25 januari 2020, door Maartje

Aruba, what to do

25 januari 2020, door Maartje

Aruba, what to do

In navolging van het eerste deel Aruba, Aruba, de restaurants, nu dan ook: Aruba, what to do.

Allereerst: the obvious. Met je gat op het strand de godganse dag zo min mogelijk uitvreten (waar? Dat wordt deel 3 Aruba: Aruba, de stranden. Coming soon). Maar als, áls je dan toch iets wil ondernemen omdat je er, zeg, een weekje of twee bent en een dagdeel heel misschien niet aan eten, drinken, slapen, boek lezen, eten, drinken, slapen wil besteden, ook dan heeft Aruba tofs in petto. Dit bijvoorbeeld:

Enne: wat je ook doet, op Aruba heb je écht een huurauto nodig. Hebben we ook een tip voor, zie hier onder. Graag gedaan!

Carnaval!

Carnaval!

Moet je je bezoek wel even goed plannen natuurlijk (februari = bijna de hele maand feest), maar de voorbereidingen beginnen op Aruba elk jaar al lekker op tijd (in januari al), dus voor 2020 (als je er as we speak niet zit) moet dat te doen zijn.

 

Suppen

Suppen

Ga Suppen. U weet wel, Stand Up Paddling. Yours truly is de eerste, de allereerste, die een activiteit als deze verafschuwt, vooral als het zo aanstellerig in de Amsterdamse grachten gebeurt (kijkmijkijkmijkijkmij) maar toegegeven: ik ben om. Vooral als het op een heerlijk rustig zeetje gebeurt en van je plank afpleuren een cadeautje is. Bovendien, en daar zijn alle partijen het over eens: het is fantastisch voor je lijf. Oké, daarvoor moet je wel regelmatig gaan maar toch – als je wil sporten op vakantie, doe dan dit.

Natural Pools

Natural Pools

Bezoek één van de Natural Pools. Ha! Die zag je niet aankomen he? Aruba heeft dus een paar beeldschone natuur’zwembaden’, verscholen tussen de rotsen, afgescheiden van de ruige oceaan. Zo mooi. Die in Conchi bijvoorbeeld, maar er is er ook één die pas een jaartje bekend is op het eiland. Je zult een gids nodig hebben om er te komen, bij die laatste, zoveel is waar, en dan is het een beleving hoor, zo van een rots afspringen in het helderder dan heldere zeewater. Verfrissender en prachtiger krijg je het niet. Er zijn verschillende opties maar ABC Tours brengt je er met liefde heen. Let wel: mocht je een groepstour boeken, dan is de kans groot dat je een stel (hysterische) Amerikanen in je jeep treft. En die vinden het leuk om al toeterend een paar rondjes extra op de rotonde te pakken, en ‘lekker ruig’ te rijden, waar de ABC Tours chauffeurs dankbaar gehoor aan geven.

Duiken bij de Antilla

Duiken bij de Antilla

Waar? Bij Antilla. Daar ligt namelijk een groot scheepswrak in de oceaan, het grootste van de Caribbean. En ja, dat is indrukwekkend on a whole other level.

Sunny Cars! Altijd

Sunny Cars! Altijd

Heel vaak krijgen we de vraag waar we onze vakantieauto huren… Eerlijk is eerlijk, dat is áltijd via Sunny Cars. Het is gewoon de fijnste en meest betrouwbare partij met partners over de hele wereld. Basta. Je hebt altijd een huurauto op meer dan 8000 bestemmingen in ruim 120 landen, de verzekeringen standaard inclusief (zo fijn, geen gezeik). Al is dat zeker niet het enige: Sunny Cars heeft een aantal giga voordelen: wij zweren bijvoorbeeld bij de Fast line optie: Vliegtuig uit, snel je huurauto in zonder wachtrij! Perfect voor wie met een kleine reist en het echt wel gehad heeft na een paar uur vliegen. En er is een optie voor winterbanden, alles in kannen en kruiken voor de wintersport! Er is zelfs de mogelijkheid om een daktent en kampeeraccessoires te huren! Afijn, Sunny Cars, steevast.

Lest best: met een huurauto rijd je gemakkelijk weg van de massa naar kleinschalige accommodaties, familierestaurants en culturele activiteiten (goed voor de lokale economie!), maar natuurlijk zorgt een huurauto ook voor uitstoot. Vandaar dat je bij het huren van je auto voor de GreenSeat optie kunt kiezen (moet je doen!). Je kunt zelf de gemiddelde CO2-uitstoot van jouw huurauto berekenen door je huursom in te vullen. Op basis van de gemiddelde
CO2-uitstoot van Sunny Cars wordt vervolgens de compensatie berekent, en die betaal je  dan extra. Meestal een paar euro. Met jouw bijdrage zorg je dan voor windenergie in India en houtovens en biogas in Afrika.

Yoga

Yoga

Een inkopper en hoe je het ook went of keert, ik word er niet gelukkig van (duuuuuurt lang) (Nina, die Barts Groene Boekje bestiert daarentegen wel, vandaar toch wel ook de beste yoga-tips op deze site, dat u het weet). Maar wederom: als je het dan toch doet, doe het dan hier. Lekker vroeg in de ochtend, het ruizen van de zee op de achtergrond, wat meeuwen boven je hoofd en een bevlogen Amerikaanse die met een vette tongval je door de ochtend heen sleept. Heerlijk zen voor de één, een prima dutje voor de ander.

"

Waar te eten op Aruba? Dat lees je hier: Aruba, de restaurants

"

Arikok National Park

Arikok National Park

Het nationale park van Aruba is werkelijk mooi. Er zijn wandelroutes, de gigantische cactussen, eeuwenoude muurtekeningen en meer van dat. Kun je bovendien gewoon met je eigen huurbolide doen maar met een gids het gebied in, kan ook.

California Lighthouse

California Lighthouse

Rijd naar het noordelijkste puntje van het eiland waar de vuurtoren is. Dat.

 

Kunstkijken

Kunstkijken

Wat je ook doet, ga naar St Nicolaas, de zuidelijke punt van het eiland. Sowieso vind je daar de oudste bar van Aruba, Charlies Bar, maar ook het historisch museum (mocht je een potje educatief willen doen) én – en daar is het om te doen – het is een  groot openlucht museum. Kleurrijke street art waar je maar kijkt, het ene werk nog groter en indrukwekkender dan het ander. Het is dat je bij Aruba aan strand en palmbomen denkt… Maar echt, het is te gek en het is o-ver-al.

Houd vooral de facebookbookpagina van de Aruba Art Fair in de smiezen, daar staan alle must-go’s op. En sla De Artista Gallery niet over, een moderne concept store in een oude garage waar ze je alles kunnen vertellen over de lokale kunstenaars, waar je kunt shoppen en workshops kunt volgen, mocht je willen.

Aruba