2 juni 2022, door Maartje

20+ x ontbijten en brunchen in Amsterdam

2 juni 2022, door Maartje

20+ x ontbijten en brunchen in Amsterdam

Een grote liefde hebben we voor ontbijtjes buiten de deur, vooral in het weekend. Of doordeweeks zodat het lijkt alsof het weekend is. Weinig beter dan de dag beginnen met een vroege ochtendwandeling, als het nog lekker rustig is, en dan aanschuiven bij onze favoriete plekjes in de stad. Daarom: meer dan (we laten de lijst gewoon lekker doorgroeien) twintig keer ontbijten in Amsterdam. Cadeautje aan onszelf, dit lijstje overigens.

Celia, Amsterdam Centrum

Celia, Amsterdam Centrum

Wat riekt er meer naar weekend dan een uitgebreide brunch? Juist. Helemaal niks. En dus haken we maar wat graag aan bij de Brunch at Celia voor het ultieme weekendgevoel. Oke, en een beetje voor het gevoel in Californie te zijn: want dat is de keuken én de vibe tijdens Brunch at Celia ten voeten uit.

Op zaterdag en zondag neem je vanaf 12.00 uur plaats in het prachtige, simplistische 60’s design van Celia (love love love) waar de frisse citruskleuren – met behulp van een beetje California dreaming – je voor je gevoel even naar de andere kant van de oceaan brengen. Wat dacht je van een lemon ricotta pancake, gepocheerde eieren met geroosterde boerenkool en groene pepersaus, een smoked mushroom taco en een warme cinnamon bun met een glazuur van tonkabonen? Nom! En ja, koters kunnen met een gerust hart mee: voor hen zijn er een aantal speciaal samengestelde gerechten. Lees meer over Brunch at Celia.

Koffietent Yusu en Oliver Green, Oost

Koffietent Yusu en Oliver Green, Oost

Bij Yusu in Amsterdam-Oost kun je terecht voor de meest verse koffie gezet door koffie expert Kick. Best friend Nicole bakt er de lekkerste Surinaamse (ontbijt)hapjes. Een kleine kaart, daar houden we van, cakes en dat soort. Even kort over de looks van Yusu, strak, clean en gelikt. Een beetje Scandinavisch, maar ook invloeden uit Marrakech. We like. 

Yusu

Bij Oliver Green geloven ze dat plantaardig voedsel zonder geraffineerde suikers en oliën het beste is voor ons lichaam en voor de planeet. Deze food ethic zie je ook terug in de keuken, want er wordt enkel gekookt met verse en onbewerkte ingrediënten. Oh, en het verpakkingsmateriaal is plastic vrij en composteerbaar. Wat dacht je van een açai bowl, coconut chia pudding, pesto avocado sandwich, een burrito wrap, salad bowl of een smoothie?

Oliver Green (nu ook in West)

 

Brasserie De Joffers, Oud-Zuid

Brasserie De Joffers, Oud-Zuid

Kijk, oldskool Brasserie De Joffers, in Amsterdam Oud-Zuid is dus echt een hele dikke tip. Zo eentje voor elke dag. Hip? gelukkig niet zeg. En juist daarom houden we een beetje van Joffers. Want het is er gewoon goed, zonder gedoe, al heel lang en voor heel lang.

Of… Nouja… Niet hip. Laat het ze niet horen (nu moeten we eerlijk zeggen dat we ‘hip;’ helemaal geen positieve titel vinden, maar niet iedereen pakt dat zo op dus laten we vooral duidelijk zijn:). Joffers is namelijk wél heel erg smaakvol. En fijn. Gaan, naar de Willemsparkweg hoor.

Coffee & Such, Centrum

Coffee & Such, Centrum

Leuke licht houten zaak voor je dagelijkse dosis koffie. En Coffee & Such is er niet alleen voor je coffee, maar ook voor de such. En die such bestaat uit de heerlijkste pancakes, taartjes, brownies, granola en broodjes. En wijn! En bier! Alles is er stuk voor stuk vers, lekker, met liefde bereid en dát proef je.

