België, Brussel9 oktober 2019, door Maartje

11 x Brussel, niet te missen in de Belgische hoofdstad

België, Brussel, 9 oktober 2019, door Maartje

11 x Brussel, niet te missen in de Belgische hoofdstad

Oh, Brussel was toen nog een bruisende stad, zo zong Liesbeth List ooit. Maar alé, dat is het toch nog steeds? Vinden wij althans wel. We logeren er graag, struinen de (best wel compacte) binnenstad met plezier af en mogen er vooral tijdens de kerstperiode wanneer er in Brussel overal kraampjes uitgestald zijn, én tijdens een zonnige weekenddag (want hetzelfde verhaal - Brussel mag graag buiten leven) graag komen. Een greep van onze favo-adressen in Brussel.

Creme Brussel

Creme Brussel

Hoera voor het je-ziet-ze-overal-en-steeds-meer all day breakfast-lunch concept. Ook in Brussel. Maar natuurlijk ook in Brussel. De brasserie-stijl zaak die Crème gedoopt werd, is een van de jongste van het stel. Je eet er de welbekende (erg insta-waardige) pannenkoeken en bowls, AVO-toast en een knap bakkie pleur. Creme is opgezet in de door ons zo geliefde Aussie-stijl, het werelddeel dat brunch scène geclaimd heeft. De vier vrienden achter het concept hadden ook precies dat voor ogen – goed gelukt.

 

Pois Chiche Brussel

Pois Chiche Brussel

Al het goede komt uit het Midden Oosten. Zo lijkt het op food-gebied in elk geval wel te zijn (lees hier meteen ook over onze lievelingen in Tel Aviv!), en ook Brussel kent de nodige streetfood bars in die categorie. Onze favoriet, hartje Brussel, is Pois Chiche. Hier huisgemaakte falafel, Berloumi (Belgische halloumi, haha), shakshuka, finger-licking dips en meer van zulks in een industrieel lokaal. In het weekend kun je er een Midden-Oosterse brunch bestellen, en in de avonduren schuif je vanaf 18 uur aan.

Humphry restaurant Brussel

Humphry restaurant Brussel

Het sharing concept-restaurant onder de noemer Humphry in Brussel opende eind 2016 in het PIAS-gebouw (PIAS is de grootste muziekmaatschappij van België) en is sinds dag één een hit. Niet omdat het delen van kleinere gerechten nu zo’n nieuw concept is. Nee, een van de belangrijkste redenen voor de stormloop is een van de twee eigenaren, chef Yannick van Aeken, die ruim zes jaar lang voor Noma werkte en bijna vier jaar lang de souschef van André Redzepi was bij Noma. Juist, Noma ofwel het ‘beste restaurant ter wereld’ in Kopenhagen, inmiddels gesloten én weer heropend in een 2.0-variant. Dat terzijde. Humphry nu. Verwacht geen Noma-toestanden of Brusselse mieren, maar een internationale keuken met invloeden uit alle contreien en een menu dat verdeeld is in vier delen: rauw, groenten, Asian inspired en vlees. Uiteraard wisselt het menu maar wie weet tref je de verrukkelijke ‘duurzame tonijn’, een gerecht zonder tonijn maar met watermeloen en sojasaus. Er zijn 35 zit- plaatsen als je de krukken aan de keukentoog meetelt. Verder donkere muren en vloeren, grof hout en een binnentuin.

Ici Néo Cantine Brussel

Ici Néo Cantine Brussel

Ici Néo Cantine is met zijn achtjarige bestaan alweer bijna een gouwe ouwe in Brussel. Doordeweeks is er een ‘normaal’ menu, maar op zondag is het hier, Ici, brunch, brunch en nog eens brunch. het is een kwestie van kiezen tussen de kleine en de grote brunchvariant. Easy. Voor de kleine optie geldt: scrambled eggs, een kaas- en charcuterieplank en broden van de ‘brood- bar’ voor het grijpen. Ga je voor groot, dan komen de gigagerechten op tafel: een bord vól met groenten, sappig rundvlees, broccolikoekjes, loempia’s, carrot cake met appelcompote en kleine meringues. Onder andere. Wat betreft looks doet de zaak een beetje denken aan hotel Jardin Secret: planten, lampen, Portugese tegelvloer, gekleurde kussens, bamboelampen en loshangende peertjes, en een gigantisch krijtbord.

