Denemarken, Kopenhagen17 juli 2018, door Maartje

7 x echt niet missen in Kopenhagen

Denemarken, Kopenhagen, 17 juli 2018, door Maartje

7 x echt niet missen in Kopenhagen

Van alle Scandinavische steden vinden we Kopenhagen toch wel echt de allerleukste. Ruiger dan Stockholm, speelser dan Oslo en een stuk minder koud Reykjavik. De mensen zijn er belachelijk knap en de merken al net zo belachelijk creatief en smaakvol. Bovendien is de stad al jaren het epicentrum van de 'Nordic Kitchen' - volgens velen de beste manier van koken (een zo puur mogelijk gebruik van ingredienten is de truc, uiteraard naar het seizoen), en Denemarken is het thuisland van het beste restaurant op aard, Noma (inmiddels is Noma 2.0 open). Of je er, naast tafelen bij Noma, lekker eten kunt? Heeft Lee Towers een bril?

 

Lakrids by Johan Bulow

Lakrids by Johan Bulow

Snoepen, dat kun je er ook want Kopenhagen is ook het thuisland van Johan Bülow. Wie? Johan Bülow, een zilverkleurige Porsche-rijdende, in strakke, opgerolde Acne jeans en witte Nike’s gestoken, (woest-aantrekkelijke) reuze sympathieke (some people have it all) man (jongeman, hij is pas 34) achter Lakrids. En dat is weer drop met chocolade, heel kort door de bocht gezegd.

Nee, dat was voor mij ook geen liefde op het eerste gezicht (oke, dat wel want een en ander is bijzonder aantrekkelijk verpakt, zoals het de Denen betaamt, dus laten we het geen ‘liefde op de eerste proef’ noemen).

Het is immers drop OF chocolade. Vond ik. Pure smaken, remember? Maar inmiddels ben ik vreselijk om… *loopt naar de kast en trekt daar de laatste (shit) bus Lakrids open* (true story).

Waar moet ik beginnen? Misschien bij het begin, 11 jaar geleden. Toen bedacht Johan (ik mag Johan zeggen) dat drop eigenlijk maar een liefdeloos product was. Zo iets dat je in je winkelmandje gooit en waar je je vervolgens gedachteloos ziek aan (vr)eet. Zonde: alles wat je in je mond stopt moet toch gewoon goed zijn? Goed geproduceerd, duurzaam, zo gezond mogelijk en vooral waanzinnig lekker? Zeker als het over snoepgoed gaat.

Het woord zegt het immers al: snoepgoed. En dat kon beter. Dus ging Johan aan de slag en maakte eigenhandig een nieuwe dropvariant. De Lakrids variant. Natuurlijke ingredienten, langzaam gekookte drop gemaakt met de beste ingredienten in de lekkerste samenstelling. Een dikke hit. 11 jaar later is droppie Johan een rockster in eigen land maar wordt de drop nog steeds op dezelfde ambachtelijke manier gemaakt. Wat heet: zelfs zijn zelfgebouwde machine staat nog in de kleine fabriek in Kopenhagen te draaien. Alle dropballen worden hier met ongekend veel liefde (zelf gezien) door een kleine club (familie bijna) mensen gemaakt. En getest want alleen de beste ballen mogen door. Goedkoop? Nee, maar dat kan ook niet als het écht goed moet zijn. Daar verdienen Johan & co gewoon nog wat bonuspunten voor.

Nog even over die smaken (ik kan hier nog uren door ratelen over mijn nieuwe lievelingssnoep): er zijn veel smaken en je moet even zoeken voor je je favoriet hebt gevonden. Maar dan ben je, trust me, ook om. Ik kan het weten want ik moest van ver komen. De ‘berry’ smaken zijn niet mijn ding (dat vind Johan niet erg) maar deze, die van de pot hiernaast… Man! Ik ren er nu voor na de winkel (want inmiddels, tijdens het tikken van dit stuk, is de pot helemaal op).

11 jaar later is droppie Johan een rockster in eigen land maar wordt de drop nog steeds op dezelfde ambachtelijke manier gemaakt. Wat heet: zelfs zijn zelfgebouwde machine staat nog in de kleine fabriek in Kopenhagen te draaien.

