Nederland21 augustus 2023, door Sanne Carbaat

Wat heb ik nu aan m’n fiets hangen? Van voordelige e-bikes tot de leuke kinderfietsen en gezellige fietsroutes

Nederland, 21 augustus 2023, door Sanne Carbaat

Wat heb ik nu aan m’n fiets hangen? Van voordelige e-bikes tot de leuke kinderfietsen en gezellige fietsroutes

Nederland = fietsland. Wat heb ik nou aan m'n fiets hangen? Op een oude fiets moet je het leren. Een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets. Ja fietsen we er wel in hoor. Ah, op die fiets. Ok, fietsen dus!

 

Want waar vind je nu een goede e-bike voor een lekker prijsje? En wat zijn de leukste fietscafés van Nederland? En leuke kinderfietsen? We fietsen we er natuurlijk ook een rondje Belgisch Vlaanderen in! Van alles fietsig vind je hieronder.

Meet Ace & Ivy | Veloretti

Meet Ace & Ivy | Veloretti

Ace en Ivy zijn de twee Veloretti-smaakjes voor als je op zoek bent naar een elektrische fiets. En dan ook echt van die hele mooie. Strak, modern, geen tierelantijntjes (wel keuze in kleur, dus niet alleen in zwart), dus je fietst er zeker knap bij. Zowel Ace als Ivy hebben automatische versnellingen, een stille middenmotor en goede verlichting (en remlichten, heel handig voor de fietsers achter je!). Je kunt de app downloaden, dan zie je heel makkelijk precies hoeveel batterij je nog hebt en andere handige dingen om te weten/hebben. Wat Ace en Ivy óók hebben is de safety tracking. Met één druk op de safety knop kun je laten weten waar je bent (je moet natuurlijk wel zelf instellen aan wie je dat doet), maar mocht je je onveilig voelen of kennis willen geven dat ze nu het bier koud moeten zetten, is dat dus heel simpel.

Het grootste verschil is dat de stang van Ivy lager zit (en dat is toch wel makkelijker opstappen).

Veloretti 

Fietscafés in Nederland

Fietscafés in Nederland

Of je nu dagen gaat fietsen óf gewoon even een dagje op het stalen ros: zorg dat je bij één van deze plekken langs- of uitkomt.

* Bij COPPI Koffie in Rotterdam kun je koffie drinken en wat eten, terwijl de fietsenmaker naar je fiets kijkt.

* Voor een koffiestop in Valkenburg moet je bij Fixed Fear Coffee zijn. Aan de voet van de Cauberg vind je deze koffie-en-van-alles-voor-je-fiets-plek. Je mag gebruik maken van de werkplaats (als je alles maar wel netjes achter je opruimt).

Rapha fietscafés vind je over de hele wereld, en gelukkig ook in de Amsterdamse Negen Straatjes.Voor een kopje koffie, een hapje willen eten en de race op het grote scherm kijken.

* Bij Fausto Bike & Coffee in Schoonhoven kun je na je fiets lekker zitten op het terras aan de Lek, er worden verschillende rides en evenementen georganiseerd en het leukste? Fausto is op het terrein van Stadscamping Schoonhoven, dus je kunt er ook kamperen (met of zonder tent, altijd met kampvuur).

Meer fietscafés

Fietsen in Belgisch Vlaanderen

Fietsen in Belgisch Vlaanderen

Fiets op de trekhaak of huur er eentje, maar een fietsroute door het glooiende Belgische Vlaanderen is iets dat je toch wel een keer gedaan moet hebben. Je kunt in een dag de Kustroute fietsen: 85 km lang langs de Belgische kust, door de duinen, bossen en uitgestrekte polderlandschappen. Zo goed als vlak, dus lekker doortrappen. Of pak de Groene Gordelroute (126 km) is heuvel op, heuvel af. Iets meer inspanning, maar dat uitzicht beloont. Hier fiets je door het land van Bruegel, langs hop- en druivenvelden en langs beekjes om even de voeten in te koelen. Deze route is rondom Brussel.

