Marokko, Marrakech4 januari 2023, door Maartje

Barts Best of: Marrakech, de leukste adressen van de Marokkaanse koningsstad

Marokko, Marrakech, 4 januari 2023, door Maartje

Barts Best of: Marrakech, de leukste adressen van de Marokkaanse koningsstad

Samen met The Souks en fotografe Emma Peijnenburg stelden we weer een nieuw ultiem lijstje samen (lees hier onze vorige hitlijst: 15 x eten en drinken in Marrakech). Een paar oude bekenden die je nog altijd écht niet missen mag, vandaar op retour, en een aantal splinternieuwe tips waar je vast nog nooit van gehoord had! Dit is Barts Best of: Marrakech, de leukste adressen van de Marokkaanse koningsstad.

L'Hôtel Marrakech

L'Hôtel Marrakech

Een nieuwe riad voegen we toe aan ons lijstje: L‘Hôtel Marrakech. Hoewel… Riad… Het is nogal een luxe hotel vermomd als een riad. Want ja, L’Hôtel Marrakech is uiteraard familie van het gelijknamige hotel in Parijs (L’Hôtel Paris). En ook ja: hier willen we heen! In het hart van Medina, dicht bij het levendige Jemaa El Fna-plein en de 12e-eeuwse Koutoubia-moskeet, ligt deze historische riad. Met vijf luxe suites rondom een heerlijke binnentuin en zwembad, is L’Hôtel Marrakech zeker wel een plek waar we aan kunnen wennen. Van een snel frietje tot sjiek dineren, ze hebben het allemaal. Wat wil je eigenlijk nog meer?

Meer opties misschien? Hebben we! Een lijst met de mooiste/ leukste/ jewilhet riads van Marrakech.

 

Kenzara Suites

Kenzara Suites

Dit is zo’n schoolboekvoorbeeld van beelden zeggen meer dan woorden, maar we gaan toch een poging wagen. Het interieur van Kenzara Suites is op en top Marokkaans en helemaal van deze tijd. Kleur wordt afgewisseld met natuurlijke tinten en materialen en staan in een prachtig contrast met elkaar. Zo heb je bijvoorbeeld de Red Room en Blue Room, waar de kleurigheid nog net niet van de muur afspat terwijl het dakterras neutraal blijft met veel hout en wit- en cremetinten. Zo uit 1001 sprookjes getrokken is deze prachtige riad.

Kenzara Suites

Limoni, Italiaans restaurant in de Medina

Limoni, Italiaans restaurant in de Medina

Kijk, daar hebben we de eerste typische The Souks tip al, zo een die je bijna nergens leest en waar het o zo heerlijk is: Limoni. Een Italiaans restaurant met een heerlijke groen-witte binnenplaats. Er wordt wijn geserveerd, want nog altijd echt niet overal het geval in Marrakech, zeker niet in de Medina. De klassieke Italiaanse maaltijden zijn heerlijk en de service uitstekend. Ook fijn: je kunt je met een taxi bijna voor de deur af laten zetten. Fijn inderdaad, want dat verkleint de verdwaal-kans aanzienlijk. Vraag naar Bab Taghzout, de taxiplaats hier en dan is het nog maar een kleine twee minuten lopen. Moet goed komen.

Limoni

Max & Jan, de jongste hit in Marrakech

Max & Jan, de jongste hit in Marrakech

De gelijknamige winkel, een heerlijke conceptstore, bestond al even maar sinds kort is daar een te gek café bij gekomen! Zo één met een super mooi terras met lekkere kussens om in te gaan hangen en nooit meer uit te komen. Bovendien verkopen ze in de winkel Marrakshi Life (het favo merk van Sandra van The Souks).

Max & Jan Marrakech

Je kunt je met een taxi bijna voor de deur af laten zetten. Fijn inderdaad, want dat verkleint de verdwaal-kans aanzienlijk.

Shtatto, het hoogste dakterras van Marrakech

Shtatto, het hoogste dakterras van Marrakech

Niet heel bekend maar Shtatto is toch echt de hoogste rooftopbar van Marrakech. Het café, het best voor overdag (er wordt geen alcohol geschonken, good to know), werd geopend door de mensen die ook achter Nomad (niet missen ook! lees maar: Nomad) zitten. Sfeertje is leuk en je kunt er meteen helemaal goed shoppen in de winkels van leuke merken als NASIRE Bags, Lup31 en er zit een toffe kapper. De sappen zijn het best: probeer die met spinazie en bieten.

