Australië22 mei 2024, door Isa de Laat

Vanaf Cairns het Great Barrier Reef op met Ocean Free & Ocean Freedom

Australië, 22 mei 2024, door Isa de Laat

Vanaf Cairns het Great Barrier Reef op met Ocean Free & Ocean Freedom

Ga je Down Under? Lucky you. Even op je tanden bijten tijdens de lange vlucht, maar hey dan heb je wel wat. Zo heb je ook de kans om het Australische Great Barrier Reef te ontdekken met de beste plekken, eilanden, hotels en plaatsen om te duiken. Vanaf verschillende manieren kun je het reef op, maar wij deden dat vanaf Cairns met Ocean Free & Ocean Freedom. Waarom we dat deden leggen we je hieronder uit.

Ocean Free & Ocean Freedom

Ocean Free & Ocean Freedom

Een hoogtepunt van je reis door Australië is ongetwijfeld het duiken en snorkelen op het Great Barrier Reef. Vanuit Cairns kun je eenvoudig het rif verkennen, en de boottochten van ”Ocean Freedom” en ”Ocean Free,” aangeboden door Cairns Premier Great Barrier Reef en Island Tours, zijn daarvoor ideaal. Welke van de twee je moet kiezen? Daar komen we zo op terug. Eerst wat beide tochten gemeen hebben en dat is dat ze zeer gastgericht zijn, kleine groepen bedienen en eco-geaccrediteerde snorkel- en SCUBA-duiktochten aanbieden.

Het verhaal begint met Perry, die sinds 1988 actief is in de duikindustrie in Cairns en sinds 1992 betrokken is bij Ocean Free. Samen met Taryn kocht hij deze boot in 1996. In 2005 breidden ze hun vloot uit met een tweede schip, Ocean Freedom. Ocean Freedom heeft sindsdien een indrukwekkende renovatie ondergaan en bereikt het rif nu binnen een uur met een snelheid van 23 knopen, wat je zes uur op het rif geeft. Tijdens deze tocht bezoek je twee prachtige locaties: Upolu Cay Reef en Outer Edge Upolu Reef. Ook Ocean Free heeft meerdere updates gehad en is de perfecte keuze voor een exclusieve zeiltocht. Deze boot heeft een unieke ligplaats op een kilometer van Green Island, wat een combinatie van een zeil-, rif- en eilandervaring mogelijk maakt.

Het kan nogal overweldigend zijn wanneer je de sprong in de zee waagt. Maar of je nu een ervaren of beginnende snorkelaar of duiker bent, de crew maakt het super makkelijk. Na een korte briefing en met goed materiaal duik en/of snorkel je op zoek naar rifhaaien, zeeschildpadden, scholen vissen en reuzenschelpen. Boek je Ocean Freedom, dan geniet je op meerdere momenten van het rif, met ook een glazen bodem boot, snorkeltours en de optie voor scubaduiken.

Kies je voor Ocean Free, dan kies je voor een relaxte dag. De boot is een kleinere zeilboot (maximaal 25 gasten en een ruime crew) in vergelijking met de grote jachten die je vaak ziet. De aanlegplaats bij Green Island, weg van de drukte, biedt de kans om het rif in alle rust te verkennen. Ook fijn: het personeel doet zijn uiterste best om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt en volop kan genieten van alle activiteiten. Het eten aan boord is heerlijk, met morning tea, lunch, meerdere snacks, fruit, snoep en zelfs wijn (tegen een meerprijs).

Ocean Free & Ocean Freedom