Dit zijn ze dan: de allerbeste en o zo lekkere wijnen onder de tien euro streep!
Vive la vin! En helemaal de betaalbare versies. Good thinking om even een kijkje te nemen hier: twee belangrijke redenen om dit lijstje op te slaan.
1) Wijn is fijn.
2) lekkere wijn voor een kleine prijs is nóg fijner. Doen we graag hoor, dit lijstje, want het is zeker geen straf, dat voorproeven... Enfin, lang verhaal kort: dit zijn (naar onze mening) niet te missen wijnen, rode en witte varianten, welke nimmer de €10 aantikken en o zo lekker zijn.
Side note, we zeggen het om het zeggen: hier bij Barts Boekje zijn we alles behalve wijnkenners. Maar groots liefhebber? Vul zelf maar in. Enjoy! Dan verzamelen wij ondertussen naar hartenlust verder.
Het knappe etiket van deze Grillo uit Sicilië is het eerste dat opvalt. Eerlijk is eerlijk, deze fles gaat je wijnrek laten shinen. Maar ook de smaak, want daar gaat het natuurlijk om, doet zeker niet onder voor het etiket. Deze strogele wijn heeft een goede smaakbalans tussen rijp tropisch fruit en aangename zuren. Denk aan de smaak van mango en papaja, maar ook aan jasmijn en witte bloemen. Een lekker fris en zacht wijntje als aperitief op een zomerse avond of bij een salade, pasta of gebakken vis.
Goed nieuws voor fans van volle, boterige en op eikenhouten vaten gerijpte chardonnays uit Californië: je kunt voedselkilometers besparen! Moldavië is namelijk upcoming als wijnland en wijnhuis Radacini is erin geslaagd een chardonnay te produceren die niet onder doet voor een Franse of Californische. En dat voor een spotprijs. De wijngaarden van Radacini liggen in de Codru streek, in het midden van Moldavië en op dezelfde breedtegraad als die van de Bordeaux, waar een ideaal wijnklimaat heerst. Okeoke, de wijn is niet te vergelijken met een Bernardus of een Kendall Jackson (bekende chardonnays uit Californië) maar hey, die zijn dan ook 3 keer zo duur. Voor nog geen 7 euro heb je deze Radacini Vintage Chardonnay al in huis en kun je genieten van de subtiele smaken van hout (12 maanden), abrikoos en perzik, vanille en lichte botertonen. Cheers op Moldavië!
Deze Chileense chardonnay heeft een gedeelte houtrijping gehad. 35% van deze wijn heeft namelijk vier tot zes maanden gerijpt op Franse eikenhouten vaten. Hierdoor krijgt de wijn een toon van vanille, lekker. Ook proef je tonen van ananas, peer, appel, abrikoos en perzik. Deze wijn is een good to go met visgerechten of met een toastje met krabsalade, coquilles en van dat soort.
Big & Bold hoeft niet altijd, dit is een sappige rijpe wijn zonder teveel taninnes. Deze Pinotage komt uit ons favo land Zuid-Afrika, om wat preciezer te zijn uit Paarl. Een droge, rijpe, sappige wijn die een houtrijping heeft gehad. Tonen van rode bessen, frambozen en specerijen.
Wat je hierbij kunt eten? Goede vraag, kijk eens hier.
Smaken van groene appels, kiwi, limoen en groene kruiden. Het leuke aan deze wijn is, dat ‘ie groen is. Ja, een groene wijn. De producent van deze wijn is Peter Yealands en zijn doel is om het meest duurzame wijnbedrijf ter wereld te worden. Groene sauvignon dus. Waar deze wijn vandaan komt? Uit Nieuw-Zeeland. En op deze wijngaard heeft mr. Yealands meer dan 100 scharrelkippen rondlopen. Geadopteerde ex-batterijkippen. Wat ze daar doen? Het zijn natuurlijke ongediertebestrijders. We zeiden het al – een groene wijn. Dubbel proost. Proost op duurzaam, proost op deze lekkere wijn.
Een Pinot Grigio is altijd goed, toch? Deze heeft tonen van peer en appel met frisse en lichte tonen. Niks geks, gewoon goed. Leuk om te weten: Trapiche was het eerste wijnhuis die wijn produceerde aan de Oostkust van Argentinië. Deze Pinot Grigio komt uit het Argentijnse Maipú, een buitenwijk van de grote stad Mendoza en hier vind je de state-of-the-art winery Trapiche. Al twee keer is dit bedrijf benoemd tot Argentinian Wine Producer of the Year, nou, dat is natuurlijk niet voor niets.
