3 september 2018, door Maartje

Making memories: 8 x het allerleukste van Berlijn

3 september 2018, door Maartje

Making memories: 8 x het allerleukste van Berlijn

Berlijn werd onze nieuwste bestemming. Parijs deden we eerder al op deze manier en we trokken (ok: trekken, want we zijn nog lang niet klaar met verkennen) Nederland door (naar Den Haag bijvoorbeeld, wat ons betreft een van de leukste en meest veelzijdige uitjes van het land). En nu dus Berlijn. De Duitse stad waar we al veel, veel te lang niet geweest waren. De stad waar we 'vroeger' veelvoudig kwamen. Waar we gewerkt hebben en gefeest (en allebei tegelijk), waar we nog altijd de beste sushi die we ons heugen kunnen aten en waar we de beste vintage items scoorden die nog steeds in de kast hangen. Veel te lang geleden was het. Hoogste tijd dus voor het maken van een aantal nieuwe herinneringen. Met nieuwe (mini)mensen.

Berlijn met de trein doe je zo

Berlijn met de trein doe je zo

Of ik aandelen NS International heb? Nee hoor, zeker niet. Maar wel mag ik – mogen we – graag een lans breken voor het ondergeschoven kindje der reizen. Met de trein kom je namelijk overal en vaak zelfs zonder overstappen. Ja, het duurt soms wat langer dan met het vliegtuig maar trek daar maar eens de luchthavenwachttijden en -stress van af… Juist! Ha! Bovendien levert reizen met de trein keiharde bonustijd op: kroelen met je reisgenoten bijvoorbeeld. Het op de terugweg stress-loos rustig overdenken van alles wat je gedaan hebt de afgelopen dagen. Bewegingsvrijheid. En af en toe een stukje tikken als de rest ligt te maffen, zoals ik nu. Tel uit je winst. Oh, en getipt door ervaren train travellers: reserveer je stoel! Wij zijn door schade en schande wijs geworden en zorgen tegenwoordig dat we bij een internationale treinreis altijd een plekje hebben zodat we ongestoord reizen.

Brilliant Apartments GmbH

Brilliant Apartments GmbH

Wat blijf ik het toch altijd een kick vinden als we een parel vinden waar alles lijkt te kloppen. In dit geval betreft het een logeerparel aan de dondersgezellige Oderberger Straße, een korte, aantrekkelijke (horeca)straat in Prenzlauer Berg die uitkomt op het Mauerpark. Daarover zo nog meer.

Eerst nog even terug: jaja, we kennen – en zijn dol op – het Michelberger Hotel en het SoHo House Berlijn behoort ook tot de topfavorieten. Das Stue, Hotel Zoo, The Circus Hotel, i31 Mitte, 25Hours Bikini… On top of my head. Allemaal te gek. Maar geen hondjes welkom. Boeh. Of best wel onbetaalbaar voor een gezellig weekendje weg. In comes het nieuwe Brilliant Apartments. Een appartementen complex inderdaad, pal boven een te leuk (brunch) café, Café Krone Berlin. Een café waar je sowieso wil zijn voor de (zondagse) brunch: we hadden zelden een lekkerder ontbijtmaal. Nee, niet de veel te populaire na-een-uur-weer-honger-bowls maar de Krone Sandwich: een uitpuilende boterham met gesnipperde kip, bacon, guacamole ei en, het geheim van de chef, een kruidenmix die ik kennen wil.

Aan de andere kant van de ingang van Brilliant Appartments vind je PAR, volgens velen de beste ijssalon van Berlijn. Vegan ijs is het, maar die mening (wat betreft het beste ijs van de stad) hoorden we van velen, vegan of niet. Twee knallers van hotspots naast de deur en dan moesten we dus nog naar binnen. Dat deden we door een poort (de code krijg je gemaild), dan door een gangetje, verder door een binnentuin en dan komt het logeergebouw zelf: alles werd begin dit jaar helemaal opgeknapt en voorzien van heldere kleuren (geel, roze, zwart-wit gestreept) op de smaakvolste manier mogelijk. Het appartement is van alle gemakken voorzien, inclusief babybadje op aanvraag. De lift is nog in de maak (coming soon, zo nieuw is het allemaal nog), de prachtige lakens afkomstig van Merci in Parijs gingen met ons mee naar huis.

