Nederland18 april 2023, door Tessel Horsting

Bosliefhebbers opgelet: alle leuke boswandelingen in Nederland vind je hier

Nederland, 18 april 2023, door Tessel Horsting

Bosliefhebbers opgelet: alle leuke boswandelingen in Nederland vind je hier

Heel simpel: als de zon schijnt willen we (de meeste van ons dan) naar buiten, en dat is maar goed ook. De bossen worden flink bewandeld en ze barsten van mensen die even een frisse neus willen halen. Heerlijk om met je hond rond te wandelen of bij te kletsen met vrienden. Wellicht doe je altijd het standaard rondje en mag daar weleens verandering in komen. Daarom komen wij even om de hoek kijken met de leukste wandelroutes in Nederland om jouw dagelijkse rondje in het bos een beetje op te spicen. We hebben daarom alle knappe boswandelingen in Nederland voor je op een rijtje gezet.

 

 

NS wandelingen & de groene buizerd

NS wandelingen & de groene buizerd

De eerste vinden we een leuke: Via NS wandelingen kun je namelijk wandelingen vinden die van station naar station gaan, door de natuur. Dus geen excuses meer als je trein is uitgevallen, dat wordt met de benenwagen! Je hebt er verschillende door heel Nederland en onze favoriet is de wandeling van Gein naar Vecht. Alle NS wandelingen vind je hier, kijk wat er bij je in de buurt is.

De volgende tip is voor alle kroeghangers onder ons. Ben je dol op wandelen maar word je toch elke keer weer verleid door het terras en de biertjes? Dan hebben we goed nieuws voor je. Zo bedacht De Groene Buizerd de gouden combi: wandelen met bier! Wie wilt dat nou niet? Wandelen doe je in de jungle van de Achterhoek en dorst les je met een borrel. Behoefte aan meer happen en stappen? Hebben we!

Treedom

Treedom

En dan maken we meteen even een bruggetje naar Treedom. Want we worden oh zo blij van de frisse buitenlucht en mogen af en toe wel even in onze handjes knijpen dat we altijd het bos op kunnen zoeken. We vergeten soms dat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Helemaal niet erg, maar wil je iets terugdoen voor de natuur? Dan kan dat met Treedom. Zij planten namelijk bomen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië met als doel de wereld groener te maken ofwel: let’s green the planet! Dat lukt al aardig, want inmiddels heeft Treedom met behulp van haar boeren al meer dan drie miljoen bomen geplant en wil dat in de komende drie jaar gaan uitbreiden naar tien miljoen. Vinden we mooi!

 

Natuurgebieden Nederland

Natuurgebieden Nederland

Nederland heeft een aantal natuurgebieden die perfect zijn om een lange wandeling te maken. Met de hond, familie, of de koters. Zo is Nationaal Park Dwingelderveld in Dwingeloo een natuurgebied in omgeving Drenthe. De Davidsplassen zijn de ideale plek voor vogelliefhebbers en met een beetje geluk kom je tijdens je wandeling een herder tegen met zijn schapenkudde.

Groot favoriet in het midden van het land mag ook zeker niet ontbreken: De Veluwe. Ook hier zijn tal van routes te bewandelen en is er genoeg natuur om even tot rust te komen. Ons favoriete periode is als de hei in bloei staat, dit is in de maanden augustus en september.

En zo heb je in het zuiden van ons land Nationaal Park De Meinweg. Waar ons land platter dan plat lijkt, is dat hier toch even anders. Je vindt hier namelijk een terrassenlandschap. De hoogteverschillen kunnen oplopen tot wel 50 meter en er is genoeg wild te zien. Je gelooft bijna niet dat je in ons kikkerlandje aan het rondwandelen bent, ook wij hebben genoeg te bieden!

Ook leuk als je een koffietje onderweg kunt halen, waar dat kan lees je hier.

 

Slapen op de Veluwe? Dat kan! Check hier onze beste adresjes.

Ons Kloosterpad

Ons Kloosterpad

We waren nog niet klaar hoor! Nederland heeft namelijk genoeg in z’n mars als het gaat om wandelingen. Zo ook Ons Kloosterpad in Brabant. De Brabantse gezelligheid kennen we, maar kende je dit pad ook al? Als je uit Brabant komt waarschijnlijk wel, als je niet uit Brabant komt, waarschijnlijk niet. En dat is helemaal oké, want daar zijn wij natuurlijk voor. Ons Kloosterpad is precies wat je denkt dat het is; een wandelroute langs alle kloosters in Brabant, want daar zijn er veel van in de provincie. De route is maar liefst 330 kilometer, gaat langs 50 voormalige kloosters en is in 15 etappes te lopen, daar ben je wel even zoet mee.

 

 

Elfstedentocht te voet

Elfstedentocht te voet

Elk jaar is het weer spannend of het dat jaar weer gaat lukken: De Elfstedentocht. En het ziet er steeds slechter uit voor de toekomst. De aarde wordt nou eenmaal warmer en dat is te merken. Zo heeft dit ook gevolgen voor de Elfstedentocht. Natuurijs doet het vaak maar twee dagen als we geluk hebben en is bijna nooit dik genoeg voor de hele tocht. Dus moeten we creatief zijn en met een alternatief komen; ontdek De Elfstedentocht, maar dan te voet. In Friesland is nu het Elfstedenpad van Jutrijp naar Stavorente bewandelen, speciaal voor wandelaars.

Elfstedenpad

Het Pieterpad

Het Pieterpad

We eindigen met wellicht wel het bekendste wandelpad van Nederland: Het Pieterpad. Dit is een pad dat door heel Nederland gaat. Het startpunt is in Pieterburen, helemaal in het noorden van Groningen. Vanuit daar begint de 500 kilometer route die in verschillende etappes te lopen is. Je kunt er voor kiezen om het pad in 16 etappes te lopen of in 38 om uiteindelijk bij het eindpunt aan te komen in het puntje van Maastricht, bij de Sint Pietersberg. Je hoeft het pad natuurlijk niet helemaal te lopen, je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het deel wat bij jou in de buurt is te lopen.

Al die wandelingen worden natuurlijk mede mogelijk gemaakt door alle bomen en bossen. En we benoemden net Treedom al even. Allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt dat dan? Simpel. Je koopt een boom via Treedom, waar een van de lokale boeren uit de gebieden waar bomen en bossen schaars zijn (en dus het hardst nodig is) een boom plant op zijn land. Zodra deze boom is geplant, begint de digital journey: zo ontvang je nadat de boom is geplant een foto, GPS code en regelmatig updates van het project waar de boom onderdeel van uitmaakt. Uniek aan Treedom is dat je alles online kunt volgen én dus de boeren ter plaatse kunt helpen om hun werk te doen. Zo steun je de lokale boeren die de bomen verzorgen en draag je daarnaast ook bij aan het terugdringen van climate change. Een win-win situatie want goed voor de boom, de boeren en natuurlijk de natuur. Helemaal overtuigd? Koop dan snel je boom en draag je steentje bij.