8 september 2017, door Barts Boekje

17 x lunchen in New York (de leukste nieuwe adressen that is)

8 september 2017, door Barts Boekje

17 x lunchen in New York (de leukste nieuwe adressen that is)

Ik zou het zelf alweer bijna - bijna! - vergeten zijn. Maar dus niet helemaal: nog niet zo heel lang geleden (eind juni) was ik weer eens in New York (lucky bastard as I am mag ik daar 2, 3 x per jaar vertoeven - friends with benefits noem je dat) en zoals dat gaat in een van de meest tot de verbeelding sprekende steden ter wereld, was er weer volop te beleven op het eet- en drink front. And so we did. Het lijstje met waar te dineren staat klaar, maar eerst: 17 x lunchen in New York. Omdat het kan. Graag gedaan.

Barts-Boekje-Banter NYC

Banter NYC (Greenwich, Manhattan)
Aussies on tour hoeven, when in New York, niet home sick te zijn met dank aan Banter NYC in het altijd mooie Greenwich. Fatsoenlijke koffie zoals ze bijna alleen maar in Australie zetten kunnen en een brunch waar je u tegen zegt in een aantrekkelijk superlicht en zonnig (wederom: het is net Melbourne hier) lokaal. Lekker sfeertje, oprecht vriendelijk personeel en bovenal waanzinnig lekker eten.

169 Sullivan Street, Banter NYC

Barts-Boekje-Cotter Barber NYC

Cotter Barber (Greenpoint, Brooklyn)
Ja, we hebben het hier over een inmiddels welbekende (hipster)barber, in New York. En ja, als meisje on the go heb je daar niks te zoeken. Zou je denken. Want bij deze zaak in Greenpoint wil je wellicht toch even binnen wippen voor een kop koffie en een koekje - al was het alleen maar even om naar de (knappe!) mannen in de zaak te staren, of om een kiekje te nemen van de meer aan woest-aantrekkelijke hipster)counter. Juist, met hangende motor aan de muur. Why not. O, en je kunt thee en mokken meenemen voor thuis, ook leuk.

563 Manhattan Ave, Cottor Barber

Barts-Boekje-Alta Calidad1

Alta Calidad (Lower Brooklyn/ Brooklyn Heights)
Het zou zomaar kunnen dat je wel eens van Choza Taqueria en van Indie Fresh gehoord hebt, beide zaken in New York en beide zaken die niet meer zijn. De man achter beide was Akhtar Nawab (die daarna aan de slag ging bij must go taco zaak La Esquina - hier nog niet op de site vreemd genoeg... Ach, een mens vergeet wel eens wat), en het lag allerminst aan hem dat beide zaken niet meer zijn, noch aan het succes: zoals dat gaat in NYC moet je blijven vernieuwen en dat vernieuwen gebeurde in dit geval in de vorm van het nieuwe restaurant Alta Calidad. Hier wederom de liefde voor Mexico en een menu vol met chips and dips, taco's natuurlijk, kleine gerechten om te delen en opvallend veel groenten. Typisch een buurtzaak waar je gewoon een blokje voor om mag.

552 Vanderbilt Ave, Alta Calidad 

Barts-Boekje-Golda NYC

Golda Kitchen (Brooklyn Height, Brooklyn)
Eerst was er Tilda, een succes in Brooklyn Height voor de hele dag. Net als het geval was hierboven, bij Choza Taqueria en Indie Fresh moet je in New York blijven vernieuwen om in the picture te blijven en dus sloten de eigenaren van Tilda deuren om drie blokken verder op een soortgelijk concept te openen (if it aint broken, don't fix it): Golda. Bijna hetzelfde concept: bij Tilda ging het vooral om de patisserieën, bij Golda draait alles om lekkers uit het Midden Oosten, de geboortegrond van de eigenaar. Er is ontbijt en er is lunch, er zijn egg sandwiches met muhammara, er zijn sandwiches met vis en kaviaar en er is aardbeien cardamom amba. Jawel. Voor de overdag, maar 's avonds zijn er regelmatig pop-up concepten die de keuken van Golda betrekken. 29 W 47th St, Golda Kitchen

Meer Brooklyn New York tips? Hebben we: Barts Boekje x Brooklyn

Barts-Boekje-selrrose.

