10 november 2022, door Maartje

De lekkerste plekken van Curaçao (waar gaan we eten en drinken?)

10 november 2022, door Maartje

De lekkerste plekken van Curaçao (waar gaan we eten en drinken?)

Curaçao, you hate or you love it. Hate? Hate? Nouja, er zijn dus mensen die beweren dat ze het vakantie-eiland maar zozo vinden vanwege de grote hoeveelheid Nederlanders. Tsja. Dat krijg je he, als je naar een Nederlands eiland gaat. Laten we wel wezen: wij behoren absoluut tot de LOVE-groep. We vinden het eiland een cadeau. Prachtige stranden, iedereen die je verstaat, heerlijk eten en, belangrijk, helemaal niemand die zich ooit sappel maakt om niks. We komen graag, en niet zelden. Waar je wezen moet? Weten we!

Ceviche 91 gastrobar

Ceviche 91 gastrobar

Zomerse temperaturen all year long sméékt toch om zomerse gerechten all year long? Het is een vraagteken waarom een goed ceviche restaurant nog niet eerder zijn weg naar Curacao had gevonden… Ach, wat doet het er ook toe: hij is er! Ceviche 91 gastrobar is een feit en man o man, wat is-ie goed gelukt!

Je vind Ceviche 91 middenin Willemstad, vlakbij het Rif Fort winkelcentrum. Even naar boven en bam, daar zit je, met uitzicht over zee en een frisse zomerse dis voor je neus. Probeer vooral een plekje te reserveren op het lange, smalle, boven het water gelegen terras: perfecte plek voor een topavond.

Mosa restaurant

Mosa restaurant

TONIJNPIZZA! Zo lekker. Mosa is vrij onopvallend maar wie het restaurant tegenover Avila (een groot hotel en op Curacao vaak gebruikt als locatie-omschrijving “net na Avila” of “tussen Avila en Jan Thiel” – you get the point) eenmaal in de smiezen heeft, komt vast en zeker terug voor een ongecompliceerde en smakelijke avond in de tuin.

 

Baoase Luxury Resort

Baoase Luxury Resort

Dit mag eigenlijk niet doorverteld worden. Boase Resort is vast bekend onder de rich and famous, het kost wat om hier te logeren. Toen de tropenbuien even niet ophielden, kwamen we hier terecht. Alleen al voor de Balinese inrichting wil je hier verdwalen. Werkelijk een verbogen paradijs. Je moet weten waar je moet zijn, net buiten Pietermaai en het staat niet goed aangegeven, ik hoop expres. Het resort is niet vrij toegankelijk voor externe gasten. Dus als je er wilt gaan eten en dat wil je, dan moet je reserveren. On top of all, kun je ook een betaalbare dagpas kopen. Lukt dat, dan ben je echt een bofkont, want dan heb je een lounge bed aan het idyllische privé strand inclusief 3-gangen lunch en nog veel meer. Een super-de-luxe vakantie dag dus.

Baoase Luxury Resort

De Visserij

De Visserij

De Visserij is zonder enige twijfel ons meest favoriete restaurant op het eiland. Dat is nogal een uitspraak, we know. En toch is het zo. Dat zit ‘m in de verhouding ‘vakantie vibes‘ versus kwaliteit. De hele boel is ontzettend ongedwongen en de vis komt er zo uit het water via de oven of de frituur op je bord. Dat is dan ook het idee (de Visserij doet denken aan de Zeerover op Aruba maar dan wat frisser en moderner): de zaak werd gebouwd op een steiger boven het water op de plek waar (vooral vroeger) de vissers aan land kwamen met hun vangst. Je bestelt meteen bij binnenkomst waar de vis in porties wordt verdeeld en naar de keuken gebracht, je neemt een buzzer mee en niet veel later staat je mandje met goddelijke vis voor je neus. Drank bestellen doe je weer bij een ander loket zodat alles lekker doorloopt. Niet missen: de garnalen. Best ever. 

