Zwolle11 juni 2017, door Maartje

5 x het beste van (Taste of) Amsterdam

Zwolle, 11 juni 2017, door Maartje

5 x het beste van (Taste of) Amsterdam

Taste of Amsterdam nam vorig weekend vier dagen het Amstelpark in Amsterdam over voor een hemels foodie-festival. En natuurlijk was Barts Boekje presente! Mocht het concept je onbekend zijn: Taste of Amsterdam is hét jaarlijkse event waar restaurants uit Amsterdam en omstreken je hun signature dishes laten proeven. Waarom schrijven over een event dat al geweest is? Simpel: omdat de restaurants die wel degelijk nog te bezoeken zijn. De gerechten die we er proefden, zet deze restaurants namelijk op het menu, uh, of op de kaart, uhm, of op de hotlist. Onze hotlist! Volgens ons waren de volgende vijf, in willekeurige volgorde, het meest waanzinnig.

Barts-Boekje-Persijn 1Persijn Dutch Eatery
Eerder gehoord? Jazeker! We schreven al een stukje over de luitjes die de Neerlands kost weer op het menu, of op de kaart gaan zetten. Cool concept, waarbij verse producten uit eigen kas de hoofdrol spelen. Hun signature dish? De Dutch Caprese. Mooi plaatje, lekker smaakje, origineel en eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Tomaat gevuld met mozzarella en basilicum, in een badje van erg goede olijfolie. Een klassiek Italiaans gerecht in een wel heel origineel (zacht) jasje. Persijn Dutch Eatery opent zijn deuren in de herfst van 2017. Even geduld hebben dus. Lees meer: Persijn

Barts-Boekje-t amsterdammertje’T Amsterdammertje
Van het gerecht Kip & Krab gingen onze armpjes letterlijk de lucht in van verrukking. En Kip & Krab is onderhand een heus begrip want won vorig jaar Taste the World, als beste gerecht van alle Taste Festivals. Rouleau van boerderijkip met gerookte thee, salade van ringkrab en chutney van mango is wat het is. Waar je moet wezen? Al doet zijn naam anders vermoeden, ligt sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje in het pittoreske Loenen aan de Vecht en is gehuisvest in een oude boerderij. Rijksstraatweg 119, Loenen aan de Vecht

Barts-Boekje-taste of amsterdamDe Librije
De Librije van Jonnie Boer staat bekend om zijn lokale gerechten met verfijnde technieken en erg eigenzinnige ideeën. En eigenzinnig, daar houden we van! Jonnie Boer liet tijdens de 'multisensory cooking experience’ zien dat sterren koken met de juiste apparatuur en ingrediënten ook door hobby-chefs prima te doen is. We proefden een aantal gerechtjes met verrassende smaken, die smaakten naar meer. Meer! Zoals de langoustine (Noorse kreeft) in kombucha. Kom-watte? Kombucha: een thee-zwam met heilzame werking. Sterrenrestaurant De Librije vind je in Zwolle, en Librije’s Zusje vind je aan de Herengracht in Amsterdam.

Ron Gastrobar Indonesia
De Indonesische keuken: you hate or you love love love it. Van ons krijgt Ron Blaauws Indonesische Gastrobar in elk geval een extra groot hartje. Heb je Indonesische roots, dan waan je je gegarandeerd weer even aan grootmoeders keukentafel. Authentieke Indonesische smaken in verrassende, vernieuwende gerechten. Ons lievelings? Taco ayam Bali! Smeuïge Balinese kip, zoetzure komkommer en kentjoermayonaise met een knapperig omhulsel, ofwel, de taco. Bij Ron Gastrobar Indonesia in Ouderkerk aan de Amstel kun je terecht voor verschillende kleine streetfood-geinspireerde gerechtjes, maar ook BBQ-saté en de complete Indische rijsttafel staan op het menu.

Nét open: Bistrobar Indonesia in Haarlem. Lees meer: Bistrobar Indonesia

Barts-Boekje - OkuraHotel Okura Amsterdam
Het lijkt erop dat het streetfood-concept eindelijk de credits krijgt die het verdient, want topchefs inspireren hun gerechten nu om de haverklap op de meest goedkope, maar vaak ook meest smakelijk en authentieke manier van eten in Azië. Geïnspireerd op streetfood uit Tokyo presenteerden de twee niet-japanse restaurants van Hotel Okura Amsterdam, Serre en Ciel Bleu, een paar hele mooie kleine bites met Japanse twist. De Zalm Miso bijvoorbeeld. Simpel maar succesvol. Perfect gegaarde zoetige zalm om een bedje van soba noedel, afgemaakt met gember en bosui. Niets meer aan doen. De sterrenrestaurants, al dan niet met spectaculair uitzicht, kun je vinden aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Maar dat wist je natuurlijk al.