Nederland21 juni 2023, door Ad Vertorial

Feiten en fabels over biologische bloemen en waarom je de Bio-Bos van bloomon moet hebben

Nederland, 21 juni 2023, door Ad Vertorial

Feiten en fabels over biologische bloemen en waarom je de Bio-Bos van bloomon moet hebben

Zomer in 3.2.1....  Met de gemoedstoestand zit het dankzij de vitamine C wel snor, maar hoe fleuren we het huis wat op?  Met iets dat bovendien lekker makkelijk op de post kan en het liefst met een mooi duurzaam verhaal natuurlijk. Daar komen onze vrienden van bloomon om de hoek kijken. Want de online bloemist bloomon heeft de Bio-bos met Europees biologisch keurmerk weer in het assortiment.

Bio-wattus? Dat is een veldboeket dat volledig bestaat uit biologische bloemen van Nederlandse bodem. De bloemen worden gekweekt op natuurlijke wijze, in de volle grond en zonder gebruik van chemische middelen. En jup, er zijn nogal wat misvattingen over biologische bloemen. Vandaar dat we, samen met bloomon, je in dit artikel bijpraten over de meest gehoorde fabels en feiten over biologische bloemen.

Bloemen zijn een natuurproduct en dus altijd biologisch gekweekt

Bloemen zijn een natuurproduct en dus altijd biologisch gekweekt

Fabel. 

Oef, daar zitten we goed fout. Er zit wel degelijk een verschil tussen een biologische gekweekt boeketje en de ‘standaard’ boeketten. Een biologische kweker werkt namelijk nauw samen met de natuur en maakt geen gebruik van synthetische hulpmiddelen om de bloemen sterk te maken. Moeder natuur zorgt hierbij voor bescherming: geen rotzooi op je bloemen, maar bijvoorbeeld lieveheersbeestjes die beschermen tegen bladluizen. Achtergebleven lieveheersbeestjes (of andere vriendjes) worden handmatig weggehaald zodat je thuis geen ongevraagde gasten tussen je bloemen vindt. Helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen dan? Biologische gewasbeschermingsmiddelen worden alleen gebruikt als het echt nodig is.

Elke kweker kan biologische bloemen kweken

Elke kweker kan biologische bloemen kweken

Fabel.

Niet jan en alleman kan beweren biologische bloemen te kweken. Sterker nog: als bloemenkwekers biologische bloemen willen telen, moeten ze eerst ongeveer drie jaar ‘omschakelen’. Dan moet je de grond vrijmaken van pesticiden en andere kunstmatige middelen. Tot je een levende bodem hebt, vol met kleine diertjes, bacteriën en schimmels. Bij bloomon hebben biologische kwekers het Skal keurmerk – nodig om zich biologische kweker te mogen noemen. Dit keurmerk wordt in de gehele EU gebruikt voor alle biologische producten en vind je bijvoorbeeld ook terug in biologische supermarkten en winkels.

Met het kweken van biologische bloemen werken kwekers samen met de natuur

Met het kweken van biologische bloemen werken kwekers samen met de natuur

Feit. 

Je weet nu dat het best even zwoegen is voordat je jezelf een biologische kweker mag noemen. Daarom ook leuk: veel biologische kwekers telen in de buurt van bossen, boomgaarden of natuurgebieden. En dan krijg je dus kruisbestuiving  – het bestuiven van een plant met stuifmeel van een ander plant. Rete belangrijk voor een gezond ecosysteem. Waarom? Bomen in de omgeving trekken vogels aan die slakken en insecten opeten en daarmee de bloemen beschermen. Anderzijds trekken de bloemen bestuivende insecten aan die goed zijn voor het behoud van natuur en fruitoogsten. Cirkeltje rond, natuur blij, wij blij.

Biologische bloemen kweken is makkelijk, ze groeien ook in de natuur

Biologische bloemen kweken is makkelijk, ze groeien ook in de natuur

Fabel.

Maar dan plukken we toch gewoon een bloemetje in een park of langs de weg? Think twice. Bloemen die in de vrije natuur groeien, zijn meestal niet geschikt om thuis in de vaas te zetten. Iets met een kans op instortingsgevaar. Welke je dan moet hebben? Een snijbloem bijvoorbeeld, weten ze bij bloomon als geen ander. Daarom bestaat de Bio-bos uit biologische snijbloemen. Een deel van de biologische bloemen wordt al in het najaar geplant, zodat ze in het voorjaar sterk genoeg zijn om er thuis in de vaas voor langere tijd van te kunnen genieten

En als bloomon iets doet met een duurzaam karakter, dan doen ze het meteen goed. De verpakking van de Bio-bos is ook nog eens volledig recyclebaar. Daarbij zijn de bloemen verpakt in papier dat is gemaakt van restafval van rozen en is iedere Bio-bos voorzien van een speciaal bloemenkaartje met informatie over de bloemen. Het papier van dit kaartje is gemaakt van tulpenafval, je kunt de vezels van de tulp zelfs nog zien. Na ontvangst kan de recyclebare verpakking gewoon zo de papierbak in.

Je kunt niet het hele jaar genieten van biologische veldbloemen

Je kunt niet het hele jaar genieten van biologische veldbloemen

Feit.

Het is niet het hele jaar door feest. Balen. Biologische bloemen zijn namelijk afhankelijk van het weer en moeder natuur. Als de natuur in bloei staat, zijn er ook biologische bloemen beschikbaar. Vandaar dat je bij bloomon alleen in de zomer geluk hebt en de Bio-bos kunt verkrijgen. Rennen dus naar de online winkel. Maaaaar, jup er is gelukkig een maar, bloomon hoopt door samen te werken met kweker het aanbod van biologische bloemen te vergroten. Hopelijk dus snel meer en dat gaat de goede kant op: zo was er eerder in het jaar de Mono Tulipa te koop, het eerste boeket dat volledig bestaat uit biologische tulpen.

Bio-bos bloomon

Bio-bos bloomon

Vaste prik is bloomon voor onze bloemen. Met bloomon op speed dial staat de Bio-bos hier alweer in de vaas (wel met bijpassende cube vaas). Een boeket dat vers uit het Nederlandse veld is geplukt en bestaat uit 100% biologische veld- en korenbloemen. Ze komen in de frisse kleuren van het seizoen en zijn zorgvuldig samengesteld door de stylisten van bloomon. Heerlijk idee: thuisbezorgd en binnen 1,2,3 seconden hoppa in de vaas.

Nog even over die vaas: de Cube vaas is gemaakt van 100% gerecycled glas. Deze vormt met zijn strakke lijnen een mooi contrast met de dromerige veldbloemen. Perfect voor op de schouw, in de keuken of op tafel. Dus niet alleen een mooi plaatje op tafel, maar ook een goed duurzaam verhaal en daar houden we van. Punt.

De Bio-bos is vanaf nu verkrijgbaar via bloomon.nl. Prijs: € 34,95, inclusief bezorging. Persoonlijk kaartje (optioneel): € 1,95. Bijpassende Cube vaas: vanaf € 25,95.