Frankrijk, Saint Tropez3 augustus 2022, door Maartje

Barts Best of Saint Tropez, Frankrijk

Frankrijk, Saint Tropez, 3 augustus 2022, door Maartje

Barts Best of Saint Tropez, Frankrijk

O Saint Tropez! Wat ben je leuk. Ja, alles in en rond het stadje is knetterduur maar dan heb je ook wat, zoals ze dat zeggen. Het stadje, niet meer dan een dorp, is onlosmakelijk verbonden met Brigitte Bardot (ze is er niet geboren maar ze kwam er vaak en haar ouders hadden we een huis) en Mick Jagger trouwde er met Bianca. Precies, die legendarische bruiloft. Zo zijn er genoeg verhalen te vertellen, over beroemdheden en kunstenaars die St. Tropez zijn iconische status geven. De creativiteit en het succes hangt er in de lucht en iedereen kent de plek op zijn minst van horen zeggen maar naast dit alles is het er simpelweg prachtig en is door de smalle straatjes struinen buiten het drukke hoogseizoen een cadeautje.

Niet missen in St Tropez

Niet missen in St Tropez

* De zaterdagmarkt op het centrale plein, Place des Lices. Scoor vooral de typisch voor Zuid Frankrijk gekleurde en gestreepte handdoeken, op de markt voor 10 euro.
* De Tarte Tropézienne, een soort puddingbroodje in taartvorm. En lekker!

Eten & drinken
Maar waar ga je zitten? Het is echt zo: eigenlijk gaat het er hier, zoals het geval is bij de meeste Franse stadjes aan de Cote d’Azur, niet om waar je zit, maar dat je ergens zit. Plekje? Doen. En verder lekker dwalen, om je heen kijken. Maar toch, omdat dit een tip is waar je natuurlijk geen bal aan hebt: een paar keiharde St. Tropez favorieten:

City hack!

Wie tijd en zin heeft maar geen zin in het drukke verkeer in de binnenstad van het kleine St. Tropez gaat met de boot. Is nog leuk ook (win-win)! Parkeer in St Raphaël of St Maxime en neem de veerboot. Vanuit St Raphaël vaart Bateaux de St Raphaël ieder uur (enkele reis € 15). In St Maxime is het Bateaux Verts (€ 13,50 retour).

Maison d'Orange La Pinede

Maison d'Orange La Pinede

Wat echter niet waar is, is dat een vakantie in St. Tropez onbereikbaar is. Bel je mal! We kunnen ons maar wat goed vermaken en hebben nu ook nog eens een betaalbare (oke: alles in verhouding) parel van een (familie)vakantieverblijf op loopafstand (!) van het tot de verbeelding sprekende Zuid-Franse stad die het thuis was (en is) van klinkende namen zoals Brigitte Bardot. Kijk, daar kunnen wij als mede BB’ers onze draai prima vinden. De bestemming? Het sfeervolle vakantiethuis in St. Tropez dat Maison d’Orange La Pinede heet. Lees meer

Nieuw: restaurant Pablo Saint Tropez

Nieuw: restaurant Pablo Saint Tropez

Vers van de pers is restaurant Pablo Saint Tropez en ja hoor, dat is een dijk van een tip! Geen typische St. Tropez klassieker maar een fris en fijn en jong restaurant van de Indie groep. Juist: dat zijn dan weer de mensen die ook achter de gelijknamige strandtent in Ramatuelle, even verder op. Check voor meer info daarover onze Barts Best of de Cote d’Azur lijst. Afijn, geen stijve classics voor Pablo maar een restaurant zoals St Tropez eigenlijk nog niet kende, met taco’s, goede wijnen en een snelle doch stijl- en smaakvolle hap. Er zijn cocktails, er is een fijn terras, er is eigentijdse muziek, er is jong en opvallend vriendelijk personeel en de hele boel ziet er uit als om door een ringetje te halen!

Hôtel La Tartane Saint-Tropez

Hôtel La Tartane Saint-Tropez

Ugh, mensenkinderen, dit hotel… Dit design. Niet normaal o zo prachtig. Hôtel La Tartane Saint-Tropez is het onderwerp van gesprek en we willen hier maar wat graag wonen. Dat is met een kleine 1000 euro per nacht even geen optie (een nachtje is zelfs geen optie maar hé, misschien kun jij het missen?).

Vaak schrijven we hier dat je ‘het beste van een duur hotel ook beleeft wanneer je er alleen maar gaat eten’. Nu is dat in dit geval (helaas) niet helemaal waar want wie enkel aanschuift voor het diner, mag niet aan het beeldschone zwembad hangen, niet neerploffen in de droombedden en hangt niet aan het at your service infuus van het gedienstige personeel. Maar hé, dromen mag en voor nu schuiven we dus toch gewoon aan. Reserveren is uiteraard een must.

