26 mei 2024, door Maartje

5 snelle manieren om van je balkon of patio een klein fleurig boho paradijs te maken

26 mei 2024, door Maartje

5 snelle manieren om van je balkon of patio een klein fleurig boho paradijs te maken

Nee hoor, een beetje fleurig balkon hoeft echt niet ingewikkeld of duur te zijn. Met een paar eclectische details (plus: planten planten planten!) maak je in een wip en een scheet je buitenruimte helemaal fris en fruitig. Helemaal niet ingewikkeld. Ben jij mal. 5 snelle manieren om van je balkon/ patio/ postzegel een boho paradijs te maken, zo doe je dat.

Negeer je muren nooit of te nimmer

Negeer je muren nooit of te nimmer

Wat je ook in je ook hebt, al is je balkon of patio nog zo klein, er is vast en zeker ergens een muurtje. Of een andere afscheiding. Negeer die niet maar gebruik ‘m als slimme basis. Hang er een ​​kleurrijk tapijt tegenaan als wandkleed (die leg je in de winter weer lekker warm in je slaapkamer). Een ​​geweven hangmand plat tegen de muur voor een tropisch effect doet het ook altijd goed. Bovendien blijft je buitenruimte dan interessant tot aan het plafond. Alles raam? Hang daar dan, aan de buitenkant inderdaad, gordijnen voor. Simpel.

Wie echt een muurtje heeft, stapt het best uit zijn comfort-zone en schildert die hele muur zo, hatsa, in een lekkere kleur. Fleurt de hele boel meteen van op. En nee, dat is niet zonde. De bohemien-esthetiek is namelijk bedacht voor het buitenleven en wie er niet een klein beetje joy de vivre in gooit, en op save speelt, krijgt het gevoel nooit voor de bakker. Rijkelijk gekleurd textiel, geweven meubels, planten, sfeerverlichting – alles doet het nog beter tegen ene gekleurde achtergrond. Wil je toch echt liever geen felle kleur, kies dan voor matzwarte muur. Werkt ook als een dolle, zeker wanneer je ‘m aanvult met kussens en een rotanfauteuil. Perfect voor een eigentijds en koel gevoel (ipv van donker en somber).

Blijf binnen je kleurenpallet (maar kies wel een lekker pallet!)

Blijf binnen je kleurenpallet (maar kies wel een lekker pallet!)

Of je terras, tuin of veranda nu groot of klein is: te allen tijden is het slim om je enigszins aan een kleurenpallet te houden. Kies bijvoorbeeld voor alles in rood tinten voor dat lekkere Marokaanse lookjes. Daar horen namelijk ook alle tinten roze, terracotta en roestbruin bij. Mooi en warm en perfect in de mix met al die lekkere rotan buiten (hang) stoelen die je tegenwoordig overal kopen kunt (Casa Shop en Karwei hebben bijvoorbeeld hele mooie voor een fijne prijs).

Roodtinten liggen ergens voor de hand. Spannend ook om voor groenen en blauwen te kiezen, met wat (oker)geel. Ook een ton sur ton kleuren pakket maar in plaats van in Marokko ben je plots in Mexico (groen en geel) of in Portugal (blauw) of in Zuid-Frankrijk (lavendel en olijfgroen). Wat je ook kiest: blijf bij je keuze, ook (juist) in de details zoals sierkussens en vazen.

Wat alle afbeeldingen gemeen hebben? Planten! Groen overal. Binnen maar zeker ook buiten. Wij hebben een grote favoriet als het aankomt op planten (en het in leven houden van deze groene vrienden): Green Stories.

1 woord: hangmat

1 woord: hangmat

Als er 1 ding is dat de ultieme bohemian sfeer uitwasemt, is het de hangmat wel. Alles is goed: zelfs als je eigenlijk geen plek hebt, is een opgeklapte hangmat een speels accent. Of kies voor een hangmat-stoel. Er zijn tal van beeldige crème kleurige macrame-opties te vinden (HK Living heeft een hele mooie!), zelfs in tweepersoonsvariant (de droom).

Nog beter: vervang je stoel, bank of eettafelhoek die achter het raam staat tijdens de zomermaanden tijdelijk (of voor altijd natuurlijk) voor een hangmat. Binnen dus, maar wel meteen achter het raam. Als de zon dan naar binnen schijnt, is het net of je op Bali ligt te wiegen. De huislijke belichaming van cool als je het ons vraagt. Een paar weelderige planten er omheen en wat hangende lampen of lantaarns en je ultiem ontspannen zomerlook in huis is klaar.

Doe buiten wat je binnen ook zou doen

Doe buiten wat je binnen ook zou doen

Een houten scheidingswand. Een vintage spiegel. Potten met planten. Lichtslingers. Een tafeltje voor boeken. Wat binnen kan, kan buiten ook. Sterker nog: sleep gewoon die fauteuil uit de huiskamer naar buiten, dikke kans dat je dan ineens wel op je patio gaat zitten.

Als je thuis, binnen, van lichte tinten houdt, doe dat dan buiten hetzelfde. Neem beige en wit als uitgangspunt en denk vervolgens aan de zonsondergang: beetje zacht roze en geel en klaar is je balkon in Joshua Tree-achtertuin stijl. Een glas ijskoude rosé maakt het compleet, but hey, that is us.

Kies wat je zelf ook zou willen dragen (en denk in laagjes)

Kies wat je zelf ook zou willen dragen (en denk in laagjes)

Laagjes laagjes laagjes! En accessoires. Altijd accessoires. Het is eigenlijk precies hetzelfde als het zomerklaar maken van je garderobe: zelfs als je geen budget hebt voor een nieuwe jurk, is er altijd wel ruimte voor een armband of een nieuw sandaaltje, toch? Zo werkt het ook met je balkon: koop een paar frisse kussens (denk aan je kleurenpallet), leg een plaid over de zitting van je oude terrasbank en zet een nieuwe vaak met een vers boeket veldbloemen weg. Meteen een andere look. Eenvoudig meubilair knapt meteen op met gedurfd linnen, een veeltal terracotta plantenbakken (kosten geen drol in het tuincentrum) in eengroep bij elkaar maakt een tof statement en redelijke hoeveelheid cactussen en varens in elk vrij plekje geven dat gevoel van buitenleven, ook al is je plekje nog zo klein. Zit je pal in de zon? Probeer dan een plafond van bamboe te creeren. Een goede manier om de warmte te verminderen zonder de zomerzon volledig te blokkeren. Een grote doek van grof kant werkt ook erg mooi.