Sel Rrose (LES, Manhattan)
Het knusse Sel Rrose is nog niet zo lang open maar het lijkt er op dat de zaak zomaar eens een gedegen concurrent van de door ondergetekende zeer (zeer!) geliefde oesterbar Maison Premiere gaat worden. Niet in de minste plaats aangezien je Sel Rrose (met 2 x r inderdaad) in de Lower East Side vind, een wijk die (please don't shoot me) het wat mij betreft wint van Williamsburg. De deuren waar je door naar binnen gaat zijn roze (winning), de wijn is roze (tsja) en de oesters komen iedere dag tussen 4 en 7 voor een prikkie op tafel tijdens het happy hour. Eventueel met roze garnalen op dezelfde zilveren schaal, om in de sfeer te blijven. Oke, da's geen lunch maar wél een plek waar je direct naar de lunch naar toe kunt crossen. De rest van de dag, van je ontbijt met koffie tot aan het diner is Sel Rrose even goed een dijk van een aanrader: alles om je heen prachtig (ook het publiek), alles lekker en het personeel in om door een ringetje te halen.

1 Delancey St, Sel Rrose

Barts-Boekje-tacombi bleecker street

Tacoma Bleecker Street (Manhattan)
Tacoma is een bekende naam in New York (die in Nolita is altijd een prima uitvalsbasis tijdens het shoppen) en aangezien er altijd wel ergens een nieuwe vesting van de locatie op lijkt te duiken, en omdat Mexicaans het thema van deze lijst lijkt, mogen de nieuwste locaties van de NYC taco joints toch ook niet ontbreken. Altijd helemaal prima hier, niks meer aan doen.

255 Bleecker St, Tacombi

Barts-Boekje-concord hill

Concord Hill (Net niet Williamsburg maar officieel is het dat wel, Brookyn)
Een beetje buiten de gebade paden misschien, maar dikke kans dat je zo'n 10 minuten lopen van Bedford Avenue in Williamsburg (niet richting het water dus) een puike Airbnb heb gescoord (er zitten er volop daar) en dan zou dit adres zomaar je nieuwe lievelings kunnen worden. De kleine zaak serveert een kleine kaart salades en broodjes. Klein ja, maar dat geldt allerminst voor de porties: die zijn gigantisch! Wat daar verder nog over te vertellen valt?  Niet zo gek veel eigenlijk, alleen dat het precies die buurtsuper is waar je waarschijnlijk zin in had.

 374 Graham Ave, Concord Hill

Barts-Boekje-jajaja NYC

Jajaja Plantas Mexicana (LES, Manhattan)
Euh tsja, ik hoop dat je van Mexicaans houdt want anders kom je aan de hand van dit rijtje mooi bescheten uit. Excoussie. Jajaja is er ook zo een (je mag dus jajaja zeggen, dat Plantas Mexicna hoeft er niet achter, Jajaja Mexicana mag ook) en je vind de zaak niet ver van de voet van de Williamsburg Bridge (hoewel nog dichter bij de Manhattan Bridge maar daar fiets je meestal niet overheen). Mooie afslag wanneer je vanaf Manhattan naar het leukste deel van Brooklyn cruist (of andersom natuurlijk). Verder vond ik de straat, op Jajaja naast dus, opvallend verstoken van must-go adressen (waardoor ik hoop dat ze het gaan redden in booming NYC: je komt zeg maar niet toevallig langs Jajaja). De menukaart is lekker compact (overzichtelijk - fijn) dus trek even wat tijd uit en eet gewoon alles aangezien Jajaja verrassend betaalbaar s ook nog eens. Wat wij deden? De nachos, what else, een 'cocktail' met komkommer en basilicum (waarom drink je in NYC zo veel beter alcoholvrij dan waar dan ook in Nederland?), de vis-taco's (zo zo zó goed) en de raspberry cheesecake. Ook top: Jajaja heeft een - in verhouding - uitgebreide selectie vegan food!

162 E Broadway, Jajaja NYC

Meer tips op Manhattan? Hebben we uiteraard ook: Barts Boekje x Manhattan

Barts-Boekje-ofincina latina

Oficina Latina (Soho, Manhattan)
Shabby-chic to the max, the good way. Alles op je bord van Mexico tot Argentinie, cocktails en wijn inclusief. Op een top-locatie hartje Soho, laten we dat vooral ook niet vergeten. Waarom voor de lunch getipt? Omdat je, als je een beetje op mij lijkt, je je misschien vooral overdag in Soho begeeft (want winkelen) en dan best eens honger kunt krijgen. Mooi dus dat dan een niet al te ingewikkeld of duur concept om de hoek zit. Dat gezegd is het eigenlijk ook wel echt een puike tip voor in de avonduren.

