Frankrijk, Champagnestreek18 juli 2021, door Maartje

De perfecte pitstop in de Champagnestreek: Chateau de Sacy in Reims, Frankrijk

Frankrijk, Champagnestreek, 18 juli 2021, door Maartje

De perfecte pitstop in de Champagnestreek: Chateau de Sacy in Reims, Frankrijk

Meest gezocht deze zomer? De perfecte pitstop 'halverwege' tussen ons thuisland en de Zuid Franse Rivièra. Zeg eens dat het niet zo is. Juist. Natuurlijk vonden we er zo één. Sterker nog: we vonden er een paar... Check bijvoorbeeld ook even La Maison de Mar en Monsieur Deux om er maar eens twee te noemen. En deze: Chateau de Sacy in Reims. Juist, midden in de Champagnestreek. Let wel: een nachtje in het kasteel is niet per se voordelig (we spotten een 'tussennachtje' a 160 euro per nacht maar meestal is het ongeveer 200 euro per nacht) maar het is het alles waard als je het ons vraagt. Enne, anders kun je altijd nog aanschuiven voor het diner van Chateau de Sacy. Is stukken voordeliger en helemaal top.

Chateau de Sacy in Reims, Frankrijk

Chateau de Sacy in Reims, Frankrijk

Moeten we Chateau de Sacy in Reims, Frankrijk, kort en bondig omschrijven, dan komt het hier op neer: een ontspannen en romantisch verblijf in een klein kasteel, zalig omgeven door wijngaarden maar slechts een paar minuten met de taxi van het treinstation Champagne-Ardennes. Weelderige theatraliteit is de rode draad. Alle kamers zijn anders, de hoofdeinden zijn torenhoof en de gedrapeerde bedden lekker extravagant.

Reims zeg je? Yup. De ‘champagnestreekhoofdstad’ ligt op slechts 45 minuten met de trein van Parijs maar als je buiten het centrum van de stad overnacht, zoals het geval bij Chateau de Sacy, dan heb je echt wel een huurautohuur of een (dure) transfer nodig – het is ongeveer 20 minuten rijden vanaf Reims. So you know. Het kleine hotel staat namelijk in een archetypische Champagne-setting midden tussen de wijngaarden. Stilte. Af en toe een kerkklok. Soms een wijnboer. Dat was het. .

Het kasteel dat dateert uit 1850 telt drie verdiepingen en is lekker eigenzinnig. Verwacht echter geen krakend oude 19e-eeuws gedoe van binnen. Nee nee: Chateau de Sacy is opgebouwd ​​vanuit een ruïne waardoor er wel heel veel oude elementen werden behouden maar alle nieuwe luxe kon worden toegevoegd. Er zijn kilometers parket en zijde, fluweel en mousseline en met 12 kamers blijft het hotel intiem (maar niet zo klein dat je het idee hebt dat je bij iemand over de vloer bent).

Hoogtepunt? Een einde middag in de hottub ‘achter’ het hotel natuurlijk. Wijnvelden zover als je kunt kijken en het resultaat van die druiven in je hand. De droom.

Restaurant Les Vignes

Restaurant Les Vignes

Oke, oke. Wij kunnen ons best voorstellen dat je geen  gemiddelde prijs van 250 per nacht neer wil tellen. Geen probleem: dan heb je ook altijd nog Restaurant Les Vignes. Dat restaurant heeft drie (!) verschillende eetzalen rondom een ​​gezellige bar. Weelderig én vrolijk en ontspannen. Dat is knap. Een seizoensmenu kan er à la carte worden gekozen maar wij namen het driegangen menu dat een hele schappelijke € 38 euro kost. Op je bord Frans comfortfood. Geen gedoe, we heerlijk. En uiteraard is er een uitgebreide champagnelijst. Duh. Zelfs per glas! Dat is mooi want zo kun je ook nog eens wat proeven: ga vooral voor de selectie van minder bekende producenten. Je sommelier weet raadt, heus.

Ontbijt? 10 punten. Manden met croissants en pain au chocolate, goede kaas en charcuterie. We’ll be back!