Shatto

WafflezbySophie (stroopwafels!)

WafflezbySophie (stroopwafels!)

De Nederlandse Sophie wilde al tijden een stroopwafel winkel beginnen, maar dan zonder het Nederlandse weer erbij. Het zou de Costa Brava moeten worden, maar corona gooide roet in het eten en voila: daar opende Sophie in februari 2023 haar eigen stroopwafelwinkeltje in het centrum van Marrakech Medina: WafflezbySophie. Ze maakt haar eigen deeg en eigen stroop, en kan dus van a tot z alle smaken zelf bepalen en in de hand houden. Ja, natuurlijk vind je er dan ook stroopwafels met pindakaas, en stroopwafels met hagelslag, maar er zijn nog veel meer andere smaken. Sophie draait zelfs d’r hand niet om voor gouden wafels! Op zaterdag draait ze haar eigen versgebakken donuts.

Op nog geen koprol van de Jamaa Fna af: WafflezbySophie

Bigua, ook nieuw in Marrakech!

Bigua, ook nieuw in Marrakech!

Max & Jan, zie hierboven, is dus echt niet de enige nieuwe in Marrakech waar je een Medina-blokje voor om mag! Het nog nieuwere Bigua café mag misschien nog net een streepje daarboven op je to do lijstje, al is het maar omdat we het de lieve leuke ondernemers zo ontzettend gunnen: hoezo staat er iedere dag een rij (een rij!) bij zaken als Nomad, Le Jardin en La Famille? Ja natuurlijk weten we het antwoord daar wel op: deze zaken zijn geweldig en ja, je moet er eigenlijk ook echt even heen… Maar toch, hoe leuk is het om een nieuwe zaak te kunnen pluggen die het ook waar maakt? Heel leuk, vinden wij. Bigua Café dus.

Bigua is een beetje in het stijltje dat je wel kent van eerder genoemde zaken en dat nog steeds niet verveeld. Daar bovenop heeft Bigua een meer dan leuk uitzicht (uitzichtje) op een lokale markt (lokaal marktje) en het is er nog heerlijk rustig. Ontdekje-plekje in het drukke Marrakech.

Daarnaast stal Bigua onze harten toen de glazen Nous Nous (café latte Marrakech stijl en het drankje waar de kids collectie van The Souks naar vernoemd is) op tafel kwamen: in het schuim zit standaard een zoet hartje. What’s not to like. De salade met vijgen is verrukkelijk en er wordt enthousiast cocktails geshaked! Alcohol-friendly dus. Go!

Bigua Café

Niet verder vertellen: Dar Zahia

Niet verder vertellen: Dar Zahia

Ondanks dat Dar Zahia in Taroudant ligt, zo’n drieënhalf rijden van Marrakesh, mocht ie niet in deze lijst ontbreken. Want ach, eigenlijk is Dar Zahia nou precies wat het in Marrakech zou moeten zijn. Trust us. En nou niet meteen verder gaan vertellen. Boeken, dat mag wel, want dat gunnen we ze.

Nee nee nee nee (nee!) Dar Zahia is géén hotel. Zeg dat nooit tegen de superleuke Franse eigenaren: hij art director, zij een echte aanpakker, beide gezond gek(kig). Een riad willen ze officieel ook niet heten, want daar zijn er ook al zoveel van. Nee, Dar Zahia is een logeeradres on it’s own. Een familiehuis noemen ze de plek onder hun dak het liefst. Een adres waar iedereen altijd welkom is en waar je samen de dag viert. Samen aan tafel vinden ze het leukst, maar heb je even geen zin, dan is de ‘familie’ ook zo lief dat terugtrekken ook meer dan prima is.

Het Franse koppel heeft een steengoede smaak: in hun huis wisten ze het mooiste van Marokko (alle tinten beige en terra) te combineren met heldere kleuren zoals kobaltblauw, steenrood en de mooiste prints. Inspiratie much!

