12 december 2019, door Jorien Thijs

De absolute do’s in Dublin

12 december 2019, door Jorien Thijs

De absolute do’s in Dublin

Slá-wat? Sláinte, ofwel Iers voor ‘proost’. Als er een land is waar je vakantie niet in het water valt wanneer het weer guur is, dan is het Ierland wel. Sterker: het zou een tegenvaller zijn wanneer je niet ergens met een stevige borrel voor het haardvuur kunt kruipen. Ideale reistijd? November en december (nu dus). Landgoederen met haardvuren te over en Dublin is een aanrader tijdens de laatste dagen van het jaar: het is één van de weinige Europese steden waar de jaarwisseling net zo uitbundig op straat wordt gevierd als in Nederland. Hierbij de beste adressen in Dublin voor een avondje doorhalen, een goede bodem of een fijn bed om je roes in uit te slapen:

Seafood Café

Seafood Café

Voluit heet het piepkleine restaurant Seafood Cafe by Niall Sabongi’s maar de zaak staat eveneens bekend onder de noemer ‘Klaw’. Lekker verwarrend maar het belangrijkste is dat het het beste adres is voor verse visgerechten en oesters. Verder een kleine, steeds wisselende kaart en al even verrassend kleine prijzen.

Seafood Café

Roberta's

Roberta's

We kicken maar gelijk off met een gouden plek om in te drinken en af te pilzen. Roberta’s in Temple Bar is qua stijl een bekend en succesvol recept, namelijk New York meets Italië, compleet met verweerde spiegels en een brick wall. Via een trap kom je in het restaurant met ronde tafels en leren banken langs grote ramen met uitzicht op de buurt. Bij Roberta’s kun je trouwens ook dineren, maar de centrale marmeren bar onder het glazen dak schreeuwt om een Barry’s Punch of een Aperol Spritz als starter. Eenmaal aan tafel stelt het menu niet teleur; antipasti, steak, lam en een kleine maar fijne selectie vega opties. Ze doen overigens nergens in Dublin aan lullige porties en zo ook Roberta niet, maar je mist echt iets als je de tiramisu laat staan. Voor wie nog even door wil: er is een espresso martini menu. Ja heus, een compleet menu. En nu nog in een rechte lijn de trap af.

Roberta’s

3f, Bear Market, Coffee Container

3f, Bear Market, Coffee Container

We steken niet onder stoelen of banken dat de dag pas begint na een bakkie pleur. Zéker als er een paar uur daarvoor nog cocktails naar binnen zijn gegleden. In Dublin is de barista bedoeling hartstikke aan de hand en dat zorgt ervoor dat je in elke uithoek een hippe koffiebar vindt. Richting The Docklands moet je bij een van de 3fe vestigingen zijn, in Portobello take je je cappuccino away bij Reference en in The Liberties tank je een shot caffeine aan een van de gekleurde picknicktafels van de Coffee Container naast de oude whiskydistilleerderij van Roe & Co. Alles even urban.

3f, Bear Market, Coffee Container

Beeld: Instagram

Roe & Co Distillery

Roe & Co Distillery

Speaking of cocktails en speaking of Roe & Co: deze zomer heeft het Ierse whiskymerk het oude Guinness Power Station in de wijk Liberties nieuw leven ingeblazen. Dit iconische gebouw is nu in gebruik als distilleerderij en geopend voor publiek. En dat is zelfs als je geen groot whiskyfanaat bent de moeite waard, al was het maar vanwege het waanzinnig knap gerenoveerde gebouw.

Na de rondleiding en proeverij weet je zoveel over whisky, dat je spontaan zin hebt in een borrel. Komt goed uit, want in de distilleerderij kwam ook een plaatje van een bar. Hier bouwen de beste bartenders een verse whiskycocktail voor je terwijl jij uitkijkt op de ketels aan de ene kant en de oude fabriekshal aan de andere. Leuk al dat geshake en gestirr, maar onze favoriet blijft Roe&Co met tonic. Niks meer aan doen.

Roe & Co Distillery

1661, Delahunt

1661, Delahunt

Méér cocktails drink je bij het pas geopende Bar 1661 en bij Delahunt, het zaakje met de leuke blauwe gevel.

