Ierland, Dublin25 oktober 2022, door Maartje

3 x een alternatieve route in Dublin, Ierland

Ierland, Dublin, 25 oktober 2022, door Maartje

3 x een alternatieve route in Dublin, Ierland

Het historische centrum van Dublin? Een must! Temple Bar natuurlijk, het water, de vele (stads)parken, de fancy hotels waar de lekkerste, uitgebreide afternoon tea geserveerd wordt... Alles o zo leuk, mooi en gezellig. Maar als je nou eens nét buiten de gebaande paden zou gaan? Wat dan? Nou, dan vind je (zoals in veel grote steden overigens) júist de eigentijdse (hippe, zo u wilt) parels.

 

Welke wijken je bezoeken moet? Voila: 3 x een alternatieve route in Dublin, Ierland.

Stoneybatter + Smithfield

Stoneybatter + Smithfield

De kans bestaat dat je tijdens een weekendje Dublin het centrum niet uitkomt. En dat is dus echt zonde, want net buiten het historische centrum van de stad is zoveel leuks te vinden. Sterker nog: een aantal van de beste horecazaken, én de meest inspirerende, vind je buiten de gebaande paden. Zoals in de wijken Stoneybatter en  Smithfield. De aan elkaar grenzende wijken vind je ten noorden van de rivier de Liffey die de stad in tweeën splitst. Wandel je over de befaamde Ha’penny Bridge (doe maar!) dan loop je via Chapel Street (een drukke, multi-culturele horeca-straat – zeker het einde van deze straat is ook erg leuk) naar Smithfield. Op de hoek, kan niet missen, scoor je een goede en zeer budgetvriendelijk taco bij El Patron Mexican Street Food. Loop verder, steek de straat over en speur naar het kleine Dashi, een hoektentje met zowel soep als cocktails, al gaan ze voornamelijk prat op dat laatste.

Bonobo, Smithfield

Bonobo, Smithfield

Al mag je echte bestemming in Smithfield zonder enige twijfel Bonobo, Smithfield zijn. Wat heet: we vonden het één van de leukste zaken in heel Dublin. De creatieve pizzeria is steevast druk, dus reserveren is een must, al worden er in de (overdekte) tuin altijd wat plekjes vrijgehouden voor binnenlopers. De werkelijk verrukkelijke pizza eet je zo uit de doos (houdt de prijzen lekker laag ook) en de bordspellen liggen hier door de hele zaak verspreid: vervelen is geen optie. Niet gaan ook niet.

5 x Stoneybatter

5 x Stoneybatter

Nog wat verder wandelen (niet veel overigens) brengt je in Stoneybatter. Sla daar vooral deze zaken op:

SLICE – De naam laat niet zo heel veel te raden over, hoewel het hier niet over pizza- maar taartpunten gaat. Eigenlijk ga je er vooral heen voor een uitgebreide lunch, met wellicht een puntje na. asliceofcake.ie

Joli – Ja natuurlijk zit hier ook een precies goed koffiezaakje. Joli is de naam en alles is er van dat Scandi-eenvoudig en daarmee gewoon erg fijn. jolistoneybatter.com

The Little Cactus – Al vonden we deze planten-slash-koffie-zaak misschien zelfs nog wel net wat leuker. thelittlecactus.ie (beeld links)

Grano – Voor geweldige pasta mag, nee, móet je in Dublin naar Grano! grano.ie (beeld rechts)

L. Mulligan Grocer – Misschien niet je standaard Barts Boekje tip maar een ouderwetse bistro is altijd een uitkomst, en het is een klassieker in de buurt.

Liberties

Liberties

Mocht je nou geen alcohol drinken, dan heeft de wijk Liberties je wellicht niet zoveel te bieden. Het is namelijk de buurt waar je zowel de Guinness brouwerij als Roe & Co Distillery vindt. En beide zijn – verrassing – dus echt mega leuk om te bezoeken (niet gaan is eigenlijk echt geen optie eerlijk gezegd, hand op ons hart). The Guinness Storehouse is een hele leuke start van je dag (geen grap). Wist je bijvoorbeeld dat iedere dag van de week om 10.00 uur het bier geproefd wordt? Dan zijn je smaakpapillen optimaal. Ha! Een bezoek aan de brouwerij is heel erg leuk en interessant, maar er zijn een paar dingen die we niet niet kunnen benoemen: zo kun je je foto in het bierschuim laten printen (super grappig) en is het pand waarin de brouwerij huist echt waan-zin-nig. Een biertje (of een frisje) drinken op de volledig glazen bovenste verdieping is een must.

Aan de overkant van de straat, in het oude Guinness Power Station, zit tegenwoordig whiskylabel Roe & Co. En dat is zelfs als je geen groot whiskyfanaat bent de moeite waard, al was het maar vanwege het waanzinnig knap gerenoveerde gebouw, mét plaatje van een bar (en cocktailworkshops). Ben je inderdaad in de ochtend naar deze buurt gegaan? Vanaf 12.30 is de bar open en dan bestel je een heerlijke koffie-cocktail. Doe!

Camden

Camden

Last maar zeker not least in deze alternatieve Dublin route, is de wijk Camden. Hoe leuk is het hier! Hippe wijnbar? Kekke koffiezaak? Knap publiek? Check check check. De wijk is redelijk rauw en de niet-zo-hippe (understatement) typisch Ierse of juist multi-culturele day-to-day plekken worden hier afgewisseld met een aantal van de hipste zaken van de stad.

Restaurant Delahunt bijvoorbeeld, een populaire fancy zaak waar je minimaal vijf gangen eet in de treinwagon-stijl zitjes. delahunt.ie

The Dean + Meet Me In The Morning

The Dean + Meet Me In The Morning

In deze wijk zit overigens ook Hotel The Dean, een aanrader! Lees hier meer (en nog over nog twee hotels die we graag mogen tippen in Dublin).

 

Op slenterafstand van The Dean vind je het lieve brunchtentje Meet Me In The Morning. Houten tafeltjes en stoelen, kleine vaasjes met bloemen en het zonlicht dat naar binnen valt. Dat is lekker wakker worden. Op de kaart granola en toast, maar ook het betere anti-kater-werk. Tip: de fritter met gepocheerd ei en halloumi is halleluja. Koffie to-go haal je daarna bij de buren van Reference. Meet Me In The Morning 

5 x Camden

5 x Camden

Frank’s – Wijnbar gezocht? Wijnbar gevonden! Het leukst zit je in het raam, of op het bankje daar pal voor: lekker voorbijganger loeren. In de zaak zelf zit je aan een enorme ijzeren tafel (meer een aanrechtblad) wat een verrassend effect geeft. franksdublin.com

Ebb&Flow Camden – Pal tegenover Frank’s en een aanrader voor zowel een uitgebreide als een snelle lunch (to g0), instagram.com/ebbflowcamden

The Morning – Zo lief en leuk als het klinkt, deze knusse koffiebar slash lunchzaak, themorning.ie

Hang Dai Chinese – Hippe, futuristische Chinees. hangdaichinese.com

The Cake Cafe What’s in a name ;-), thecakecafe.ie