Nederland, Amsterdam31 januari 2022, door Nina van Hilst

Willem begint op z’n 65e zuurdesem bakkerij mater in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 31 januari 2022, door Nina van Hilst

Willem begint op z’n 65e zuurdesem bakkerij mater in Amsterdam

Dit is het bijzondere verhaal van Willem die op z'n 65e een bakkerij begint in Amsterdam. En niet zomaar een bakkerij. De ex-bankier met een passie voor regeneratieve landbouw en permacultuur bouwt aan een echte, eerlijke en duurzame bakkerij. Waar je heerlijk brood, croissants en ander lekkers haalt, alles op basis van zuurdesem. Ook de zoons en dochter van Willem helpen mee in de bakkerij in de Pijp. En zo is Bakkerij Mater een familiebedrijf geworden. Eentje met veel passie, eerlijkheid en natuurlijk het lekkerste zuurdesembrood.

 

Nog meer fijne ambachtelijke bakkerijen en goede ontbijtplekken in Amsterdam scoor je hier.

bakkerij mater

bakkerij mater

Na jaren in de bankwereld gewerkt te hebben, gooide Willem het roer al eens om. Zo’n tien jaar geleden ging hij werken aan projecten op het gebied van agricultuur en voeding met daarin een duidelijke voorliefde voor permacultuur en regeneratieve landbouw. Van deze duurzame landbouw kwam ‘het roer om’ nummer 2. Willem kreeg de mogelijkheid om een kleine bakkerij over te nemen. De eerdere pop up bakkerij om de hoek bij het Marie Heinekenplein werd een try out die er uiteindelijk voor zorgde dat Willem een eigen bakkerij wilde beginnen. Op z’n 65e dus. Bakkerij Mater is open en wel op de Ceintuurbaan, waar Willem&Co zich richten op het zo puur en duurzaam maken van brood.

Zuurdesem an sich houdt in dat er geen onnatuurlijke gisten en chemische middelen aan het deeg zijn toegevoegd. Puur natuur worden de lekkerste broden, croissants, buns, koeken en cakes gemaakt. Het regeneratieve verhaal komt ook weer terug in de bakkerij. Het graan komt speciaal van ongeploegd land, wat beter is voor de grond en de gewassen die erop groeien. Ook de andere ingrediënten zijn van goede komaf en over alle details wordt nagedacht. Zo is deze bakkerij van het gas af: alles is elektrisch of met de hand. De hele fam helpt mee. Zoon één en vriendin werken drie dagen in de bakkerij, dochter doet de backoffice en socials en zoon twee – Nick, die voorheen Hutspot had – helpt ook twee dagen mee. Het interieur van de bakkerij is door de interieurbouwers van Behout gemaakt. Echtheid, duurzaamheid en gelijkwaardigheid is hier belangrijk. Zo bouwen deze (nog) niet professionele bakkers gezamenlijk aan een bakkerij op een toekomstbestendige manier voor het milieu en onze gezondheid. Echt (en) lekker brood met een mooi verhaal.

bakkerij mater, ceintuurbaan 320 Amsterdam
Nu open op donderdag, vrijdag en zaterdag, in de toekomst zes dagen.