15 maart 2022, door Maartje

Barts Best of: Marrakech, de leukste adressen van de Marokkaanse koningsstad

15 maart 2022, door Maartje

Barts Best of: Marrakech, de leukste adressen van de Marokkaanse koningsstad

Samen met The Souks en fotografe Emma Peijnenburg stelden we weer een nieuw ultiem lijstje samen (lees hier onze vorige hitlijst: 15 x eten en drinken in Marrakech). Een paar oude bekenden die je nog altijd écht niet missen mag, vandaar op retour, en een aantal splinternieuwe tips waar je vast nog nooit van gehoord had!

L'Hôtel Marrakech

L'Hôtel Marrakech

Een nieuwe riad voegen we toe aan ons lijstje: L‘Hôtel Marrakech. Hoewel… Riad… Het is nogal een luxe hotel vermomd als een riad. Want ja, L’Hôtel Marrakech is uiteraard familie van het gelijknamige hotel in Parijs (L’Hôtel Paris). En ook ja: hier willen we heen! In het hart van Medina, dicht bij het levendige Jemaa El Fna-plein en de 12e-eeuwse Koutoubia-moskeet, ligt deze historische riad. Met vijf luxe suites rondom een heerlijke binnentuin en zwembad, is L’Hôtel Marrakech zeker wel een plek waar we aan kunnen wennen. Van een snel frietje tot sjiek dineren, ze hebben het allemaal. Wat wil je eigenlijk nog meer?

Meer opties misschien? Hebben we! Een lijst met de mooiste/ leukste/ jewilhet riads van Marrakech.

 

Limoni, Italiaans restaurant in de Medina

Limoni, Italiaans restaurant in de Medina

Kijk, daar hebben we de eerste typische The Souks tip al, zo een die je bijna nergens leest en waar het o zo heerlijk is: Limoni. Een Italiaans restaurant met een heerlijke groen-witte binnenplaats. Er wordt wijn geserveerd, want nog altijd echt niet overal het geval in Marrakech, zeker niet in de Medina. De klassieke Italiaanse maaltijden zijn heerlijk en de service uitstekend. Ook fijn: je kunt je met een taxi bijna voor de deur af laten zetten. Fijn inderdaad, want dat verkleint de verdwaal-kans aanzienlijk. Vraag naar Bab Taghzout, de taxiplaats hier en dan is het nog maar een kleine 2 minuten lopen. Moet goed komen.

Max & Jan, de jongste hit in Marrakech

Max & Jan, de jongste hit in Marrakech

De gelijknamige winkel, een heerlijke conceptstore, bestond al even maar sinds kort is daar een te gek café bij gekomen! Zo één met een super mooi terras met lekkere kussens om in te gaan hangen en nooit meer uit te komen. Bovendien verkopen ze in de winkel Marrakshi Life (het favo merk van Sandra van The Souks). Lees meer: Max & Jan Marrakech

"

Je kunt je met een taxi bijna voor de deur af laten zetten. Fijn inderdaad, want dat verkleint de verdwaal-kans aanzienlijk.

"

Shtatto, het hoogste dakterras van Marrakech

Shtatto, het hoogste dakterras van Marrakech

Niet heel bekend maar Shtatto is toch echt de hoogste rooftopbar van Marrakech. Het café, het best voor overdag (er wordt ook geen alcohol geschonken, good to know), werd geopend door de mensen die ook achter Nomad (niet missen ook! lees maar: Nomad) zitten. Sfeertje is leuk en je kunt er meteen helemaal leuk shoppen in de winkels van leuke merken als NASIRE Bags, Lup31 en er zit een toffe kapper. De sappen zijn het best: probeer die met spinazie en bieten. Lees meer: Shatto

Bigua, ook nieuw in Marrakech!

Bigua, ook nieuw in Marrakech!

