11 oktober 2018, door Maartje

5 x nieuw en o zo lekker voor Koffie in Amsterdam

11 oktober 2018, door Maartje

5 x nieuw en o zo lekker voor Koffie in Amsterdam

Zo is er weer een rijtje niet te missen zaken bij gekomen. De 5 jongste/ nieuwste/ lekkerste/ niet te missen zaken op een rijtje: 5 x nieuw en o zo lekker voor Koffie in Amsterdam.

Friedhats FUKU café

Friedhats FUKU café

Herinnert u zich HeadFirst nog? De bejubelde koffietent aan de Westerstraat? Daar plakt het logo nog steeds tegen het raam maar koffie wordt er al ruim drie jaar niet meer gezet: eigenaar en eveneens alom bejubelde barista Lex Wenneker besloot een nieuwe koffiezaak te openen, en wel aan de Bos & Lommerweg, inmiddels toch bijna het nieuwe centrum van Amsterdam te noemen ;-). Wederom een cleane espressobar werd het, met vrolijke gele gimmicks, monkey style. Fuku? Lastige naam? Valt mee: het betekent ‘geluk’ in het Japans, iets dat Wenneker na Headfirst wel kan gebruiken. Hoewel… De kwaliteit van alles bij Fuku is dusdanig goed dat het weinig met geluk te maken heeft. De koffie komt van de eigen branderij, Friedhats Coffee Roasters. Een speciaalbiertje drinken kan er ook, en een handje vol wijnen. Iets te eten is er nog niet maar dat is vast een kwestie van tijd.

De bovenste foto komt overigens ook van het IG account van Fuku.

Public Space

Public Space

Sinds ons eerste bezoek hebben we het nieuwe Public Space pal achter Adam Toren in Amsterdam Noord tot onze nieuwe vaste wekelijkse werkplek gebombardeerd. Wat een fijne vibe, fijne mensen, prachtig lokaal, heerlijk eten én goede koffie. Wat ons betreft een van de fijnste openingen van het jaar. Toch wel. Voor de overdag dan he. Ja. Dat is.

Coffee Sometimes

Coffee Sometimes

De mooie, Russische Yulie Nick – check haar prachtige account op Instagram – verzamelde de beste kennis over en mensen in de koffiewereld om zich heen. En met al deze koffie-liefde vormde ze het prachtige Coffee Sometime in de Eerste Constantijn Huygensstraat in Amsterdam. Yulia – haar eigenlijke naam – woonde en werkte al heel wat jaren in Amsterdam in de IT-wereld. Mooie baan en goed verdienen maar haar hart werd er niet door gevuld. Dat zal een bekend verhaal voor velen zijn. Echt koffie drinken deed ze niet maar soms een koffie met een siroopje lustte ze wel. Tot ze puur toevallig bij de jongens van Headfirst in Oud West zat te werken en daar haar koffie dronk. Toen ze een keer elders een koffie bestelde en ze merkte wat voor verschil er in koffieland was, werd haar interesse gewekt. Ze verdiepte zich erin. Schreef de nummer 1 barista ter wereld aan voor een cursus. Toen deze man bij de 20e mail eindelijk een keer antwoord gaf en haar bij uitzondering wilde opleiden, was Yulia als top barista geboren. Haar passie voor koffie bleef groeien. Haar kennis en netwerk breidde zich uit. En al die passie, kennis en liefde stopt ze nu in Coffee Sometime. Lees meer: Coffee Sometime

48 50

48 50

En eerlijk is eerlijk. Van buiten vonden we het eerst niet de meest aantrekkelijke tent. Het zag er allemaal een beetje kaal uit. Wel érg clean… Eenmaal over de drempel waren we van die Scandinavische simplicity toch wel erg gecharmeerd. Een grote lichte ruimte, volgezet met simpele zwarte strakke tafels en stoelen, een grote industriële kast vol wijn en een bank voor het raam. Met in het centrum van dat alles een grote houten bar. Centraal daar weer het koffiezetapparaat. Inmiddels weten we dat het team achter 48 50 de halve wereld afreist om de belangrijkste barista wedstrijden bij te wonen, en dan meteen maar een stedentrip daaraan vast te plakken. Dat heeft ervoor gezegd dat ze hun pappenheimers kennen en hen alleen het beste van het beste voorschotelen.

Aan het eind van de dag is 48 50 ook een keiharde aanrader! Lees maar: 48 50

Locals Coffee

Locals Coffee

Allereerst is dit gewoon een heel erg fijne stek. En een fotogenieke, dat ook. Dat vinden niet alleen wij: in de korte tijd dat Locals Coffee open is, is het een van de meest geliefde plekjes van de Amsterdamse Pijp geworden. terecht ook hoor: het rustige sfeertje (de zaak heeft ergens iets weg van Morgan & Mees, ook nog steeds een onvervalste favoriet voor de overdag-meeting met een bakkie), de gouden bar, de fijne drankjes – zeker niet alleen koffie – en de lekkere ongecompliceerde gerechten. Dat zal ook komen door de verschillende hoekjes, trekt zo lekker terug met een koffie, krantje en/ of goed gezelschap.

foto door amyvictoriawren