29 december 2021, door Sanne Carbaat

Hier kun je van je unwanted (kerst)cadeaus af en maak je een ander blij: win-win

29 december 2021, door Sanne Carbaat

Hier kun je van je unwanted (kerst)cadeaus af en maak je een ander blij: win-win

Oprecht leuk hoor, cadeautjes bedenken, kopen, inpakken, gezellig onder de boom leggen en natuurlijk: het uitpakken. Cadeautjes uitkiezen is misschien nog wel het allerleukste, en daarmee ook het allermoeilijkste. Wanneer jij denkt een gat in de roos geslagen te hebben, zat de ander er nu net niet op te wachten. Hoe direct (lees: bot) de Nederlander soms ook is: zeggen dat een cadeau niet helemaal in de smaak valt, is een heel ander verhaal. Maar goed, je hebt dus wel weer spul in huis waar je eigenlijk niks mee wil. Geef het weg! Weggooien is zo ontzettend 2021 en helemaal inspiratieloos. Maak er juist een ander blij mee. Jouw huis weer opgeruimd en iemand anders wil er wel wat mee.

Noppes

Noppes

Noppes is een kringloopwinkelketen in Noord-Holland en als je nog nooit bent geweest, willen we toch even tippen om het wel te doen. Met winkels in Purmerend, Wormer, Zaandam, Volendam, Hoorn, Grootebroek, Velserbroek, Santpoort-Noord, Beverwijk en Uitgeest zit er vast wel ééntje in de buurt (als je in Noord-Holland woont..). Ze hebben kleding, electronica, meubels, servies, spelletjes en de rest waarschijnlijk ook. Waar jij niet blij mee bent, kun je doneren bij Noppes en zo een ander er voor een prikkie blij mee maken (en stiekem op zoek naar dat ene vintage kopje dat je wél had willen krijgen).

 

Noppes

Voedselbank en non-foodbank

Voedselbank en non-foodbank

In 2020 hielp de Voedselbank meer dan 160.000 aan een gezond voedselpakket. Je moet even informeren bij de Voedselbank bij jou in de buurt voor het hoe of wat, want sommige Voedselbanken verdelen namelijk ook non-food. Wat dan precies (kleding/speelgoed/boeken) weten de lieve mensen ter plekke het beste. Zo hebben bijvoorbeeld Delft, Gouda en Maassluis de non-foodbank waar mensen die hiervoor in aanmerking komen ook non-food steun aan kunnen vragen.

Voedselbank

Via Facebook

Via Facebook

Iedere grotere plek in Nederland heeft wel één (of meerdere) facebookpagina’s waar je kan laten weten waar je graag vanaf wilt, in welke staat het is en wie dat dan op komt halen. Makkelijk, want je hoeft je huis niet uit en fijn, want een ander is wel blij met jouw ongewilde cadeautje. Soms kleine spulletjes, soms grote meubels en af en toe zelfs pareltjes zoals antieke kloosterstoelen in goede staat (yep, staan in de woonkamer). Sowieso een tip om in de gaten te houden voor eigen aanvullingen en opruimingen in huis, het hele jaar door.

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen – het zijn een paar voorbeelden, maar er zit er ook vast één bij jou in de buurt.

Gratisoptehalen en gratisaftehalen

Gratisoptehalen en gratisaftehalen

Deze twee websites hebben hetzelfde idee als de gratis op te halen Facebookpagina’s, maar werken meer als een marktplaats.nl. Handige hieraan is dat mensen dus specifieker kunnen zoeken naar dat wat zij nodig hebben en waar jij juist vanaf wilt. Zo kun je zoeken op provincie en categorie en er wordt van alles geplaatst: van postzegelverzameling tot trampoline tot hondenbench. Sowieso dat jouw cadeau er dus ook wel tussenpast.

 

Gratisoptehalen en gratisaftehalen

Plaatselijke kringloop

Plaatselijke kringloop

Probeer ook altijd even de kringloopwinkel om de hoek. Wie wat aanneemt kan verschillen, maar even binnenlopen en vragen is zo gebeurd. Zo heb je in Amsterdam Kringloop West (is groter dan je denkt) die gebruikte en ongebruikte spullen aannemen of ook de mensen op het Waterlooplein zijn nog wel eens geïnteresseerd in waar je dan vanaf wilt. Heb je ook meteen een gezellig praatje.

Leger des Heils

Leger des Heils

Bij het Leger des Heils nemen ze graag textiel en kleding aan. Warme jassen, sjaals, die gebreide trui van je oma in zes maten te groot. Alles wordt gewassen en eerlijk uitgedeeld aan de mensen die daar gebruik van willen maken. Schoenen en sokken (per paar natuurlijk) worden ook gewaardeerd.

 

Leger des Heils