Ierland, Dublin25 oktober 2022, door Maartje

De absolute do’s in Dublin (restaurants en meer)

Ierland, Dublin, 25 oktober 2022, door Maartje

De absolute do’s in Dublin (restaurants en meer)

Slá-wat? Sláinte, ofwel Iers voor ‘proost’. Als er een land is waar je vakantie niet in het water valt wanneer het weer guur is, dan is het Ierland wel. Sterker: het zou een tegenvaller zijn wanneer je niet ergens met een stevige borrel voor het haardvuur kunt kruipen. Ideale reistijd? November en december (nu dus). Landgoederen met haardvuren te over en Dublin is een aanrader tijdens de laatste dagen van het jaar: het is één van de weinige Europese steden waar de jaarwisseling net zo uitbundig op straat wordt gevierd als in Nederland. Hierbij de beste adressen in Dublin voor een avondje doorhalen, een goede bodem of een fijn bed om je roes in uit te slapen.

 

Dit zijn de absolute do's in Dublin.

Eten en drinken

Eten en drinken

Wie Dublin zegt, zegt Guinness. En wie van een bier op zijn tijd houdt, moet ook een goede bodem leggen. Dat is allemaal waar, maar als het daarbij blijft, dan doe je Dublin tekort: de stad is veel (veel!) meer dan alleen de geboortegrond van het diepdonkere Guinness bier. En hoe! Je vindt er geweldige restaurants, de mooiste cocktailbars en de lekkerste (en hippe) hangouts voor een pracht van een culinaire avond in deze heerlijk compacte, bourgondische, oergezellige stad.

 

Bonobo, Smithfield

Bonobo, Smithfield

In een stad waar het vaker wel dan niet regent is het zoeken naar een plek met goed terras. Wij vonden: Bonobo in Smithfield. Een ruim en relaxt café met niet zomaar een buiten, welnee, met een fikse beergarden met picknicktafels om met je pint Guinness aan te schuiven. Binnen is het een bruin café anno nu, met vintage meubels, veel hout en donkerbruine barkrukken. Picobello sfeertje, nóg betere pizza’s. Die je overigens gewoon met je handen uit de doos eet. Slecht weer? Dan wordt dat terras dus gewoon overkapt. Win-win.

Bonobo

Enne, het is dus ook zonde om alleen in het historische centrum te blijven hangen! Sterker nog: als je nét even een stukje verder gaat, ontdek je nog zoveel meer leuks: 3 x een alternatieve route in Dublin.

The Winding Stair

The Winding Stair

Pal tegenover de Ha’penny Bridge (niet te missen) aan de ‘andere kant’ van de rivier de Liffey, zit sinds jaar en dag restaurant The Winding Stair. Het zal geen verrassing zijn dat je de trap op moet om bij het restaurant te komen (joh), Kleine trap maar hoor, en dan heb je ook wat. Hier echt klassieke Ierse gerechten op het menu (handgeschreven op een krijtbord – dat is vaak een goed teken), een hele puike wijnkaart (ook op dat bord) en een prettig lokaal waar je uitkijkt op eerder genoemde brug. Beetje klassiek maar dan op zo’n manier dat het juist van nu is.

Bijna pal voor de deur is overigens ook de plek waar je begint als je de Secret Street Art Route geboekt hebt: een super leuke tour die je een te gek, arty en heel verrassend (en kleurrijk) beeld geeft van Dublin.

Vintage Tea Trips

Vintage Tea Trips

Afternoon tea the Irish way, dat zeggen ze over deze Vintage Tea trip. Wat ze daar precies mee bedoelen, weten we niet, maar het zal iets te maken hebben met de Irish craic. Maar goed, deze tour. Die is leuk! In een opgehipte dubbeldekker rijdt je door Dublin terwijl de jazz muziek door de boxen schalt, de buschauffeur de sfeer erin gooit en dat allemaal met een afternoon tea voor je snufferd. Alle favorieten komen aan bod: vers gemaakte sandwiches, desserts, cakes en meer. En dat allemaal terwijl de bus lekker verder toeft en door het centrum van Dublin rijdt. Alle bezienswaardigheden komen langs:  St. Patrick’s Cathedral, Christ Church, Trinity College, St. Stephen’s Green, Wood Quay, O’Connell Street, Phoenix Park en de statige gebouwen van Georgian Dublin. Iets met twee vliegen in één klap.

Vintage Tea Trips

The Seafood Café by Niall Sabongi

The Seafood Café by Niall Sabongi

Voluit heet het piepkleine restaurant Seafood Cafe by Niall Sabongi’s maar de zaak staat eveneens bekend onder de noemer ‘Klaw’. Lekker verwarrend, maar het belangrijkste is dat het het beste adres is voor verse visgerechten en oesters. Verder een kleine, steeds wisselende kaart en al even verrassend kleine prijzen.