Fish and Joy

Fish and Joy

Wijn bar Joy heeft eerder al een tweede zaak geopend: Fishalicious. Maar je weet wel, door de pandemie werden de twee zaken samengevoegd en is Joy, hups verhuisd naar het nieuwe pand in de Penstraat nummer 57. Nieuwe plek = nieuwe naam: Fish and Joy. Een visrestaurant met een wijnbar, veel beter wordt het niet.

Het concept, kleine gerechtjes, die je eigenlijk liever niet wilt delen, zo hemels zijn ze. Joy is de wijn, waar ze veel van hebben, buiten de kaart om, is er nog een kelder vol die je zelf in mag duiken. Als je geluk hebt staat er een visspecial uit Nederland op het krijtbord. Ze zijn onlangs verhuisd naar een prachtig monumentaal pand met patio waar je loom achterover in je stoel wil genieten van vis, wijn en de sterrenhemel van Curaçao, romantisch much.

Fish and Joy

Kafé 5999

Kafé 5999

Het ligt misschien wat uit de route (je hebt een auto nodig om er te komen), maar ach je hebt tenslotte vakantie. Hier drink je, tussen de locals, toch wel één van de beste koppen koffie van het eiland. Ontbijten of lunchen is hier ook een aanrader, alles is kakelvers, met liefde bereid. Vergeet niet een smoothie of ijsthee te proeven. En neem als dessert een huisgemaakte cookie zoals Curaçaoënaren dat doen. En doe je toevallig boodschappen bij Van Tweel (Albert Heijn) dan zit Kafé 5999 om de hoek.

Kafé 5999

 

Curaçao Marriott Beach Resort, Piscadera Baai

Curaçao Marriott Beach Resort, Piscadera Baai

We had you at hello met dat plaatje hiernaast, niet? Snappen we wel… We feel the same. En wat als ik je vertel dat deze picture perfect het jonge Marriott hotel op Curaçao is? Dan had je me vast niet geloofd als je het zelf niet gezien had. Want het Marriott geeft ons Nederlands soms nog de associatie met ‘zakenhotel’ maar dat is dus echt hartstikke achterhaald: heel veel Marriotts zijn tegenwoordig vakantie-bestemmingen bij uitstek! Oké, deze Caribische vriend is wel meteen een mega favoriet… Niet alleen vanwege die perfecte locatie pal aan het strand van Piscadera Baai op een kwartiertje rijden van Willemstad maar ook vanwege de frisse looks en de geweldige restaurants. Restaurants ja, meervoud. Er zijn er namelijk twee: Salty Iguana Ocean Grill en een hele fijne (en aantrekkelijke) Sushi Bar. Vanuit de vernieuwde infinity pool aan de Piscadera Baai loop je zó het witte zandstrand op en bij de kleine barretjes haal je de lekkerste verse fruitsmooties (hoezo smaken die op vakantie altijd beter?). De kamers zijn allemaal vernieuwd, het strand is privé, er zijn twee zwembaden en het hotel is ontzettend kindvriendelijk zonder dat het een kinderparadijs is (daar hebben we namelijk, zelfs als ouders, een hekel aan… Kom op, het is ook onze vakantie!). Tot snel Curaçao Marriott Beach Resort, tot snel Piscadera Baai, we komen er aan!

Caña

Caña

Denk je aan Caribbean, dan denk je aan cocktails. Die kun je dan ook overal op het eiland vinden, maar op een verscholen plekje in Pietermaai, zit toch wel een onovertroffen cocktailbar, Caña. Stoere mannen die praktisch voor je neus, het is er knus, de meest verbluffende cocktails shaken. Probeer de Bakachuka, wedden dat je er meer wil? Naast de bar ook top kitchen. Ze delen de keuken met restaurant Mosa (ligt er naast) maar hebben een ander concept. De gerechtjes daar vonden we al zalig, die van Caña wil je dus ook proeven. De sfeer is top en de gastvrijheid is groots.

Caña

Grandcafé 't Klooster

Grandcafé 't Klooster

Get gele boutique Hotel ‘t Klooster in de (leuke!) wijk Pietermaai is een bekende op Curacao maar wist je dat er ook een fijn grandcafé zit? Ook voor niet gasten? Is zo. En de boel werd onlangs ook nog eens beeldig verbouwd. Ha!

