Nederland, Amsterdam18 januari 2016, door Maartje

Atelier Schinkel, Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 18 januari 2016, door Maartje

Atelier Schinkel, Amsterdam

UPDATE: van 21 februari tot en met 5 maart is het iedere zondag Seafood Sunday bij Atelier: oesters, zoals je ze nog nooit hebt gegeten, zeggen ze, en dat voor maar 1 euro per stuk. Sappige rode kreeft: een halve kreeft voor €12,50. Verse (dat mogen we hopen) garnalen. Spiering, dé delicatesse in Frankrijk en Spanje - benieuwd! Bruizende prosecco’s, de lekkerste witte wijntjes en romige scroppino’s, hell yeah. Live oldschool soul & funk muziek. Oke, see ya Sunday.

We hadden het al even over Atelier, Atelier Schinkel officieel. Oke, niet 'even', best veel aangezien Atelier ons in eerste instantie tof léék, toen nog iets toffer (er kwam wat roze bij), daarna bleef het - na een weekenddrankje - leuk en gezellig en kleurrijk en ongecompliceerd en nu hebben we er - eindelijk - gegeten. En HOE. Want wat je misschien niet verwacht van de achteraf-zaak-met-pingpong-tafel in een soort loods (oke, voormalige autogarage, kniesoor) waar allemaal niet zo moeilijk gedaan wordt, en waar de weekendfeestjes nu al legendarisch (en terecht drukbezocht) zijn, daarvan verwacht je wellicht niet dat je er ook nog eens goed eten kan. Wel dus.

Barts-Boekje-atelier schinkel amsterdam

Dat begon met oesters, grote jongens geserveerd met sjalotjes en rodewijnazijn, niet origineel maar precies zoals we ze het allerliefst hebben. Daarna het 'voor', meteen het hoogtepunt van de avond (in onze optiek heel vaak het geval, dat zegt niet perse iets over Atelier): Zo. Lekker. Mosselen en vongele in broodkruim met citroen - een pareltje op het menu, een flinke schaal met burrata met avocado en tomaat, zo romig, daar weten weinig Amsterdamse Italianen aan te tippen. En coquilles met knapperige parmaham, ook tres bien. Daarna een lekker gaar parelhoentje met aardappelpuree, zuurkool en chorizo, maar van dat laatste - gelukkig - niet te veel, precies goed. Wat ook geldt voor de dorade met een heerlijke creme van rode ui en saus van Hollandse garnalen. Willen we nog een keer. We bestelden er wijn bij, die opvallend goed was (maar mogen we kwijt zijn welke, we are only human en het was - zeg maar - meer dan een glas) en twee bakken friet, met z'n drie. Niet doen. Veel, en veel te veel. Want nee, aan de porties en aan de smaak ligt het niet bij Atelier, maar je kunt je voorstellen dat de kleurrijke, afgelegen, rauwe tent in Cola Bal stijl (Nee? Geen Cola Bal groep 8 herinneringen? Paradise by the Dashboard Light gillend tegen je niet zo stille liefde en/of bestie, vaker het geval?), niet je eerste keuze is voor een romantische avond met z'n twee. Iets te hiphop, iets te cool, iets te gezellig en in het weekend gaat de volumeknop voluit (voordeel van die afgelegen locatie) en mag er - graag zelfs - op de tafels gedanst worden. Voor iedere andere avond hoeven we neem ik aan niet uit te leggen dat 'te gezellig', 'te lekker' en 'te leuk' niet bestaat. GO! Atelier Schinkel

ps. Dat Cola Bal stijlgevoel heeft vooral te maken heeft met de inrichting, niet met de muziekkeuze van de zaak, die is vele maken cooler, zeker ook op de rustigere avonden en daardoor ook een briljante keuze voor een gezellige avond met je lief.