5 juli 2021, door Sanne Carbaat

Shake, shake, shake: een heerlijk lijstje cocktails

5 juli 2021, door Sanne Carbaat

Shake, shake, shake: een heerlijk lijstje cocktails

Juli is rummaand en dat zijn toch wel de beste maanden van het jaar, vinden we hier. Je kunt alle kanten op qua smaak in cocktails, je houdt het misschien simpel met alleen spiced rum en cola of je drinkt het on the rocks met een schijfje limoen. Of zonder fruit, drink wat je lekker vindt. Er is deze maand een heerlijke lijst met allemaal gezellige en goede rumbarretjes door heel Nederland - zon aan, rum in de hand en het Caribische feestje kan beginnen. Liever thuis aan de slag? Dan ben je hier aan het goede adres, want we hebben een fijn lijstje cocktails. Natuurlijk denken we ook aan de cocktaillovers die niet zo fan zijn van rum - probeer dan eens een vermouth!

 

De hele maand door lekker rummen, maar er zijn drie speciale dagen die in het teken staan van een klassieke cocktail: de Pina Colada (10 juli), de Mojito (11 juli) en de Daquiri (19 juli). Doe er wat mee en shake, shake, shake!

 

Nog meer cocktailinspo nodig? Neem dan even een kijkje bij dit zonnige cocktaillijstje.

Cuba libre met spiced rum

Cuba libre met spiced rum

Een klassieker, maar daarom niet minder fijn. Helemaal als je geen zin hebt om die shaker tevoorschijn te halen. Je vult een longdrink met ijsblokjes (liefst grote, die smelten minder snel) en giet er 50ml BACARDÍ spiced overheen. Of make it a double, soms heb je dat gewoon nodig. Vul aan met cola en garneer met een schijfje limoen.

Skinny Colada

Skinny Colada

Een favoriet hier op kantoor, want fris, maar wel veel smaak en je zit er niet meteen zo bomvol van. Gebruik een mooi, groot wijnglas (zo eentje voor een volle, rode wijn), vul met grote blokken ijs en giet er 50ml BACARDÍ spiced over. Vul aan met 15 ml limoensap, 40l ananassap en 40ml kokoswater. Goed doorroeren, zodat alles goed mixt. Rietje erin (wel zo’n stalen he, denk aan de schildpadden), parasolletje en het feestje in je glas is compleet.

Dark 'n' Stormy met spiced rum

Dark 'n' Stormy met spiced rum

Een klassieker met een kleine twist, dat is de Dark ‘n’ Stormy met spiced rum. Nog iets meer smaaklaagjes en dat lekkere kriebeltje in de keel van het gemberbier. Vul een longdrink met ijs en giet er 50ml BACARDÍ spiced over. Beetje verse limoensap (15ml) en aanvullen met gingerbeer. Deze drinken we het liefst zonder rietje.

BACARDÍ Spiced is een gouden rum die is gerijpt in gebrande vaten van Amerikaans eikenhout (en dat zorgt weer voor een lichte rooksmaak – leuk voor een twist in sommige klassieke cocktails). Daarna wordt de rum geblend met allerlei specerijen (geen zoetstoffen!) voor een fijne, zachte smaak.

Spiced mojito

Spiced mojito

Niets voor niets een klassieker, de Mojito. Spice ‘m een beetje op met spiced rum en je hebt binnen een handomdraai een Mojito met een twist. Pak een groot, mooi glas (liefst ook wat dikker) en vul tot de nok met crushed ice. Giet 50ml BACARDÍ spiced over het ijs, beetje limoensap (15ml) en doe wat munt erin. Tip: als je de munt slaat (gewoon in je handen klappen met de munt ertussen), bruise je de blaadjes een beetje waardoor de aroma’s beter naar voren komen. Vul tot de top aan met bruiswater en garneer met munt en limoen.

Twist it more: doe er een splash blauwe bessen puree door.

Blueberry Daquiri

Blueberry Daquiri

Zo, met deze blueberry Daquiri krijg je ook meteen wat antioxidanten binnen. Niet meteen vervangen voor je ontbijtsmoothie, maar hé, fruit is altijd goed. Koel een cosmopolitan glas door er wat ijs in te leggen. Ondertussen vul je een blender met een handvol ijsblokjes, 50ml BACARDÍ spiced, 15ml limoensap en een goede hand blauwe bessen (puree kan ook, dan is het ongeveer 20ml) en blenden tot je een slush puppie hebt. Giet het in het gekoelde glas en garneer met wat blauwe bessen erop.

Martini Fiero Spritz

Martini Fiero Spritz

Oeh, yes – zomer betekent drankjes en cocktails. En zeg je cocktail, zeg je als snel een groot glas met ijs en iets verfrissend. Hop, dan is hier Martini Fiero Spritz! Pak een G&T glas en vul met veel ijs. Schenk er 50ml Martini Fiero over, 150ml bubbels (eentje die niet te zoet is, werkt het best) en vul aan met 150ml tonic. Schijfje sinaasappel erbij, of probeer eens een takje rozemarijn voor iets meer kruidigheid en proost!

 

Leuk om je cocktailavond of middagje terras een beetje op te spicen met het Ask Your Friends kaartspel van Martini. Supersimpel: pak een kaart, lees hem voor en zo kom je nog eens achter dingen die je eerder niet wist. Bijvoorbeeld of je drinking buddy liever altijd een irritant liedje in zijn hoofd heeft of altijd jeuk op een irritante plek? Wij kiezen voor dat liedje, is toch gezellig?

Fiery Negroni

Fiery Negroni

Soms kan simpel zo lekker zijn. Niet teveel opsmuk, maar gewoon wat goede dranken bij elkaar en je hebt een fiesta in je hand. Bijvoorbeeld met deze fiery negroni. Pak een tumbler en vul met grote blokken ijs. Giet er 30ml gin, 30ml campari en 30ml Martini Fiero overheen. Goed roeren met een lepel (dat je echt zo’n draaikolk krijgt) en garneer met een sinaasappelschil (waar al dat wit vanaf is).