Max & Jan, zie hierboven, is dus echt niet de enige nieuwe in Marrakech waar je een Medina-blokje voor om mag! Het nog nieuwere Bigua café mag misschien nog net een streepje daarboven op je to do lijstje, al is het maar omdat we het de lieve leuke ondernemers zo ontzettend gunnen: hoezo staat er iedere dag een rij (een rij!) bij zaken als Nomad (zie hierboven, Le Jardin (zie hieronder) en La Famille? Ja natuurlijk weten we het antwoord daar wel op: deze zaken zijn geweldig en ja, je moet er eigenlijk ook echt even heen… Maar toch, hoe leuk is het om een nieuwe zaak te kunnen pluggen die het ook waar maakt? Heel leuk, vinden wij.

Bigua is een beetje in het stijltje dat je wel kent van eerder genoemde zaken en dat nog steeds niet verveeld. Daar bovenop heeft Bigua een meer dan leuk uitzicht (uitzichtje) op een lokale markt (lokaal marktje) en het is er nog heerlijk rustig. Ontdekje-plekje in het drukke Marrakech.

Daarnaast stal Bigua onze harten, en zéker die van Sandra en Emma, toen de glazen Nous Nous (café latte Marrakech stijl en het drankje waar de kids collectie van The Souks naar vernoemd is) op tafel kwamen: in het schuim zit standaard een zoet hartje. What’s not to like. De salade met vijgen is verrukkelijk en er wordt enthousiast cocktails geshaked! Alcohol-friendly dus. Go!

Niet verder vertellen: Dar Zahia

Niet verder vertellen: Dar Zahia

Nee nee nee nee (nee!) Dar Zahia is géén hotel. Zeg dat nooit tegen de superleuke Franse eigenaren: hij art director, zij een echte aanpakker, beide gezond gek(kig). Een riad willen ze officieel ook niet heten, want daar zijn er ook al zoveel van. Nee, Dar Zahia is een logeeradres on it’s own. Een familiehuis noemen ze de plek onder hun dak het liefst. Een adres waar iedereen altijd welkom is en waar je samen de dag viert. Samen aan tafel vinden ze het leukst, maar heb je even geen zin, dan is de ‘familie’ ook zo lief dat terugtrekken ook meer dan prima is.

Het Franse koppel heeft een steengoede smaak: in hun huis wisten ze het mooiste van Marokko (alle tinten beige en terra) te combineren met heldere kleuren zoals kobaltblauw, steenrood en de mooiste prints. Inspiratie much!

Je vindt Dar Zahia in de wijk Taroudant. Dat is centraal maar net buiten de hysterische drukte (wij houden er wel van maar we snappen ook dat sommige mensen een en ander wel eens wat te veel vinden worden – het houdt immer ook zelden op)

Ach, eigenlijk is Dar Zahia nou precies wat het in Marrakech zou moeten zijn. Trust us. En nou niet meteen verder gaan vertellen. Boeken, dat mag wel, want dat gunnen we ze.

"

Hoezo staat er iedere dag een rij (een rij!) bij zaken als Nomad (zie hierboven, Le Jardin (zie hieronder) en La Famille? Ja natuurlijk weten we het antwoord daar wel op: deze zaken zijn geweldig en ja, je moet er eigenlijk ook echt even heen… Maar toch, hoe leuk is het om een nieuwe zaak te kunnen pluggen die het ook waar maakt?

"

Tipje van de dag 1: YSL-hack

Tipje van de dag 1: YSL-hack

De beste tips & tricks leer je na een aantal keer proberen. Zoals deze: als je nou naar het museum van Yves Saint Laurent en de tuinen wil (en ja, dat wil je: onwaarschijnlijk mooi is het hier), koop dan een combi-ticket bij YSL. Hier gaat een en ander om 10 uur in de ochtend open open (let op, op woensdag is het gesloten). Is zo gepiept, niet duur en daarna loop je vervolgens (de hele dag) fluitend langs de rij bij de tuinen. Want je hebt dus al een kaartje. Tadaa!

Le Studio, het cafe bij YSL Museum

Le Studio, het cafe bij YSL Museum

Nu we er toch zijn… Le Studio, het café bij YSL, is er ook niet een om over te slaan. Ze hebben er namelijk lekkere maar vreselijk  overpriced drankjes met lekkere koekjes. Let wel even op: er is ook een fout restaurant ergens in Marrakech dat Le Studio heet… Google maar eens. Maar dat is het dus NIET ;-).