De naam van de stulp zegt het natuurlijk al: het hotel en het grandcafé huizen in een vroeger klooster en daarvan zijn de referenties volop terug te zien. En dat is mooi! Ook fijn is het moderne, lichte menu. Heerlijke plek om even rustig te lunchen of te dineren na druk en soms best intens Willemstad (het centrum van de stad kan soms best even druk en ‘veel’ zijn als je al dagen in alle rust op het strand. vertoeft, zo vinden wij althans).

Zest Jan Thiel Beach

Zest Jan Thiel Beach

Schot voor open doel hoor! Want wie vakantie-vieren the easy way op Curaçao doet, komt vroeg of laat (vroeg waarschijnlijk) bij Jan Thiel Beach uit. Een mini en ‘aangeharkt’ strand naast de supermarkt (een Albert Heijn, alleen de naam is anders) en het grote, comfortabele Papagayo hotel. Even betalen bij de parkeerplaats (of niet: soms zit er niemand in het hokje en dan parkeer je gratis, we zijn wel op Curaçao natuurlijk), auto wegzetten en de knapste, meest gezellige bar opzoeken voor het kleine witte strand waar je zo de zacht kabbelende zee in loopt. Daar is Zest: wie bij Jan Thiel Beach uitkomt, kan niet om Zest heen. Oke, het zijn een paar puike strandtenten op een kluitje en het is er immer gezellig maar dat het eten nu perse het beste is van het eiland… Mwah. Is oke, omdat de plek verder zo fijn is. Wij aten er een paar keer een prima burger maar zaten er vooral in de avonduren heerlijk aan de bar. Vanaf het Morena eco-resort – een keiharde aanrader!! – wandel je er bovendien zo heen!

KOKO's Jan Thiel Beach

KOKO's Jan Thiel Beach

Van alle hang en lig plekjes op het eiland is dit met stip onze allergrootste favoriet: zelfs al lig je een week te bakken op Jan Thiel Beach, dan kan het nog zo zijn dat je het knusse Koko’s mist. Ha! Loop de strandtenten voorbij, volg de houten vlonder en kijk! Daar heb je er nóg een, een strandtentje. Minder druk want pal voor de deur kun je de zee niet inlopen (kindjes in de gaten houden dus) en daarom juist zo fijn. Wij gingen hier vanuit ons verblijf bij Morena iedere middag, aan het eind van de dag, heen voor een afzakkertje: het betere borrelen. Heerlijke wijnen en dito pizza’s, lief personeel en het strand én de prachtige zonsondergang (bijna) helemaal voor jezelf.

Karakter Beach Lounge Restaurant

Karakter Beach Lounge Restaurant

Ondergetekenden & co holden na aankomt linea recta naar restaurant Karakter in het midden van het eiland. Het restaurant met beach-lounge is namelijk je reinste altijd goed. Je moet via een ‘compound-eske’ terrein (even aanmelden bij de beveiliging dus vergeet je legitimatie niet!) en je mag verder rijden. Grote gerechten op het menu. live muziek en een beeldige sunset. Jongens, we zijn er weer hoor! De perfecte eerste of laatste avond: bij Karakter kan het namelijk niet mis gaan.

"

Wie de beste restaurant-openingen van Amsterdam van het afgelopen jaar opzoekt, komt ongetwijfeld uit bij restaurant 212. Het piepkleine restaurant van chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot is met geen ander restaurant te vergelijken: ja, de zaak ontving niet lang na de opening rap de eerste Michelinster maar predikt vooral geen regels. Geen gedoe, wel waanzinnig eten. Prachtplan, dat wel meer zaken prediken maar 212 maakt het waar. En stuurden de mannen gewoon een heel 212 team naar het mooie Curaçao! Waar ze, in een waanzinnig 16e-eeuws landhuis een aantal succesnummers van 212 op tafel zetten, aangevuld met het beste wat het eiland te bieden heeft. Afijn: restaurant 020 Curaçao is open. Lees meer

 

"

