Nederland, Amsterdam17 juli 2022, door Michel + Renske

Lekkerste ambachtelijke bakkerijen van Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 17 juli 2022, door Michel + Renske

Lekkerste ambachtelijke bakkerijen van Amsterdam

Knap vak, dat bakkersberoep - zeker wanneer we als consument steeds wat beters verwachten. Zo voldoet een casino wit vaak niet meer aan de behoefte (alhoewel, kan lekker zijn met een kroketje erop of klodder chocopasta). Maar nee, zuurdesembrood is toch een beetje de nieuwe norm en het liefst willen we die met sappige binnenkant en knapperige korst (veeleisend als we zijn). Hierbij de beste bakkers van Amsterdam!

Oh en als we nu toch bezig zijn. We hebben ook de leukste patisseriezaken van Amsterdam op een rijtje gezet!

Loof

Loof

Zuurdesem brood en pastries. Om mee te nemen of meteen op een krukje in de zon op te peuzelen. Binnenzitten met een bakkie erbij kan natuurlijk ook. En ga je helemaal uit je loof dan neem je een mooi koffietafelboek mee naar huis. Loof is van de mannen van binnenvisser, cornerstore en twee prinsen. De bakkerij wordt bestiert door bakkers Fien en Jet. Momenteel kun je van donderdag t/m zondag lekkers komen halen bij loof.

Anook bakehouse

Anook bakehouse

Aan lekkernijen en zoetigheden hebben we echt nooit genoeg. En we zullen ook nooit genoeg krijgen van alle nieuwe horeca zaken die zich hier aan wijden. Zo ook Anook Bakehouse, een nieuw gebakje in de Pijp. Je vindt er de knapste baksels, bijna zonde om ze op te eten. Maar zodra je een hapt neemt, weet je meteen waar de uitspraak ‘Liefde gaat door de maag’ vandaan komt. Al het lekkers is van dinsdag tot en met zondag te krijg en alles is gemaakt van sustainable en organic ingrediënten. En ja, het is net zo lekker als het klinkt.

Anook Bakehouse

Bakkerij Wolf

Bakkerij Wolf

Het bewuste pandje in de Wolfstraat heeft vele (veeellleee) namen gekend (zelfs zaken die voor het gemak maar geen naam hadden en aangeduid werden met het huisnummer…) maar iets zegt ons dat Bakkerij Wolf here to stay is. Voorheen was Bakkerij Wolf alleen to go, maar er staan ook heerlijke zitjes voor de deur van de bakkerij. Maarre… Wist je dat de topbakker van Morgen & Mees er een slag in de rondte werkt om de beste broden, croissants en gebakjes te bakken en dit met showt in de vitrine.

Bij Bakkerij wolf kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner. Vinden we leuk, want het liefst zitten we hier de hele dag.

Stadsbakkerij As

Stadsbakkerij As

De luitjes achter restaurant As openden de stadsbakkerij in Oost, in een zijstraatje van de Czaar Peterstraat. Naast broden kun je er ook terecht voor speciale zoetigheden die dagelijks verschillen (hallo donuts van Pension Homeland!). Verder zijn er allerlei verse producten die lokaal geproduceerd worden. Stadsbakkerij As voor ál je boodschappen dus!

Zuurdesembakkerij Mater

Zuurdesembakkerij Mater

Opeens zie je overal zuurdesembakkerijen uit de grond gestampt worden. De Amsterdamse Pijp zat nog verlegen om een lekkere ambachtelijke tent en tádá; daar was zuurdesembakkerij Mater. Bij Mater kan je uiteraard terecht voor bonken van broden, lekker groot, goed van smaak en knapperige korst. Maar ook voor kleine lekkernijtjes: croissants, focaccia’s, koekjes (choco chip met tikkie zout, lekker!), oh en shortbread to die for.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Grammes

Grammes

Welkom Grammes! Chef Maxime Papin koos uiteindelijk om zich te settelen in ons geliefde Amsterdam na alles te hebben geleerd in zowel New York als het heavenly Paris. Gevormd door het bakken van lekkernijen met zijn moeder maakt hij in de basis Franse creaties. Deze zijn allesbehalve doorsnee omdat ze een taste of Maxime meekrijgen waardoor de omschrijving je al direct verleidt ze te willen proberen. Kom je maar op één manier achter, ha!

 

De Bakkerswinkel Zuid

De Bakkerswinkel Zuid

We zijn dol op de Bakkerswinkel in Zuid. Waarom? Omdat het er knus is, omdat de service altijd goed is, je er met liefde naar binnen wordt gekeken en omdat de zaak een soort dorpsgevoel met zich meebrengt in de grote stad (mede door de vaste leuke gasten die elke week hetzelfde recept komen halen). Wat ze hier hebben? Scones en taart, ja, maar vergeet zéker ook die andere heerlijke gerechten niet: tosti’s van de dag, die altijd weer zalig, verrassend en extreem royaal belegd zijn. Of de salades, waar we echt geen genoeg van kunnen kunnen krijgen. Snel naar de Roelof Hartstraat allemaal!

