1 november 2021, door bloemelaarman

Onze favoriete wijnen voor thuis, sharing is caring!

1 november 2021, door bloemelaarman

Onze favoriete wijnen voor thuis, sharing is caring!

We drinken liever een wijntje meer dan minder en proberen graag zo nu en dan een nieuwe variant uit. We zijn écht geen wijnkenners maar weten uiteraard wel wat we lekker vinden. En dan komt er wel eens een topper van een wijn voorbij die meteen op de wijnlijst gaat en zo verzamelen we een ratjetoe aan favorieten. Voor thuis. Daar hebben we vervolgens, als de nood aan de man is, volop plezier van. Ha!

Hierbij dus een aantal flessen als tip, zonder uitgebreide toelichting (want we zijn geen sommeliers) maar met de liefde van ware borrelaars. Het beste van de wijnen, onze flessen du moment:

De 'hier val je nooit een bult mee' wijnen (thank us later)

De 'hier val je nooit een bult mee' wijnen (thank us later)

We trokken even bij ‘onze’ Grape Jane aan de bel en besloten samen met haar dat je deze klinkende titels maar goed moet onthouden voor het betere ‘klokken’ at home:

  • Zin in wit en er is een Sancerre en/of Pouilly Fume voor handen? Doe het! Altijd.
  • We zijn zelf nogal verrukt over een (eventueel licht gekoelde) Pinot Noir. Hij is aan de prijs maar de Gevrey-Chambertin Pinot Noir La Justice is een hele lekkere (flesje kost rond de 50 euro maar dan heb je dus ook wat).
  • En voor bij je sushi is deze witte er eentje in diezelfde categorie (aan de prijs maar o zo lekker): Puligny-Montrachet Les Enseigneres Domaine Chavy-Chouet (deze wordt onder ander bij Hotel Okura geschonken – aanrader).
  • En verder, om goed in je oren te knopen: Montrachet en Meursault uit de Bourgogne. Doe het.

Babylonstoren Chardonnay

Babylonstoren Chardonnay

Cool Capetown is Cool voor many reasons maar met name ook om De Wijn. Zo ligt Babylonstoren Wine Estate (en hotel!) in Simondium op zo’n 45 minuten rijden vanaf centrum Kaapstad. Naar Babylonstoren ga je vanwege het adembenemende estate, het prachtige hotel, zalige eten én de voortreffelijke wijn. Niets, echt niets, van deze woorden is gelogen. De wijn en dan met name de chardonnay is een feestje. Zo eentje proef je er zelden. En als je dan niet naar Babylonstoren kunt (bummer, we know!) dan laten we Babylonstoren naar ons komen. Voor 25 euro, nog steeds goedkoper dan een reis Kaapstad. Voor een gelegenheid zullen we maar zeggen. Of je maakt er, volledig zoals we van Barts Boekje ook graag doen, een moment van.

Babylonstoren Chardonnay  

Mucho Más Tinto

Mucho Más Tinto

Nog geen sipje genomen en het was al een personal favorite. Natuurlijk hartstikke vanwege 1. de te leuke naam en 2. het simpele maar mooie etiket. Daar bleef het gelukkig niet bij, want bij de eerste slok sloegen we direct een ‘oempf’ uit van gelukzaligheid. Wat is dit een zachte, romige rood waar je geen genoeg van kunt krijgen. Deze Mucho Más is een kort op hout gerijpte blend van garnacha, aangevuld met tempranillo (uiteraard zo van de Gall & Gall-website geplukt want zó veel van wijn weten we nu ook weer niet). Enfin: een doos kopen is een aanrader en de witte variant uittesten ook. Beide Mucho Más’s zijn gewoon goede borrelaars.

Mucho Más Tinto

Merinas Tempranillo Organic

Merinas Tempranillo Organic

Deze Tempranillo is met zijn heerlijk fruitige smaak een verrassend wijntje voor iets meer dan vier eurostukken. En dat is toch interessant zo een goed flesje voor weinig. Vandaar, want we houden eenmaal van proberen, dat we de proef op de som hebben genomen en ook de witte variant uitprobeerden. Afijn, dan geven we natuurlijk wel onze eerlijke mening: wat ons betreft blijft deze bij een uitprobeersel… Maar voel je uiteraard vrij om ervoor te gaan. 

Merinas Tempranillo Organic

Maison Willm Riesling Reserve

Maison Willm Riesling Reserve

‘Onze’ Willm is een zalige mineralige riesling. Gelijknamig (zo goed als gelijknamig) aan onze lieve huishond, dus je snapt, de naam deed ‘t m al. Daarnaast is het een wijn voor alle gelegenheden, de borrel, een lunchwijn, bij het avondeten. Waar en waarvoor je hem ook opent, met deze zit je wel goed. Willm is een allemansvriend net zoals de dog.

Maison Willm Riesling Reserve

Weingut Stadt Krems Grüner Veltliner

Weingut Stadt Krems Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is hier een favoriet om het mineralige, frisse en o zo sprankelige karakter van de te goede wijn. En zo is daar Weingut Stadt Krems Grüner Veltliner. Een echte Oostenrijkse aanrader waarvan de naam alleen al aanspreekt, lekker zwierig en sprekend. Deze flessen bestellen we in veelvoud bij wijnhandelaar Okhuysen in Haarlem, wat op zijn beurt ook een dikke aanrader is. De lieve mensen van Okhuysen stellen ons nooit teleur en komen keer op keer met de heerlijkste adviezen. Go try it out.

Weingut Stadt Krems Grüner Veltliner

Kanonkop

Kanonkop

Nog een keer terug naar ons favoriet, Zuid Afrika want daar komt nou eenmaal heel veel lekkers vandaan. Met Kanonkop, onder andere, zit je al-tijd goed. Je kunt direct helemaal all out gaan voor een pinotage, al ben je dan ook meteen zo’n drie tientjes lichter (uiteraard wel een aantal glazen rijker, maar hé die conclusie kun je zelf ook prima trekken). Of je gaat voor de Kanonkop Kadette, welke iets meer dan een tientje is, en een wijn (zo hebben we ons laten vertellen) die ieder jaar weer in de prijzen valt. Deze ‘cape blend’, door de mix van cabernet sauvignon, merlot en pinotage, is er eentje met heel veel smaak. Dat smaakt natuurlijk vooral naar meer.

Kanonkop

Le Grand de l'Amaurigue

Le Grand de l'Amaurigue

Hallo zon, het is tijd om de rosé weer uit de kast te trekken. Voor welke gaan we deze lente (en we trekken de zomer alvast mee)? Om hun 20e oogstjaar te vieren creëerden de familie De Groot (samen met de getalenteerde wijnmaker Jean Marie Quef) een exclusieve limited-edition (klinkt als muziek in de oren) rosé genaamd Le Grand de l’Amaurigue. En die is net zo lekker als dat hij chique klinkt. Een vleugje perzik, hintje venkel en een zweem framboos. Et voila, u heeft een mooie fruitige wijn met verfrissende zuren en een kruidige twist. Is je keuze snel gemaakt.

Le Grand de l’Amaurigue 

En waar sla je al dit lekkers dan in? Onze favoriete go to’s zijn onder andere Chabrol Wines, Grapedistrict, Okhuysen en we vertrouwen ook nog altijd op de good old Gall&Gall