22 december 2023, door Annemijn Heijstek

Dit zijn ze, de beste boeken van 2023

22 december 2023, door Annemijn Heijstek

Dit zijn ze, de beste boeken van 2023

We lazen wat af dit jaar bij Barts Boekenclub. En het jaar is natuurlijk niet compleet zonder een boekenlijstje met daarin de absolute toppers van 2023. Komen ze, de beste boeken van dit jaar:

OK dan niet - Katrin Swartenbroux

OK dan niet - Katrin Swartenbroux

De millennial mindfuck, zo noemt schrijfster Katrin Swartenbroux het fenomeen waar de huidige veertigers, dertigers en twintigers zich in bevinden. Een realiteit die heel anders blijkt te zijn dan wat ze altijd is verteld. Zelfs als je officieel niet tot de millennial-generatie behoort, roepen de grappige essays van Katrin veel herkenning op. Over eitjes invriezen, druk zijn en burn-outs, botox en onze behoefte aan gemeenschapszin in tijden van individualisme. Zo’n boek dat nog lang na blijft borrelen. Must read!

 

Bestel OK dan niet

Ik heb een paar vragen voor je – Rebecca Makkai

Ik heb een paar vragen voor je – Rebecca Makkai

Een ‘whodunit’ meets literair drama. In dit boek gaat Bodie Kane – een bekende podcastmaker – gastcollege geven op de elitaire kostschool waar ze vroeger student was. Haar terugkeer naar de kostschool roept herinneringen op aan de dood van één van haar klasgenoten, Thalia, die in haar laatste jaar dood werd aangetroffen. De zwarte gymleraar Omar Evans werd al snel veroordeeld voor haar dood, maar is dit wel terecht? Bodie gaat twijfelen aan haar observaties en getuigenissen uit die tijd. Spannend tot de laatste bladzijde!

Bestel Ik heb een paar vragen voor je

Luister – Sacha Bronwasser

Luister – Sacha Bronwasser

Een parel van Nederlandse bodem. In ‘Luister’ volg je het leven van Marie, een Nederlandse au pair in Parijs en de rijke maar ietwat vreemde familie waar ze voor werkt. Je wordt heen en weer geslingerd tussen het Parijs van de jaren tachtig en nu en komt met ieder hoofdstuk een beetje dichter bij de reden waarom Marie is gevlucht naar de Franse hoofdstad. Je moet een beetje geduld hebben, want het boek werkt zich heel langzaam naar het plot toe, maar daar word je in de laatste hoofdstukken zeker voor beloond.

 

Bestel Luister

We hebben het over je gehad - Stéphanie Hoogenberk

We hebben het over je gehad - Stéphanie Hoogenberk

Wie denkt dat een relatie verbreken lastig is, heeft nog nooit een vriendschap verbroken. In ‘We hebben het over je gehad’ schrijft Stéphanie Hoogenberk over haar ervaringen én uitdagingen met vriendschappen. Wat doe je als je oudste vriendin je meer energie kost dan oplevert? Welke vriend is (on)geschikt om mee op vakantie te gaan? En hoe ga je verder nadat je gedumpt wordt door je vriendinnen? Een tikkeltje pijnlijk, maar vooral héél herkenbaar. En grappig, dat nog het meest.

Bestel We hebben het over je gehad

Morgen en morgen en morgen - GABRIELLE ZEVIN

Morgen en morgen en morgen - GABRIELLE ZEVIN

Als je denkt hé, heb ik hier niet eerder al iets over gelezen? Klopt, we namen ‘m ook al mee in het lijstje met de mooiste boeken over vriendschap. Maar dit boek is zó mooi (en uitgebracht in 2023), dat ‘ie absoluut een plekje in dit lijstje verdient. Vrienden Sam en Sadie ontwikkelen samen videogames en zijn hiermee zeer succesvol. Maar het succes stelt hun vriendschap zwaar op de proef. En echt, je hoeft geen gamer te zijn om van dit boek te houden. Hup, op de leeslijst!

Bestel Morgen en morgen en morgen