Dar Zahia

Hoezo staat er iedere dag een rij (een rij!) bij zaken als Nomad (zie hierboven, Le Jardin (zie hieronder) en La Famille? Ja natuurlijk weten we het antwoord daar wel op: deze zaken zijn geweldig en ja, je moet er eigenlijk ook echt even heen… Maar toch, hoe leuk is het om een nieuwe zaak te kunnen pluggen die het ook waar maakt?

Tipje van de dag 1: YSL-hack

Tipje van de dag 1: YSL-hack

De beste tips & tricks leer je na een aantal keer proberen. Zoals deze: als je nou naar het museum van Yves Saint Laurent en de tuinen wil (en ja, dat wil je: onwaarschijnlijk mooi is het hier), koop dan een combi-ticket bij YSL. Hier gaat een en ander om 10 uur in de ochtend open open (let op, op woensdag is het gesloten). Is zo gepiept, niet duur en daarna loop je vervolgens (de hele dag) fluitend langs de rij bij de tuinen. Want je hebt dus al een kaartje. Tadaa!

Yves Saint Laurent Museum

Le Studio, het cafe bij YSL Museum

Le Studio, het cafe bij YSL Museum

Nu we er toch zijn… Le Studio, het café bij YSL, is er ook niet een om over te slaan. Ze hebben er namelijk lekkere maar vreselijk  overpriced drankjes met lekkere koekjes. Let wel even op: er is ook een fout restaurant ergens in Marrakech dat Le Studio heet… Google maar eens. Maar dat is het dus NIET ;-).

Le Studio bij YSL 

Riad Jardin Secret (mag eigenlijk niet in deze lijst want houden we liever echt geheim, oeps, weer mislukt)

Riad Jardin Secret (mag eigenlijk niet in deze lijst want houden we liever echt geheim, oeps, weer mislukt)

Euh ja, wat hierboven dus staat. Le Jardin Secret is een dikke tip. De riad wordt gerund door alweer zo’n mega hip koppel uit Parijs (die knappe types strijken steeds vaker in Marrakech neer als ze klaar zijn in de Franse hoofdstad en op zoek willen naar zon, rust en cultuur – okeisgoed). Het stel pakte hun biezen en vertrok voor goed naar Marokko om hier hun riad + café te runnen: op het dakterras is het geweldig toeven! Je eet er een goddelijke drie gangen veggie lunch (favoriete stek voor zulks van Sandra en Emma). De omgeving is oogstrelend en de service meer dan vriendelijk (zonder dat kruiperige dat je ook wel eens tegenkomt in Marokko; dat vinden we onnodig).

Het is hier waanzinnig en werkelijk álle hoekjes zijn prachtig.

Le Jardin Secret

Die knappe types strijken steeds vaker in Marrakech neer als ze klaar zijn in de Franse hoofdstad en op zoek willen naar zon, rust en cultuur – okeisgoed

Tipje van de dag 2: spa-time bij La Mamounia

Tipje van de dag 2: spa-time bij La Mamounia

Vrijwel iedere riad in Marrakech is prachtig (lees bijvoorbeeld ook deze Riad top in Marrakech even) en vrijwel elk hotel en iedere riad heeft een eigen spa, badhuis of hammam. Maar het summum aan badhuizen is toch wel de spa van Marrakech hotel-trots La Mamounia. Een nachtje logeren is aan de prijs (en toch deden we al twee keer en vonden het iedere euro waard, maar dat is ieder voor zich natuurlijk) maar wat bijna niemand weet is dat je, als  het hotel niet volgeboekt is, een dagpas voor de spa kan kopen. Dan maak je gebruik van het zwembad, binnen en buiten én van het lunchbuffet. Laten die twee nou precies de hoogtepunten van het hele hotel zijn! Even een mailtje sturen of het mogelijk is en binnen ben je.

La Mamounia

Kennen we nu wel maar toch: LE JARDIN

Kennen we nu wel maar toch: LE JARDIN

Iedere stad heeft van die plekken die, no matter what, niet te missen zijn, hoe vaak je ook al bent geweest. In Marrakech is Le Jardin er daar dat zonder twijfel één van. Door een smalle deur enter je het kleine stukje groen en ben je direct volledig afgezonderd van de drukte buiten – ja, het kan. Op het menu gerechten van over de hele wereld met een Marokkaanse twist. Salades, pasta’s en, natuurlijk, tajine en alles nooit duurder dan 15 euro. Uitbuiken kan op een van de loungebanken. Goed te weten: Le Jardin is maar een paar stappen verwijderd van Terrasse des Épices, een fantastisch dakterras. Voor de voor- of naborrel, bijvoorbeeld.