Coffee & Such

Morgan & Mees, West

Morgan & Mees, West

Hotel, restaurant en bar – Morgen & Mees is het allemaal. Hotels en ontbijt zijn nou eenmaal een hele goeie combi. Die hotelontbijtjes, ja die vinden we (vaak extra) uitgebreid het lekkerst. Verse sappen, zoals de powerbooster om je dag extra goed te beginnen. Voeg daar een portie wentelteefjes aan toe en het kan niet meer mis gaan. Ha! Op de kaart ook bellini’s, pain du chocolate, home made scones, en meer van dat soort lekkers. Mmm

Morgan & Mees

Buffet van Odette, Centrum

Buffet van Odette, Centrum

Bij uitstek de beste plek voor brunchen/ontbijten 2.0 is Buffet van Odette. In hartje Amsterdam, aan de Prinsengracht, vind je dit mooie, lichte, altijdeneeuwiggoed restaurant. Odette begrijpt dat brunchen gelijk staat aan koffie, Bloody Mary’s en veel en lekker eten. Dus vind je bij Buffet van Odette lekkere koffies (van Bocca) plus een uitgebreide ontbijt kaart. Op de ontbijtkaart roerei met zalm, maar ook yoghurt met granola – de goede dingen dus.

Buffet van Odette

Benji's Oost, West en Nieuw-West (BoLo)

Benji's Oost, West en Nieuw-West (BoLo)

Een beetje hip ontbijt bestaat tegenwoordig uit een kleurrijke, gezonde, fris en fruitige bowl. En hoewel de helft van Bart HQ eieren met spek prefereert, wil de andere helft aan die bowls. De compromis is dan Benji’s, want waar je ook van houdt, de zaak zelf is zo’n lekkere go-to plek die maar vol blijft lopen, ons Benji’s. Dat zit ‘m wellicht in de eenvoud: Bij Benji’s eet je een broodje. Snoep je een bowl. En drink je een koffie. Van houten tafels (of de grote gezamenlijke tafel in het midden) waaraan je zit op eenvoudige houten stoelen gecombineerd met een overdaad aan groen. C’est tout. Precies goed, dat dan weer wel. Er zijn tegenwoordig alweer drie locaties: de eerste in Oost aan de Wibautstraat 196, de tweede Benji’s Toko in West (ook avondeten!) en nummer 3, Benji’s Bro in Bos en Lommer.

Benji’s

Hotel V, The Lobby (Nesplein + Fizeaustraat)

Hotel V, The Lobby (Nesplein + Fizeaustraat)

Onze favoriet is Hotel V aan het Nesplein. Het hotel restaurant hier, The Lobby, serveert een ongecompliceerd altijd goed ontbijt. Altijd gezellig, altijd lekker. Al blijven we stiekem vooral ook graag zitten tot de lunch begint: dan schuiven we hier de verrukkelijke flammkuchen naar binnen. Afijn, Nesplein for president, maar vlak ook Fizeaustraat niet uit. Hebben we een lange dag buiten de deur werken voor de boeg, die al vroeg mag beginnen, dan schuiven we sowieso hier aan.

The Lobby Nesplein en The Lobby Fizeaustraat

"

Zeg je ontbijt, zeg je brood. Goed brood. En croissantjes. En brioche. Taart? Ja, mag ook. Bij het ontbijt kun je los, want je hebt nog de rest van de dag om het goed te maken. Daarom een fijn lijstje ambachtelijke bakkerijen in Amsterdam.