24 Prince St, Oficina Latina

Barts-Boekje-the san remo cafe

The San Remo (Nolita, Manhattan)
Oogt als een NYC-klassieker met dank aan zijn donkergroene leren booths, kroonluchters, kunst en rode muren, maar toch is het San Remo Café een redelijk nieuwe in het eeuwig fijne Nolita. Tenminste, dat is de bar/ lounge. De rest van de zaak is van dat witte, lichte fijne bistro-gedoe met evengoed volop kunst aan de muren. De zaak is vanaf dag 1 een mega-succes, zowel voor overdag als zeker ook voor de avonduren (dan duik je meer die 'rode' hoek in) en het moet gezegd: we hebben ook van onze little birdies in de stad nog geen onvertogen woord gehoord. Niets dan lof voor de zaak. Wat je er eet? Alles wat je in een bistro in New York verwacht: gepocheerde eieren met een cocktail on the side tijdens het brunch uur, huisgemaakte bagels met zoete glazuur, een kaasplankje met een goddelijke burrata, harde kazen en zoete appelstroop, salades met quinoa en parmezaanse kaas, een pasta met bospaddestoelen en de persoonlijke topper voor de lunch: de 'Porchetta sandwich' met burrata, tomaten confit en pesto op een focaccia. NOM.  Moet je doen deze (al issie misschien zelfs nog wel leuker voor de avond - you tell me!)

201 Lafayette St, The San Remo Café

Barts-Boekje-tortaria nyc

Tortaria (Union Park, Manhattan)
Nog meer Mexicaans? Euh... Ja. A girl got to do what a girl got to do, en in mijn geval leiden alle wegen 9 van de 10 x naar Mexico. Maar toch... Het kleurrijke Tortaria is toch echt wel net wat anders dan alle andere Mexicanen in New York. Ten eerste de looks: hier geen hipster-stijltje en wit-wit-wit waar je kijkt, maar Mexicaans alsof er niet naar om gekeken is (wat uiteraard duidelijk niet waar is natuurlijk), maar vooral omdat Tortaria een beetje het midden houdt tussen een taco joint en een broodjeszaak. En een cocktailbar voor overdag, met dank aan de flinke bar waar cocktails worden gemaakt met vers fruit (waar je bij staat - en dan mag daar overdag best een beetje alcohol bij) en lichte Mexicaanse biertjes (die kun je overdag ook prrrima hebben). Er zijn Torta sandwiches met pulled pork of ribbetjes, en zijn taco's natuurlijk en er zijn mais tortilla's, er is soep en er zijn salades, alles fris, vers en smakelijk. O, en lekker centraal om de hoek van Union Park

94 University Pl, Tortaria NYC

Barts-Boekje-Loosie rouge

Loosie Rouge (Williamsburg, Brooklyn)
Steegje in, pijpenlaatje door, je verwonderen over de meer dan gezellige entree (met gehaakte hangmat, planten waar je maar kijkt, wit gelakt verhogingen, zitjes voor 2 maar ook precies goed zitjes voor in je eentje - van dattum), balen dat daar geen plekje meer is en door naar binnen waar de kleine zonnige zaak hét adres is voor je home made limonade en tosti-stijl lunch. No fuzz, wel heel goed en bovendien meer dan gezellig. Een meisjes-zaak, ja, dat is het wel een beetje, maar dat geeft niks. Later op de dag komt er ook een bijzonder vrouwvriendelijke borrelkaart met hele goede wijnen voor - verrassing - fijne prijzen op tafel. Kortom: een adres 'for a good time', en zo zeggen ze dat zelf ook. Eens.