"

In dit geval betreft het een logeerparel aan de dondersgezellige Oderberger Straße, een korte, aantrekkelijke (horeca)straat in Prenzlauer Berg die uitkomt op het Mauerpark. Daarover zo nog meer.

"

Mauerpark

Mauerpark

Is het Mauerpark het leukste park van Berlijn? Ik weet het niet. Misschien wel. Feit is dat je vanuit Brilliant Appartments zo het park in rolt waar het hele jaar door muzikanten staan te spelen, het met mooi weer vol zit met picknickende jongeren, zij aan zij met jonge ouders (oh de herkenning) en her en der hangt een goedgemutste zwerver. Op zondag is het helemaal feest: dan is er markt in het park, een grote verzameling kraampjes, stands en foodtrucks met het beste van het markt-wezen: er is vintage voor aan je lijf en rommel voor in huis, er is eten uit alle hoeken van de wereld en er is kunst van lokale creatieve vogels. Niet te missen.

De Späti cultuur

De Späti cultuur

Mijn Berlijnse mattie en in-fluisteraar van de beste adressen ter plaatse Carmen sommeerde me: Je MOET schrijven over de Späti cultuur. Kijk Carmen, bij dezen! We tried and tested en inderdaad, een avond (of gewoon even) rondhangen bij een van de semi-verstopte Späti’s (lees: moet je weten) is oer-gezellig, op en top Berlijns en gewoon… Echt even iets heel anders. Een Späti is eigenlijk een nachtwinkel (Spätkauf = laatverkoop), maar in Berlijn zijn deze kleine zaakjes eigenlijk zoveel meer dan dat. Veel Späti’s hebben hier namelijk (supergezellige) terrassen en een aantal van de Späti’s zijn echt een hangplek geworden voor cool volk. Er zijn zelfs Späti-raves. Not kidding. De hipste merken (en daar zijn er nogal wat van in Berlijn) houden hun feestjes in random Späti’s. Topfenomeen. Een leuke is die op Diefenbachstrasse, dichtbij Gräfestrasse (sowieso een übermooi buurtje). Of die op de Choriner Strasse, bij de Zionskirchstrasse. Maar ze zijn overal.

House of Small Wonder

House of Small Wonder

Eerst was er House of Small Wonder in New York (Brooklyn en dan in de wijk Williamsburg om precies te zijn). Daar wil je heus heen voor ontbijt, lunch, borrel of brunch. Goed nieuws want HOSW (voor intimi) opende een tweede vestiging stukken dichter bij huis; in Berlijn, in een rustige straat om de hoek van het altijd leuke Friedrichstrasse, midden in Mitte (het centrum van de stad). Je moet wel even zoeken hoor, want HOSW Berlijn zit in een kantoorpand en van buiten zie je aan niks dat het een van de meest Instagrammable en geliefde brunch-zaken van de stad is. Wij aten er een paar jaar geleden al en ontdekten toen dat het sfeertje precies zo is als in Williamsburg: hippie-chique-relaxed met overal veel hout, planten en zonlicht (mits voor handen uiteraard) door de hoge ramen. Op het menu taco’s, eieren, croissants met nutella en mini-sandwiches om er (veel) meer dan 1 van te bestellen en dat allemaal met een Japanse swung. Dit keer kwamen we niet verder dan de trap want onze viervoeter Willem, die mocht niet mee naar binnen (wel werd hij buiten uitgebreid geknuffeld door het personeel dat duidelijk écht dol op honden is).