Le Flore Brussel

Le Flore Brussel

In het midden van het Tekamerbos – verrassend groen en een heerlijke uitvalsbasis when in Brussel – huist tegenwoordig een van de meest girly bars van het land: het volledig roze Le Flore. De tent dankt zijn naar aan het adres (Floralaan 4) maar het benadrukt meteen de vrouwelijk touch van het hele spul. Sixties tegels, rotan stoelen, neon lampen, pastelroze van top tot teen, gouden accenten… Alles on fleek zeg maar. Slim, want Le Flore is meteen de plek waar je wezen moet mocht je meer info willen over het prachtige gebied. En dan drink je, natuurlijk, meteen een cocktail. Of mocktail.

Loola Brussel

Loola Brussel

We willen óók naar Brussel om te shoppen, daar leent de stad zich namelijk uitstekend voor. En om dat uren te spenderen in een restaurant… Nee hoor, hebben we helemaal geen tijd voor. Op die momenten wil he ‘fastfood’, maar niet naar die zaken die we kennen van de Grote Gele M. Of soortgelijks. Nee, fast, maar wel écht voedsel. That is where Loola comes in Kwaliteits pizza’s en salades voor een hele goede prijs. Je kunt kiezen uit het vaste menu óf een eigen meesterwerk, zowel op het gebied van de salade als de pizza, creëren met maar liefst 40 toppings. Er zijn twee vestigingen van Loola in Brussel.

Chyl Brussel

Chyl Brussel

Chyl, wat staat voor Change your lifestyle en/of Cherish your life, je mag zelf kiezen, is de nieuwere kid on the block. Een meer dan uitgebreide, gezonde keuken voor ontbijt, brunch en lunch, en het is er in het weekend steevast volgeboekt. Terecht. Een verdieping boven het restaurant vind je een aantal beeld- schone gastenkamers. O, en er is ook nog een winkel, een supermarktje in drogisterijstijl.

Hotel JARDIN SECRET...

Hotel JARDIN SECRET...

Bejubelden we eerder nog Hotel le Berger in Brussel, een klassiek-cool, duister-chic hotel (volgt u hem nog?) in een van de leukste buurten van Brussel, gaan we hier met liefde en plezier een deurtje verder waar de eigenaren van le Berger in september 2017 het incognito hotel Jardin Secret… openden. Verstopt en daardoor zo mogelijk nog leuker dan leuk!

 

Lees meer

Le Crab Club Brussel

Le Crab Club Brussel

Op een steenworp van de Hallepoort, een gebied dat de meeste chefs afschrikt, vind je Le Crab Club. De zaak is een rauwe maar sfeervolle combinatie van een kantine en een Brooklyn-eske coffee joint. Al is het leukste van restaurant Le Crab Club dat de zaak mensen van alle rangen en standen trekt: naast ons een double date van in de zestig, een tafel verder een jong twentysomething-stel en wijzelf, eerder richting de veertig (auw). Op de vintage franse blauwe borden (die we mee naar huis willen nemen) bijzondere seafoodgerechten zoals coquilles in de schelp met nootjes en citroen. Maar ook een steak met burrata, bereid door chefs-duo Philippe Emanuelli en Yoth Ondara. De liefde voor de zee komt van Emanuelli en de Aziatische roots van Ondara zorgen voor bijzondere combinaties. Ook leuk: de rekening is bijna de helft goedkoper als je contant betaalt.

De Noordzee Brussel

De Noordzee Brussel

Vishandel en marktkraam De Noordzee lijkt misschien een toeristenval, en ja, er zijn weinig toeristen die de viskraam in het historische centrum van Brussel niet aandoen. Die toeristen staan echter zij aan zij met de Brusselaren die de garnalenkroketten en de mosseltjes van De Noordzee op waarde weten te schatten. Gigantisch minpunt van de populariteit van De Noordzee zijn de bizar hoge prijzen: twee glazen, twee garnalen- kroketten en een schaaltje (overheerlijk aangemaakte) mosselen voor ruim 25 euro. Maar allee, dat is toch prima voor een keertje? oké, in de zomer absoluut, en eerlijk gezegd wil je ze in december, als Brussel vol staat met kerststallen en de hoofdstad van België niet gezelliger kan worden, ook niet missen. Het is het kou- kleumen waard.

BarBeton Brussel

BarBeton Brussel

Loop vooral ook een stukje door naar Barbeton. Een bruin café in een hip jasje. Smokkelen we dat hier gewoon ook nog even mee. Geen garnalenkroketten op het menu, wel een eenvoudig ontbijt, goede koffie en een ruim arrangement aan (speciaal)bieren. Evengoed een keiharde aanrader, vooral in de vooravond wanneer je in het café een gezellige mix vindt van studenten die de avond beginnen, zzp’ers die hun werk afronden, bejaarde buurtbewoners die de hele dag de tijd hebben voor hun krant en een enkele verdwaalde toerist.