Musea hoppen door het hele land: dit zijn leuke musea in Nederland
De een vindt het heerlijk om er uren rond te struinen, de ander is na twee ruimtes al overprikkeld: we hebben het natuurlijk over musea. Wij hebben vaak last van optie twee, tenzij de musea ons weet te blijven boeien. Nederland barst van de leuke musea en die zetten wij graag even voor je op een rijtje. Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt als je een dag erop uit wilt. Maar geloof ons, dat is zo gek nog niet. Vaak prima te combineren met een stedentrip en je steekt er ook nog eens wat van op.
Onze tip: ga alleen en vroeg, dan ben je vaak minder snel overprikkeld en kun je op je eigen tempo door het museum waggelen. Lees in dit lijstje over leuke musea in Nederland en plan je solo-uitje voor een beetje kunst.
We bijten het spits af met Museum Voorlinden. Een museum voor moderne en hedendaagse kunst welke midden in het bos te vinden is. Alleen de locatie opzich is al een kunstwerk om naar te kijken: midden op een weiland tussen het bos, staat het architecturale plaatje met hoge ramen die zorgen voor mooi licht in het museum. Je vindt er verschillende tentoonstellingen over hedendaagse kunst. Grote namen als Olafur Eliason zijn er te vinden en het bekende zwembad-plaatje komt uit Voorlinden. Je moet er wel wat voor over hebben om er te komen met het openbaar vervoer (trein, bus, lopen). Als je een auto tot je beschikking hebt is dat een stuk makkelijker. Al met al is dit museum het zeker waard.
Op naar Rotterdam, waar het barst van de leuke musea. En zo mag ook de Kunsthal niet ontbreken op je lijstje. Al sinds 1992 open en een van de eerste kunsthallen van Nederland. Het gebouw is ontworpen door architect Rem Koolhaas en heeft zeven verschillende tentoonstellingshallen waar gedurende het hele jaar 25 tentoonstellingen te zien zijn. Deze bestaan uit meerdere kunststromingen; van moderne meesters en hedendaagse kunst tot vergeten culturen, fotografie, mode en design. Er is van alles te zien dus. Naast de verschillende tentoonstellingen heeft de Kunsthal ook een rijk programma aan activiteiten voor jong en oud waar aandacht voor talentontwikkeling een groot thema van is. Check de site voor deze activiteiten en de tentoonstellingen van het moment.
Zoveel verschillende musea, maar waar is het nou ook leuk voor de kids? Graag geven we jullie een setje in de goede richting: Rijksmuseum Muiderslot. Dit pareltje van een kasteel, gelegen in het pittoreske Muiden, is één van de middeleeuwse kastelen van Nederland die nog in topconditie verkeert. Wat je er kunt verwachten? Een stap in een tijdcapsule terug naar de rijke geschiedenis. Het kasteel zelf is een echte eyecatcher, met zijn torens, tuinen, grachten en ophaalbrug. Binnenin vind je allerlei kamers ingericht met old skool details, versieringen en waan je je even in het leven hoe het er heeel lang geleden uitzag. Er zijn tentoonstellingen, genoeg kunst, een museumcafé, en rondom kasteeltuinen. Hier kun je verse kruiden plukken, ronddwalen en luisteren naar de tuintour. En heb je het uitzicht vanaf het kasteel al gezien?
Kortom, het Muiderslot is top voor een dag op pad met die kleine bengels. Duik nog even Muiden in voor een lekker visje, dan zit je helemaal gebakken! Of je nu een geschiedenis fanaat bent of gewoon op zoek bent naar een sfeervolle plek om wat cultuur op te snuiven, is dit een echte aanrader. Ook hebben ze genoeg thema weekenden voor de kids, zoals het Ridderweekend of met Halloween.
