28 maart 2023, door Isa de Laat

Happen en stappen: wandelingen in de buurt van Den Bosch met horeca

28 maart 2023, door Isa de Laat

Happen en stappen: wandelingen in de buurt van Den Bosch met horeca

Zonnetje op je bol, wandelschoenen aan en stevig doorstappen. We lijken een van Nederlanders grootste coronahobby bijna te zijn vergeten. Podcast op en genieten van hartje natuur. Waar? Uit ons eerder geschreven lijstje (waar we meteen de dichtstbijzijnde koffiespots tippen) blijkt dat in heel Nederland de keuze reuze is. Maar eerlijk is eerlijk, die wandelroutes in Brabant lijken toch het meest gezellig. Daarom verdient de zuidelijke provincie met de bourgondische Den Bosch een eigen lijstje. Dit zijn leuke wandelingen in de buurt van Den Bosch met horeca on the side.

 

 

 

De foto hiernaast is gemaakt met de DJI Mini 3 drone. Net zoals wij fan van het vastleggen van de leukste reiskiekjes? Met deze instapdrone voor beginnende dronepiloten wordt dat appeltje eitje (hieronder meer).

Het Bossche Broek

Het Bossche Broek

Weet je waarom we zo van Den Bosch houden? Omdat ze weten hoe Carnaval werkt, ze de term bourgondisch snappen en het dorpsgevoel a la stad is? Zeker waar, maar ook om dat hartje natuur er pal naast! Het Bossche Broek is de achtertuin van Den Bosch.

Net buiten de stadsmuren dus en ideaal om te fietsen of wandelen. Ga voor een rondje om de Zuiderplas, wandel door naar Vught (lees dan vooral onder verder) en pak het pontje.

Je zult wel trek hebben na het inademen van alle natuur. Binnen enkele minuten sta je hartje Den Bosch. In hartje Den Bosch hebben we de leukste hotspots verzameld.

IJM

IJM

Vanaf Den Bosch steek je zo door naar de buren: Vught dus. En wie zegt dat Brabant geen strand heeft, is nog nooit bij de IJzeren Man geweest. De IJzeren Man Vught is gelegen aan natuurgebied de Vughtse Heide en kent een rijke historie. De vogelliefhebber spot hier roodborstjes, winterkoninkjes, gaaien, boomklevers, ijsvogels en gekraagde roodstaarten. En midden in dit oh zo fijne stukje groen ligt IJM Vught, waar je in de zomer kunt zwemmen en waar je in de winter je schaatsen voor uit de kast trekt.

Voor alle wandel- en fietsroutes klik je het beste even hier, dan kunnen we over naar de horeca. Daarvoor moet je dus op het strand van de plas zijn. Lekker luieren op een bedje of hapje in de strandtent. Gegarandeerd een vakantiegevoel when in Vught.

 

DJI Mini 3 drone

DJI Mini 3 drone

En nog iets verder dan Vught (jup, de buren van Vught) ligt Boxtel. In Boxtel wandel je heerlijk door de Kampina of rondom de Hooibrug (waar de plaatjes hiernaast zijn geschoten).

Soms hebben we namelijk een doel nodig, tussen al dat wandelen: de 10.000 stappen zetten, de welverdiende lunch na het wandelen of het schieten van de mooiste plaatjes. Bij dat laatste komt de DJI Mini 3 drone om de hoek kijken, waar we het al even over hebben gehad. Een compacte en ultralichte drone, waarmee iedereen (lees: echt iedereen) een ritje kan maken. De drone is nét onder de 250 gram, waardoor je geen dronebewijs nodig hebt (dat betekent dus geen cursus of examen). Registreren bij de RDW als eigenaar/ exploitant van de drone is wel noodzakelijk, waarna je een exploitantnummer ontvangt.

Registratie check, dan kan het vliegen beginnen. In je linkerhand pak je de smart controller met ingebouwd scherm met touchscreen. Hiermee ga je de drone besturen. Waar je moet beginnen? De drone kan automatisch opstijgen met een druk op de knop dankzij de  ‘auto takeoff-functie’. Hij vliegt heerlijk stabiel, hallo zelfvertrouwen. Na het stijgen kun je je plaatjes gaan schieten, om de drone vervolgens met Return To Home weer naar huis te laten vliegen.

DJI Mini 3 drone

DJI Mini 3 drone

Gebruiksgemak, check! Hoe zit het met de kwaliteit? Dat zit ook 100% snor. Foto’s met kwaliteit om door een ringetje te halen en 4K-video’s met levensechte kleuren en details. De drone komt met leuke functies, zoals vooringestelde vliegpatronen, automatisch volgen, doelwit tracken.

Maar drones, die gaan toch altijd zo snel leeg? Deze niet hoor. Dankzij de drie batterijen vlieg je bijna drie uur.

Waar we stiekem ook rete blij mee zijn is de True Vertical Shooting, waarmee de meeste drones naast liggende foto’s ook staande foto’s kunnen maken (handig voor de socials).

Ook fijn: een pakezel ben je er niet mee, de drone is erg compact.

 

Heusden

Heusden

Mooiste gemeente van Brabant? Heusden doet mee in de strijd. Een kwartiertje rijden vanaf Den Bosch en je stapt zo een ansichtkaart in. Heusden is een van de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, waar de historie je overspoelt.

Heusden kent een fijne wandeling van 5,5 kilometer en dan heb je zo’n beetje van alles wat, geheel in de 17e -eeuwse stijl. Je wandelt dan dus door eeuwenoude straten, langs statige panden met kunstgalerieën, boetiekjes, langs molens en bruggen en door de haven. Ja leuheuk, dat wandelen, maar kunnen we er ook genieten van een hapje of drankje? Duh. Voor het mooiste uitzicht moet je bij Boei 35 wezen en bij ‘t IJshuys, hoe kan het ook anders, voor het beste ijs.

Den Dungen

Den Dungen

Wie kent ‘m niet, Den Dungen? Dat ligt ten oosten van Den Bosch en daar kun je heerlijk wandelen. Je trekt hier je wandelschoenen aan voor bijvoorbeeld de dijkenroute: een route van 13 kilometers langs of over de dijken.

Boodschappentas mee, want when in Den Dungen ga je langs bij de mooiste boerderijen en shop je het lekkerste fruit en asperges. Een happie eten doe je bij De Dungense Brug.

IJzeren Vrouw

IJzeren Vrouw

Huh, IJzeren Vrouw? Maar we hadden het toch over de IJzeren Man? Jup, je hebt dus de Vrouw en de Man. De IJzeren Vrouw is een plas, waar vroeger gezwommen kon worden en waar je nu kunt wandelen. Je vindt de plas tussen de Muntel en Graafsepoort. Oh en je eet er heerlijke taart. Dat eet je bij Theehuis Bloem. Een volledige lekkere maaltijd eet je bij de Soete Moeder, iets verder weg.