1661

The Dean, The Devlin

The Dean, The Devlin

Bij binnenkomst weet je; dit is de shit. The Dean heeft helemaal niks meer te maken met de muffige hotels waar Dublin een paar jaar geleden nog om bekend stond. De lobby ademt gelijk al die coolness die je overal in de stad tegenkomt. Op de fijne kamers vind je veel verwijzingen naar de brede muziekgeschiedenis van de stad, zoals elpees, een platenspeler en een Marshall versterker. En dan die bedden, oh die bedden. Dat wat je nodig hebt the morning after the night before. Nog wel even daarover: de oordoppen op het nachtkastje liggen er niet voor niks. In het weekend wordt de hele toko namelijk omgetoverd tot club en dreunt de bas lekker door. Roes uitgeslapen? Ontbijten doe je op de bovenste etage, bij Sophies. Pannenkoeken, french toast, verse sappen en alles met uitzicht over de stad. Dean’s jongere zusje The Devlin mag er trouwens ook wezen. This cool kid on the block is open sinds november 2018 en net een tikkeltje verder uit het centrum, maar even knap en stijlvol.

The Dean

Meet Me In The Morning

Meet Me In The Morning

Op slenterafstand van The Dean vind je het lieve brunchtentje Meet Me In The Morning. Houten tafeltjes en stoelen, kleine vaasjes met bloemen en het zonlicht dat naar binnen valt. Dat is lekker wakker worden. Op de kaart granola en toast, maar ook het betere anti-kater-werk. Tip: de fritter met gepocheerd ei en halloumi is halleluja. Koffie to go haal je daarna bij de buren van Reference.

Meet Me In The Morning 

Bonobo

Bonobo

In een stad waar het vaker wel dan niet regent is het zoeken naar een plek met goed terras. Wij vonden: Bonobo in Smithfield. Een ruim en relaxt café met niet zomaar een buiten, welnee, met een fikse beergarden met picknicktafels om met je vaas Guiness bij aan te schuiven. Binnen is het een bruin café anno nu, met vintage meubels, veel hout en donkerbruine barkrukken. Picobello sfeertje.

Bonobo

Isabelle’s, MASA

Isabelle’s, MASA

Centrum centrum tafel je bij Isabelle’s. Een knappe tent met veel marmer, hout en fluwelen banken. Centraal een gedeeltelijk open keuken waar ze stevige porties vlees en vis op je bord toveren. Ga je hier overdag lunchen – want toch op de route van of naar culturele highlight Trinity College Library – bestel dan een perfect broodje eggs benedict of een serieuze stapel pannenkoeken. Oh en we hebben ons laten vertellen dat de bloody mary’s hier perfect op smaak zijn. Meer trek in margerita’s en taco’s in een retestrakke setting? Het nieuwe MASA een stukkie verderop is je Mexicaanse go to.

Isabelle’s

Scoop, Three Twenty

Scoop, Three Twenty

We kwamen al niet afgetraind terug, dus een bak ijs kan er nog wel bij. Met winegums on top, ja joh. Bij Scoop mag het. Iets minder e-nummers maar minstens zo goed zijn de ijsjes van Three Twenty. Doel van dit nieuwe ‘ice lab’ is ijs op een compleet nieuwe manier presenteren met ieder seizoen andere verrassende smaken. Net open op een a-locatie dus je komt er hoe dan ook langs. Zonde om dan niet gelijk twee flinke bollen te nemen.

Scoop, Three Twenty 

Ballyfin

Ballyfin

Oké, het is geen misschien geen Dublin, maar het is er wel ééntje die het omrijden waard is. Chic is het bij hotel Ballyfin. Klassiek én quirky, en dat is knap gedaan. Het is de perfecte plek voor een statige afternoon tea (wel even reserveren) waarbij de zilverkleurige plateau’s met mierzoete sandwiches elkaar in rap tempo opvolgen. Voor een kamer kun je zomaar een kleine 950 euro neer moeten leggen maar alleen even eerder genoemde thee is het grootste deel van de pret. Slapen doe je dan gewoon bij bijvoorbeeld het Butler House, met 79 euro voor bed and breakfast stukken voordeliger maar al even beeldig en romantisch.

Ballyfin

Ierland is een behoorlijk uit de kluiten gewassen eiland. Zou je misschien niet zeggen, is wel zo. Met hele grote stukken niets. Prachtig niets, dat wel. Daarnaast hebben de Ieren het pub-leven zo ongeveer uitgevonden: op iedere hoek van de straat, van het kleinste gehucht tot in de grote stad staat er een felgekleurde kroeg te smeken of je binnenkomt voor een pint. Met dit lijstje als resultaat; het beste van – het midden van – de Ierse countryside.

Hoofdbeeld: Janet Meehan