Rise bakery

Rise bakery

Het sympathieke Rise Bakery vind je ‘gewoon’ op de Albert Cuypstraat in De Pijp in Amsterdam. Een verscholen topplekkie. Bij Rise Bakery kun je terecht voor je brood en patisserie supply. Denk aan amandelcroissants, tartelettes maar ook aan heerlijke klassieke pain au chocolat. En ze hebben hier natuurlijk ook een breed scala aan heerlijke zuurdesembroden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Kometenbrood

Kometenbrood

Wij, hier bij Barts Boekje, ‘kennen’ Lard eigenlijk vooral van zijn werk voor reclame- en conceptbureau Natwerk. Daar riepen we hier al eens eerder over want de Natwerk-types, hebben regelmatig de beste ideeen. Zo ook in dit geval, als heeft het volgende lockdown-succes niets (niet echt) te maken met Natwerk (‘niet echt’ omdat Lard duidelijk goed is in het promoten van ‘dingen’) maar met de bakkwaliteiten van Lard. En die van zijn moeder. Dat zit zo: men nemen een pandemie, men blijve thuis, men moet wat om handen et voila: men bakt het beste zuurdesembrood van de stad. In een notendop dan he; een en ander had heus wat meer voeten in aarde. Wat je vooral moet weten, is dat het verhaal van Lard net zo lekker is als zijn boord en de taarten van zijn moeder. Op zaterdag mag je naar de Kometenstraat om het lekkers van de twee te scoren. Waar? Het huis van Lard in Tuindorp Oostzaan, Amsterdam.

Broodbakkerij Ex

Broodbakkerij Ex

Een verscholen parel in Noord al zeggen wij het zelf. Was hip noord eerst nog beperkt tot gedempt hamerkanaal, nu mag dat niet meer zo zijn. Waddenlaan heeft namelijk deze heerlijke bakkerij voor je in petto. Broodbakkerij Ex. Wat kan je hier vinden? heerlijke natuurwijnen, maar vooral goed brood. Heerlijke focaccia’s en ook nog wat zoetigheden. Verrassing wat de dag brengt wat er in store is. Vergeet ook de olijfolie niet mee te nemen.

Ulmus bakkerij

Ulmus bakkerij

Met een groot uitroepteken erachter! Ulmus heeft sinds kort een eigen pandje in de Baarsjes (om de hoek van white label coffee/ mercatorplein) en heeft heerlijke zuurdesembroden die worden verzorgd door de man van het stel. Daarnaast ook heerlijke patisserie gemaakt door Elin, de vrouw van het stel. Leuk stel dus zoals je al begrijpt. Momenteel ook bezig met hun crowdfunding om zo hun bakkerscafé realiteit te laten worden. Check hun site hoe en wat. Enige wat ons meteen in het oog springt is dat er leuke prestaties tegenover staan; hallo workshop patisserie van Elin herself. Daar heb je natuurlijk best wel een centje voorover. Op het bakkerscafé dat er hopelijk heel snel mag zijn!

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Levain et le vin

Levain et le vin

Dit mogen een hele duidelijke zijn; wijn en brood hier! En niet zomaar brood en zeker niet zomaar wijn. Hier, bij Levain et le vin, vind je de heerlijkste zuurdesembroden, de zaligste natuurwijnen. O en hadden we al gezegd dat je hier de meest zalige cinnamon buns koopt, die stop je gelijk in je mond nog voor je thuis bent. Overigens zijn er ook heerlijke galettes waarvan de inhoud nog al eens wisseld. Proef ze allemaal!

Bakkerij Mama

Bakkerij Mama

Beetje valsspelen deze omdat de hoofdvestiging van Bakkerij mama in Zwanenburg zit maar wij vinden ‘m meetellen omdat een kraampje van Bakkerij mama altijd te vinden is op de Noordermarkt en ZuiderMRKT. De haverkoeken van Bakkerij Mama mag je absoluut niet overslaan maar vergeet ook vooral de heerlijke ontbijtkoek niet.

Fort Negen

Fort Negen

Beetje valsspelen deze omdat de hoofdvestiging van Bakkerij mama in Zwanenburg zit maar wij vinden ‘m meetellen omdat een kraampje van Bakkerij mama altijd te vinden is op de Noordermarkt en ZuiderMRKT. De haverkoeken van Bakkerij Mama mag je absoluut niet overslaan maar vergeet ook vooral de heerlijke ontbijtkoek niet.

Brood van Crisps voor ook de niet Amsterdammers

Crisp, de supermarkt-app voor knettervers eten, je kent ze wel toch? Die hebben ook connecties met verschillende goede bakery’s. Jordy’s is er zo een. Heerlijk, vers en knapperig brood en dat wordt dan zo bij je thuis bezorgd.