Frankrijk2 december 2020, door Maartje

kleinschalig, kindvriendelijk én vol van karakter in Normandië? Op naar de gîtes van lieu thomain!

Frankrijk, 2 december 2020, door Maartje

kleinschalig, kindvriendelijk én vol van karakter in Normandië? Op naar de gîtes van lieu thomain!

We riepen het hier al eerder en doen het gewoon nog een keer: het Noord-Franse Normandie is prachtig! De ruige kust, de ongerepte weidse natuur, het authentieke boerenbuitenleven en de pittoreske dorpjes en stadjes... En je staat er, met je eigen auto, zo!

Waar we gaan slapen? Goede vraag. Oke, het kan zomaar zijn dat we een tikkie bevooroordeeld zijn maar hé, mogen we ook een keer? Want de drie té knusse Gîtes die de van oorsprong Brabantse Yvonne, Rick en hun vier Nederlands-ver-Franste koters in dat beeldschone Noord-Franse Normandië zijn een kleine vakantiedroom. Lieu Thomain heet hun oord, onthoud die naam. Beter nog: vanaf de zomer van 2021 komt daar nog een huisje in het naastgelegen dorp bij ook! Echt (maar echt) ontzettend leuk, helemaal voor wie met het kleine spul op vakantie is.

lieu thomain

lieu thomain

Bevooroordeeld zei je? Ja, Yvonne & Rick, dat is dus familie. Maar dat geeft ze nog geen voorkeursbehandeling hoor: moeders moest eerst een keer of drie op bezoek voordat we ons jubelverhaal hier neerpenden. Dat gezegd mag Lieu Thomain eigenlijk echt niet (meer) op deze site ontbreken: het Franse boerderijleven van Rick en Yvonne is vakantiepret op een steenworp van het leukste dat Normandie te bieden heeft. Ha!

Eerst de vakantieboerderij zelf: daar werden drie gîtes ingericht: La Grange, Le Verger, Les 3 Soeurs. Die eerst, La Grange (zolder), is de ‘hoge’ gîte is ideaal voor gezinnen met kinderen met dank aan het hoge plafond en de fijne slaap- en speelzolder. Hoog, dat is-ie, en dus ook lekker licht. Leuk om te weten: deze gîte was oorspronkelijk een kalverenstal die Yvonne en Rick eigenhandig opknapten. Veel oude details bleven bewaard en de keuken met betonnen aanrechtblad en een grote oude wasbak willen we thuis ook. Afijn: de in stijl van toen met de gemakken van nu. Je wil het. En die koters ook.

Gîte Le Verger (boomgaard) dankt zijn naam aan de appelciderboomgaard waar je vanuit het terras  aan de picknicktafel op uitkijkt. Bloesem in het voorjaar, kalfjes in de zomer enappels in het najaar. Ook hier werden zoveel mogelijk oude details bewaard: de voerbak doet nu bijvoorbeeld dienst als boekenplank. De gîte is gelegen op het erf van de boerderij en is gekoppeld aan la Grange – extra leuk wanneer je met een grotere club gaat logeren.

Nummer drie, Les 3 Soeurs, staat niet op het eigen erf maar aan de rand van het knusse dorpje Bonnebosq. Alles wat je nodig hebt op loopafstand: bakkertje hier, slagertje daar – handig voor de barbecue die in de tuin staat. Het huisje staat helemaal vrij en wordt, dankzij de omheining met heg, poort en muur je eigen privé-domein in Frankrijk voor even. Buiten zit je heerlijk en de kids kunnen veilig spelen.

Heus niet dat we van het binnen blijven zijn op vakantie. en dat komt goed uit: Rick & Yvonne kennen het gebied op hun duimpje en tippen de beste plekjes van Trouville of een van de andere prachtige kustplaatsen in de buurt (tip: ga daar meteen verse mosselen halen om thuis klaar te maken!).

Om toch nog héél even terug te komen op dat ‘leuk met de kleintjes’: dat is dus echt leuk, zeker als je, net als wij, wél vertier wil voor het kleine spul maar zelf ook vakantie wil vieren. Yvonne en Rick hebben vier kinderen en weten dus precies wat leuk is. Bovendien is er voor iedere leeftijd wel wat te doen en mogen ze helpen op de boerderij. Bij de koeien of kalveren kijken (ook als ze gemolken worden) en in de zomer mogen ze zelfs de koeien mee uit de wei halen (spannend!), de kippen moeten gevoerd en eieren geraapt. Er zijn honden en als het seizoen daar is moeten de appels geplukt. Aan de voorkant van de boerderij ligt de tuin met trampoline, schommel, glijbaan en lekker veel gras en in de zomer een zwembadje. En er staan een picknicktafel, wat ligbedden en relaxstoelen. Kind kan de was doen.

Tips in de buurt? daarvoor mag je bij Yvonne aankloppen maar er is meer dan genoeg te doen!

Lieu Thomain