27 januari 2020, door Anna Sophie Wellink

Je moet de (magnum) Bubbels van Bart hebben

27 januari 2020, door Anna Sophie Wellink

Je moet de (magnum) Bubbels van Bart hebben

#PLOP! Oke, december mag dan bij uitstek de feestmaand zijn maar als 2021 ons íets heeft geleerd, is dat je ieder moment moet vieren. We nemen niets meer voor lief. En vieren, dat doe je met bubbels. Om wat preciezer te zijn... met de Bubbels van Bart. Nee, niet dat we zelf onze eigen champagne-bubbel hebben gefixt (goed idee trouwens) maar de bubbels van Bart is wél een favorietenlijst. Groots is die lijst, vol met Magnum bubbels. Van Champagne via stek naar sparkling wines en cremant tot slot. In groot formaat want delen willen we, en vieren, en ploppen, zo vaak mogelijk. Bart Bruist ervan.

 

Je leest hier bovendien niet alleen welke bubbels het lekkerst zijn maar we geven je meteen ook wat tips mee. Hoe maak je de fles open, veilig en hoe het heurt? En in welk glas schenk je dan welke champagne? Want je ziet tegenwoordig ook weer knappe coupes maar flutes zie je ook altijd overal... Help? Dit zijn (hopelijk) al je antwoorden op je bubbel vragen. Meer vragen? Stuur een mailtje naar info@bartsboekje.com!

Tips en tricks

Tips en tricks

Zo’n fles openmaken is toch altijd een beetje een ding. Want: ‘whaa pas op, volgens mij komt de kurk eraan’, of ‘het lukt me niet’ of ‘ieeh eng hij gaat zo poppen’. Deze tips gaan je helpen:
  • Altijd je duim op de kurk houden tijdens het openmaken. Dan popt er ook niks kapot.
  • Sabreren lijkt moeilijk maar is leuk en relatief makkelijk om te doen, ook zonder zo’n zwaard. Probeer het eens met een keukenmes. (Begin dan wel met oefenen op een goedkope Prosecco)
  • Iedereen kent wel een filmpje van een ‘exploderende’ fles, dit gebeurd eigenlijk altijd door temperatuur (te warm) of vooral temperatuur verschil (de onderkant van de fles ligt in het ijs, de bovenkan niet) dit levert druk op en dan zegt ie plop op een niet zo’n prettige manier, dus zorg ervoor dat de fles lekker koud blijft, ook voor de smaak. (6 graden is dé temperatuur)

Cremant

Cremant

Cremant? Wat is dat? Een mousserende wijn met een tweede vergisting op de fles. En uit andere gebieden dan de (beschermde) Champagne. Stiekem vaak net zo lekker en beter geprijsd.

Baumard blijft toch wel een favoriet, niet alleen in stil wit maar ook in dessertwijn en bubbels, grootse wijnen in alle prijsklassen, zo ook de bubbels, deze komt in Magnum formaat maar ook in Jerobaum (3l) leuk om naar te kijken en op voor je het weet! Pop, pop, popping that bottle, niet alleen maar samen, want ja zo’n fles is groots.
Lees hier meer

 

Dat de Gamay in opkomst is merk je aan alle kanten, de vlezige druif geeft gulle wijnen  die lekker doordrinkbaar blijven. De Gamay is goed bestand tegen natuurlijke ziektes waardoor je de wijn nu ook veel terug ziet als vin nature en in dit geval dus ook als mousserende wijn.

Sekt

Sekt

Sekt is even kort door de bocht: een mousserende wijn uit Duitsland en Oosterijk.

Loimer- Winzersekt Reserve Extra Brut. Sekt te zoet? Daar heb je met deze geen last van. Deze Sekt heeft niet voor niets de beschrijving extra brut. Deze wijn heeft een hele boel goede beoordelingen en dat is niet voor niets. Fred, de wijnmaker staat bekend als een ‘perfectionist’ en levert ook een ongekende precisie in deze bubbels.

