Nederland, Utrecht14 september 2021, door Michel + Renske

Brood met een vleugje Mozart: Bakkerij Amadeus, Utrecht

Nederland, Utrecht, 14 september 2021, door Michel + Renske

Brood met een vleugje Mozart: Bakkerij Amadeus, Utrecht

Handgemaakt, smaakvol en gezond. Dát is het zuurdesembrood van Bakkerij Amadeus in Utrecht. Amadeus? Dat is toch de naam van Mozart? Klopt! Volgens eigenaar Maurice moet brood zingen. De van origine tenor en operazanger was jaren thuisbakker, en besloot het roer - door de cornona, u snapt - helemaal om te gooien. Na alle voorbereidingen, testbakken en proeven, is het dan eindelijk zover: Bakkerij Amadeus Utrecht is geopend. Enne, wees snel: al het lekkers gaat als warme broodjes over de toonbank.

Bakkerij Amadeus

Bakkerij Amadeus

De ambachtelijke bakkerij, gevestigd in een schattig pandje aan de rand van het centrum van Utrecht, is er eentje zoals je ze ook in Frankrijk of Italië vindt. Traditioneel en puur. Het assortiment van Amadeus bestaat voornamelijk uit zuurdesembrood, maar een stokbroodje, croissant, focaccia, pizzaatje of wat zoetigheid kun je ook mee naar huis nemen. Om zelf een bakker in spé te worden, kun je een cursus brood- en pizzabakken volgen.

Amadeus is hotter dan hot, én een publiek geheim. Om iets uit de bakkerij te bemachtigen moet je serieus vroeg uit de veren. Vanaf 8:30u tot ja, wanneer alles op is, ben je welkom. De bakkers zijn er van woensdag tot zaterdag en dat is eigenlijk veel te kort. Zoveel lekkers met een vleugje Mozart. Wie wil niet elke dag vers zuurdesembrood of een citroen-bosbessen cake inslaan?

Het pittoreske bakkertje zit in Metaal Kathedraal, een ecologisch culturele spot. Het industriële, oude karakter van het pand – ooit metaalfabriek en neogotische kerk – zie je ook bij Amadeus terug. De muren in de kleine, maar open ruimte zijn onafgewerkt en de houten toonbank staat op een betonvloer. Naast de bakkerij zit een veganistisch restaurant en imker in de kerk. Reden genoeg voor een bezoekje!

Bakkerij Amadeus

Foto’s door ByAnjaroos