Let’s get out of the city: de echt allerleukste net-buiten-Dubai tips

Let’s get out of the city: de echt allerleukste net-buiten-Dubai tips

Ons Emirati 'Bartje' Sabrina, strikes again en dit keer schiet ze raak met Dubai-tips die eigenlijk geen Dubai-tips zijn. Huh-wablief?

 

 

Ja je leest het goed. Want what happens tijdens een trip naar Dubai, speelt zich niet alleen maar ín-in Dubai af. Heus niet, rond en om is namelijk ook heel veel te beleven. Moet je alleen weten waar je wezen moet en daarvoor schakelen we Sabrina in. She knows immers best. Wil je nu met je fancy huurauto een beetje gaan touren om ook nog wat anders te zien dan die verblindend spiegelende high-rise, rijd dan eens noordwaarts. De Verenigde Arabische Emiraten telt namelijk zeven Emiraten. De andere Emiraten zijn Abu Dhabi (hoofd emiraat), Sharjah, Ajman, Ras al Khaimah en Fujairah. Natuurlijk, altijd genoeg te doen in het soms bijna futuristische Dubai, but hey there is more. Een dagje de stad uit kan dan ook fijn zijn… Yalla let’s get out of the city!

Kite Beach Center

Kite Beach Center

Gas op de plank, cruisend langs de kustweg en in pak ‘m beet een uurtje ben je er. Daar doemt als een fata morgana ineens een soort van Balinees-aandoend strandtentje op, genaamd Kite Beach Center. Overal waar je kijken kan zie je Pick-ups met surfplanken en je begrijpt: een instant laidback-surfer-vibe allover. Zodra je met één teen het zand van dit strand aanraakt waan je jezelf op Bali of op een van de ontelbare Gili’s of misschien zelfs Sri Lanka. Deze hidden gem aan het strand van Umm Al Qaiwain is een super verrassend contrast met het over-georganiseerde cleane Dubai.

Het Kite Beach Center van Umm al Qaiwain ligt aan de Arabische Golf. Genoeg te doen dus, als je actief en dol op water bent, van kite surfen, hydrofoil (zoek maar op) kajakken, suppen en  snorkelen; het kan allemaal. Je kunt er een fishing trip boeken of gaan varen met een Ngalawa (een Afrikaanse zeilboot, ziet er ook waanzinnig uit).

 

Of lamballen

Of lamballen

Maar ook voor de niet zo actievelingen onder ons is er genoeg te hangen en lamballen. Lekker verkoelend schommelen in de branding op van die instagrammable beachs swings (te cliché, maar stiekem zijn we allemaal guilty als de optie nou eenmaal voor je neus hangt. Er is een beach cafe met healthy ontbijtjes en vegan lunches tot verse visjes van de bbq.

De te gekke Balinees aandoende beach hutjes kun je huren voor een dag (aanradertje!). En mocht het je al opgevallen zijn, correct, alles is er non alcohol. Gelukkig zijn de alcoholvrije mojito’s & margarita’s er in overvloed (mocktails kunnen er ook best heus goed uitzien), je moet ook nog terugrijden, hé!

 

Setting sun

Setting sun

De koffietjes zijn trouwens ook echt een dikke tip! Emirati zijn er dol op… Dus, yalla yalla een dagje chillen met relaxte tunes op de achtergrond, een hapje en drankje erbij en neem een plons in de azuurblauwe zee met bruisende witte golven en blijf rondhangen tot de zon ondergaat. Want eerlijk is eerlijk, de golden hour hier in Umm Al Qaiwain liegt er niet om en is toch net wel nog even intenser dan de Sundown in de smog en haze van Dubai.

Insidertip; boek even van tevoren via hun insta account of website. Dan ben je zeker van je plekje.

 

 

Ghosttown Al Madam

Ghosttown Al Madam

En als je er dan toch bent, in Dubai, dan kun je vast een gaatje vinden om een bezoekje aan deze spannende prachtplek te brengen. Ook op een klein uurtje rijden van Dubai. In het emiraat Sharjah, richting de grens van Oman, ligt een verlaten plek in de woestijn waar het schijnt te spoken… Voor de ghosthunters onder ons is dat een intrigerende plek, namelijk een ghosttown genaamd Al Madam. Ook wel bekend als ‘the old town’ of ‘the buried ghosttown”. Yes, spooky! Al Madam is niet meer dan een straatje huizen met aan het einde daarvan een moskee.

 

Surreal

Surreal

Het lijkt alsof de bewoners er in alle haast zijn vertrokken om ergens anders neer te strijken… Alle huizen staan leeg, door de tand des tijds en vooral door de woestijnwind zijn de huizen compleet overgenomen door het zand. Dat laatste is hetgeen wat de boel een bizar en wel heel surreal beeld geeft (geen spook gezien hoor trouwens).

Je hoeft er echt niet speciaal een stoere 4X4 voor te huren -mag natuurlijk wel, want cool– om dit stukje woestijn in te gaan. Er loopt gewoon een weg tot vlakbij het spookstadje. Tip is wel om te gaan in de koelere periode van het jaar en liefst aan het einde van de middag.

Tegen zonsondergang (je weet toch, Golden Hour), dan worden de kleuren van de woestijn namelijk steeds intenser. De mooiste kleur terra die je ooit gezien hebt.