België, Brussel10 juni 2020, door Imara Milatz

Brussel: alles erop en eraan (Musea! Winkelen! Slapen! Eten! Alles in de Belgische hoofdstad)

België, Brussel, 10 juni 2020, door Imara Milatz

Brussel: alles erop en eraan (Musea! Winkelen! Slapen! Eten! Alles in de Belgische hoofdstad)

Wij zijn Kiekenfretters. Althans, als we even in Brussel mogen zijn. Wablief, kiekenfretters? Een leuke naam voor de bewoners van de Belgische hoofdstad Brussel. De stad waar je het menneke ziet pissen of het Atomium kunt bewonderen. Genoeg met deze tourist traps, wij presenteren de plekjes waar je echt moet wezen. Aux Bruxelles dus.

Wijken

Wijken

De Dansaert wijk in het hartje Brussel is waar je zijn moet. Hier vind je super centraal gelegen allerlei snoepwinkeltjes aan design en ander moois. Het is de plek waar veel Belgische ontwerpers huisvesten om hun creatieve kwijt te kunnen. En dat is alleen al een leuke tip om even een rondje te gaan windowshoppen. In diezelfde wijk ligt ook de gezellige staart Sint Katelijne, waar je een overvloed aan café’s en bars bij elkaar vindt. In Brussel en zin in een goed potje geld uitgeven? Dat kan en wel bij Rue Haute. Hoewel bij vintage shoppen vaak een goede dosis geluk nodig is hebben we bij Rue Haute eigenlijk altijd wel raak. Of dit nou een goed teken is of niet laten we even in het midden. Vooral als je de grote ketens beu bent, die overal hun deuren lijken te openen, en even iets anders wilt. Vandaar deze leuke straat waar je uren en uren rond kunt struinen.

Keith Haring in Bozar

Keith Haring in Bozar

Wil je graag naar Brussel maar weet je niet wanneer? We hebben een goede tip: zo snel mogelijk. Als je voor 19 april dit jaar nog in Brussel bent kun je nog de tentoonstelling van Keith Haring in BOZAR bewonderen. BOZAR brengt een retrospectieve met werk van de Amerikaanse kunstenaar, bekend van zijn eigen stijl en iconische prints. Georganiseerd door Tate Liverpool in samenwerking met BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten Brussel en Museum Folkwang, Essen. Je begrijpt, hier hoeven we niet veel redenen te noemen waar je er heen wilt.

Keith Haring BOZAR

ADAM Brussels Design Museum

ADAM Brussels Design Museum

Voorheen was de naam het Art & Design Atomium Museum tot dat in 2015 het nieuws naar buiten kwam dat ze verder gingen onder Het ADAM Brussels Design Museum. Het museum beschikt over een noemenswaardige permanenten collectie van Philippe Decelle. Meneer Decelle is een echte verzamelaar en heeft over de jaren heen een behoorlijke collectie aan kunststof (vooral plastic) designer meubels bij elkaar gesprokkeld. Ook al is, en blijft het (helaas) privé collectie van Philippe Decelle, geeft dit te meer reden om het museum te bezoeken. Het Plasticarium (zoals de tentoonstelling begrijpelijk heet) bestaat uit prachtige meubels van merken als Joe Colombo en Ruth Francken tot aan stukken van het welbekende Tupperware. Check als je naar Brussel vertrekt altijd even het ADAM Brussels Design Museum wat voor mooie tentoonstellingen ze er op de planning hebben staan. Het is elke keer weer wat anders en elke keer de moeite waard.

ADAM Brussels Design Museum

Isabelle Bajart

Isabelle Bajart

Isabelle Bajart vinden we, niet zo stiekem, nog leuker. Hier kun je vintage designer winkelen met hoofdletter V. Isabelle we willen weten hoe je het doet. Wat een mooi spul verkoopt die vrouw in haar winkel. Hoewel het aanbod klein is (wel beter voor de portemonnee) vind je er al-tijd iets. Of het een accesoire is of een pracht van een kledingstuk. En dat komt vooral doordat ieder stuk met veel zorg uitgepikt wordt waardoor miskoop risico er niet bij zit.

Isabelle Bajart

 

Hunting & Collecting

Hunting & Collecting

Dat winkelen in Brussel goed te doen is weten we. Een goed voorbeeld daarvan is Hunting & Collecting. Goede naam vinden we, winkelen is eigenlijk niets anders is dan jagen en verzamelen. Ze hebben er van alles. Van kleding, accesoires, design objecten allemaal onder één modern dak. Met merken als Acne, Common Projects en Pigalle Paris is er keuze genoeg. Om jouw shop-woede te kunnen voeden mag je deze dus niet overslaan.

Hunting & Collecting

 

Peck 47

Peck 47

Pekc Bxl of heet het nou Peck 47? Het kleine cafeetje bevind zich aan de kiekenmarkt. Lekker makkelijk te bereiken en een prima plek om even binnen te kieken. Groot is het niet en je komt er eigenlijk vooral voor de koffie. De koffie is er goed, vooral als je er nog iets bij besteld. Ze serveren er een killer avocado toast en qua zoetwerk doen ze het er ook meer dan goed. Daarom naar het gezellige Peck Bxl.

Peck 47

 

Cook & Book

Cook & Book

Cook & Book een restaurant dat ook een boekenwinkel is. Of een boekenwinkel dat ook een restaurant is. Hoe je het wilt hebben. Kom je voor de boeken, voor lekker eten of voor allebei. Het kan, eten tussen de boeken. Waar je ook kijkt, in het restaurant (of moeten we het boekenwinkel noemen, verwarrend) zit je met je neus tussen en billen op de boeken. Een fantastisch inkoppertje is dat het thema per boeken afdeling volledig is afgestemd op het interieur. Bevind je je tussen allerlei Italiaanse verhalen, dan is jouw tafel op zijn Italiaans gedekt of ben je op zoek naar de reisafdeling, dan moet je in een caravan zijn. En dit allemaal voor een heerlijke ontbijt, lunch, brunch en diner. Lezen aan tafel doe je hier onder het genot van prima engels thee met een heerlijke scone in de, je raad het al, Britse afdeling.

Cook & Book

Hotel Hubert

Hotel Hubert

Omdat Brussel een historische stad is, komt het dan ook niet als een verrassing dat je kunt slapen in historische gebouwen. Zo ook Hotel Hubert. Aan de buitenkant dan. Van binnen deze vrolijkerd een explosie aan kleur met als focus wel vijftig tinten roze. En met alle bovenstaande eet adresjes durven we het bijna niet te zeggen maar het hotel beschikt ook over een prima restaurant. Nog zo een pluspunt is dat hotel Hubert per-fect in de binnenstad gelegen is, waardoor je tot in de late uurtjes de stad kunt verkennen en met een poep en een scheet in je bed van huis ligt.

Hotel Hubert

Meer hotels in Brussel? Voila! 5 x de leukste hotels van Brussel