivende waterdruppels! Het reizende souvenir winkeltje! (“Memories are souvenirs too”) Een paar uitverkoren verlichte fietsen uit de collectie van 15.000 fietsen die jaarlijks uit de gracht worden gevist! – maar de makkelijkste manier om alles te aanschouwen is toch gewoon door op de boot te stappen en je ogen uit te kijken.

amsterdam-light-festival

Vele rederijen bieden een rondleiding over de grachten aan, op de website van Amsterdam Light Festival vind je de officiële partners en aanbieders. Zo word je op de ene boot bijgepraat over alle kunstwerken door een live gids of geniet je op een andere boot van een luxe borrel. Volledig naar smaak in te vullen dus, maar varen langs de lichtjes doen ze in ieder geval allemaal ;) Je herkent de deelnemende boten aan het officiële Amsterdam Light Festival logo en bijbehorende vlag, maar online reserveren is net zo makkelijk. Amsterdam Light Festival.