Lekkerste buitenplekken voor een perfecte wandeling in Nederland én je opperbeste dosis take out koffie

Lekkerste buitenplekken voor een perfecte wandeling in Nederland én je opperbeste dosis take out koffie

Wandelen is één van de meest underrated manieren van sporten, terwijl het juist zo goed voor je is. En zeg eerlijk: ook een stuk fijner dan je helemaal kapot zweten, toch? Kop in de wind, goede schoenen aan en stappen maar. Waar? Door heel Nederland is de keuze reuze. Begin eens op deze plekken voor een heerlijke wandeling.

En dus een lekker lijstje vol met mooie natuurplekjes mét koffie to go (of sit down) in de buurt. Dan heb je het beste van beide werelden en kun je mooi een paar weekenden vooruit. Graag gedaan weer!

Park Vijversburg

Park Vijversburg

Natuur spot: Park Vijversburg (Leeuwarden)
To-go koffie bij: Theesalon
Op een kleine afstand van het city center van Leeuwarden vind je Park Vijversburg. Dit historische landgoed is vooral heel erg leuk met kids, en jij zal er zelf bijna ook weer kind van worden. Van eindeloze kronkelpaadjes en verstopplekken tot vijvers met bruggetjes en prachtige kunstwerken. Laatstgenoemde maakt vooral dit park een must visit. Waarom? Boomhutten, hangmatten en klimtorens, die het kroost spelenderwijs kennis laten maken met kunst. Oja, en er is een heus waterlabyrinth.
Voor al het wandelende publiek, dat graag koffie met iets lekkers wil, is iedere zondag van 11 tot 17u de Theesalon geopend.

Heemtuin Muntendam

Heemtuin Muntendam

Natuur spot: Heemtuin Muntendam (Groningen)
To-go koffie bij: Het Paviljoen
Bij Heemtuin Muntendam kun je elk jaargetijde en op elk moment van de dag wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes, die óók voor het kroost (qua afstand) leuk zijn. De wandeling een beetje avontuurlijker maken? Bewandel het Mammoetpad! Spannende bruggetjes over het water, een vlot om naar de overkant te varen en een uitkijkpost gegarandeerd! Voor of na een rondje wandelen kun je hier koffie halen of neerploffen op het terras van Het Paviljoen.

Woodz Veluwezoom

Woodz Veluwezoom

Natuurspot: Nationaal Park Veluwezoom (Beekhuizen)
To-go koffie bij: Woodz Beekhuizen

Het Nationaal Park Veluwezoom is een aanrader voor de wandel liefhebbers, het gebied is een ruim 5100 hectare groot bos, heide, zandverstuivingen en landgoederen. Als je geluk hebt kom je misschien zelf Schotse hooglanders, wilde zwijnen en edelherten tegen. En dan na een stevige wandeling door naar Woodz voor de lekkerste koffie to go met wat lekkers erbij natuurlijk. Of bij stevige trek een lunch.

Buitenplaats Beekhuizen is sowieso een aanrader. Het is een kleinschalig glamping-only vakantiepark. Je kunt er het hele jaar door overnachten in een van de ruime Lodgetenten of Pods, allemaal met privé-sanitair.

Theehuis Dennenoord

Theehuis Dennenoord

Natuur spot: + To Go koffie: Theehuis Dennenoord
Een theehuis n de weidse natuur, daar houden we van. Omdat de sfeer zo nostalgisch is en voor een gezellige middag hoeft er niet zoveel meer te gebeuren. Bovendien zijn de theehuizen (soms onbedoeld) vaak heel hip: ouderwetse, lichtgrijs geverfde schrootjes + bloemenbehang + tweedehands servies = heerlijk. Op een van de mooiste locaties in Twente, tussen Vasse en Ootmarsum, ligt tussen de bossen het authentieke Theehuis Dennenoord. Een origineel houten pandje uit 1921. Perfect voor thee en taart na een paar uur trappen met tegenwind

Castricum-Centrum / Bakkum-Noord

Castricum-Centrum / Bakkum-Noord

Natuur spot: Castricum-Centrum / Bakkum-Noord
To-go koffie bij: Buna Koffiebar
Niks lekkerders dan een goed taartje bij die koffie, zeker als je een flinke wandeling voor de boeg hebt. Vanaf Buna loop je lekker de natuur in (loop richting het noorden) via Bakkum. Houd koers richting Bakkum-Noord/ Egmond-Binnen. Je wandelt door uitgestrekte duinen. Ultiem genieten met droog en goed weer. De mensen bij Buna zijn ook enorm lief, dus wellicht bestel jij na afloop nog wel een koffie.