Klunerkranich

Klunerkranich

Waar Willem wel naar binnen mocht, of eigenlijk binnen-buiten, is Klunerkranich, een op en top (lees: een creatieve ratjetoe) Berlijnste biertuin bovenop de parkeergarage die bij een (suf) winkelcentrum hoort. Je moet er even een blokkie voor om en wij vonden het terras dit keer in de stromende regen maar dat mag de pret allemaal niet drukken: in ons geval ging de regen snel weer ‘uit’. Tot die tijd doken we het bruine cafe in dat bij het dakterras hoort. Bruin cafe inderdaad, met live muziek zoals je dat vaak bij een originele dive bar hoort. Oke, dat is een Amerikaanse term maar ik kan het niet beter omschrijven. Beetje alternatief, beetje boers, beetje grunge, lekker nonchalant en o zo tof. Eenmaal weer droog trakteerde het Klunerkranich dak ons op het beste uitzicht, en de meest fantastische zonsondergang van Berlijn. Over making memories gesproken.

"

Eenmaal weer droog trakteerde het Klunerkranich dak ons op het beste uitzicht, en de meest fantastische zonsondergang van Berlijn. Over making memories gesproken.

"

Prater Biergarten

Prater Biergarten

Terug thuis (in de buurt van ons knusse appartement dus) topten we ‘m nog even af bij Prater Biergarten, de oudste biertuin van de stad. Een gigantisch buitenterrein (o zo kidsproof overigens ook!) om de hoek van ons appartement aan de Oderberger Strasse.

Vinden doe je de biertuin midden in de wijk Prenzlauer Berg, vlakbij het Mauerpark, om de hoek van o.a. het Franse Les Valseuses Restaurant (aanrader! Pikken we hier snel even mee – snel meer hierover) en bar Kapitalist. De biertuin zelf is precies wat je van een biertuin verwacht: een groot park met fel gele zitjes en een afhaalcounter. Als de zon schijnt, zit je hier perfect: het felle licht wordt versnippert door de vele bomen en als de avond valt, gaan de lichtjes aan. Biertje?

Heimlich Treu

Heimlich Treu

Restaurant Heimlich Treu is een van de fijnste, tikkie klassieke en heerlijkste adressen van de stad, en de plek waar wij op zondagmiddag / einde ochtend onze Berlijn-trip afsloten. Want: dit moet een zondag zijn. Zo’n plek die aan alles typische zondagse eisen voldoet. Binnen hangt er prachtige kunst aan de muren, kleurrijk. Beetje modern (de klassieke variant als je begrijpt wat ik bedoel), beetje ingetogen, beetje expressief. Bovendien is de zaak groot en baby-, kind-, en hondvriendelijk. Is het mooi weer, dan is de tuin een dijk van een tip. Het brunchmenu is anders dan anders: je kiest een aantal ingrediënten, los dus, en daar krijg je je broodjes bij. En dan bouwen maar. De rest van de tijd is het restaurant er voor cocktails en diner, het sfeertje een beetje Scandinavië, een beetje country-chic, een beetje Duits. We like.

ABC - Allans Breakfast Club & Wine Bar

ABC - Allans Breakfast Club & Wine Bar

Oooo Ok, eentje nog dan. We zaten en aten heerlijk bij zowel Betty’n Caty (tip! Snel meer) als bij ABC – Allans Breakfast Club & Wine Bar. Beide helemaal leuk, beide overheerlijk, beide meer dan gezellig en lekker en knus en goed voor met het hele gezin. Maar bij Betty ’n Caty eet je alleen in de ochtenduren terwijl je bij ABC de hele dag terecht kunt. Van ontbijt tot wijn. Binnen en buiten. Tsja, dan heb je ons.

Heading home

Heading home

U snapt, het was weer fantastisch. De plekjes die we ontdekten, het struinen met een baby is toch allemaal net wat anders. En toch ook niet want we hebben ontdekt dat we samen +1 alles (kunnen en willen) doen zoals vroeger. Heerlijk! Vooral als we, net als nu, geen stress hebben over tijden en bagage maar lekker in de trein, breed uitgestald (we proberen altijd een ‘onlogische’ tijd te boeken, buiten de spits) kunnen zitten. Daar kregen we zojuist nog een dikke duim omhoog voor van de trainmanager. Vinden we leuk. Ik kan niet wachten tot de volgende keer!