Riad Jardin Secret (mag eigenlijk niet in deze lijst want houden we liever echt geheim, oeps, weer mislukt)

Riad Jardin Secret (mag eigenlijk niet in deze lijst want houden we liever echt geheim, oeps, weer mislukt)

Euh ja, wat hierboven dus staat. Le Jardin Secret is een dikke tip. De riad wordt gerund door alweer zo’n mega hip koppel uit Parijs (die knappe types strijken steeds vaker in Marrakech neer als ze klaar zijn in de Franse hoofdstad en op zoek willen naar zon, rust en cultuur – okeisgoed). Het stel pakte hun biezen en vertrok voor goed naar Marokko om hier hun riad + café te runnen: op het dakterras is het geweldig toeven! Je eet er een goddelijke drie gangen veggie lunch (favoriete stek voor zulks van Sandra en Emma). De omgeving is oogstrelend en de service meer dan vriendelijk (zonder dat kruiperige dat je ook wel eens tegenkomt in Marokko; dat vinden we onnodig).

De openingsfoto van dit artikel is ook bij Riad Jardin Secret gemaakt – picture perfect non? Het gros van de foto’s in dit artikel is overigens van de hand van Emma. Juist, Emma uit Antwerpen (zie hier en hier haar Vlaamse favorieten). Laat Dar Zahia, zie verderop in dit artikel nou haar absolute top-favoriet zijn, deze, Riad Jardin Secret is dat van Sandra.

Snappen we – wij vonden het hier ook waanzinnig en werkelijk álle hoekjes zijn prachtig.

"

Die knappe types strijken steeds vaker in Marrakech neer als ze klaar zijn in de Franse hoofdstad en op zoek willen naar zon, rust en cultuur – okeisgoed

"

Tipje van de dag 2: spa-time bij La Mamounia

Tipje van de dag 2: spa-time bij La Mamounia

Vrijwel iedere riad in Marrakech is prachtig (lees bijvoorbeld ook deze Riad top 7 Marrakech even) en vrijwel elk hotel en iedere riad heeft een eigen spa, badhuis of hammam. Maar het summum aan badhuizen is toch wel de spa van Marrakech hotel-trots La Mamounia. Een nachtje logeren is aan de prijs (en toch deden we al twee keer en vonden het iedere euro waard, maar dat is ieder voor zich natuurlijk) maar wat bijna niemand weet is dat je, als  het hotel niet volgeboekt is, een dagpas voor de spa kan kopen. Dan maak je gebruik van het zwembad, binnen en buiten én van het lunchbuffet. Laten die twee nou precies de hoogtepunten van het hele hotel zijn! Even een mailtje sturen of het mogelijk is en binnen ben je.

Kennen we nu wel maar toch: LE JARDIN

Kennen we nu wel maar toch: LE JARDIN

Iedere stad heeft van die plekken die, no matter what, niet te missen zijn, hoe vaak je ook al bent geweest. In Marrakech is Le Jardin er daar dat zonder twijfel één van. Door een smalle deur enter je het kleine stukje groen en ben je direct volledig afgezonderd van de drukte buiten – ja, het kan. Op het menu gerechten van over de hele wereld met een Marokkaanse twist. Salades, pasta’s en, natuurlijk, tajine en alles nooit duurder dan 15 euro. Uitbuiken kan op een van de loungebanken. Goed te weten: Le Jardin is maar een paar stappen verwijderd van Terrasse des Épices, een fantastisch dakterras – voor de voor- of naborrel, bijvoorbeeld.

Kennen we nu wel maar toch: La Famille

Kennen we nu wel maar toch: La Famille

De lichte kleuren, het buiten-zijn, het moeiteloze bio-gezond-zonder-gedoe-sfeertje – alles goed. Dat. La Famille was ooit enkel een riad maar inmiddels is het lunchrestaurant in een prachtige tuin dat van dinsdag t/m zondag tussen 12 en 17 uur open is voor dagelijks wisselende verse biologische maaltijden. En als je er toch bent: sla vooral het winkeltje niet over. Knappe jongen die er met lege handen naar buiten komt.

Kennen we nu wel maar toch: El Fenn

Kennen we nu wel maar toch: El Fenn

In een zijsteeg van een voor de medina opvallend brede straat staat Riad EL Fenn, een hotel met achtentwintig kleurrijke kamers, ontelbaar veel gangen, trappen en hoeken en het staat en hangt vol eigentijdse kunst in een traditionele omgeving. Dat begint bij de knalroze entree met een vloer vol babouches (Marokkaanse leren sloffen) en gaat door tot aan het dakterras waar je één van de drie zwembaden van het hotel vindt, net als het restaurant waar van de vroege ochtend tot aan de late avond een Marokkaans menu met een Westerse tongval geserveerd wordt: burgers met couscous bijvoorbeeld, kiptajine in een kleurrijk potje (geen tajine) en een eenvoudig wisselend dagmenu met ingredienten uit eigen moestuin. Beslist een parel in de stad en razend populair.

Moet je weten: Zwin’ Zwin’ Café

Moet je weten: Zwin’ Zwin’ Café

De leukste adressen zijn verstopte adressen en het Zwin’ Zwin’ Café is er zo eentje. Verstopt boven in Riad Zitoune, te bereiken via een groene trap en eenvoudig te missen in de drukke straat. Goed kijken dus: die trap, daar is het. Drie verdiepingen hoger kom je uit bij het Zwin’ Zwin’ Café. Het uitzicht over de medina én het Atlasgebergte is fantastisch, en het lichte, zoete decor is simpel maar om door een ringetje te halen. Bestel vooral de Zwin Zwin salade (met tomaat, avocado en mozzarella) en het kippasteitje met kaneel en amandelen.

Kennen we nu wel maar toch: Nomad

Kennen we nu wel maar toch: Nomad

Dakterrasrestaurant Nomad in het hart van de medina van Marrakech is een van de weinige Marrakechlievelingen die niet tot een hotel behoort. Want godsie, wat is het er leuk en lekker en zonnig en relaxed en te fotogeniek om er maar twee kiekjes aan te besteden. Je moet je wel even kwaad maken want je loopt Nomad zomaar (een paar keer voorbij) en de weg vragen in de media wil je niet – voor je het weet loop je tien rondjes achter een opdringerige Marokkaan die het zelf ook niet weet, maar die je wel voor zijn diensten moet betalen. Zoek een plekje rond de bar waar de meeste schaduwtafeltjes zijn, of je ga nog een verdieping hoger, of nog een. Op het menu lichte, behoorlijk westerse gerechten, maar allemaal met een Marokkaanse basis: mezzo, yoghurt dips, Marokkaanse gazpacho, harira (Marokkaanse soep) en en en nog veel meer.

Marrakech bij je thuis dankzij The Souks (+ nieuwe showroom!)

Marrakech bij je thuis dankzij The Souks (+ nieuwe showroom!)

Natuurlijk heb je bedacht dat je met een lege koffer naar Marrakech gaat en een volle mee terug neemt. Natuurlijk. Slim ook. En toch… In the end blijkt dat in de praktijk vaak lastiger dan in theorie. Idee een 10, uitvoering een 4. Want de markt in druk, er is veel te veel en de kwaliteit is niet overal hetzelfde. Nog maar te zwijgen over de geur van kamelenpis en het feit dat een item dat er daar nog zo geweldig uitzag, het thuis, zonder zon en de hoeveelheid mede-producten, helemaal niet zo goed doet. Kak.

Dus maar goed dat Sandra haar The Souks oprichtte. Een succesbedrijf met de mooiste kwalitatieve spullen uit Marrakech. Zodat je zelf geen handje-klap hoeft te doen, niks hoeft te verschepen en zeker weet dat het goed is. Lekker rustig wel hoor, kan ik je vertellen. Sandra is bovendien een kei in het opgooien van de mooiste samenwerkingen: zo maakte ze pas nog een paar BEELDschone kleden met een illustratie van Cate Adriana (mán, wat wil ik die nog graag in huis) en noemden we hier al een paar keer kids-label Nous Nous.