Liever een Chardonnay? Die heeft Trapiche ook: de Trapiche Reserve Chardonnay met tonen van tropisch fruit, boter en vanille.
Josepth Drouhin Bourgogne Chardonnay 2019. Oke oke, deze zit iets boven een 10tje maar dat gaat ook niet anders als je een lekkere witte Bourgogne wil scoren. Bij deze beloven we: alles hieronder is onder die tien euro, but ok, voor die drie euro extra is deze meer dan de moeite waard, geloof ons maar. Tonen van toast samen en onrijpe mango, appel en peer. Dit is zo’n wijn voor mensen die een flinke houtgelagerde chardonnay te zwaar vinden en een sauvignon blanc te fris. Deze wijn zit er lekker tussenin.
Gamay Mommessin Beaujolais Villages 2018. We kunnen er kort over zijn, gewoon hartstikke lekker. Voor de geïnteresseerden onder ons, komt ‘ie: deze rode wijn is super sappig en gemaakt van handgeplukte gamay druiven. Om zoveel mogelijk fruitigheid in de wijn te krijgen is de wijn gemaakt volgens de methode ‘semi maceration carbonique’ waarbij hele druiven worden gefermenteerd in een kooldioxide-rijke omgeving. You get the point? De wijn heeft ronde en zachte tannines.
Wat je lekker kunt eten bij deze vino? Dat lees je hier.
Een die we toch ook wel toevoegen aan onze lijst met favorieten is de Maison Ventenac Réserve de Jeanne 2017. We kunnen over deze kort zijn: licht rood met bite. Tonen van paprika, pepers en veel rood fruit. Ben je wat meer van de zoete vino dan is de volgende er een om op te slaan, meer dan good to go bij een dessert of gewoon zo, omdat het kan. De Alasia Brachetto D’acqui 2019 is bruisend ofja, een licht mousserende wijn met 5,5% alcohol, niet de mokerslag van je avond, maar wel een verfrissende afsluiting, houden we van.
Domaine Wachau Blauer Zweigelt 2018 De belangrijkste druiven van de Wachau zijn grüner veltliner en riesling. Maar gelukkig wordt er ook rode wijn gemaakt. Zoals van de bekendste druif van Oostenrijk: Zweigelt it is. De druiven komen uit de Wachau, maar staan geplant op steile terrassen aan de oevers van de Donau. In de Blauer Zweigelt druif proef je aardbeien, bosbessen, kersen, kruidigheid en vers gemalen zwarte peper. De wijn is lekker sappig met een frisse zuurgraad en soepele tannines.
De Lavis Classici Gewürztraminer 2019. Als je eenmaal gewürztraminer hebt gedronken, doen we regelmatig bij Bart, dan herken je de wijn altijd. De geur knalt het glas uit. Geparfumeerd maar niet te, en dan vinden we fijn. Met tonen van lychee, rozen, kruiden en specerijen zoals kaneel en kruidnagel. Goed te combineren met een spicy gerecht voor een fijne balans.
We hebben een nieuwe favoriet ontdekt! Eentje all the way from de andere kant van de wereld, Nieuw-Zeeland. Dat begint al bij de heerlijke verpakking en, hey hallo, ook een naam als The Grape Whisperer, doet het uitstekend! We zijn een beetje dol op ‘onze’ fles, inclusief goddelijke inhoud. Want dat is ‘ie. Alleen qua geur doet deze topper het al goed. Zó lekker geparfumeerd. Gelukkig doet de smaak er geen ondergang aan en is dit een waanzinnige om bij je asperges te drinken, ooh la la lekker! Geloof maar, we tried and tested.
Aha, een Italiaanse witte uit le marche. Hartstikke leuk weetje, maar waar het écht om gaat is of we hem lekker vinden. En dat, ladies and gentlemen, vinden we (iets te veel). Een heerlijk fris, maar niet te zwaar, fruitig maar niet zoet, droog wijntje. Zo eentje die ons telkens verbaast dat we hem voor minder dan een donnie in huis halen. Whoops, dat wordt dan ook veelvuldig gedaan. Je bestelt hem hier, en dan heb je heel veel wijn voor een mega sympathieke prijs.
Eigenlijk alles van het franse wijnhuis onder familienaam Domaine du Tariquet valt aan te raden. Maar onze personal favorite, degene die er met kop en schouder bovenuit steekt, is de Gascogne. En moge deze nou ook meteen één van de goedkoopste van het stel zijn (ha, dat komt nou niet vaak voor). Kom je niet heel snel tegen zo’n lekker wijntje nog geen €6 per fles! Een heerlijke, droge en fruitige witte wijn, en een plezier om te drinken. Meteen de reden waarom we hem maar al te graag koud hebben staan, voorzorgsmaatregelen. Een lekker flessie waar je iedereen blij mee kan maken.