"

Mr Porter in het W Hotel, Centrum

Mr Porter in het W Hotel, Centrum

Over eieren met spek en een stevig ontbijt gesproken: als je dat zoekt, dan mag je naar de zesde verdieping van het W-Hotel. Daar zit Mr Porter, uitkijkend over de stad. Soms heb je van die dagen, dat je zin hebt in zo’n uitgebreid, all-out hotel ontbijt. En good news, dat kan dus bij Mr Porter. En wat is er beter dan uitgebreid ontbijten met een uitzicht over de stad, non? Het kost je een lieve duit – lees: €35 -, maar dan zit je ook wel in het ietwat posh W hotel én kan je van het buffet zoveel pakken als je wilt. Inclusief versgeperste sappen en prosecco, ik zie een combi, jij? En naast het buffet mag je óók nog eens een warm gerecht van de kaart kiezen. Het houdt niet op, dat ontbijt bij Mr Porter.

Mr Porter

Amstel Hotel, Centrum

Amstel Hotel, Centrum

Het Amstel Hotel een hoge drempel? Hou toch op. Heb je in het weekend zin in een laat ontbijt (of brunch) met een stuk taart, een fijne cappuccino en een waanzinnig uitzicht – pal aan de Amstel – dan is A Bar in het Amstel hotel je plek. Je komt er via de hoofdingang van het Amstel Hotel wat – eerlijk is eerlijk – best wel heel erg leuk blijft. Chique. Immers, het hotel is een icoon van Amsterdam. Eenmaal binnen in de prachtige witte marmeren hal met dito trap heet de conciërge je vriendelijk welkom. Vervolgens rechts naar achteren, en je bent bij A Bar waar je neer ploft op – herstel: je jezelf zetelt in, je bent wel in het Amstel – één van de grijs, blauw, of crème kleurige bankjes en zitjes, aan de Amstel met uitzicht over het water en grachtenpanden.

A Bar Amstel Hotel

Cotton Cake, De Pijp

Cotton Cake, De Pijp

Voor het geval je niet gestoord wil worden: Cotton Cake is een heerlijk plekje in hartje Pijp om je urenlang te verstoppen. En bij het verstoppen is het wel zo prettig om lekker te eten. En dan ziet het er ook nog zo prachtig uit. Home made van alles, en alles is lekker. Wees wel voorzichtig en blijf op de vide van dit knusse zaakje: neuzen in de kledingrekken of loeren in de kasten bij Cotton Cake is kopen (tenminste, dat ga je vast willen).

Cotton Cake

Scandianavian Embassy, De Pijp

Scandianavian Embassy, De Pijp

De plek where coffee meets fashion. Midden in de Pijp vind je ze, Scandinavian Embassy. Op de kaart vind je een grote range aan niet bekende, koffie branders vanuit heel Scandinavië, want mogen ze nou net ambassadeur zijn van verschillende kleine koffiebranderijen uit Denemarken, Zweden en Noorwegen – het is ook mogelijk om hier koffieworkshops te volgen -. Omdat de producten die bij Scandinavian Embassy worden gebruikt lokaal zijn en mee veranderen met de seizoenen, is er steeds een ander menu. Maar reken maar dat je niet teleurgesteld zal worden, want alles ziet er even finger lickin’ good uit.

Scandinavian Embassy

Pllek, Noord

Pllek, Noord

Omdat het, met de ligging op de NDSM en met uitzicht over het IJ, weer een heel ander stukje Amsterdam laat zien. Ruiger, chiller, vrijer. Plekk is leuk voor een fijne zonnige dag aan het water, een avond lekker eten én voor een winterse dag, want: openhaard. En nu mocht het ook nog zo zijn dat je top kan ontbijten, bij Pllek. Een croissant, toast met avocado, kokos yoghurt, appelstrudel, alles komt langs op het menu. Blijft een goeie plek, die Pllek.

Pllek

Public Space, Noord

Public Space, Noord

Voor koffie en de hele dag jezelf terugtrekken. Lees meer: Public Space

Public Space

De Bakkerswinkel, Centrum, Zuid en West

De Bakkerswinkel, Centrum, Zuid en West

Soms, o nee, vaak, hebben we zin in scones en dan is er eigenlijk maar één adres: De Bakkerswinkel, in Amsterdam-Zuid, West (Westergas), en de leukste hartje stad aan de Warmoesstraat. Met onderhand al negen – négen – vestigingen op hun naam, te vinden door heel Nederland, blijft dit één van de betere ontbijt/lunch/high tea spots in Amsterdam. Aanrader? De scones. En eenvoudig ontbijt met een croissant en jam. Zoals alles, zelf gemaakt. Of ga gelijk voor de high tea met allerlei lekkerheden: gemixt zoet en hartig.