Number Ten Curaçao

Number Ten Curaçao

Wie beweert dat je op Curaçao niet gezond, veelzijdig, gevarieerd en creatief kunt eten, dat er geen ‘hippe’ plekken zijn, dat er geen goede koffie is en dat vega(n) er niks te zoeken hebben, is sowieso nog nooit bij Number Ten Curaçao geweest. De grote en leukste zaak van – denk ik – de hele Antillen – vind je aan de rand van een grote doorgaande weg, redelijk ver van het strand, en is ook nog eens alleen overdag open. Voor veel vakantiegangers misschien een reden om niet te gaan (we know, het strand lonkt) maar doe het toch maar! De binnentuin is afgesloten zodat het kroost er heerlijk kan rondstruinen en binnen is de zaak groot maar intiem door de vele hoeken en ‘zaaltjes’. Bovendien eet je echt, oprecht, nergens een betere lunch. Laatste zetje in de rug: er is volop originele keus voor vega en vegan eters.

Winebar JOY + Blend and Bottled

Winebar JOY + Blend and Bottled

Hier gaat het eigenlijk om de combinatie Winebar JOY en Mosa Restaurant, zie hierboven. Je vindt ze tegenover elkaar en samen is het de perfecte avond uit op Curacao. Vooral over de kleine gerechten om te delen bij Mosa waren we verrukt. Je zit er heerlijk romantisch in de binnentuin onder een plafond van lichtjes en de service is snel, alert en gewoon opvallend goed.

Over Blend and Bottled (foto) schreven we al eerder. Toen nog in Barcelona maar de wijnbar-plus is verkast naar Curacao! En dat is, kort gezegd, feest. Lees meer

Hofi Cas Cora

Hofi Cas Cora

Oooowww deze vond ik zó leuk! Reis je met kindjes naar Curacao dan móet je naar de bio-boerderij Hofi Cas Cora. Moet? Ja. Moet. En zonder eigenlijk ook. De boerderij probeert waar mogelijk zelfvoorzienend te zijn, bewatert het landgoed met regenwater dat ze zelf opvangen en filteren, overal lopen dieren, al dan niet gered van een zwervend bestaan. Er zijn ezeltjes om te aaien, en scharrelen varkens en eenden en in de binnentuin worden te pas en te onpas eco- en bio food events georganiseerd. Je kunt (kinder)yoga in de prachtige roze hal volgen (op aanvraag) (sowieso zijn de kleuren prachtig hier), er is  ruimte om te klimmen en te klauteren en zelfs als er ‘niks’ te doen is, kun je in het boerderijcafe terecht voor een overheerlijke lunch en de lekkerste limonade. Noem dat maar eens niks.

BijBlauw Willemstad

BijBlauw Willemstad

In  een van de gezelligste straten van Willemstad (maar echt! Duik een van de zijstraatje in en de kans bestaat dan je een spontane salsa-avond op straat induikt, zo gezellig), behangen meteen dak van gekleurde lichtjes, vind je de beste restaurants van de stad. Het is niet zo lastig om hier iets leuks in te duiken maar aangezien je je honger maar één keer (per avond) kunt stillen, mogen we je toch ten zeerste aanraden om hier bij restaurant en hotel BijBlauw binnen te duiken, wat ons betreft een van de beste restaurants van het eiland. Wel even reserveren, anders pak je sowieso mis. Maar dan zit je heerlijk buiten in de donkere binnentuin, verlicht met windlichten waarvan het vuur flakkert door de wind (die hier ‘s avonds best aan kan staan). De zee die tegen de kant slaat vormt de achtergrondmuziek en voor je neus komt, als je slim hier, een verrukkelijke steak tartaar en een niet te versmaden chocoladedessert. Een Curacao-vakantie zonder BijBlauw is eigenlijk geen Curacao-vakantie als je het mij vraagt.

Fleur de Marie Eatery

Fleur de Marie Eatery

In een beetje een gekke buurt – het is waarschijnlijk niet zo dat je er spontaan langskomt – opende een echt vreselijk sympathiek en ontzettend lekker restaurant, vernoemd naar de wijk waarin het staat: Fleur de Marie Eatery. Om de hoek huizen de dames van lichte zeden maar binnen bij Fleur de Marie is het keurig en kuis. Er is een fraaie, schaduwrijke binnentuin en de enthousiaste eigenaresse serveert de lekkerste pesto-pasta en een gevarieerd programma aan vega(n) gerechten waar de grootste carnivoor nog van gaat watertanden. ‘steamed sweetpotato with lots of veggies and edamame salad’ en ‘banana french toast with homemade pear or mango jam’ en vers fruit. Het best voor ontbijt en lunch, ga je blij van worden. En daarna mag je hups weer de hele dag met je gat in het zand.