Strand Noordpier / Wijk aan Zee

Strand Noordpier / Wijk aan Zee

Natuur spot:  Strand Noordpier / Wijk aan Zee
To-go koffie bij: Aloha Wijk aan Zee

Een wandeling op het strand van Wijk aan Zee. Uitwaaien en daarna langs Aloha. In de zomer een enorme favourite maar in de winter is hij ook heerlijk. Binnen is een wandelroute gecreëerd zodat je niet in de kou hoeft te staan wachten. Bestel hier heerlijke koffie en natuurlijk de appeltaart, want dit is niet normaal goed.

Panneland Vogelenzang

Panneland Vogelenzang

Natuur spot: Panneland Vogelenzang / Amsterdamse waterleidingduinen
To-go koffie bij: Lunchroom de Wachtkamer, Vogelenzang
Met stip op nummer 1 deze kanjer. Waarom? Omdat de natuur hier enorm afwisselend is kom je tijdens een rondje van 5 km water, dichte bossen en open vlaktes tegen. En met een beetje mazzel zie je herten. Heel veel herten! Plus een heel bos vol krokussen, iedereen blij.

Lage Vuursche

Lage Vuursche

Natuur spot: Lage Vuursche
To-go koffie bij: Buiten in de Kuil 
Lage Vuursche mag waarschijnlijk bekend zijn… Wie heeft er niet ooit een pannenkoek gegeten of gemidgetgolft? Maar in deze tijden roept vooral de natuur. Lage Vuursche is een heerlijk wandelgebied die de pro al jaren weet te vinden maar ook voor een korte tour is het heerlijk vertoeven hier.

Bij Buiten in de Kuil haal je echt goede koffie af. Eerlijk gezegd is Buiten in de Kuil een van de allerleukste plekken waar alles tip top geregeld is die we in lange tijd gespot hebben. Go! Maar niet in het weekend. Veel te druk joh.

Landgoed Spanderswoud

Landgoed Spanderswoud

Landgoed Spanderswoud in ‘s Graveland
To-go koffie bij: Proeflokaal de Serre (let op in de maanden januari en februari gesloten!).

Heerlijk natuurgebied en nog heerlijker koffiestekje. De lekkerste take-away in de natuur, that’s for sure. Taartjes, koffie, hartige broodjes… Noem het op en bij Proeflokaal de Serre hebben ze het.

Daarna een lekkere wandeling maken in een te mooi gebied – perfect voor de beginnende of gewoon luie wandelaar (het is een relatief klein gebied).

De Kruisbergse bossen, Doetichem

De Kruisbergse bossen, Doetichem

Natuurspot: De Kruisbergse bossen
To-go koffie bij: Het Wapen van Heeckeren

Een wandeling maken in een prachtige, bosrijke omgeving? De Achterhoek it is! In de Kruisbergse bossen kun je heerlijk wandelen (zelfs 9 kilometer lang!) tussen de naald- en loofbossen. Na zo’n wandeltocht heb je wel iets lekker verdiend, toch? Lucky you! Midden in het park staat Het Wapen van Heeckeren, waar je voor lunch, borrel en diner kunt aanschuiven.

Nationaal park Zuid-Kennemerland

Nationaal park Zuid-Kennemerland

Natuur spot: Nationaal park Zuid-Kennemerland
To-go koffie bij: Kraantje Lek

Hier moet je wezen! Natuur, speeltuin en take out. Kortom: alles wat je wil. Duik vooral de duinen, het park of de speeltuin in. Ja, de speeltuin want Kraantje Lek is een van de weinige speeltuinen die nog open is. Je mag hier een eigen bijdrage voor afgeven om de kids te laten spelen. Daarnaast is er take out koffie, thee, pannenkoeken, gebak en fris. Gaan!

Park Velserbeek

Park Velserbeek

Natuurspot: Park Velserbeek (Velsen)
To-go koffie bij: Theeschenkerij

Uren vermaak gegarandeerd in Park Velserbeek. Dit grote park heeft verschillende wandelpaden, die je door het park leiden (zonder te verdwalen), een speeltuin en een kinderboerderij. Hier kun je varkens, pauwen en damherten spotten. Op het park is ook een tearoom gevestigd in een voormalige oranjerie van Velserbeek. Bij Theeschenkerij kun je een lekkere koffie to-go halen, óf binnen opwarmen met een bakkie en wat lekkers.

 

 

Kasteeltuinen Arcen, Noord Limburg

Kasteeltuinen Arcen, Noord Limburg

Natuurspot: Kasteeltuinen Arcen (Limburg)
To-go koffie bij: Paviljoen of Parkhotel Horst

When in Limburg, verzeker jezelf er dan van dat deze wandeling langs de Kasteeltuinen Arcen gaat, gelegen in het pittoreske dorp Arcen in Noord- Limburg. Je kunt hier uren door de kasteeltuinen struinen en genieten van één van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Een warme chocomel in een enig paviljoentje om even op te warme en hup: door! Die stappenteller haalt de 10.000 stappen als vanzelf. Plus: er is een hotel! Parkhotel Horst. hoef je daar ook niet meer over na te denken.