Seafood Café

Fallon & Byrne First Floor Restaurant

Fallon & Byrne First Floor Restaurant

De mooiste hampers vol lekkers, die haal (of bestel) je bij Fallon & Byrne. Zo’n hamper past natuurlijk niet in je handbagage (wel weer leuk voor een picknick in één van Dublin parken!), dus lunchen of dineren in hun Dining Room in Exchequer Street is een puik plan. Het is er knap en elegant en door de hoge ramen stroomt er altijd wel wat zonlicht naar binnen. Veel vlees en vis, en goede porties (we zijn ondertussen niets anders meer gewend). Ook de wijnkaart is top, je vind er een handjevol ales van de tap en ook de cocktailliefhebber heeft hier genoeg opties. Het terras is niet heel groot, en daarom extra gezellig en knus, vooral als de schemering invalt

Fallon & Byrne

Roberta's

Roberta's

We kicken maar gelijk off met een gouden plek om in te drinken en af te pilzen. Roberta’s in Temple Bar is qua stijl een bekend en succesvol recept, namelijk New York meets Italië, compleet met verweerde spiegels en een brick wall. Via een trap kom je in het restaurant met ronde tafels en leren banken langs grote ramen met uitzicht op de buurt. Bij Roberta’s kun je trouwens ook dineren, maar de centrale marmeren bar onder het glazen dak schreeuwt om een Barry’s Punch of een Aperol Spritz als starter. Eenmaal aan tafel stelt het menu niet teleur; antipasti, steak, lam en een kleine maar fijne selectie vega opties. Ze doen overigens nergens in Dublin aan lullige porties en zo ook Roberta niet, maar je mist echt iets als je de tiramisu laat staan. Voor wie nog even door wil: er is een espresso martini menu. Ja heus, een compleet menu. En nu nog in een rechte lijn de trap af.

Roberta’s

3f, Bear Market, Coffee Container

3f, Bear Market, Coffee Container

We steken niet onder stoelen of banken dat de dag pas begint na een bakkie pleur. Zéker als er een paar uur daarvoor nog cocktails naar binnen zijn gegleden. In Dublin is de barista bedoeling hartstikke aan de hand en dat zorgt ervoor dat je in elke uithoek een hippe koffiebar vindt. Richting The Docklands moet je bij een van de 3f vestigingen zijn, in Portobello take je je cappuccino away bij Reference en in The Liberties tank je een shot caffeine aan een van de gekleurde picknicktafels van de Coffee Container naast de oude whiskeydistilleerderij van Roe & Co. Alles even urban.

3f, Bear Market, Coffee Container

Beeld: Instagram

Lolly and Cooks

Lolly and Cooks

Eigenlijk zouden we hier alleen ‘Savage Roll’ willen zeggen, maar dan weet misschien toch niemand waar we het over hebben én we doen Lolly and Cooks tekort. Ok, die savage roll eerst. Dat is de beste sausage roll (die bijna geen sausage roll meer is, maar meer een soort mini Wellington met de flakiest pastry en heul veul smaak) in omstreken. Ze doen ondertussen meer hoor: salades, soepen, taart en cake en nu ook maaltijden voor thuis. Al het bakwerk komt uit de bakkerij in Central Dublin en de rest van de ingrediënten van een boerderij in Tipperary. Alles zo local en duurzaam mogelijk. Lolly and Cooks hebben meerdere locaties in Dublin, dus als je er eentje tegenkomt, moet je zeker even binnenstappen.

Lolly and Cooks

Margadh Food & Wine RHA Gallery

Margadh Food & Wine RHA Gallery

In de RHA Gallery vlakbij St. Stephen’s Green vind je Margadh Food & Wine. Café by day, wine by night, precies hoe we onszelf een beetje zien. Als je hier komt lunchen heb je keuze uit een kleine, maar leuke, selectie sandwiches and that’s it. De hamkaas baguette klinkt misschien niet het spannendst, maar was dat stiekem wel dus doe er je voordeel mee. ‘s Avonds pakken de lui bij Margadh iets meer uit en kun je voor een tasting menu gaan wat zoveel betekent dat ze de tafel volgooien met goed eten. Het menu is wat het is: je kunt het niet aanpassen naar vega/vegan, dus als dat je ding is, is Margadh niet je plek.

Margadh Food & Wine

ELY WINE BAR + Etto

ELY WINE BAR + Etto

Hoewel deze twee zaken eigenlijk niets met elkaar te maken hebben, schuiven we ze hier toch even op één hoop(je). By Ely Wine Bar (Ely Place) schuif je of course aan voor de wijn, maar ze hebben ook echt een hele goede snackkaart ernaast en die is beschikbaar tot laat. Dat laatste is echt een heel goede om in je hoofd te houden, want na 22:00 wordt het steeds lastiger om iets fatsoenlijks te eten te vinden in Dublin.

Ely Wine Bar 

Witte muren en houten tafels en een dijk van een menu (dat iedere dag een beetje verandert, dat houdt het extra spannend). Mossels, beef tartar, lam, gnocchi: het menu is gevarieerd en houdt rekening met alle eters. Gegarandeerd een fijne avond uit hier.