We blijven nog even hangen in Rotterdam, want ook deze twee mogen niet ontbreken op je museum lijstje. We hebben het over museum Boijmans Van Beuningen en Depot Boijmans. We beginnen meteen even met een disclaimer: museum Boijmans Van Beuningen is namelijk al een tijdje dicht vanwege een grondige renovatie, maar we gaan ‘m toch even benoemen! Van Beuningen heeft namelijk als enige museum in Nederland een collectie van westerse kunstgeschiedenis van de middeleeuwen tot en met nu. Hoewel het museum dicht is, is de collectie wel in andere musea te zien. En dan next up: Het Depot van Boijmans, dit is het eerste kunstdepot ter wereld dat open is voor bezoekers. Je vindt hier meer dan 151.000 verzamelde kunstwerken gerangschikt en gestructureerd in veertien depotruimten. Deze is wel gewoon te bezoeken, het fantastische gebouw alleen al is de moeite waard om een kijkje te nemen. Tickets en info vind je allemaal op de site.
Midden op de Veluwe is het Kröller-Müller museum te vinden. Het museum heeft een kunstcollectie van De Stijl en het futurisme, maar ook tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars. Maar best of all is de collectie van Vincent van Gogh, de mooiste van de wereld. Naast het museum is er een uitgerekte beeldentuin waar je uren rond kunt struinen. De locatie zorgt voor een unieke combinatie van kunst en cultuur. De perfecte afwisseling, eerst even rondneuzen en daarna heerlijk de natuur in.
Eerlijk is eerlijk, vooral het gebouw zelf waar het Groninger Museum zich in bevindt, zijn we zo gek op. Overal waar je kijkt is er iets nieuws te ontdekken en aan kleuren geen gebrek. De weerspiegeling op het omringende water zorgen voor een echte kleurenexplosie en verzorgen de stad altijd van genoeg kleur, zon of geen zon. Daar scoort het Groninger Museum al genoeg punten wat ons betreft. En de binnenkant? Ook die is de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er veel over de kunstgeschiedenis. De schilderkunst, fotografie, mode, installaties, toegepaste kunst en archeologie zijn de grote onderwerpen van de tentoonstellingen die er te zien zijn. Een lekker breed aanbod waar voor iedereen wel wat tussen zit. Daar gaat niets boven.
beeld: Erik en Petra Hesmerg
Amsterdam barst van de musea, het Stedelijk Museum in onze hoofdstad is er daar een van. Dit is nog zo’n gevalletje ‘alleen de buitenkant is al leuk om te zien’. Het gebouw van het museum is namelijk in de vorm van een grote badkuip. En voor degene die dit nog niet hebben gezien: het is echt waar. Een mega badkuip dus, midden in de stad. En daar hoort natuurlijk hedendaagse en moderne kunst bij. Dat is dan ook zeker wat er te zien is binnen (geen natte bedoeling met veel zeep enzo, maar wel kunst). Diversiteit en inclusie is een belangrijk onderwerp voor het museum en ze doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt in het museum.
Oh oh Den Haag, we houden ervan. En ook van het Kunstmuseum dat er staat. Met meer dan 160.000 werken is het een van de grootste kunstmusea van Europa. Bekende namen als Escher, Piet Mondriaan en Monet zijn er te vinden. Het is tevens de thuisbasis van Mondriaan met meer dan 300 werken. Komt dat zien, komt dat zien.
beeld: Mike Bink & Johnny Umans
Een dagje in de stad Utrecht met je vrienden? Of zelfs een nachtje te vinden in de stad? En ben je even radeloos wat je moet doen of heb je gewoon zin om jezelf even te verliezen in kunst? Dan is het Centraal Museum in Utrecht the place to be. Overigens ook het oudste stedelijke museum van Nederland en er is genoeg te zien en te beleven. Zo kun je heerlijk neerstrijken in de tuin van het museum en genieten van een biertje op het terras. Maar je komt er natuurlijk voor de kunst. In het kloostergebouw van het museum vind je de grootste collectie van Rietveld, en met grootste bedoelen we de grootste van de wereld. En leuk als je met de koters op pad bent: het Nijntje Museum hoort ook bij het Centraal Museum, er is dan ook van alles te zien van Dick Bruna. Voor de rest van de tentoonstellingen zijn moderne- en hedendaagse kunst de rode draad en zijn er werken van eigen bodem te zien. Een variërend aanbod kun je wel stellen.