Le Jardin 

Kennen we nu wel maar toch: La Famille

Kennen we nu wel maar toch: La Famille

De lichte kleuren, het buiten-zijn, het moeiteloze bio-gezond-zonder-gedoe-sfeertje – alles goed. Dat. La Famille was ooit enkel een riad maar inmiddels is het lunchrestaurant in een prachtige tuin dat van maandag t/m zaterdag tussen 12 en 16 uur open is voor dagelijks wisselende verse biologische maaltijden. En als je er toch bent: sla vooral het winkeltje niet over. Knappe jongen die er met lege handen naar buiten komt.

La Famille

Kennen we nu wel maar toch: El Fenn

Kennen we nu wel maar toch: El Fenn

In een zijsteeg van een voor de medina opvallend brede straat staat Riad El Fenn, een hotel met achtentwintig kleurrijke kamers, ontelbaar veel gangen, trappen en hoeken en het staat en hangt vol eigentijdse kunst in een traditionele omgeving. Dat begint bij de knalroze entree met een vloer vol babouches (Marokkaanse leren sloffen) en gaat door tot aan het dakterras waar je één van de drie zwembaden van het hotel vindt, net als het restaurant waar van de vroege ochtend tot aan de late avond een Marokkaans menu met een Westerse tongval geserveerd wordt: burgers met couscous bijvoorbeeld, kiptajine in een kleurrijk potje (geen tajine) en een eenvoudig wisselend dagmenu met ingrediënten uit eigen moestuin. Beslist een parel in de stad en razend populair.

El Fenn

Kennen we nu wel maar toch: Nomad

Kennen we nu wel maar toch: Nomad

Dakterrasrestaurant Nomad in het hart van de medina van Marrakech is een van de weinige Marrakechlievelingen die niet tot een hotel behoort. Want godsie, wat is het er leuk en lekker en zonnig en relaxed en te fotogeniek om er maar twee kiekjes aan te besteden. Je moet je wel even kwaad maken want je loopt Nomad zomaar (een paar keer voorbij) en de weg vragen in de medina wil je niet – voor je het weet loop je tien rondjes achter iemand aan die het zelf ook niet weet, maar die je wel voor zijn diensten moet betalen. Zoek een plekje rond de bar waar de meeste schaduwtafeltjes zijn, of je ga nog een verdieping hoger, of nog een. Op het menu lichte, behoorlijk westerse gerechten, maar allemaal met een Marokkaanse basis: mezzo, yoghurt dips, Marokkaanse gazpacho, harira (Marokkaanse soep) en en en nog veel meer.

Nomad

Marrakech bij je thuis dankzij The Souks (+ nieuwe showroom!)

Marrakech bij je thuis dankzij The Souks (+ nieuwe showroom!)

Natuurlijk heb je bedacht dat je met een lege koffer naar Marrakech gaat en een volle mee terug neemt. Natuurlijk. Slim ook. En toch… In the end blijkt dat in de praktijk vaak lastiger dan in theorie. Idee een 10, uitvoering een 4. Want de markt in druk, er is veel te veel en de kwaliteit is niet overal hetzelfde. Nog maar te zwijgen over de geur van kamelenpis en het feit dat een item dat er daar nog zo geweldig uitzag, het thuis, zonder zon en de hoeveelheid mede-producten, helemaal niet zo goed doet. Kak.

Dus maar goed dat Sandra haar The Souks oprichtte. Een succesbedrijf met de mooiste kwalitatieve spullen uit Marrakech. Zodat je zelf geen handje-klap hoeft te doen, niks hoeft te verschepen en zeker weet dat het goed is. Lekker rustig wel hoor, kan ik je vertellen. Sandra is bovendien een kei in het opgooien van de mooiste samenwerkingen en noemden we hier al een paar keer kids-label Nous Nous.