11 november 2020, door Anna Sophie Wellink

Easy recepten met de lekkerste (budget)wijnen voor een culinaire avond @home – deel 5

11 november 2020, door Anna Sophie Wellink

Easy recepten met de lekkerste (budget)wijnen voor een culinaire avond @home – deel 5

Jahoor... Daar zijn we weer. Voorlopig blijven we thuis. En we zeiden het al eerder: boxen bestellen bij onze favo horecaspots in de stad doen we regelmatig. Lokaal kopen doen we ook. Ommetje naar de kaasboer, de 9 straatjes in voor de lekkerste koeken bij het Koekenmannetje en hups de Jordaan in voor de slager. Zo crossen we de stad maar al te graag door. Opzoek naar lekkers voor thuis. En dat lekkers combineren we met wijn. Duh. Enne, die wijn scoren we het liefst onder een tientje. Ontpoppen de boel: walsen met je glas, neus erin, beetje kijken naar de kleur en dan vooral drinken. Soms zippend en nippend soms met wat meer power. Ligt aan het moment van de week zeg maar. But ok. Lang verhaal kort. We hebben weer lekkere recepten gecombineerd met budget vino voor een culinaire avond @home. Komt-ie-dan-he, komtiedanhe.

Kabeljauw uit de oven met groene asperges

Kabeljauw uit de oven met groene asperges

Ovengerechten vinden we o zo handig. Opruimen of alvast wijnen in de tijd dat de boel aan het opwarmen is.

Wat heb je nodig:

  • Kabeljauw
  • Groene asperges
  • Snoeptomaatjes
  • Knoflook
  • Pastinaak

Nou makkelijker ga je het niet krijgen. Verwarm je oven voor op 190 graden. Pak een ovenschaal. Kabeljauw erin met de snoeptomaatjes. Flinke scheut olijfolie erbij, kruiden die je lekker vindt, maar sowieso peper en wat wij erg lekker vinden is een takje rozemarijn met wat chili to spicy it up. Schuif de boel in de oven. In de tussentijd maak je frieten van pastinaak, lees hier in versie 4 hoe en wat. Bak de asperges in de pan met de knoflook, zorg dat ze zo’n bruin buitenlaagje krijgen. Dan zijn ze het lekkerst. De kabeljauw moet zo’n 35 minuten in de oven, niet te gaar maar wel good to go. Kunnen we nu wel interessant gaan doen maar dat doe je gewoon op gevoel. De boel serveren op een bord en je bent klaar.

Dorst?

Dorst?

Wat drinken we hier dan bij? Nou, niks moeilijks en geks. De smaken van dit gerecht zijn fris, licht en kruidig. Daar drink je dan ook iets lichts bij, ofja dat vinden we zelf het lekkerst. We gaan voor de Trapiche Pinot Grigio uit 2019. Deze wijn heeft tonen van peer en appel en dat is lekker met het frisse van de tomaatjes en de ziltige smaak van de kabeljauw.

 

 

Papapasta

Papapasta

Nooit genoeg pasta, stiekem zeker wel twee keer in de week een pastasoort. Van risotto naar lasagne, melanzane, ravioli het is wat ons betreft altijd goed.

Wat heb je nodig:

  • Spaghetti
  • Pesto
  • Kookroom
  • Garnalen of kip
  • Ui
  • Courgette
  • Tomaatjes
  • Parmezaan
  • Rucola
  • Verse Basilicum

Makkelijk, lekker en iedereen lust dit. Je kookt de pasta, you get the point toch? In de tussentijd pak je een grote pan, scheut olijfolie erin, gesneden ui, de courgette in blokjes, hups tomaatjes erbij. En dan is het een kwestie van smaak, garnalen erbij of toch liever kip. Je hebt luitjes die doen beide, vinden we zelf iets te veel van het goede. Je pakt een steelpannetje, met een beetje olijfolie zet je dit op het vuur, kookroom erbij en een potje pesto. Hoeveel? Tja, dat is naar smaak. Mix de boel in de grote pan die je op hebt staan en serveren maar. O en vergeet niet wat verse basilicum en Parmezaan om het helemaal af te maken.

En mensen, pesto zelf maken is o zo makkelijk en eigenlijk zoveel lekkerder. Kost 5 minuten. Mix basilicum, pijnboompitten, olijfolie, teen knoflook, en Parmezaan. On a budget? Snappen we, ruil de pijnboompitten om voor pinda’s.

Groene wijn, wat is dat?

Groene wijn, wat is dat?

Bij deze pasta gaan we voor de Yealands Sauvignon Blanc uit 2019. Smaken van groene appels, kiwi, limoen en groene kruiden. Heerlijk bij de pasta. Een goede tegenhanger tegen het romige van de pesto saus en lekker met het zoetige van de tomaatjes. Een goede dorstlesser it is. 

Het leuke aan deze wijn is, dat die groen is. Ja een groene wijn. De producent van deze wijn is Peter Yealands. En zijn doel is om de meest duurzame wijnbedrijf ter wereld te worden. Groene sauvignon dus. Waar deze wijn vandaan komt? Uit Nieuw-Zeeland. En op deze wijngaard heeft mr. Yealands meer dan 100 scharrelkippen rondlopen. Geadopteerde ex-batterijkippen. Wat ze daar doen? Het zijn natuurlijke ongediertebestrijders. We zeiden het al een groene wijn. Dubbel proost. Proost op duurzaam, proost op deze lekkere combi.

Er is altijd ruimte voor een dessert

Er is altijd ruimte voor een dessert

Oh wat zijn we fan van chocolade. Meerdere keren op een dag hebben we choco cravings. En die behoefte is extra sterk na het eten. Niets zo lekkers als chocolade naast je espresso toch? We hebben tegenwoordig een bakker in het Bart team. En toen er een schaal met de lekkerste brownies op tafel stond tijdens een teammeeting moesten we dit recept weten. Goed nieuws, dit is gelukt, ha.

Wat heb je nodig? 

  • 350 gram suiker
  • 170 gram boter (ongezouten echte boter)
  • 100 gram cacaopoeder
  • 2 theelepels vanille extract
  • 3 eieren
  • 45 gram patentbloem
  • Snufje zout
Smelt de boter in de magnetron of op het vuur in een pannetje, beetje bruin is oke, verbrande boter niet! Mix met een klopper de suiker tot een smeuïge massa samen met de gesmolten boter. Voeg cacaopoeder toe in de kom tot het één geheel vormt. Voeg één voor één de eieren toe maar mix eerst voordat je de volgende toevoegt. Vanille extract erbij, en mix weer. Als laatste de bloem en het zout. Vervolgens ga je rustig kloppen tot je geen klontjes bloem meer ziet. Ga het niet te veel mixen, dan krijg je een luchtige brownie en mis je de smeuïgheid. Hup de oven in (op 180 graden) voor 40 tot 45 minuten en laat de brownie minstens een (half)uur afkoelen voordat je ze aansnijdt. Bolletje vanilleijs erbij en my oh my.
Wijn erbij? Tuurlijk. De Les Clos De Paulilles Banyuls Rimage uit 2017 is een mega good to go met dit chocolade dessert. Bij deze wijn worden de druiven na de oogst vergist in roestvrijstalen tanks. Aan het einde van de vergisting wordt neutrale alcohol toegevoegd zodat er veel restsuiker onvergist blijft. Lekker zoet dus. Een stevige afsluiter met 17,5 procent alcohol. Lekker toch voor de herfstachtige maanden.