Lunchen

Lunchen

Lunchen in Willemstad doen we het liefst bij De Dames (foto’s). Zoveel keus en alles is lekker en vers. Het terras is overigens ook fijn en lekker georganiseerd!

Ook niet missen: Serka Tanchi. Veel lokaler en authentieker dan bijvoorbeeld de dames – erg leuk en lekker. Wie het authentiek wil, mag overigens ook alle Truki Pan’s op het eiland niet vergeten.

Blauwbaai: vooral een heerlijke plek om meteen een dip vanaf het spierwitte strand in het azuurblauwe water te nemen! Maar de lunch is ook echt fijn.

En dan natuurlijk de andere vrienden uit deze lijst: Number 10 en Hofi Cas Cora

restaurant Kome Curacao

restaurant Kome Curacao

In Willemstad zijn we fan van het moderne restaurant Kome. Een eigentijdse stek (en ja, dat is gewoon heel fijn en lekker) waar ze hun pappenheimers kennen. En waar ze weten hoe je een cocktail shaked, ook die van het virgin soort. Favoriete avond? Hebben we: de woensdag. Dat is het namelijk tapas night and it’s a good one.

beelden via Kome instagram

Pop's Place = Brisa do Mar

Pop's Place = Brisa do Mar

Altijd weer getipt in elk lijstje over Curacao is Pop’s Place. En dat is oke hoor! We doen lekker mee. Je zit er namelijk ook echt tof en niet ver van Jan Thile Beach + je eet er nu voor de afwisseling eens lokaal.

Ook aanraders: Landhuis Chobolobo en Landhuis Misjé in Westpunt. Inderdaad, aan het meest westelijke punt van het eiland. Best een end wanneer je in de buur van Willemstad logeert dus plan je uitje goed. Of ga lunchen: op die manier is het een perfecte lunchstop voor of na eewn bezoek aan een van onze absolute lievelingsstranden van Curaçao: de Grote Knip (lees hier over de mooiste en fijnste stranden van Curaçao) a.k.a. Playa Grandi. Zorg dat je een van de rasechte Creoolse gerechten kiest, zoals papaya stoba (een stoof van papaya, lekker en gezond en anders dan al het andere dat je ooit geproefd hebt). De kippen scharrelen er rond de tafels in de beschutte binnentuin, de staf is snel en correct en  het is, hoe dan ook, een van je lekkerste en leukste (authentieke) eetervaringen op de Antillen.

Landhuis Dokterstuin

Landhuis Dokterstuin

Omdat je écht ook een keer typisch Antilliaans eten van het eiland moet eten. Moet? Ja. Moet. Want anders kun je niet oordelen. Het adres bij uitstek is het authentieke restaurant Landhuis Dokterstuin. het landhuis staat in het westen van Curaçao en dateert uit het einde van de 17de eeuw en is, zo werd ons verteld, sinds de bouw nooit veranderd, op een revamping in 1996 na. In de overdekte tuin van Landhuis Dokterstuin een authentiek en verrassend restaurant te vinden, Komedor Krioyo, waar je van heerlijke lokale gerechten van de authentieke Creoolse keuken kunt genieten. Doen!

Grand Café de Gouverneur + El Gaucho's

Grand Café de Gouverneur + El Gaucho's

Ook een welbekende maar altijd goed tip is Grand Café de Gouverneur in Willemstad. Je zit er echt helemaal fijn op het balkon. Typisch gevalletje gewoon helemaal niks mis mee!

Over terras gesproken… Eentje waarvan je misschien denkt ‘nah, laat maar’ (zeker wanneer je het grote schreeuwerige bord aan de weg ziet) is El Gaucho’s. Juist: hallo carnivoren. Maar het is er, mits je dus een vleesliefhebber bent, echt heel goed en je zit er te gek met een waanzinnig uitzicht.