Etto

Loose Canon (cheese and wine)

Loose Canon (cheese and wine)

Bij Loose Canon op Drury Street hebben ze de simplicity is key mentaliteit een soort van uitgevonden. Ze doen (natuur)wijn, kaas en toasties. Je kunt niet reserveren en ze zijn iedere dag open. Klaar. Maar niet natuurlijk, want dit is wel een plek die je moet opzoeken, juist ook omdat het zo lekker nuchter is. De kazen zijn bijna altijd van Ierse komaf en zo lokaal mogelijk, genoeg keuze aan wijn en het licht maakt het een mix van hip, divey en bordeel-esk in een.

Loose Canon

Roe & Co Distillery

Roe & Co Distillery

Speaking of cocktails en speaking of Roe & Co: deze zomer heeft het Ierse whiskeymerk het oude Guinness Power Station in de wijk Liberties nieuw leven ingeblazen. Dit iconische gebouw is nu in gebruik als distilleerderij en geopend voor publiek. En dat is zelfs als je geen groot whiskeyfanaat bent de moeite waard, al was het maar vanwege het waanzinnig knap gerenoveerde gebouw.

Na de rondleiding en proeverij weet je zoveel over whiskey, dat je spontaan zin hebt in een borrel. Komt goed uit, want in de distilleerderij kwam ook een plaatje van een bar. Hier bouwen de beste bartenders een verse whiskeycocktail voor je terwijl jij uitkijkt op de ketels aan de ene kant en de oude fabriekshal aan de andere. Leuk al dat geshake en gestirr, maar onze favoriet blijft Roe&Co met tonic. Niks meer aan doen.

Roe & Co Distillery

1661 + Delahunt

1661 + Delahunt

Méér cocktails drink je bij Bar 1661. Ontzettend mooie bruin-en-toch-hippe bar met een creatieve cocktailkaart. Alle cocktails hebben ook een jaartal in de naam en overal zit dus een stukje geschiedenis achter. en bij Delahunt, het zaakje met de leuke blauwe gevel.

1661

Bij Delahunt, het zaakje met de leuke blauwe gevel, kun je lekker eten en drinken in een moderne pub-sfeer. Extra leuk hier: ook de vega’s en vegans kunnen hier een tasting menu kiezen. Echt een plek voor iedereen dus.

Delahunt

Camden

Camden

Niet overslaan hoor, de wijk Camden. Hoe leuk is het hier! Hippe wijnbar? Kekke koffiezaak? Knap publiek? Check check check. De wijk is redelijk rauw en de niet-zo-hippe (understatement) typisch Ierse of juist multi-culturele day-to-day plekken worden hier afgewisseld met een aantal van de hipste zaken van de stad.

Lees hier meer over Camden en where to do.

Isabelle’s + MASA

Isabelle’s + MASA

Centrum centrum tafel je bij Isabelle’s. Een knappe tent met veel marmer, hout en fluwelen banken. Centraal een gedeeltelijk open keuken waar ze stevige porties vlees en vis op je bord toveren. Ga je hier overdag lunchen – want toch op de route van of naar culturele highlight Trinity College Library – bestel dan een perfect broodje eggs benedict of een serieuze stapel pannenkoeken. Oh en we hebben ons laten vertellen dat de Bloody Mary’s hier perfect op smaak zijn. Meer trek in margarita’s en taco’s in een retestrakke setting? Het nieuwe MASA een stukkie verderop is je Mexicaanse go to.

Isabelle’s
Masa Dublin

Scoop + Three Twenty 

Scoop + Three Twenty 

We kwamen al niet afgetraind terug, dus een bak ijs kan er nog wel bij. Met winegums on top, ja joh. Bij Scoop mag het. Iets minder e-nummers maar minstens zo goed zijn de ijsjes van Three Twenty. Doel van dit nieuwe ‘ice lab’ is ijs op een compleet nieuwe manier presenteren met ieder seizoen andere verrassende smaken. Net open op een a-locatie dus je komt er hoe dan ook langs. Zonde om dan niet gelijk twee flinke bollen te nemen.

Scoop, Three Twenty 

Ballyfin

Ballyfin

Oké, het is misschien geen Dublin, maar het is er wel ééntje die het omrijden waard is. Chic is het bij hotel Ballyfin. Klassiek én quirky, en dat is knap gedaan. Het is de perfecte plek voor een statige afternoon tea (wel even reserveren) waarbij de zilverkleurige plateau’s met mierzoete sandwiches elkaar in rap tempo opvolgen. Voor een kamer kun je zomaar een kleine 950 euro neer moeten leggen maar alleen even de eerder genoemde afternoon tea is het grootste deel van de pret. Slapen doe je dan gewoon bij bijvoorbeeld het Butler House, met 79 euro voor bed and breakfast stukken voordeliger maar al even beeldig en romantisch.

Ballyfin

Ierland is een behoorlijk uit de kluiten gewassen eiland. Zou je misschien niet zeggen, is wel zo. Met hele grote stukken niets. Prachtig niets, dat wel. Daarnaast hebben de Ieren het pub-leven zo ongeveer uitgevonden: op iedere hoek van de straat, van het kleinste gehucht tot in de grote stad staat er een felgekleurde kroeg te smeken of je binnenkomt voor een pint. Met dit lijstje als resultaat; het beste van – het midden van – de Ierse countryside.