Fotocredits zwembad @FlorianTouzet

De beef bar en het terras van hotel Lou Pinet in Saint-Tropez

De beef bar en het terras van hotel Lou Pinet in Saint-Tropez

Al o zo vaak gezegd hier op deze site: het beste van de beste hotels beleef je ook wanneer je er niet logeert. Die vlieger gaat niet altijd op maar wel vaak. Zo ook in het geval van Hotel Lou Pinet; het perfect St Tropez hotel want oud en klassiek maar sinds 2019 hartstikke nieuw, fris en modern opnieuw opgeleverd. En met een dijk van een restaurant dus.

De familie Pariente staat er aan het roer, een bekende Franse horeca-familie die o.a. verantwoordelijk waren voor de Apogee in Courchevel en Crillon Le Brave in de Provence – dat zijn klinkende namen, trust me. Op een steenworp afstand van Place des Lices openden zij Hotel Lou Pinet, een nieuw vijfsterrenhotel als een gastvrije gezinswoning. Er is een gigantisch zwembad met een adembenemend uitzicht op een Saint-Tropez-tuin en een Beefbar-restaurant waar je op reservering gewoon aan kunt schuiven. De prijzen zijn opvallend ok, en de wijnen smaken naar meer. 

tekst gaat verder onder de afbeelding

Sénéquier + Lapérouse

Sénéquier + Lapérouse

Nee hoor, een tafeltje scoren bij het befaamde en niet te missen (want knalrood) café Sénéquier in de haven van St. Tropez is noch een niet creatieve knieval, noch een touristtrap. Het is gewoon echt een hele fijne stek met oprecht goed eten, al jaren en jaren en jaren achter elkaar (sinds 1887), van de vroege ochtend tot de late avond. Het is de perfecte pitstop om wat sfeer op te snuiven, om wat jachten te spotten en mensen kijken vanaf het terras. Verwacht niet te veel wisselgeld op een biljet van 50 voor een kopje koffie en cake voor twee…

Een paar deuren verder zit Lapérouse; een tip als je een fijne brasserie met goed eten en een prachtig mooi decor zoekt (foto links).

Napoléon + Le Sporting

Napoléon + Le Sporting

Ga zeker eten bij restaurant Napoléon, een kleine verstopte buitenplaats in het hart van Saint Tropez. je zit er in een prachtige stenen binnenplaats en het menu is klassiek mediterraan. Garnalenceviche, venkel en met citrus gemarineerde bonen, een kleine goed gevulde salade Niçois, zwarte kabeljauwfilets met miso, gebakken spinazie, angus steak met walnootkorst, verse perziksoep en perziksorbet, en de beste wijnen van de regio.

Het is nog niet zo eenvoudig om in St Tropez een ​​eetgelegenheid te vinden voor elk budget maar bistro Le Sporting is een goeie. De standaard café-brasserie heeft weinig franjes maar de inrichting werd onlangs vernieuwd door nieuwe eigenaren. Het resultaat? Veel locals en rondrennende kinderen. Prima! De daghap kost € 14,90 en de rode huiswijn is top

Le Club 55, Een begrip ze maken het toch steeds weer waar. Ook (of juist) een aanrader in het laag seizoen: stukken minder druk en net zo fijn. Stiekem behoort Le Club 55 tot Ramatuelle en laten we daar nou het allerliefst komen. Lees hier onze favorieten van de Côte d’Azur, de 2020 editie

TigrrOnderdeel van Hôtel Ermitage, voor de beste zonsondergang en dito sushi (die laatste is wel duur, so you know).

Pizza Bruno, Euh, eigenlijk is het uit den boze natuurlijk, pizza in Frankrijk. Maar Pizza Bruno is een van de weinige een tikkie hippe restaurants van St. Tropez en echt (echt!) een aanrader!

La Pesquiere, In een stadje waar vrijwel alles glitter en glamour is, is La Pesquiere een verademing.

Het laatste weekend van het seizoen (oktober)

Het laatste weekend van het seizoen (oktober)

Frankrijk, en dan dus vooral de Cote d’Azur en de Provence, lonken tijdens de zomervakantie maar eigenlijk zou je er eind oktober heen moeten: het weer is dan nog steeds rond de 20 en zelfs 25 graden, het is er lang niet zo druk en traditiegetrouw wordt het laatste weekend van oktober (25 oktober voor 2015) een braderie gehouden voor heet St. Tropez. Alle winkeliers verkopen hun waar met 50% tot 70% korting voor ze hun deuren voor de winter sluiten. Enjoy!