Kunstliefhebber? Dan is de meerdaagse Kunststedenroute (332 km) misschien wel jouw ding. Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent, Brugge en Oostende zitten aan deze route. Heel veel kunst, leuke accommodaties en horeca in overvloed. De echte fietsfanaat pakt de Vlaanderenroute. Maar liefst 952 km lang door alle Vlaamse windstreken. De Best of the Best! Dan neem je een beetje zadelpijn voor lief.

Refurbished bikes

Refurbished bikes

Nog meer mensen op de fiets, óók voor de langere afstanden. Dan kom je al snel uit op een e-bike. Maar die zijn duuuuuuur! Dus hoe motiveer je dan toch om een e-bike te kopen zonder je bankrekening helemaal leeg te trekken? Simpel toch: je maakt de e-bikes betaalbaarder. Dit is precies wat ze doen bij Upway.

De handige mensen bij Upway repareren e-bikes en geven ze een tweede leven. Gemiddeld zijn de e-fietsen daarom 40% goedkoper (maar soms wel 60%: hier doet je portemonnee toch een sprongetje?). Ze zijn het eerste platform voor refurbished bikes in Nederland. Duurzamer, minder vervuilend én al e-bikes vanaf 799,- euries.

Van stadsfiets naar bakfiets, van mountainbike naar vouwfiets. Welke e-fiets je dus ook in je hoofd had (en eigenlijk niet meer zonder kunt): bij Upway vind je ze.

Upway

Málaga op de fiets

Málaga op de fiets

Cliché maar waar, een stad ontdek je eigenlijk gewoon het beste op de fiets! Je ziet lekker veel van een stad, je kunt stoppen wanneer je wilt en als je een tourtje boekt dan krijg je ook meteen nog lekker veel informatie over de stad en de verschillende wijken. Dus in het Spaanse Málaga stapte Hey Frits op de fiets om de stad te ontdekken.

De route die je met de gids aflegt is een beetje afhankelijk van de dag en het seizoen (zo is de mercado niet open op zondag), maar in drie uur tijd krijg je een leuk beeld van de stad.

Sowieso een tip om heen te gaan als je daar tijdens de tour niet komt: de wijken El Palo en Pedregalejo zijn erg leuk en gezellig om heen te fietsen en je kunt er goed vis eten op een terras langs het strand.

Málaga op de fiets

Op de fiets in en rondom Amsterdam

Op de fiets in en rondom Amsterdam

Echt even dat gevoel dat je het drukke Amsterdam uit bent, maar gewoon op de (e-)fiets!

Noord: fiets richting Mot in Mokum en je staat ineens in een weelderige tuin slash stadsnatuur. Zomers kun je er alles leren over vlinders, kun je er slapen en even spelen bij de speeltuin van POF.

West: de Fruittuinen van West zijn het leukste als je er ook wat kunt plukken (dus kijk even op de website voor je gaat), maar ze hebben altijd een bak verse koffie, lekkere broodjes en een leuke eco-winkel.

Zuid: natuurlijk moeten we hier het Amsterdamse Bos noemen. Je hebt er de geitenboerderij Ridammerhoeve, allerlei festivals het hele jaar door (Bacchus!), een outdoor bios van Cinetree (niet altijd) en heel veel groen om doorheen te fietsen.

Oost: diep (diep) in Amsterdam Oost heb je Strand Blijburg. Echt wel een stukje fietsen, maar kun je én een frisse neus halen op het strandje en aanschuiven voor Thais streetfood bij Koh Food of Happiness.

Mooie fietsen voor het grut

Mooie fietsen voor het grut

Er komt een moment dat de loopfiets (alleen) niet meer voldoet en het tijd is voor the real deal. Dan mag het kroost een eerste echte fiets uitkiezen en dat proces sturen we graag een ietsie pietsie bij. Niks mis met een hysterisch roze ros, maar er zijn leukere retro kinderfietsen, en bovendien is er nog een heel aantal duurzame varianten te koop ook.

De leukste kinderfietsen