Schotland17 november 2023, door Sanne Carbaat

Aberfeldy blaast 125 kaarsjes uit en komt met exclusieve 25-jaar oude whisky

Schotland, 17 november 2023, door Sanne Carbaat

Aberfeldy blaast 125 kaarsjes uit en komt met exclusieve 25-jaar oude whisky

Hieperdepiep, hoera! Aberfeldy whisky blaast dit jaar 125 kaarsjes uit. Dat laten ze natuurlijk niet zomaar voorbijgaan, dus om dit te vieren is een speciale botteling uitgebracht: een 25-jarige oude whisky verpakt in een collector's edition. Precies op tijd voor de feestdagen, hoe handig. De fles met goudkleurige verpakking maakt het ook lekker feestelijk om te geven (maar liever om te ontvangen). En wat is er nu extra speciaal aan de Aberfeldy 25yr? Het kenmerkende dat de 'gewone' Aberfeldy heeft - dat zachte, dat honingachtige, beetje wasachtige - wordt nu complimenteert door de rijping in first-fill Oloroso sherry vaten.

 

Je spaarvarken moet kapot, want deze fles kost maar liefst 499,99 euro. Maar hé, dat mag ook wel met deze mijlpaal.. Je bent maar één keer 125. Let op: je kunt de fles wel via de Aberfeldy webshop bestellen, maar ze verzenden alleen binnen de UK. Mocht je daar nog een kennis, oude buurman of familielid hebben: good for you. En anders je lokale slijterij heel lief aankijken of ze toch iets kunnen fixen?

 

De Aberfeldy 12 kun je gewoon bij je plaatselijke slijter of de Gall&Gall kopen. Is dan wel niet de feesteditie, maar wel makkelijker te verkrijgen én iets liever voor je portemonnee (Aberfeldy 12 is €41,99 bij de Gall&Gall).

 

Aberfeldy Whisky

Aberfeldy Whisky

De Aberfeldy Whisky Distillery werd opgericht in 1898 door John Alexander Dwar, een van de allereerste ‘Whisky Baronnen’ die de Schotse whiskywereld tot leven bracht. In het hart van Schotland vind je de Aberfeldy Distillery in, jawel, Aberfeldy. Precies op dit punt vind je de hoogste berg van Perthsire, de langste vallei én de diepste loch. Het water voor de Aberfeldy Whisky wordt uit de Pitilie Burn gehaald, die stroomt recht voor de deur. Niet gek dus dat John Alexander koos voor deze plek. Aberfeldy staat bekend om zijn olieachtige, zachte en fruitige smaken, perfect zo na de maaltijd. Of bij een haardvuur. Of na een frisse wandeling. You get the point

Leuk weetje: Aberfeldy gebruikt de kleur goud in de etiketten omdat er gouden mineraalafzettingen in die Burn zouden zitten. Geen stukjes goud in je whisky natuurlijk, maar dat specifieke water draagt zeker bij aan de kenmerkende smaak van Aberfeldy en waarom het door de liefhebbers ook wel de ‘golden dram’ wordt genoemd.

Schotland whiskyland

Schotland whiskyland

Whisky is dé nationale drank van Schotland, en tevens een van de grootste exportproducten. Dat ze ook al een tijdje aan de weg timmeren mag duidelijk zijn als we weten whisky zoals we het nu kennen voor het eerst benoemd wordt in de vijftiende eeuw. Sommigen beweren dat de Arabieren als eerste whisky maakten, maar dan hebben de Schotten het zeker gebracht naar het niveau waar het nu is. Meer dan 140 distilleerderijen zijn er in Schotland. Die kun je niet altijd allemaal bezoeken, maar Aberfeldy gelukkig wel. Tours, tastings, gewoon een pint en een dram in de bar en naar de shop voor een whisky voor thuis. En natuurlijk die special edition Aberfeldy 125yr, als je toch in de buurt bent (en op tijd). 

Aberfeldy

 

 

Whisky in de Hot Toddy

Whisky in de Hot Toddy

Whisky puur drinken – geen ijs, geen water, geen mixer – is hoe we hem het vaakst drinken. Je maakt whisky echter iets meer een allemans vriend door hem juist wél te mixen. Ideaal voor de aankomende feestdagen (als je het al druk zat heb en echt niet per order een cocktail voor iemand wilt shaken) is een een klassieke hot toddy een uitkomst. We maken deze al jaren (niet alleen met de feestdagen trouwens) en die werkt uitermate goed met de Aberfeldy 12. Natuurlijk niet de Aberfeldy 25 Limited Edition, want iemand die z’n 500 euro whisky gaat mixen, moet op de strafstoel.

Voor vier personen: 100 ml Aberfeldy 12 whisky, 1,5 eetlepel honing, 4 kaneelstokjes, 2 citroenen en 8 kruidnageltjes. 

Snijd vier mooie schijfjes uit een citroen en doe er per schijfje twee kruidnagels in. Mix de whisky en de honing samen en verdeel over vier glazen.  Kaneelstokje erin, heet water eroverheen, beetje citroensap naar smaak en garneer met het schijfje citroen met kruidnagel. Niet traditioneel, wel lekker: wat chilivlokken op het schijfje citroen voor een extra kick.

En waar gaat het dan in?

En waar gaat het dan in?

Bij een goede whisky hoort een mooi glas. Sterker nog, een mindere whisky knapt er ook van op. Of je nu voor een klassieke tumbler gaat, een proefglaasje op een poot of voor een moderne variant; we delen graag welke in onze kast staan: