Engeland, Cotswolds5 maart 2022, door Sanne Carbaat

Op naar Bath! Midden in de Cotswold en vanuit Londen ben je er binnen no-time

Engeland, Cotswolds, 5 maart 2022, door Sanne Carbaat

Op naar Bath! Midden in de Cotswold en vanuit Londen ben je er binnen no-time

Bath ligt middenin de altijd-goed-never-boring Cotswolds en is daarom eigenlijk al favoriet. Maar hé, de stad zelf heeft an sich ook nog genoeg te bieden, echt niet alleen de locatie tussen al dat groen. Mocht je Bath een gekke naam vinden voor een stad en dacht je eigenlijk aan een bad: dat kan en klopt ergens ook nog wel, want Bath heet zo door alle Romeinse baden die je nog steeds kunt bezoeken. Genoeg spa's en wellness te vinden ook (die hebben gelukkig wel een update gehad). Ook veel musea, theaters, galerijen en festivals het hele jaar door. Wild zwemmen in de rivier de Avon en suppen in het Kennet and Avon Canal. Niets is te gek. Ook qua eten, borrelen en slapen zit je in Bath helemaal goed, want die plekken zijn er meer dan genoeg en allemaal lekker dicht bij elkaar. Komen ze!

 

Vanuit Londen is het echt een kippenstukkie: nog geen anderhalf uur met de trein en je bent in hartje Bath.

 

Tips voor de Cotswolds vind je hier trouwens.  Of net zo'n Engeland freak als hier? Dan moet je hier al het leuks in Engeland maar eens doorbladeren.

No. 15

No. 15

We beginnen meteen goed met deze locatie: Guesthouse No. 15. Dit monumentale pand vind je in één van de mooiste straten van Bath (en dat zegt nogal wat). Het interieur ademt warmte en luxe, met een tikkie Romeinse sjeu en kekke moderne details. Een mengelmoes van verschillende tijden zonder een clash aan overdaad. Ze hebben een restaurant en een, hoe kan het anders in Bath, hele fijne spa. Wat we nog het fijnste vinden aan No. 15 is dat ze rekening houden met de koters die eventueel ook meekomen, zonder dat pap en mam in moeten leveren op luxe, knapheid of ruimte. Er is van alles bedacht om ze de hele dag bezig te houden, zoals tipi-schuilplaatsen in de kamer, eigen menu’s en ready-to-go camera’s om mee te oefenen. En, en, en: hondjes zijn ook welkom. Alleen maar liefde voor deze plek.

No. 15

The Yard

The Yard

Deze hideaway met veertien kamers aan Monmouth Street ligt op slechts tien minuten lopen van de beroemdste straat van Bath, de Royal Crescent. De oprichters van The Yard, Ed en Esther, zijn zonder ervaring dit nieuwe avontuur begonnen en dat is zonder meer goed uitgepakt. Met behulp van lokale ambachtslieden en ontwerpers hebben ze de kamers ontworpen, dus verwacht funky behang (van Lewis & Wood, alles prachtig) en veel eigenzinnige details. Lievelingskamer is de kingsize, die heeft namelijk een eigen terras en vrijstaand bad. Ontbijt wordt ‘s ochtends aan de deur gehangen, dus ook daar geen omkijken naar.

The Yard

Eight Boutique Hotel & Restaurant

Eight Boutique Hotel & Restaurant

Iets met achten hier. Acht in de naam, achtten slaapkamers, acht gerechten op het menu in restaurant. Die gerechten wisselen vaak, maar wel altijd iets met vlees, vis, vega en vegan, zodat iedereen hier terecht kan. Dat dit prachtige townhouse Eight een overnachting waard is, staat vast. Alle kamers hebben een eigen charme en stukje historie en man: wat zijn ze allemaal knap. De geschiedenis is ingebouwd in het weefsel van de plaats, met een diepblauwe, kaarsverlichte bar die ooit een middeleeuwse refter was voor de monniken van de abdij van Bath. Hier drinken stamgasten en bezoekers zij aan zij cocktails naast knusse open haarden. Veel centraler ga je ze ook niet vinden en dat is heel handig, want maar vijf minuutjes lopen van het station. Duik je zo de bar.. eh.. je bed in.

Eight

OAK restaurant

OAK restaurant

Het menu bij OAK verandert voortdurend, omdat de lui in de keuken alleen koken met wat er beschikbaar is. Zowel de brunch, lunch als het diner is dus altijd weer een verrassing. Geen zin/tijd om te tafelen? Dan kun je er ook verrassende groentes of een fles natuurwijn ophalen om op een ander moment te eten/drinken. Als je het menu leest, zou je bijna over het hoofd zien dat ze hier puur plantaardig koken (met heel af en toe wat boter of kaas, maar echt miniem). Voel je heus niks van, want het is (h)eerlijk. De telers, kruideniers en koks achter OAK verkopen en serveren doordacht eenvoudige gerechten (die echt niet zo eenvoudig zijn) en ook van land komen dat op de juiste manier is bewerkt, zonder chemicaliën of overmatige teelt.

OAK Restaurant

The White Hart

The White Hart

Spring vanaf het treinstation over de rivier de Avon en binnen enkele minuten kun je bier drinken in de ommuurde tuin van The White Hart. De ontspannen sfeer in deze pub zorgvuldig samengesteld; buiten zijn gezellige fairy lights opgehangen, de bloembedden zijn bezaaid met kruiden en de muren vol met lokale kunstwerken. Het wisselende menu is lichter dan normaal pub grub (en ook iets geïnspireerder), maar de porties zijn er niet kleiner om. Rustiek sjiek, vinden we het.

The White Hart

Noya's Kitchen

Noya's Kitchen

Noya Pawlyns Vietnamese café heeft na vier jaar pop-ups in Bath eindelijk een vaste plek. Het lunchmenu is simpel met niet teveel keuze, precies zoals we het graag zien (keuzestress is real). Verwacht Vietnamese salades, verse zomerbroodjes en kip pho. Kijk vooral ook of je een plekje kunt bemachtigen bij Noya’s Supper Club: vijf gangen lekkers waar het broodje met gestoomde varkensbuik de spotlight steelt.

Noya’s Kitchen