Kijk, as one may know, we houden hier bij Barts Boekje van een borrel. Een goede borrel met alles erop en eraan. Kaasje, worstje, noten én (mag niet ontbreken) een goede fles on the side. Of juist, zo’n lekkere, dat de wijn het spektakelstuk van de borrel wordt. Met deze sauvignon blanc zit je hartstikke goed. Een frisje, een zuurtje, ahh kunnen we al? Mogen we al een fles openen? Je haalt hem gewoon hartstikke makkelijk bij de grote blauwe vrienden in de App.
Ze hebben een heerlijk roodje, hun rose doet het ook goed, maar we kiezen keer op keer voor de witte variant. Een interessante fles met een nog interessantere inhoud. Deze Spaanse wijn is tropisch en heerlijk sappig. Helemaal in het noorden van Spanje, net onder de Navarra-streek vindt je de herkomst van de dorstlesser. Gelukkig hoef je geen retourtje Spanje te boeken om de wijn te bemachtigen. Je besteld ze namelijk met het grootste gemak online.
Makkie om weg te drinken deze, oeps! Betekent wel dat we hem lekker vinden, én dat we ons niet schuldig hoeven te voelen wat betreft de inkoop van de flessen. Voor zes eurie’s ligt ‘ie in de schappen van de Albert Heijn, dat is zoals ze ook wel zeggen ‘een koopie’. Gewoon voor alle easy wijnmomenten, hoef je niet eens per se iets te eten bij te hebben (al is dat natuurlijk wel zo lekker). Echt-echt-echt een héle lekkere voor een schappelijke prijs. Gewoon bij de buurtsuper.
Op zoek naar een ietwat zwaarder rood wijntje, een Ripasso is een heerlijk (én vooral goedkoper, waar doen we het toch voor) alternatief van de Amarone. Dat zit ‘m in het productieproces van de wijn, welke bekend staat om het feit dat de druiven twee (in plaats van één) keer vergist worden. Dan krijg je een rijke, volle en dus wat zwaarder rood. Een flesje om van te genieten, de hele avond lang.
Dit is ‘m, een prima goed wijntje om altijd in huis te hebben, voor whatever reason om een glas in te schenken. Wanneer de nood hoog is of niet, want who cares, deze doet het gewoon goed (snapt U, zo een avond). De Cabernet Sauvignon Merlot blend is minder zwaar dan de voorgaande vriend, maar des te krachtiger van smaak. Lekker karaktertje. Ook lekker geprijsd, voor acht knaken heb je al een fles in huis. Maar hé, wat let je om meteen een hele buts in te slaan.
Wisten jullie niet, hè? Dat de Hema ook een bést wel lekker wijn assortiment heeft. Wij ook niet, totdat we het ontdekten en dik tevreden waren. Voor nog géén zeven ronde euro’s zit je hier al raak. Met de Montepulciano of de Primitivo heb je zomaar een heerlijke avond. Goede rode wijnen uit Italië, kaasje erbij en genieten. Easy genietings met een glas, goedgevuld, aan je zij. De Montepulciano is ietwat klassieker en aan de zachte kant en voor ‘die dagen’ kies je juist voor Primitivo welke kruidig en zwaarder in je glas ligt. Beide met hinten van rood fruit, kersen en vijg. Héérlijk!
Bij Felix Solis vroegen ze aan hun wijnmakers om alle regels overboord te gooien en los te gaan, maar wel voor een mooie prijs en natuurlijk lekker. Nou, daar heb je ’em: Mucho Más. Met druiven uit Toro, Valdepeñas en La Mancha, een kort op hout gerijpte blend van garnacha en aangevuld met tempranillo. Een landwijn, maar van het hoogste niveau. Veel rood fruit, specerijen, heel héél zachte tannines en een heerlijke afdronk. We zijn nog niemand tegengekomen die geen fan was. Gewoon te halen bij de Gall&Gall én én én: soms hebben ze ook de 1,5l flessen. Feestje gegarandeerd.
Neem ook eens een kijkje bij je lokale slijterij, want #supportyourlocals natuurlijk, en vraag om gepast advies. De kaasboer kan er meestal ook wat van en Marqt kent bijvoorbeeld een bijzonder goed assortiment natuurwijnen. Laat je verrassen, zoek en verdiep in the liquid goodness. Vind je eigen favorieten uit want, echt waar, lekkere wijnen hoeven helemaal niet heel duur te zijn.