5 januari 2021, door Michel + Renske

Lekkerste ambachtelijke bakkerijen van Amsterdam

5 januari 2021, door Michel + Renske

Lekkerste ambachtelijke bakkerijen van Amsterdam

Knap vak, dat bakkersberoep - zeker wanneer we als consument steeds wat beters verwachten. Zo voldoet een casino wit vaak niet meer aan de behoefte (alhoewel, kan lekker zijn met een kroketje erop of klodder chocopasta). Maar nee, zuurdesembrood is toch een beetje de nieuwe norm en het liefst willen we die met sappige binnenkant en knapperige korst (veeleisend als we zijn). Hierbij de beste bakkers van Amsterdam!

Oh en als we nu toch bezig zijn. We hebben ook de leukste patisseriezaken van Amsterdam op een rijtje gezet!

Kometenbrood

Kometenbrood

Wij, hier bij Barts Boekje, ‘kennen’ Lard eigenlijk vooral van zijn werk voor reclame- en conceptbureau Natwerk. Daar riepen we hier al eens eerder over want de Natwerk-types, hebben regelmatig de beste ideeen. Zo ook in dit geval, als heeft het volgende lockdown-succes niets (niet echt) te maken met Natwerk (‘niet echt’ omdat Lard duidelijk goed is in het promoten van ‘dingen’) maar met de bakkwaliteiten van Lard. En die van zijn moeder. Dat zit zo: men nemen een pandemie, men blijve thuis, men moet wat om handen et voila: men bakt het beste zuurdesembrood van de stad. In een notendop dan he; een en ander had heus wat meer voeten in aarde. Wat je vooral moet weten, is dat het verhaal van Lard net zo lekker is als zijn boord en de taarten van zijn moeder. Op zaterdag mag je naar de Kometenstraat om het lekkers van de twee te scoren. Waar? Het huis van Lard in Tuindorp Oostzaan, Amsterdam.

Broodbakkerij Ex

Broodbakkerij Ex

Een verscholen parel in Noord al zeggen wij het zelf. Was hip noord eerst nog beperkt tot gedempt hamerkanaal, nu mag dat niet meer zo zijn. Waddenlaan heeft namelijk deze heerlijke bakkerij voor je in petto. Broodbakkerij Ex. Wat kan je hier vinden? heerlijke natuurwijnen, maar vooral goed brood. Heerlijke focaccia’s en ook nog wat zoetigheden. Verrassing wat de dag brengt wat er in store is. Vergeet ook de olijfolie niet mee te nemen.

Ulmus bakkerij

Ulmus bakkerij

Met een groot uitroepteken erachter! Ulmus heeft sinds kort een eigen pandje in de Baarsjes (om de hoek van white label coffee/ mercatorplein) en heeft heerlijke zuurdesembroden die worden verzorgd door de man van het stel. Daarnaast ook heerlijke patisserie gemaakt door Elin, de vrouw van het stel. Leuk stel dus zoals je al begrijpt. Momenteel ook bezig met hun crowdfunding om zo hun bakkerscafé realiteit te laten worden. Check hun site hoe en wat. Enige wat ons meteen in het oog springt is dat er leuke prestaties tegenover staan; hallo workshop patisserie van Elin herself. Daar heb je natuurlijk best wel een centje voorover. Op het bakkerscafé dat er hopelijk heel snel mag zijn!

Levain et le vin

Levain et le vin

Dit mogen een hele duidelijke zijn; wijn en brood hier! En niet zomaar brood en zeker niet zomaar wijn. Hier, bij Levain et le vin, vind je de heerlijkste zuurdesembroden, de zaligste natuurwijnen. O en hadden we al gezegd dat je hier de meest zalige cinnamon buns koopt, die stop je gelijk in je mond nog voor je thuis bent. Overigens zijn er ook heerlijke galettes waarvan de inhoud nog al eens wisseld. Proef ze allemaal!

Bakkerij Mama

Bakkerij Mama

Beetje valsspelen deze omdat de hoofdvestiging van Bakkerij mama in Zwanenburg zit maar wij vinden ‘m meetellen omdat een kraampje van Bakkerij mama altijd te vinden is op de Noordermarkt en ZuiderMRKT. De haverkoeken van Bakkerij Mama mag je absoluut niet overslaan maar vergeet ook vooral de heerlijke ontbijtkoek niet.

Fort Negen

Fort Negen

Deze partij pakt het slim aan.  Ze begonnen vooral met waar ze goed in zijn; lekkere dingen maken. En lieten het verkopen over aan andere; zo kon je het brood bijvoorbeeld halen bij biolicious winkels of andere ambachtelijke zaakjes. Maar opeens was daar een pand aan de Jan Evertsen en wordt er nu hard geklust om dit pareltje mooi te maken. Dus binnenkort; een eigen Fort negen shop! Wat kunnen we hier halen? Madeleines, zuurdesem, rogge broden en ander heerlijks. Puur, ambachtelijk en alleen met de beste ingrediënten.

Brood van Crisps voor ook de niet Amsterdammers

Crisp, de supermarkt-app voor knettervers eten, je kent ze wel toch? Die hebben ook connecties met verschillende goede bakery’s. Jordy’s is er zo een. Heerlijk, vers en knapperig brood en dat wordt dan zo bij je thuis bezorgd.

Brood van Crisps voor ook de niet Amsterdammers