 

Peter Jakob Kühn. Oke toegegeven, het is geen magnum, lekker is die wel. En koop je er zes, krijg je er gratis een bij. Dus, gewoon een dubbele fles, net zoals een magnum en daar gaat het om. Kühn heeft ooit een prijs gewonnen voor de beste mousserende wijn ter wereld. En hij maakt een zuivere stijl mousserende wijn. De riesling is normaal zijn witte wijn maar hij maakt ook deze mousserende rosé van Spätburgunder (Pinot Noir).

Great Britisch Sprakling

Great Britisch Sprakling

Brittish Bubble Bonanza. Engeland heeft een lange geschiedenis in mousserende wijn met veel overeenkomsten met het Champagne gebied. Ze beweren hier namelijk het zelfde type klimaat, de ondergrond en de druiven te hebben. Leuk om eens wat anders te kopen, hups gelijk een goed verhaal erbij. En leuk detail, een van de eigenaren is een Nederlander.

Lees hier meer

 

En voor alle liefhebbers van The Crown (wie niet?) Churchill zegt het volgende over Champagne: ”In success you deserve it and in defeat, you need it. ‘ ‘Champagne is the wine of civilisation and the oil of government. ‘ Nou, dat dus. Op zoek naar meer Netflix tips? Kijk dan even hier.

Betaalbare Champagne

Betaalbare Champagne

De Brut Régence is het visitekaartje van Brimoncourt. Deze Brut wordt gemaakt van 80% chardonnay en 20% pinot noir. De huisstijl van Brimoncourt kun je het beste omschrijven als bloemig, verfrissend en tegelijkertijd romig. De wijn is 3 tot 4 jaar gerijpt. Je proeft acacia, witte perzik, limoen en kweeperen. Een verfrissend en feestelijk aperitief

Lees hier meer

L2 Champagne is duurzaam en ecologisch en het eerste echte Amsterdamse Champagne merk. L2 is officieel erkend door het Franse Comité Interprofessionnel du vin de Champagne. Alle druiven worden met de hand geplukt en laten we gelijk door naar de conclusie. Hij is verdomd lekker!

En mensen, je kunt gerust naar je vaste slijter lopen en gewoon vragen om een betaalbare bubbel. Want zo gek is dat niet hoor. Deze magnum 75 euro en is gewoon hartstikke lekker. Zo zijn er daar nog véél meer van. Wil je wat bijzonders? Lees dan even verder.

De Champagne (kwaliteit it is)

De Champagne (kwaliteit it is)

Champagne Partition. Dit is zo’n Champagne die je alleen moet delen met mensen die het écht verdienen…

Na het afronden van zijn opleiding in 2008, werkt Jean-Marc in de kelder van het familiebedrijf. De oude manier van werken heeft geen positieve werking gehad op het bodemleven, dus besluit hij in 2010 geheel biologisch te gaan werken. De percelen liggen in zeven verschillende dorpjes op het “drie landen punt”, omringd door de regio’s Cotes de Blanc, Montagne de Reims en Vallee de Marne. De champagnes zijn energiek, verfijnd en met precisie gemaakt. Oh wat een elegante mousse.

Champagne Partition

Welke glazen?

Welke glazen?

Simpel gezien heb je twee stijlen. De ene is rijk de ander is strak droog. Dit heeft allemaal te maken met hoe de wijn gemaakt wordt. Witte en blauwe druiven komen in de wijn terug. Blauw is krachtig en wit is wat meer zuren en fruit. Een Blanc de Blancs is een voorbeeld van een strakdroge wijn en een Blanc de Noir is een voorbeeld van een blauwe druiven, dus krachtiger en rijker. Daarna komt de toevoeging van de wijn waarmee de mousserende wijnen worden aangezoet. Hoe meer, hoe rijker de wijn, hoe minder, hoe droger. Volg je het nog?

Coupe: heb je een rijke stijl mousserende wijn? Dan wil je een coupe, want dan benadruk je de zuren aan de zijkant van de tong. Een open kelk.

Flut: heb je een zure, fruitige wijn, dan heb je liever een dun glas, een gesloten kelk. Want dan onderdruk je de zuren.

Lang verhaal kort: je versterk met een type glas de stijl van een wijn.

2021 was nogal een jaar, dus mensen koop zo’n magnum- of meerdere- en pop een fles want dat heeft iedereen verdiend!