beeld: Ukiyo Koffie & Robert Oosterbroek
Het nijntje museum in Utrecht is back in business in een gloednieuw en twee keer zo groot jasje. Stap binnen in je eigen jeugdsentiment en de kleurrijke wereld van nijntje en haar vriendjes. Dit is de plek waar de kids hun fantasie de vrije loop kunnen laten en als jonge avonturiers op ontdekkingsreis kunnen gaan. Zo heeft het museum er een hoop themaruimtes en interactieve verassingen bij. Van tentoonstellingen tot activiteiten zoals: bouwen, verkleden, schilderen en zelfs een 360-graden projectieruimte. Voldoende prikkels dus! Het museum is ontworpen voor verschillende leeftijdsgroepen maar ook voor kinderen met een beperking. Het is rolstoeltoegankelijk én er is rekening gehouden met alle zintuigen: geurboxen, kleurcontrasten, tactiele materialen, spellen in reliëf en toelichting in Nederlandse Gebarentaal (te gek!). Drink een bakkie koffie in het gezellige museumcafé en neem een kijkje in de museumwinkel voor de echte collectibles.
Dol op street art? Dan is het STRAAT Museum in Amsterdam helemaal wat voor jou. Midden op de NDSM-werf vind je een grote oude loods die vol hangt met allemaal street art. Het museum is een ode aan de kunstvorm die vaak een beetje het vergeten kindje is, maar de afgelopen tijd hebben verschillende grote street art werken het nieuws gehaald en dat maakt dat dit ondergeschoven kindje een stuk belangrijker is geworden. De kunstvorm heeft veel impact op kunst, mode, design en reclame. De kunstwerken die er te zien zijn, zijn speciaal voor het museum gemaakt. Ideaal om te combineren als je een dagje IJ-Hallen hebt gepland, je loopt namelijk zo het museum in als je klaar bent met rondstruinen langs alle kraampjes.
Op naar Eindhoven (de gekste), want daar vind je het Van Abbemuseum. En dat is er niet zomaar een. Het Van Abbemuseum is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Deze kunststroming begint in de jaren ’60/’70 en bestaat uit veel verschillende soorten materialen en disciplines. Installaties, performance en verschillende soorten mediakunst zoals fotografie en video komen veel aan bod. De tentoonstellingen variëren in deze verschillende disciplines en er zijn veel samenwerkingen met internationale kunstenaars te zien.
foto: Florian Koch
Helemaal in het puntje van Nederland, in Maastricht, vind het Bonnefanten museum. Het museum heeft een collectie van verschillende kunststromingen. Zo heb je één verdieping met veel oude kunst, en zijn er op de andere twee verdiepingen veel moderne en hedendaagse tentoonstellingen te bewonderen. De missie en visie van het museum is om de bezoekers bewuster te laten zijn over de wereld waar we in leven, dit zie je terug in de thema’s van de tentoonstellingen.
In Hartje Amsterdam op de Keizersgracht vind je Huis Marseille. Huis Marseille is het eerste fotografie museum van Amsterdam en heeft zo’n veertien tentoonstellingsruimtes. Fotografie is in de huidige tijd een massa medium en wordt door bijna iedereen gebruikt. De impact is reuze en daarom extra interessant om daar eens even in te duiken. En dat doen ze bij Huis Marseille, de vraag die centraal staat in het museum is: ‘Hoe ontwikkelen fotografen een nieuwe beeldtaal die relevant is voor de kunstzinnige aard van de fotografie, die tegelijkertijd reflecteert op deze tijd?’ Op basis van deze vraag worden tentoonstellingen samengesteld. Deze wisselen vier keer per jaar, elk jaargetij kun je weer even langs bij Huis Marseille voor de nieuwe wind op het vlak van fotografie.
Dikke tip als je in de buurt van Gorssel bent, of als je dat niet bent, wil je er wellicht wel heen als je weet dat Museum More daar te vinden is. Museum More in Gorssel is namelijk zeker het omrijden waard. Al helemaal als je van Modern Realisme houdt. Dat staat namelijk centraal in dit museum en de kunstcollectie van Hans en Monique Melchers vormt de kern. Wat je kunt verwachten? Veel, heel veel kunst tot in detail uitgewerkt met hedendaagse voorwerpen en onderwerpen als thema. Echt een mega dikke aanrader.