Pretpark Tivoli

Pretpark Tivoli

Zomer of winter, jong of oud (of ergens in het midden): een bezoek aan pretpark Tivoli, pal tegenover het Centraal Station in Kopenhagen en het oudste pretpark van Europa, mag eigenlijk echt niet ontbreken tijdens je Kopenhagen bezoek. Alle clichés zijn waar het het is gewoon een heerlijke plek om doorheen te slenteren. Overigens was het ook de plek waar Lakrids Johan zijn eerste winkel had. Op die plek heeft zijn zus tegenwoordig een Marsmellow kraam, The Mellows – ook een aanrader! De Lakrids shop vind je ook nog steeds in het park, iets verderop (hier haal je het dropijs van de foto hierboven)

Restaurant Aamanns 1921

Restaurant Aamanns 1921

Bijna begon ik dit stuk met ‘wil je lekker eten in het centrum van Kopenhagen?’, maar dat zou stom zijn. Natuurlijk wil je dat. Mogen we dan opteren voor een uitgebreide lunch bij Aamanns? Het restaurant van Adam Aamann, chef en eigenaar (superjong is-ie, dat is verder niet belangrijk maar wel een leuk weetje) brengt namelijk een ode aan een van de belangrijkste oud-Deense foodie tradities: smørrebrød. Ofwel rijkelijk belegd roggebrood. In de vergetelheid geraakt zoals dat gebeurt bij eten uit de geschiedboeken maar door Adam weer op-gehipt. Mán wat is dat goed gelukt! Je moet het roggebrood bijna zoeken onder de kunstwerken die de gerechten zijn. Mijn favoriet? De koud gerookte IJslandse zalm met groene aardbeien, salade en tarragon mayonnaise. En de eieren met garnalen, tomaat, bacon en dille mayo. Dat klinkt misschien niet zo bijzonder (of wel natuurlijk) maar wacht maar tot het voor je neus staat. Kunstwerkjes, ik zeg het je. En zo smaken de ‘broodjes’ ook.

Je bestelt 3 of 6 smørrebrødjes en kiest wat je er op wil hebben.

Overigens ook hier bonuspunten: op de bar liggen leesbrillen klaar in verschillende sterktes (hoe leuk). Ze liggen ongeveer naast de potten ingelegde groente. Achter de bar vind je de WC’s – een vermelding waard omdat het er zo lekker ruikt en omdat ze voorzien zijn van zelfgemaakte zeep! Handjes op elkaar.

Deze toplijst stelden we onlangs nog samen: 22 x Kopenhagen (2018)

Undici

Undici

Nog maar nét open en nu al vreselijk geliefd onder de jonge Kopenhagense locals: Undici. Klinkt niet echt Deens wel? Klopt. Het is hier Italiaans dat de klok slaat. Van het beste soort. Vinden doe je Undini buiten de toeristische paden in de wijk Christianshavn (yay), aan het water (yay!) en de meer dan smakelijke Italiaanse (pasta)gerechten zijn ook nog eens reuze betaalbaar (YAY! Want Kopenhagen is best aan de prijs).

Noma 2.0

Noma 2.0

We stipten hem al even aan… Want we kunnen het niet over restaurant in Kopenhagen hebben en het new and improved Noma onbenoemd laten. Bij dezen (mocht het je nou niks zeggen: Noma, het restaurant van de nuchtere ‘zo gewoon gebleven’ chef René Redzepi werd in 2010, 2011, 2012, 2014 en in 2015 ‘World’s Best Restaurant’. In 2016 stonden ze prompt op de 5e plek, in 2017 gingen ze dicht en in 2018 is Noma dus back in business.

Het interieur werd een frisse boerenschuurstijl wat de kookkunst van Redzepi en team moet onderschrijven: van het Deense platteland en zonder al te veel opsmuk. Voor een voordelig bordje mag je echter naar eerder genoemde Italiaan: de prijzen van Noma zijn allerminst ‘gewoon’ gebleven. Maar hé, dan heb je ook wat.

Roxie

Roxie

Het klinkt heel oud en misschien zelfs wel een beetje suf maar ik zal nooit vergeten (oud! suf!) dat we niets vermoedend bij Kadeau in Kopenhagen aanschoven, de man – toen nog vriend – en ik op de dag (de dag!) dat het restaurant zijn eerste Michelinster ontving. De stemming was toen uiteraard behoorlijk uitgelaten onder de staf en de ervaring onvergetelijk. Het was overigens ook de dag dat we samen besloten dat dit soort restaurants eigenlijk helemaal niks voor ons is. Veel te weinig eten voor veel te veel geld. Snappen we niet, kunnen we niks mee. Inmiddels heeft Kadeau 2 sterren en is het idee dat alleen kleine, onbetaalbare happen een ster opleveren gelukkig achterhaald. Maar daar ging het niet over. Het ging er over dat de mensen van het (door anderen dus) veel bezonger Kadeau een klein zusje heeft geopend. De naam van het zusje is Roxie en Roxie huist in het knappe boutique Hotel Herman K. Ook bij Rockie weer behoorlijk wat gedoe op een klein bordje, maar zeker doen als dat je ding is!

Meille

Meille

Nog geen genoeg van knap Smørrebrød? Dan is het nieuwe Restaurant Meille vast je volgende stop. Ook hier wordt het roggebroodbeleg toren hoog opgestapeld en ook hier is het om te smullen. Bonuspunten: de mensen van Meille stellen zichzelf als doel om hun bordjes en bouwwerken vooral ook heel betaalbaar te houden!