De Bakkerswinkel.

G's, a Really Nice Place, Jordaan en Oost

G's, a Really Nice Place, Jordaan en Oost

Het best voor de zondag, als de kater daar is en de bloody mary aan mag. Want zoals ze zelf zeggen: make the world a better place, one Bloody Mary at a time. 

O, en er zijn eieren met jalapenos, wie heeft er meer overredingskracht nodig? (ja, wij eten dit in de ochtend, en maar wat graag ook)

G’s Really Nice Place

De Uitsmijter

De Uitsmijter

Hehe, lekker wel, al die Amsterdamse zaken die ‘gewoon’ weer terug gaan naar wat altijd al goed was. Never change a winning team. Levain et le Vin is daar een goed voorbeeld van (zuurdesembrood en natuurwijn, that’s it), het Italiaanse Domenica doet een duit in het no fuss zakje en, in de categorie ‘eieren’, het lijdend voorwerp in dit stukje schrijven, schuiven we met plezier aan bij Oeuf in de Pijp. Want wat ons betreft is een ei the way to go in de ochtend. En de middag. Dat vinden meer mensen, vandaar dat De Uitsmijter ook gewoon een hele goeie optie is.

Pannenkoeken bij Moak Pancakes

Pannenkoeken bij Moak Pancakes

Als pannenkoeken je ding zijn! Moak. Huh? Was dat niet Mook? Jaja, maar nu is het dus Maok. Tadaa.

Moak

 

 

Bakers & Roasters

Bakers & Roasters

New Zealand style Amsterdamse lievelings voor ontbijt en brunch. Niet alleen van ons, maar ongeveer voor heel Amsterdam. Bakers & Roasters, opende een tweede zaak (nummer 1 zit in de Pijp) aan het Kadijksplein. Officieel heet het centrum hier, maar het voelt als (het o zo leuke) Oost. Het menu is – thank you dearest ‘Kiwi lad and Brazilian Boy’ – net zo om te smullen als daar in de Pijp: de allerlekkerste ei-gerechten eet je nu ook aan het kadijkplein. Eieren plus dus, zoals op z’n Mexicaans met zwarte bonen, avocado, crème fraîche, tomatensalsa en jalapeño’s, of toast met eggs benedict en hollandaisesaus. Oh en ook de corn fritters met haloumi, de pannenkoeken met huisgemaakte stroop en het bananenbrood zijn allemaal te lekker. Zeven dagen per week zijn ze open, en al vanaf half 9 in de ochtend. Je wil het.

Bakers & Roasters

Gartine, Amsterdam centrum

Gartine, Amsterdam centrum

Een piepkleine maar rasechte favoriet. Hartje Amsterdam en onterecht behoorlijk onbekend. Bij Gartine lunch je – hoewel je er ook einde dag terecht kunt (tot 18 uur) – overheerlijk van quiches en goedgevulde broodjes, alles uit eigen moestuin. Een instant vakantiegevoel. Zo een voor elke dag.

Gartine

Mortimer, Centrum

Mortimer, Centrum

Lekkere koffie, een (gelukkig niet té) uitgebreid menu met een hele fijne croque madame en een heerlijk terras om mensen te kijken. Oh, de brioche gaat er ook altijd goed in. Binnen zitten kan ook, dan kun je gezellig kletsen met de barista’s.