91 S 6th St, Loosie Rouge

Barts-Boekje-Pietro Nolita

Pietro Nolita (Nolita, Manhattan)
Heel eerlijk vooral een aanrader voor de Barbie-style looks van de zaak, inside and out. Slecht is het eten allerminst maar knappe jongen, herstel: knap meisje, dat niet constant afgeleid is door al het roze. Telefoon/ camera in de aanslag, kan niet anders. En ja, dan raken wij meestal de kluts kwijt wat betreft het eten. Als je gaat eten, ga dan brunchen, liefst in het weekend. Maar heel eerlijk: voor een knappe selfie of groepsfoto hoef je stiekem niet eens naar binnen. #noshame. Om de hoek van The Butcher's Daugher by the way, in een van de leukste shop-straten (vind ik altijd) van de stad.

174 Elizabeth St, Pietro Nolita

Barts-Boekje-l'estudio nyc

L'Estudio
Ah, hier vond ik het fijn. In m'n up, met een boek, uren lang, geen haan die er naar kraait (oke, wel een beetje na de lunch als get zaakje leeg begin te lopen graag. Klein en meer aan sympathiek met een waanzinnig lekkere broodjes en salade-menu voor de overdag. Doe zeker ook de shakshuka! Simpele salade krijg je er naast, net als heerlijk huisgebakken brood. Precies goed.

61 Hester St, L'Estudio NYC

(ps. schuin tegenover heb ik mijn nagels laten doen - geen aanrader!)

NYC voor de avonduren is in de maak. Nu al nieuwsgierig? Op dat lijstje onder andere PalmaBozuPig on BleeckerSunday In Brooklynthe Spaniard barDe MariaAlta en Cata.

Barts-Boekje-the butchers daughter

The Butcher's Daughter 2 (West Village, Manhattan)
Herinnert u zich het fantastische, je kunt er niet niet heen, The Butchers Daughter in de wijk Nolita nog? Om de hoek van zowel al het leuke van de Lower East Side en op een steenworp van Soho (sowieso vind ik Nolita een van de allerleukste NYC wijken, dat terzijde), Welnu: ga daar nog steeds heen, doe het. Maar als het toch niet schikt, dan kun je tegenwoordig ook naar de nieuwste vestiging van The Butchers Daughter, tegen het Meatpacking District aan. Toegegeven: ik vond het hier minder leuk dat die aan Kenmare Street, maar toch: het is geen feest als je niet bij The Butchers Daughter bent geweest.

581 Hudson Street, The Butcher's Daughter

ps. Om de hoek (oke, soort van om de hoek maar echt ver is het niet) zit Calliope, een waanzinnige interieur en cadeau-winkel die je niet aanzag komen en warmte regelmaat van de klok pop-ups worden gehouden. Ook even binnenwippen.

Barts-Boekje-otway nyc

Otway (Prospect Heights, Lower Brooklyn)
De volledige staf van het nieuwe Otway, ook in de keuken, is vrouwelijk en daar zijn ze maar wat trots op daar in Brooklyn New York. Het is een moderne bistro, zo zeggen de dames zelf, en daar valt weinig aan toe te voegen. Ja, dat er heerlijk gekookt wordt met o.a. verse vis, maar geen gekke dure gerechten. Ga een blokje om voor Otway als je zin hebt om in de watten gelegd te worden (zo vriendelijk iedereen!) en in een onvervalste culinaire lunch, met wijn, die uren duren mag.

930 Fulton Street, Otway

Barts-Boekje- 1 brookyn bridge hotel

1 Hotel Brooklyn Bridge (Brooklyn Heights, Lower Brooklyn)
Als je nu nog éven wat centen te makken hebt (oke, je zou de eerste zijn), boek dan een kamer in het nieuwe 1 Hotel Brooklyn Bridge. 3 redenen: rooftop, rooftop pool, rooftop pool met uitzicht op Manhattan van onder de Brooklyn Bridge door. Just saying. Heb je dat niet, wip dan in elk geval even binnen voor een snelle bite en een blik op het hotel dat volledig duurzaam gebouwd werd. Er is een beeldschone lobby (waar geen hond zit, lekker terugtrekplekje dus) en een licht en ruim ontbijt- en lunchrestaurant. Eerlijk? Ok, het is qua eten en drinken nothing special, maar het hotel zelf is dat wél, vandaar toch in het rijtje, als hekkensluiter dan maar. En met een beetje geluk kun je in de avonduren terecht voor een borrel (als er geen besloten partijtje is, of het hotel niet volgeboekt zit)

60 Furman Street, 1 Hotel Brooklyn Heights