Restaurant X

Restaurant X

Wil je een x-clusieve ervaring in een tropische omgeving (spoiler: ja dat wil je)? Ga dan naar Restaurant X in Bohémi Resort. Het ligt niet mega centraal, langs de weg naar de Bullebaai, en is daardoor ook relatief rustig. Om er te komen rijd je Blue Bay Resort en Kokomo Beach voorbij. Heerlijke sfeer, lekker eten en goede bediening. De ideale plek voor een date night.

 

Kokomo beach Curacao

Kokomo beach Curacao

Even een ander strand? Kokomo Beach, ook wel de Vaersenbaai, is je man! Een heerlijk en prachtig mooi wit strand met een fijne kleurrijke strandtent waar best wel opvallend goed eten geserveerd wordt (al hoorden we ook wisselende geluiden, maar bij ons was het écht goed). Er hangen schommels in het water (hallo instagram), het strand is breed en minder druk dan bijvoorbeeld Jan  Thiel, de strandtent kreeg een lekkere lik vers, er staan knappe rotan stoelen en er hangen gekleurde lampjes in de palmbomen. Er wordt precies dat geserveerd wat een strandtent hoort te serveren, niks meer en niks minder. Het broodje kip cashew is heerlijk, de cassave-tempurashrimps bestelden we twee keer en er is een goede vega couscous salade. Sowieso doet Kokomo beach Curacao zijn best om vega-pluspunten te halen: de gegrilde halloumi in bladerdeeg en de vega Vietnamese spring roll verdienen ook een pluim.

Nultwintig

Nultwintig

Een hippe tent opgericht door twee Amsterdamse boys. Er hangt een relaxte sfeer, de kaart is goed en de bediening vriendelijk. De keuken staat midden in het restaurant dus als gast kun je toekijken terwijl de chefs je maal bereiden. Naast lekker eten kun je hier ook ultiem chillen bij Beachclub 020. Een duik in de zee is altijd goed al is een plons in de infinitypool zeker een welkome afwisseling. Nultwintig is gevestigd in Landhuis de Goede Hoop aan de rand van Pietermaai.

Nultwintig

Fort Nassau

Fort Nassau

Bij Fort Nassau eet je in een oud Fort (what’s in a name) met uitzicht over Curacao en de Julianabrug. Het Fort werd in 1797 gebouwd om het eiland te beschermen maar tegenwoordig kun je er terecht voor casual fine dining. Net iets minder spannend en het eten is niet geweldig, wel prima in orde. Het mooie uitzicht maakt gelukkig veel goed, helemaal wanneer de zon ondergaat.

Fort Nassau

Mundo Bizarro

Mundo Bizarro

Mundo Bizarro ligt een beetje verscholen in een steeg maar als je het eenmaal gevonden hebt dan heb je ook wat. Inderdaad, met recht een hidden gem. Fijne plek, fijne kaart en fijne bediening. Met een beetje geluk is er live muziek en staat de dansvloer vol. Heerlijk sfeertje dat een beetje aan Cuba doet denken. Waar wacht je nog op? Time to shake that booty.

Mundo Bizarro

Karakter

Karakter

Karakter is een heerlijke strandtent aan het water bij de Westpunt. Mocht je de zee in willen gaan neem dan wel waterschoenen mee want op het strand liggen stenen. Sowieso een aanrader want hier kun je uitstekend duiken en snorkelen en de duikschool zit om de hoek. De prijzen liggen iets hoger dan gemiddeld, maar als gast van het restaurant hoef je niet te betalen voor een bed op het strandje.

Karakter

De Heeren @ sea

De Heeren @ sea

De Heeren @ sea is het restaurant van hotel Scuba Lodge. Hier zit je lekker met je voeten in het zand en een cocktail in je hand op hun eigen ministrandje. Het ultieme eilandleven. Het is niet heel duur, de bediening is lief en er hangt een gezellige sfeer. De Nieuwestraat zit om de hoek dus als je een avond wil dansen is dit de perfecte plek om een goede bodem te leggen.

De Heeren @ sea