Mortimer

Oeuf Amsterdam, Pijp

Oeuf Amsterdam, Pijp

Whats in a name… Ook hier verklapt de naam van de zaak meteen een hoop: bij restaurant Oeuf eet je eitjes tot dat je erbij neervalt. Ha! En terecht ook hoor: een eitje is precies dat tijdloze ingrediënt waar je bijna iedereen blij mee maakt (vegans daargelaten). Wij ontbijten met niets liever en dus vind je ons regelmatig bij restaurant Oeuf  in Amsterdam. Je staat er vast niet van te kijken dat er in elk gerecht ei verwerkt is. Vinden doe je dit ei-paradijs in de Pijp vlakbij het Italiaanse fenomeen Spagheteria.

Restaurant Oeuf

Vinnies, Haarlemmerstraat

Vinnies, Haarlemmerstraat

Wist je dat Vinnies het aller- aller- allereerste adres was hier op Barts Boekje? Is zo. Back in 2012 toen ie er in eens was. En nog steeds heeft Vinnies een speciale plek in ons hart (en is de kwaliteit er gewoon immer steengoed). Aan de Haarlemmerstraat moet je wezen, al jaren. Maar in Zuid in de Scheldestraat kun je tegenwoordig ook terecht voor een van de beste ontbijtjes (en lunchen) van de stad. Een voorloper hoor, Vinnies, en wie de dingen als eerste doet, doet ze vaak nog steeds het best. Waarvan acte.

Vinnies

Dignita

Dignita

Met maar liefst drie locaties (Vondelpark, Hoftuin en Westerpark), zit er altijd wel een Dignita ergens bij je in de buurt en gelukkig maar, want je wordt er heerlijk wakker. Met koffie van RumBaba uit Oost, brood van Bakkerij MAMA en al hun groente en fruit van favoriet Lindenhoff kun je gewoon niet stuk. Ontbijt van niveau, en altijd net een beetje anders. Onze lievelingslocatie is de Hoftuin. Ook al proberen we echt wel eens wat anders, meestal komen we niet verder dan de zucchini & chickpea fritters, want die zijn zo zo zo goed. Oh, en ook prima om de kids mee naar toe te nemen – er is altijd wel een (buiten)speelhoekje.

Oh, and as we speak komt er nóg een Dignita (yeey!) en wel op de Spaarndammerstraat.

Dignita

Latei, Zeedijk

Latei, Zeedijk

Een begrip aan de rand van de Wallen. Dusdanig dat je ‘m bijna zou vergeten. Niet doen! Daar is ‘ie te leuk voor, net als huiskat Elvis overigens. Alles wat je ziet is te koop, inclusief de stoel waar je op zit. Wij houden het meestal bij tosti’s en eieren. Ook goed.

Latei

Flo's Appetizing Bagels, Centrum en West

Flo's Appetizing Bagels, Centrum en West

Bagels voor ontbijt, daar zeggen we altijd ja op. Trouwens ook voor de lunch, brunch of een ander tijdstip: we zijn niet moeilijk. Wel graag bagels van Flo’s Appetizing Bagels dan. Want als je het doet, moet je het goed doen.

Flo’s Appetizing Bagels

Bazooka,

Bazooka,

Yes, House of Watt heeft een broertje! Welkom op de wereld Bazooka, fijne nieuwe plek voor bagel-afhaal en koffie van RumBaba. En dat is slechts voor nu, want als het zo weer mag, kun je bij Bazooka voor van alles terecht: rustig ontbijten, lunchen of een borrel. Alles in NY deli style, dan weet je dat het goed zit. Of je huurt Bazooka gewoon af voor een feestje, trouwen of een andere gelegenheid waar je een gezellige ruimte voor je eigen groepje wilt hebben.

Bazooka

Liev Coffee & Pastry, Pijp

Liev Coffee & Pastry, Pijp

Weer zo’n fijne nieuwe ontbijtplek in de Pijp – Liev Coffee & Pastry. Juist, voor al je koffie en zoetigheid needs. Laagjestaart, cinnamon rolls, goede koffie. Een kleine, maar fijne kaart. Je bent net buiten het drukke van de Pijp, dus na je momentje bij Liev, slenterend koffie drinken en taart eten it is.

Liev Coffee & Pastry