Nederland, Amsterdam27 mei 2020, door Imara Milatz

New to the party: het Bring Your Own concept van restaurant GUTS

Nederland, Amsterdam, 27 mei 2020, door Imara Milatz

New to the party: het Bring Your Own concept van restaurant GUTS

Waar is het feestje? Hier, bij Restaurant Guts - beter bekend als Guts & Glory Amsterdam - is het feestje. Waarom? Omdat ze, hipperdepip als ze zijn, iets vooruitstrevends gaan doen: vanaf 1 juni 2020 (Pinksteren, terrassen en restaurants open, blabla) én het is de introductiedag van het Guts Bring Your Own concept! Bring your own? Ja! Het idee is dat men zijn eigen drank mee neemt naar het restaurant. Bring. Your. Own (drinks). You get it? En als dat nou niet goed voor de portemonnee is, dan weten we het ook niet meer...

 

Bring Your Own

Bring Your Own

Dat het BYO-fenomeen een geslaagd feest is, bleek uit de groeiende populariteit in het land van herkomst: Australië. Beter goed gejat dan slecht gebracht. Het werd namelijk wel eens tijd dat het concept een roodwitblauw-jasje kreeg. Dat alleen al omdat je een stuk goedkoper uit bent met aankoop van je eigen liquid dinner en ook omdat je eigen drank soms gewoon lekkerder smaakt (niet ieder restaurant kent een goede wijnkaart). Al was dat laatste bij onze vrienden van GUTS nooit eerder een probleem. Waarom kiezen ze dan voor BYO? Good question, vroegen we ons ook af, let’s spill the beans: 

Het was simpelweg tijd voor vernieuwing, vonden ze bij GUTS. Een ommezwaai van het welbekende restaurant concept. Er was immers genoeg tijd om de koppen (online) bij elkaar te steken, een flinke brainstorm sessie aan te gaan en een nieuw concept te bekokstoven. Zo heeft de horeca lockdown (ahum Corona) toch nog iets goeds teweeggebracht aan de innovatie van Nederlands horeca.

Bij GUTS mag je vanaf 1 juno kiezen om je eigen drank mee te nemen op (let op) zondag tot en met donderdag. Je betaalt het symbolische bedrag van €1 per fles aan ‘kurkgeld’. Hoewel de -oudevertouwde- wijnkaart van GUTS uiteraard ook beschikbaar is, willen de luitjes achter het restaurant ons deze mogelijkheid bieden. En dat is natuurlijk hartstikke sympathiek bedacht van ze.

Met het idee dat Nederland vanuit de crisis minder geld te besteden heeft of dat er wellicht mooie flessen wijn thuis staan te verpieteren, is de drijfveer achter het concept ontstaan. Advies? Neem al die gehamsterde pareltjes mee naar het restaurant en laat de verzorging van prachtige à la carte gerechten aan GUTS over.

The BYO Rules

The BYO Rules

Om afbreuk aan het menu van GUTS te voorkomen, is er een regelement opgesteld om mensen de juiste richting in te loodsen. Zo worden er sancties opgelegd bij het meenemen van bepaalde dranken. En dat nemen ze serieus aan het adres, er werd zelfs een heuse ‘verboden middelen’ lijst opgesteld: don’t you dare to bring een Blikje bierÍ € 2,50, J.P. Chenet € 3,00, Canei € 4,00 (hoe durf je?!), Liebfraumilch € 5,00, Bacardi Breezer € 45,00, Gold Strike € 80,00 en waag het niet te beginnen over een Blue Curacao € 90,0.

Met het binnen proberen te smokkelen van Pisang Ambon word je de toegang geweigerd. Enne Corona (het drankje)? Hartstikke geweigerd aan de deur en dan komt je meteen regelrecht op de zwarte lijst terecht.

GUTS